Ο τρόμος της προετοιμασίας.

Θυμούμαι την ημέραν που άρκεψεν ο πόλεμος τούτος της ετοιμασίας.  Θυμούμαι την τζιαι αν κλείσω τα μμάθκια μου έρκουνται μου επισκέπτες ούλλες οι εικόνες, η αυλή, η μυρωθκιά της συτζιάς, το σιτάριν που εξεράνισκεν πάς τες ταβλαρκές.  Θυμούμαι εκάθουμουν στα γόνατα της προγιαγιάς μου να μου πεί ιστορίαν όπως εκάμναμεν κάθι μέρα μετά την καταστροφήν του '74 τζι έσουζα τα πόθκια μου σάν το ναννούρισμαν στο ρυθμόν της ήσυχης της φωνής.  Η Θεκλού η λεγόμενη.  Θα ήμουν 5 χρονών.  Τρία χρόνια μετά την εισβολήν, αρκετά μετά, τόσον που είσιεν έρτει πίσω το ισοζύγιο της οικογένειας.  Θυμούμαι τη μαυροφορεμένην λυσιώτισσα στετέν μου να με βάλλει στα γόνατα της τζιαι να μου κάμνει την ιστορίαν του Λύμπουρα τζιαι του Ζίζιρου.

Ο Ζίζιρος έκαμνεν ζωή χαρισάμενην ακούεις, χαρές, τραπέζια πολλά, τζιαι δέν επρόσεχεν ποττέ του.  Είσιεν φίλους, ήταν χουαρτάς, επέτασσεν τα. Δέν εφύλαεν καθόλου να έσιει στην αστοσιάν να φάει.  Επερίπαιζεν το Λύμπουραν που ήταν δουλευτής τζιαι συνάμενος.  Αντίθετος χαρακτήρας.  Προσεχτικός, προσηλωμένος πάς την επιβίωσην του μέλλοντος του.  Εμάζευκεν σιταρούιν, κριθαρούιν, φυλλούθκια, ότι έβρισκεν, τζι εφύλαεν τα μές τη φουλιάν του.  Ήρτεν το λοιπόν ο σιειμώνας τζι ο Λύμπουρας έκλεισεν λαλεί τη φουλιάν του να μέν ρυά τζιαι έκατσεν με την οικογένειαν του να απολαύσει τα αγαθά των κόπων του.  Τζι ο Ζίζιρος?  Καημένε Ζίζιρε! Έμεινεν να γυρίζει σάν την κατάραν το δάσος μές το σιόνιν, τίτσιρος τζιαι μακκωμένος ώς που τζι έβαλεν τον έσσω ο Λύμπουρας να μέν πεθάνει που την κρυάδαν τζιαι την πείναν.

Τζι όπως εθώρουν τα γερασμένα της τα μμάθκια της στετές που τόση στέρησην τζιαι πόνον είδεν στη ζωήν της, έπιαν με ο Φόος.  Ένας Τρόμος μεγάλος.  Τζι η φωνή μου η παιδική η πουμέσα μου που έξω δέν έφκεννεν ποττέ της είπεν μου "Έθθα επιτρέψεις ποττέ σου να σου συμβεί τούντο πράμαν".

Μα αφού είμαι ανίδεος που τους τρόπους του κόσμου, εγιώ επαρεξήγησα την ιστορία.  Αντί να καταλάβω πως τα εφόδια οπυ εμάζευκεν ο Λύμπουρας ήταν ριάλλια, περιουσίες καριέρες, εγιώ εκατάλαβα πως ήταν πνευματικά τα αγαθά.  Μέν με αρωτάτε πώς το εκατάλαβα, ήμουν περίεργον αγοράκιν αμίλητον με σκέψεις ζαβές τζιαι πολλές.

Τζι έπιαν με φόος πως εννα έρτει μιάν ημέραν ο σιειμώνας τζιαι δέ θθα είμαι έτοιμος.  Επανικοβλήθηκα τόσον που χωρίς να το καταλάβω έκαμα όρκον του εαυτού μου να μέν ξαναπροσπαθήσω να συμμετάσχω στο πάρτυν της κοινωνίας.  Εκατάλαβεν ο αθώος μου ο νούς πως εν έναν πάρτυν τζιαι πως εγιώ είμαι ο Λύμπουρας.  Τζι αντί να πολεμώ να πιάννω καλούς βαθμούς στη ζωή μμου άρκεψα να θκιεβάζω βιβλία πολλά, να κυνηγώ την έκστασην μέσα που τη μουσικήν, ύστερα μές τη γλυπτικήν, τζιαι να μάχουμαι συνέχειαν πάς το σύνορον της ύπαρξης.  Εσύναα, εσύναα, εργαλεία, όργανα, βιβλία, σκέψεις, πόνον, αγάπην, εσύναα σάν το λυσσιάρην.  Η ζωή ήταν πάντα ένα πρόβλημα.  Εν δύσκολο να κουβαλάς ψυσιές σάν τη δική μου πανικοβλημένες..  Έμαθα να την κυβερνώ, τζιαι το Μεγάλο Μάζωμα εγίνηκεν τρόπος ζωής.

Ποττέ μου έν ερώτησα "Γιατί"?

Έξερα τί κάμνω, τζιαι πεισματικά αρνήθηκα να συμμετέχω στο Μεγάλο Πάρτυ της επιβίωσης.  Μιάν ημέραν ήταν να έρτει ο σιειμώνας.  Τζιαι τούτον εκράτησεν με ζωντανόν ακόμα τζιαι τες μέρες που έν έθελα.  Κόμα τζιαι όταν ήταν εμφανές πως έχω λάθος, πως τα έκαμα πίττες, πως θα μπορούσα να ελειτούργουν πιό καλά τζιαι να έχω ευκολόττερη ζωήν ή μέλλον πιό σίουρον, δουλειάν 'καλήν', καριέραν, προοπτικές.  Ώς τζιαι τη μουσικήν που εθκιάλεξα έν την ακολούθησα στο Πάρτυ που έφερεν.  Άφηννα τα ούλλα πίσω μου συνέχεια, αθρώπους, φίλους, έρωτες, καριέρα στο σκαλοπάτι, ούλλα άφηννα τα πίσω μου.  Ο σκοπός Ένας.  Να μέν με πιάει ο σιειμώνας απροετοίμαστον.


Άχ, ψυσιή μου τζι ήρτεν ο σιειμώνας.  Ήρτεν, ήρτεν η κρυάδα τζιαι ο βορκάς.  Μιάν καλήν ανοιξιάτικην μέραν ήρτεν ο σιειμώνας αναπάντεχα τζι εσκούλλισεν μας ούλλους.  Εξιππάστικα, αντζιελοσκιάχτικα τόσο δέν το επερίμενα πραγματικά να γινεί πραγματικότητα ο Τρόμος.

Μα, σάν τον εθώρουν τον τρόμον να ποτιλύεται είδα πως Έν Φοούμαι καθόλου.  Μάλιστα ήρτεν μιά ανακούφιση απίστευτη, μιά ανακούφιση που μου έφερεν την πολυπόθητη Απόλυτη Ελευθερία που τόσα χρόνια εγύρευκα ποτζιεί ποδά.  Τζι αφού έκλεισα την τρύπαν της φουλιάς μου, είδα γυρόν μου τα πλούτη που εσύναα τόσα χρόνια, τζιαι θα κάτσω να τα απολαύσω λαλώ.

Κάτι με εμποδίζει όμως.  Έν μπορώ να αφήκω το Ζίζιρον να ψοήσει που την κρυάδαν.  Τζιαι φκέννω έξω της τρύπας μου να τον γυρέψω.
Αν είσαι φίλε Ζίζιρος, εσέναν γυρεύκω να σε βάλω έσσω.  Τζιαι δέ θα ησυχάσω ώς που να σας βάλω ούλλους έσσω μου.

Σχόλια

Ο χρήστης ruth_less είπε…
Εγεννήθηκα άνοιξη, αλλά ήταν ήδη σειμώνας. Που μιτσιά ένα πράμα θυμούμαι να λαλώ,με πείσμα "ούλλα τζι αν χαθούσι, εγώ εν να επιβιώσω". Που μωρό εμεγάλωσα με την αίσθηση της απώλειας τζιαι του τότε, τζιαι του μέλλοντος. Ένι ξέρω αν μου έκαμε καλό. Ένι ξέρω αν τούτο το πράμα βοηθά να μεγαλώσεις ή κρατά σου κάτι πάντα μέσα σου, ένα φόο φωλιασμένο βαθκιά. Μπορεί το ένα να μεν γίνεται χωρίς το άλλο. Εν με κόφτει η απάντηση. Έτσι είμαι, τζιαι έτσι έμαθα να προχωρώ.

Τα πλούτη μου εν ότι ζω, ότι αγαπώ, ότι έζησα τζιαι ότι αγάπησα... τίποτε εν χάνεται... εν ούλλα κομμάθκια χρυσός μέσα μου. Ανοίω το πορτούδι της ψυσσιής μου τζιαι θωρώ τα, χαιδεύκω τα, ευχαριστώ τα, κλαίω τα τζιαι χαμογελώ τους. Ποτέ εν θα'μαι πιο έτοιμη, πιο προετοιμασμένη. Ενι ξέρω τι θα φέρει το αύριο... πόσο να σκέφτουμαι πιον για πράματα που έννεν στο σιέρι μου. Εκουράστηκα. Εφκιέρωσα.

Τζοιμούμαι τζιαι ξυπνώ με την Αγάπη μου, τρώω τζιαι χορτάνω Αλήθκειαν... Κάποτε νοιώθω ότι είμαι η πιο πλούσια γεναίκα στον κόσμο, τζιαι ότι εν μου λείπει τίποτε. Μπορεί τζιαι ναν αλήθκεια.

Σσιέρουμαι που μαζευκούμαστε... ας ένι τζιαι κάτω που έτσι συνθήκες.
Μα, αν δεν μαζευτούμε τωρά, μες τα χαλάσματα τούτου του πολέμου... πότε;

Ο δρόμος εν ναν πολλά μακρύς. Είμαστε στην αρκήν του. Δύναμη.

Αγκαλιά. Ευχαριστώ σε.
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Τζι εγώ, εσέναν καλή μου. Το "έτσι είμαι, τζιαι έτσι έμαθα να προχωρώ" εν το μεγάλο μυστικό που μοιράζεσαι. Το μυστικόν του λύμπουρα. Είσαι πάμπλουτη τζι απλόσιερη, τζι έτσι πλάσματα θέλουμεν γυρόν μας να φιλεύκουμεν.
Ο χρήστης Joy Tears είπε…
Έγραψα σχόλιο και εν εδημοσιεύτηκε.
Γεια σου Διάσπορε που μιαν ζιζιρολυμπούρα! Εν είμαι ούτε ζίζιρος ούτε τέλια λύμπουρος τζιαι μιαν νιώθω έτσι τζιαι μιαν άλλοσπως. Μαζεύκω εμπειρίες στη ζωή μου τζιαι προσπαθώ να τες χρησιμοποιώ για να συνεχίζω μπροστά. Τωρά νιώθω δυνατή και ευτυχισμένη μες τούτον ούλλο τον χαμό τζιαι εν πολλά απελευθερωτική τούτη η ευτυχία που νιώθω. Όμως θέλω βοήθεια να μαζέψω τους άλλους τους ζίζιρους της ζωής μου που εν χαμένοι
Ο χρήστης Aceras Anthropophorum είπε…
χο χο!! τζιαι εγώ ενόμισα ότι εσύ ήσουν ζίζιρος που δεν φοάται τίποτε, που τραουδά τζιαι άμαν κάμνει κρυάδαν πεθανίσκει σαν έντομον, ζιεί σαν κάμπια τζιαι αναστήννεται όποτε εν καλός ο τζιαιρός για λλόου του τζιαι περιπαίζει τον λίμπουρον που συνάει, συνάει σπόρους τζιαι μετά έρκεται έναν πιο μεγάλον έντομον τζιαι κάμνει τα πάρζαν τζιαι μεινίσκει σίξιλος που δεν μπορεί να ζήσει άμα σιειμωνιάσει όπως τον ζίζιρον :))

Όποια όμως τζιαι να εν η αντι-έκδοση της ιστορίας που έκαμεν τους Κυπραίους να συνάουν - συνάουν τζιαι να γεμώννουν την Λαϊκήν, εμείς είμαστιν που το ίδιον πιτσίμιν :))

Εξεκίνησα τζιαι γώ να γράφω μιαν ιστορίαν "εμείς που δεν εκαλέσαν εις το ππάρτιν" αλλά έγραψες τα μισά :)
Ο χρήστης Neraida είπε…
Εμέναν άρεσκεν μου το τραγούδι της πεταλούδας:

Μια ωραία πεταλούδα
Μια ωραία πεταλούδα
σ’ένα κήπο μια φορά
καμαρώνει και απλώνει
τα γαλάζια της φτερά

Όλο τον καιρό γυρίζει
Όλο τον καιρό γυρίζει
και τα άνθη χαιρετά
πότε κάθεται στο ένα
πότε φεύγει και πετά

Λάμπουν κόκκινες πιτσίλες
Λάμπουν κόκκινες πιτσίλες
στα γαλάζια της φτερά
λάμπουν κόκκινες πιτσίλες
στα γαλάζια της φτερά

Όταν έρθει ο χειμώνας
Όταν έρθει ο χειμώνας
πέφτει κάτω και ψοφά
κι όταν έρθει καλοκαίρι
ζωντανεύει και πετά.

Ξέρω μέσα μου ότι την ζωήν εν την κουμαντάρουν οι ανθρώποι.
Ένιωθα ότι τούτα ούλλα τα πρέπει εν έχουν ουσία.
Εφοούμουν και φοούμαι ακόμα άμα σκεφτώ ότι πρέπει να οργανωθώ και να κάμω προετοιμασία και... και... και...
Μετά θυμούμαι ότι ο χειμώνας θα έρθει στην ώραν του... και το καλοκαίριν στην ώραν του...
Το που είμαι εγώ εν έχει σημασία... η ζωή προχωρά!
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Joy Tears

Ναί έτσι είσαι τζιαι σώζει σε τούτη η ιδιότητα να μεταλλάσσεις. Γι αυτό νιώθεις δυνατή, άρκεψες να ρυθμίζεις τους κανόνες.


Αceras
Φίλε μου λύμπουρας στο μάζωμαν τζιαι ζίζιρος στο δώσμαν έναι η καλή ζωή. Καρτερώ την καυστική σσου ιστορία πώς τζιαι πώς :)


Neraida
Ξέρεις πόσα χρόνια γυρεύκω τα λόγια της Πεταλούδας να τα τραουδήσω των μωρών τζιαι εξίχαννα τα?
Ο χρήστης Joy Tears είπε…
Διάσπορε μπορεί να λαλούν ότι "καταρρέει ο κόσμος" στην Κύπρο επειδή γίνεται ό,τι γίνεται με την οικονομία μα όσον κάθε άνοιξη η φύση ξυπνά τζιαι ο ήλιος φκαίνει που την ανατολή, ο κόσμος εν καταρρέει. Τζιαι ο σιειμώνας μια εποχή ένι, δύσκολη αλλά θα κάμει τον κύκλο της.
(ποττέ στη ζωή μου εν ήμουν τόσο αισιόδοξη!)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Διάσπορε σε χαιρετώ. Είναι τόσα πολλά που θέλω να πούμεν, αμμα σιωπώ. Καλλυτερα έτσι. Αγκαλιά στη κουκλάρα και τον λεβέντη.
ιων
Ο χρήστης kkai-Lee είπε…
Έσιει καμιάν θέση στο ζιζιροκλάμπ ?

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mondestrucken/Φεγγαρομέθυστος

Ελάτε στες μουσικές

Στη συναυλίαν των μαθητών του Διάσπορου.