Συναυλία μουσικής του Ιράν.






Πήγαμε με τον αδελφό μου και την Αγάπη στην ετήσια συναυλία των  Masters of Persian Music κάτω στη μεγαλούπολη.   Μετά απο πολλύ ούζο.


Κάθε χρόνο έρχονται, γεμίζουν το τεράστιο θέατρο με τους αποδήμους (πρόσφυγες?) απο το Ιράν, περπατάς στο προχώλ του θεάτρου και νομίζεις ότι είσαι κάπου στη Λευκωσία.  Γνώριμες οι φάτσες, ο τόνος της φωνής, άντρες με δυνατές μύτες και ίλαρο ύφος, γυναίκες με μάτια ολόμαυρα.


Κάθονται σταυροπόδι στο χαλί, πιάνουν στο χέρι τα όργανα και τα φιλούν, ντυμένοι με παραδοσιακές σχολές και η σεβάσμια τους πράξη φέρνει το κύμα της σιωπής απο την πρώτη σειρά θεατών ώς την τελευταία.


Μιλά ο μαέστρος.  Ήρεμος, εξηντάρης.  Με τη γλυκειά του προφορά και χειρονομείες συγκρατημένες εξηγά για το νόημα της ποίησης που θα τραγουδήσουν.   Ποίηση του Χαφέζ, του Ρούμι, ποίηση για την αγάπη της στιγμής, την ομορφιά, και τον Πλάστη -αυτόν που μας αγαπά, πέρα απο τους θεούς που έπλασε η ανάγκη μας για δόγματα.

Κάθεται ξανά.


Η μουσική πάει σχεδόν τρείς ώρες με ένα μικρό διάλειμμα.  Γλυκειά και λυπητερή, μουσική που πενθά για την αθώα κοπέλα που δέχτηκε τη σφαίρα στο κεφάλι.  Για τον πόνο ενός λαού τρανού που τον κρατά φυλακισμένο η θεοκρατεία.

Μπασάτα τα όργανα που έχουν διαλέξει, και η μελωδία χαμηλή, αργή.  Βλέπω στα πρόσωπα τους την ειρήνη, μαζί και την έκφραση όσων δέν τους επιτρέπεται να πούν με λόγια.  Ένας λαός που πονά στα κρυφά, λαός τυχερός όμως που βρήκε τον τρόπο να εκφράσει τον πόνο.

Ο πόνος είναι ελιξήριο, μαζί και δηλητήριο.  Άμα τον νιώσεις, έχεις δύο εκλογές.  Να τον εκφράσεις, ή να τον αφήσεις να γίνει τραύμα, σήψη.  Αυτοί το ξέρουν καλά.  Και ο πόνος τους έχει γίνει μελωδία που ενώννει τους ανθρώπους, τους φέρνει δάκρυα κρυφά που σκουπίζουν στα μανίκια μές τα σκοτεινά.  Κανένας τους δέ βιάζεται να τελειώσει η συναυλία για να πάν στο dinner τους.  Κάθονται εκεί, και τους τυλίγει η αρχαία τους ιστορία του πόνου παρέα με τα γεγονότα που τα ζούν απο μακρυά.  Τί θα γίνει με την οικογένεια τους πίσω στην πατρίδα?  Νιώθουν ένοχοι.  Ζούν μές την ευμάρια της αμερικής, και οι δικοί τους βασανίζονται.  Κάθε λίγο ένας αναστεναγμός αντιλαλεί στους τοίχους του γοτθικού θεάτρου.


Για μιά στιγμή νιώθω το βάρος της κουλτούρας τους να με αγγίζει, κλείνω τα μάτια κι εγώ, φαντάζομαι πώς θα ήταν να κουβαλώ αυτό το βράχο.  Με κυριεύει το συναίσθημα, έρχονται και τα δικά του ιδιαίτερου πόνου της πατρίδας μου, ζωντανεύουν δίπλα στα ξένα, γίνονται ένα.   Μα εγώ δέ μπορώ να κλάψω.

Γιατί κανένας στην πατρίδα δέν μας έχει βρεί τον τρόπο να νιώσουμε τον πόνο.  Μόνο με λόγια, παράπονα εξωτερικά.  Σπάνιες συζητήσεις.  Κι έχει ο πόνος μας σαπήσει.  Έχει μετατραπεί σε ωραία ρούχα και σπίτια τεράστια.  Μα δέν το ξέρουμε.  Δέν μας έχει επιτραπεί να πλάσουμε παραδοσιακή μουσική μεταπολεμική που να μιλά για τον πόνο.  Δέν μας ενώννει τίποτα.


Και ξαφνικά, ντράπηκα που τα ένιωσα αυτά..


Ο λεβέντης με τον κεμεντσέ τελειώνει τις τελευταίες αργές του φράσεις που σάν πληγωμένο ζώο που πεθαίνει κρέμμονται στον αέρα.  Σκουπίζει ένα μικρό διαμάντι και όλοι υποκλίνονται.  Οι θεατές όλοι όρθιοι κραυγάζουν, αφήνουν τον πόνο να γίνει ιαχή.  Έχουν ΝΙΩΣΕΙ κάτι.  Και ο πόνος αυτό θέλει.  Να τον νιώσεις, να τον αφήσεις να πεί αυτά που θέλει.



Αλλιώς γίνεται δηλητήριο, και μόνο κακά φέρνει.



Σχόλια

Ο χρήστης ΚΥΠΡΟΛΕΩΝ είπε…
χωρις πονο εν δημιουργηται κουλτουρα. Χρειαζετε δυσκολια, θανατος, πεινα, απογοητευση τζιαι καταστροφη για να αναδεικτει η αξια της ζωης μεσω της τεχνης τζιαι της κουλτουρας.
Ο χρήστης ρίτσα είπε…
όντως, οι φάτσες τους εν γνώριμες
Ο χρήστης κουλλούριν μουσσιεμένον είπε…
Ωραίος...

δυστυχώς είσαι σωστός. Έσιει αθρώπους που τον δείχνουν αλλά εν λλίοι τούτοι. Τελευταίως αρκέψαν να μας δείχνουν κυπριακές ταινίες που έχουν σχέση με την εισβολή. Άμα ψάξεις βρίσκεις και καλές. Αλλά μουσική; ποίηση; γιατί ούλλα τα της εισβολής πρέπει ναν παιδικά ή κλασσικά; το σπίτι μου στο ριζοκάρπασο που με καρτερεί τζιαι ο βασιλικός στην γλάστρα που μυρίζουμαι ακόμα;

Αχ η ζωή είναι βούτυρο στον ήλιο...
http://www.youtube.com/watch?v=twNBSAGK1NQ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ti omorfa pu ta egrapses

ethimises mu to spiti mu stin kypro pu mirizei iranika kilimia

maria t.
Ο χρήστης ΦΛΕΓΟΜΕΝΟΣ είπε…
συμφωνώ με κυπρολέων
Ο χρήστης Diasporos είπε…
kyproleon
Ναι, χωρίς πόνο κουλτούρα δέ γίνεται. Χωρίς την έκφραση του μέσα που τη μουσική, ο πόνος ζαβώννει, γίνεται κοινό μυστικό, βρίσκει αλλού διέξοδο.



ρίτσα
Είμαστε ίδιες φατσούες. Η μόνη διαφορά που είδα εν οι μύτες -εν μεγαλύτερες τους πέρσες.

κουλλούρι

Εν είδα τες ταινίες δακάτω. Εν καλή η έκφραση του κινηματογράφου. Συμφωνείς όμως ότι η μουσική έχει μιά ιδιαίτερη δύναμη έκφρασης? Σκέφτουμαι για να γράψω ένα κομμάτι μεγάλο. Θέλω στίχους όμως. Προσωπικούς.



ρόουζ
Ήταν πράγματι :))



prawnkraka
Η μυρωδιά του υφαντού μαλλιού, ανακατωμένη με κάτι απροσδιόριστο που έμεινε πάνω του απο τον αργαλειό...




φλεγόμενε
Τζιαι σε προσωπικό επίπεδο εν το ίδιο, σωστά?
Ο χρήστης κουλλούριν μουσσιεμένον είπε…
συμφωνώ, έσιει μια ιδιαίτερη δύναμη η μουσική. Είναι άμεση, απλή, βαθιά. Καθαρή πηγή συναισθημάτων. Μπορεί να την κουμαντάρει ένα πλάσμα. Ο κινηματογράφος εν πιο σύνθετος, θέλει σιέρκα πολλά, ψυσιές πολλές. Είναι όμως και πιο συγκεκριμένος. Αναπαριστά πιστά τον κόσμο. Τζιαι γιαυτό δυνητικά έσιει τζιαι παραπάνω δυνατότητες. Μπορεί να σου μεταφέρει συναισθήματα τεκμηριωμένα. Νοιώθεις έτσι τζιαι ξέρεις το γιατί. Συγκεκριμένα πράματα. Κατευθύνει άμεσα. Φέρνει την εμπειρία της ζωής μπροστά στα μμάθκια σου. Εν τζιαι πιο ύπουλος όμως για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Τί να σου πώ, στηρίζουν με πολλά τζιαι τα θκιο. Φτάννει ναν ΑΑ ποιοτητος!
Ο χρήστης κουλλούριν μουσσιεμένον είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ο χρήστης κουλλούριν μουσσιεμένον είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mondestrucken/Φεγγαρομέθυστος

Ελάτε στες μουσικές

Στη συναυλίαν των μαθητών του Διάσπορου.