Βενιαμίν, καλό σου ταξίδι λεβέντη μου.





Γράμμα στον μαθητή μου Βενιαμίν:


Λεβέντη μου.
Τζιήνο που επερίμενα ήρτε.  Έσιει 3 χρόνια που θωρώ τη μάνα σου να ζηλεύκει τα πράματα που έκαμα για σένα.  Τζιήνη, που τόσες θυσίες έκαμεν να σε μεγαλώσει με τα προβλήματα του αυτισμού που γεννήθηκες, τζιήνη που ούλλη μέρα βουρά τες ανάγκες σου, η μάνα που ποττέ δέν εκατάφερεν να σε κάμει να της δείξεις αγάπην, τζι εζήλεψεν τη δική μας σχέση στο τέλος επειδή ένιωσεν ότι μέσα που τη μουσική που σου έμαθα εγεννήθηκεν το Συναίσθημα, τζιαι ανήκει σε μέναν ο χώρος τούντης επιτυχίας.  3 χρόνια έν με αντέχει η μάνα σου πλέον.  Ούτε καφέ μου κάμνει πιά, ούτε πισκόττα όπως την αρχή.   Ο ενθουσιασμός που είσιε όταν πρωτογνωριστήκαμε τζιαι εκατάλαβε τη δύναμη μου πάνω σου  -τη δύναμη του σωτήρα τζιαι του ενδιάμεσου της μουσικής τζιαι των αισθημάτων, έσβησε που τη ζήλεια.  Τζι αναπάντεχα, παράνομα, άδικα εχτές εσταμάτησεν σε που κοντά μου, αδικαιολόγητα,  8 μαθήματα πρίν το μεγάλο αντίο της αποφοίτησης.  Πρίν καταφέρω να σου δώσω το τελευταίο που είχα να σου δώσω.


Βενιαμίν μου.


Πότε εγίνηκες 18 χρονών?  Έν το πιστεύκω.  Άντρας ολόκληρος, γενάς, ψηλός, αμίλητος, άντρας που τραυλίζει άμα μιλά αλλά άντρας που συνθέτει σάν τον μπετόβεν θεϊκά, που παίζεις απο μνήμης 100 κομμάθκια δύσκολα, με πάθος ακράτητον.  Ήρταν οι Χάριτες στη γέννα σου τζι εκλέψαν σου το μισό σου μυαλό Βενιαμίν, να λειτουργείς μές την κοινωνίαν έν θα μπορέσεις ποττέ σου, μα στο άλλο μισό νού εδώκαν δώρα που λλίοι στο σύμπαν έχουν.
Δώρα μουσικά, μνήμη φωτογραφική, νόηση των μαθηματικών.  Πλούσια δώρα.  Τζι ακατέργαστα.  Δώρα ισάξια του μότσαρτ τζιαι των αθανάτων.  Πώς έδωκες πάνω μου?

Θυμούμαι.


Δεκα τριών χρονών ήσουν όταν ήρτα στο πρώτο μάθημα να σε γνωρίσω.  Ψηλός, γελέκκιν, άτσαλα ντυμένος, άγαρμπος σάν να τζιαι δέν εκαταλάβαιννες ότι έσιεις κορμίν, με γυαλλούθκια στρογγυλά, ανέκφραστο λεπτό πρόσωπο με φρύδια ολόμαυρα.  Ούτε με κοίταξες.

Είπα σου "παίξε να ακούσω" τζιαι ανοίξαν οι κρουνοί του ουρανού.  Έπαιζες μιάν ώρα ασταμάτητα, χωρίς βιβλίο, τζιαι όποτε σου έρκετουν η έκσταση έκαμνες αυτοσχεδιασμό πάς σε κομμάτια δύσκολα.   Αλλά ήταν ούλλα ξερά, τα συναισθήματα σου κρυμμένα σε χώρο του νού που ήταν κλειδωμένος.  Έπαιζες τες νότες, μα η Μουσική έν έρκετουν ακόμα να μιλήσει μέσα σου.  Έπαιζες τζι ετραυλίζαν οι νότες σάν τη γλώσσα σου

Τζιαι κάτι μές τον Κήπον μου έλαμψεν τζιαι μου είπεν  "ήρτες δαμέ διάσπορε για να κάμεις καλό στο σύμπαν."


Τζιαι ο αγώνας ήταν μεγάλος.  Τα πρώτα δκυό χρόνια έν εμιλούσαμεν.   Έκαμνα μόνον κινήσεις σάν τον μαέστρον την ώραν που έπαιζες, έπιαννα σου το σιέρι σου τζι έσουζα το να το ξυπνήσω, εκούντουν σε να καταλάβεις πώς εν το κορμίν σου που παίζει μουσικήν, όι ο νούς σου.  Έν τα έβαλα κάτω.  Ξερά έπαιζες, τίποτε έν άλλασσεν.  Έν ακούαν τα φκιά σου.
Έπαιζα τζι εγίνουμουν ολόκληρος Μουσική, για να θωρείς τζιαι να ακούει το Πουμέσα σου που τα εκαταλάβαινεν σιωπηλά.  Επίστεψα σε σέναν.

Τα επόμενα δκυό χρόνια εμίλουν σου ακατάπαυστα, "άκου δαμέ, τζιαι δέ έξω στον κήπο τα δεντρά που σούζουνται, εν το ίδιο."  Έβαλλα σε να ακούεις το σιγανό, τζιαι το έντονο, ερώτουν σε πώς νιώθουν οι μύς.   Πέτρα πέτρα σε εσκάλισα τζιαι έδειχνα σου τα εργαλεία, έβαλλα τα στη φούχτα σου, επέτασσες τα, εξανάβαλλα τα.  Τζιαι στο τέλος, μιάν ημέραν του χειμώνα με τα σιόνια να κρέμμουνται που τες στέγες των διπλανών σπιθκιών, έπαιξες επιτέλους το ιντερμέτζο του μπράμς τζιαι άρκεψες όπως το δεντρόν που ανθίζει να ταράσσεις τα κλωνιά σου με τον αέραν της μουσικής.  Ήρτεν το συναίσθημαν σάν το χείμαρρον.
Έκατσα πίσω στην πολυθρόνα, τζιαι η εξουθένωση 4 χρόνων δουλειάς ήρτεν να με πλύννει με τη λύτρωση της ομορφιάς που εθώρουν να γεννιέται μπροστά στα μάθκια μου.

Τζιαι τα επόμενα δκυό χρόνια, πάλε έν εμίλουν.  Άκουα σε μόνο, τζιαι σιωπηλά έστελλα σου μηνύματα, εδίουν σου σιγά σιγά τα ηνία για να ελευθερωθείς που το Δάσκαλο.  Να μέν με έσιεις πλέον ανάγκη.  Να κρατάς τα δικά σου εργαλεία του σκαλίσματος.

Κοντά μου έμαθες τες 32 σονάτες του μπετόβεν,  πάνω που 50 ώρες μουσικής δηλαδή, έμαθες τες φούγκες του μπάχ ούλλες, τον μέντελσον, τον μπράμς, τον ντεπιουσσί, έμαθες θεωρία επιπέδου PhD, έμαθες να κουμαντάρεις τζιήνα που γράφεις που φκαίννουν πουμέσα σου σάν τον αμαζόνιο ακράτητα.

Κοντά σου έμαθα πόσο βάθος έσιει η ψυσιή, τζιαι πόση δύναμη έσιει η μουσική να αλλάξει τον άνθρωπο.  Τζιαι έμαθα τον εαυτό μου.  Έμαθα τη δική μου δύναμη, την υπομονή, έμαθα για τα κρυφά που μπορώ να στείλω σε κάποιον.  Είμαι μαθητής σου τζι εγώ, Βενιαμίν.

Τζιαι όταν έμαθα θα πάεις στο Χάρβαρτ να σπουδάσεις μουσική, που άλλους  -η μάνα σου ούτε κάν το ανάφερεν!-  εχάρηκα σάν να ήσουν δικό μου κοπελλούι.


Ποσιερετώ σε, έν θα σε ξαναδώ, τζι άν σε ξαναδώ έν θα μου πείς τίποτε κοινωνικόν ούτε θα αναγνωρίσεις πιλέ ότι είχαμε κάποτε σχέση σημαντική, το όνομα μου κάν έν θα θυμάσαι σε λλίες εφτομάδες.   Μα μές τον Κήπον του Νού σου, τζιαμέ που ζεί το Καθαρό, ξέρεις.  Ξέρεις με, έχτισες μου σπιτούιν να ζώ μέσα τζιαι να πίννουμεν καφέδες παρέαν όποτε παίζεις.


Στο καλό Βενιαμίν μου.  Θα σε θωρώ που μακριά όταν το άστρο σου λάμπει μές τη μουσική, εννα γινείς σπουδαίος, ξέρω το, διάσημος σίουρα, σίουρα παραπάνω που μένα τον κοινό θνητό, τζιαι τούτο φορτίζει με χαράν.  Στο καλό, τζιαι παίζε πάντα που το μέρος της ψυσιής που εσκαλίσαμεν παρέα, Βενιαμίν.   Είσαι το μεγαλύτερο μου έργο ώς τωρά σάν άνθρωπος.

Σχόλια

Ο χρήστης Leni είπε…
Η Ικανοποίηση του Δασκάλου.
Μπράβο.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
pragmatika itan pola sigkinitiko to post sou!!!eto giati oi daskaloi ginonte daskaloi!!!
Ο χρήστης she είπε…
σε καταλαβαίνω. είχα ένα μωρό με εγκεφαλική παράλυση. όλοι το είχαν ξεγραμμένο και ήταν μόνο 12 χρονων. δεν μπορούσε να μιλήσει, δεν μπορούσε να κινηθεί, δεν μπορούσε να μασήσει καλά-καλά. καθόταν ολημέρα στο καροτσάκι του, με γυρμένο το κεφάλακι του αφού ούτε αυτό δεν μπορούσε να στηρίξει. Ενα πανέξυπνο μυαλό φυλακισμένο σε ενα κορμί που δεν μπορούσε να εκτελέσει και να υπακούσει οδηγίες. Φυλακισμένο σε μια σιωπηλή φυλακή. Μέχρι που το ανέλαβα εγώ. Και άρχισε σιγά σιγά να διαβάζει, να μπορεί με υποστηρικτική τεχνολογία να επικοινωνεί. Και μετά πήρα μετάθεση. Ζήτησα από την μητέρα να μου το φέρνει σπίτι μου να το συνεχίσω. Να προχωρήσουμε. Δωρεάν. Μου το έφερε μια φορά και μετά είπε πως δεν μπορούσε. Δεν την βόλευε...πόση ματαίωση, πόση απογοήτευση. Σε νιώθω...
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Λένη μου

Ξέρεις το καλά εσύ. Τζιαι επρόσεξα το κεφαλαίο Δ, μέν νομίζεις :) Έχει διαφορά το δ που το Δ. Τα λέω καλά?



νεκατωμένη
Εν ικανοποίηση τεράστια να θωρείς το έργο σου να εξελίσσεται. Μέσα στο χώρο τζιαι το χρόνο. Να αφήνεις δεξιά αριστερά ιδέες, σπόρους μές τα μυαλά.
Ο χρήστης Diasporos είπε…
she demon
Με νιώθεις, ακούω τον ιδιαίτερο πόνο που τες λέξεις σου. Έχω τζι εγώ αλλό έναν με μερική παράλυση του εγκεφάλου, μεγάλο ταλέντο, ακούει μουσική μές το νού του τζιαι θέλω να την φκάλω έξω. Τουλάχιστο τζιήνου οι γονείς του ανταποκρίνονται. Φιλιά.
Ο χρήστης Neraida είπε…
Είσαι Δάσκαλος.

Είτε σε γεμίζει σαν επάγγελμα είτε όχι.

υ.γ. επιτρέπεις μου να δώκω μιαν ππουνιάν της μάνας του;
Ο χρήστης Joy Tears είπε…
Διάσπορε, όσο σε διαβάζω, αντιλάμβάνομαι όσο γεμάτη ζωή έχεις. Εσύ έκαμες ζωή για δέκα με έτσι εμπειρίες. Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες, είσαι πραγματικός Δάσκαλος με τη σημασία της λέξης!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μακάρι ούλλοι οι δάσκαλοι να ήταν σαν εσένα.Μακάρι:)
Ο χρήστης stalamatia είπε…
Διάσπορε μου τι εφοήθηκεν η μάνα του Βενιαμίν;Μεν τζιαι ξυπνήσει τζιαι η άλλη του πλευρά;
Αντί να παρακαλά τζιαι να προσεύχετε να μεν ξαπολήσεις εσύ το μωρό της ,ήρτεν η ίδια τζιαι εχάλασεν τούτη την όμορφη σχέση μαθητή τζιαι Δασκάλου.
Ετσι νομίζει τζιήνη,το μωρό της όμως έσιει έναν αστέρι μέσα του τζιαι είσαι εσύ ,ακόμα τζιαι να με θυμάται το όνομα σου ή το πρόσωπο σου.
Να είσαι πάντα καλά μαζί με την οικογένεια σου,είμαστε περήφανοι που σε έχουμε φίλο μας τζιαι ας μεν σε (ξέρουμε)
Ο χρήστης ΚΥΠΡΟΛΕΩΝ είπε…
pikroxoli h mana tou mitsi. en peirazei esou ztai elpizw tziai mitsis xerete thn kalh douleia pou ekamete
Ο χρήστης Leni είπε…
Μια χαρά τα λες.. :)
Ο χρήστης ΦΛΕΓΟΜΕΝΟΣ είπε…
ο μιτσής δεν θα ξεχάσει τίποτε


όλα τα θυμόμαστε

και σίγουρα δεν ξεχνάμε δασκάλους
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Eκλαμουρίστηκα... τζιαι με την προηγούμενη σου ανάρτησην το ίδιον έπαθα.

Σπουδαίον πράμα να είσαι Δάσκαλος
Ο χρήστης * είπε…
me katasiginises .sou eimai eugnwmwn.Xairomai pou yparxoun anthropoi pou xeroun ti simenei na niwtheis tin psixi sou na kleei alla kanenas na min tin akouei. anapiria.euxomai me oli mou tin psixi na se gnwrisw mia mera.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μια απορία: έσιει τζιαι κανονικούς ανθρώπους στον τόπον που μένεις;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
o flegomenos eshi dikeo kirie diaspore.

tus Daskalus potte en tus ksexannumen.

egw piremenw pws je pws na paw pisw kypro gia na pernw tin Daskala mu tis Texnis peripatus me to aftokinito twra pu efkala adian.
jini en eshi, en me to lewforio pu girizi

maria t.
Ο χρήστης Κκουλλάς είπε…
Mπράβο σε μαθητή και Δάσκαλο, και εις ανώτερα.

Που το κλιπ (άρεσεν μου, παρεμπιπτόντως τι παίζει?) θωρείς ότι " και έσονται 2 εις σώμαν ένα " ή ότι ο άνθρωπος έγινεν προέκταση του οργάνου τζαι το αντίθετο.

Διάσπορε εκράτησες τζείνα που πρέπει, τζαι ο Βενιαμίν το ίδιο από σένα. Νιώθεις απώλεια αλλά έσιεις την ικανοποίηση ότι επέτυχες, νιώθεις ότι ήθελες να ολοκληρώσεις το "έργο" αλλά εν πειράζει καμιά φορά, εν καλά η ολοκλήρωση να γίνεται που το μαθητή, με βάση τα εφόδια που έδωσε ο Δάσκαλος. Εννά τα καταφέρει τζαι μπόρεις νάσαι περήφανος που τα τωρά. Τζαι να σου πω?
Πιστεύκω εννά ξανασυναντηθείτε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τζαι θα θυμάται, άλλο αν δεν μπορεί να το δείξει !!
Ο χρήστης Itsmylife είπε…
Όπως λαλεί τζιαι ο Φλεγόμενος, κανένας δεν ιξιχάννει. Τζιαι ο Βενιαμίν μπορεί να μεν ιμπορεί να το πει, αλλά μέσα του, θα έσιει απέραντην εκτίμησην για τον Δάσκαλόν του!
Τζιαι απ' ότι εκατάλαβα, ήταν τζιαι τζείνος μεγάλος Δάσκαλος για σέναν...
Ο χρήστης Diasporos είπε…
νεράϊδα μου

Να της δώκεις, αξίζει της η ππουνιά.




Rain Tears

Όταν αφήσεις ελεύθερο τον εαυτό σου να νιώσει τη ζωή, έρκουνται εκατό ζωές να σε γεμίσουν. Μιά μέρα ξύπνησα τζι ήθελα να Ζήσω, τζιαι που τότε ήβραν με πολλά.


ανώνυμε
Εν επειδή που ήμουν μαθητής έν είχα καλούς δασκάλους, τζι επειδή ύστερα είχα ένα Δάσκαλο που του χρωστώ τη ζωή μου. Εν το Χρέος που ξεπληρώννω..




σταλαματιά
Η μάμμα του εζήλεψεν επειδή έμαθα του να Νιώθει, τζιαι να το δείχνει μές τη μουσική, ενώ τζιήνη έν εκατάφερεν να της πεί 'αγαπώ σε' ποττέ. Τζι εν άθρωπος λλίο κακός.
Να σαι καλά τζι εσύ.





κυπρολέων
Στο τέλος της ημέρας τούτον έσιει σημασία, η δουλειά που εκάμαμεν παρέα, όι η μάνα του. Τζιαι τούτο θα κρατήσω για μένα.



Λένη

Είπαμε, ξέρεις εσύ :)))





Φλεγόμενε

Δυστυχώς έσιει αυτισμό ρε φίλε, τζιαι εμποδίζει τον. Ίσως μέσα του βαθειά να με θυμάται. Τούτο ελπίζω..




μαθητούδι

Το να είσαι Δάσκαλος εν ένας που τους σκοπούς του ανθρώπου με τον ένα ή άλλο τρόπο. Εν τρόπος ζωής, που σε κρατά νέο τζιαι που σου δείχνει την Ομορφιά κάθε μέρα. Έν το αλλάζω με τίποτε.




*
_


Υπάρχουν ανθρώποι που τα νιώθουν τούτα, αλλά στην έξω κοινωνία κρύβουνται. Εβαρέθηκα να κρύβομαι. Καλώ, να έρτεις να γνωριστούμε.



στροβολιώτη

χεχε, έσιει τζιαι φυσιολογικούς, αλλά βαρκούμαι τους συνήθως, τζιαι δέ γράφω για τούτους.





prawnkraka
Πολλά όμορφη η πράξη σου για τη Δασκάλα σου. Να το ξέρεις εχτιμά την αφάνταστα. Όσο για το αν θα με θυμάται ο Βενιαμίν, εν τον αυτισμό του που φοούμαι, που δέν θα του επιτρέψει να έσιει αισθήματα για μένα. Αλλιώς ξέρω ότι θα με θυμάται.




κκουλλά
Ευχαριστούμεν κουμπάρε.

Παίζει ένα που τα ιντερμέτζα του μπράμς, κομμάθκια που έγραψεν όταν ήταν γέρος, σπουδαία, ούλλον πόνον.

Η προέκταση του σώματος πάς το πιάνο εν η φιλοσοφία μου για το παίξιμο. Όταν τον γνώρισα εκάθετουν σάν το ξύλο. Τζιαι τωρά κινείται σάν τον άνεμον. Έπιασες το!!!



itsmylife

Ήβρες την απάντηση.. Το να είσαι Δάσκαλος, σημαίνει να αφήσεις τον άλλον να σου μάθει ακριβώς όσα του έμαθες. Τζιαι τούτον εν κουραστικό, δύσκολο, αλλά πολλά γεμάτο σάν εμπειρία..

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mondestrucken/Φεγγαρομέθυστος

Ελάτε στες μουσικές

Στη συναυλίαν των μαθητών του Διάσπορου.