Αποχαιρετιστόν #3 Ο τρύγος έφτασεν


Πράσινο χτήμαν αμπελοφύτεφτον
στη μέσην του πελάγου σου εστάθηκα
ώρες.
Τζιαι ώς τον μαύρον ουρανόν 
τα σιέρκα μου ψηλά εποταβριστήκασην
- σσhιννιά διμμένα 
στο καράβιν του ξενιτεμού.
  
οι αμπελιές χορόν πολογιαστόν εκάμασην γυρόν μου
με τον λυράρην να τρααννιά
δκιαολεμένην λύραν
κλαμένος, τίτσιρος αγκάλλιασα την ρίζαν τους
ώσπ' ΄Αννοιξεν   στο βάθος των κυμμάτων 
τα φτερά η αυκή

τζιαι τα σταφύλια σου
ποθκιάντραπος ετρύγησα
τζιαι 'πήρα  τα  μιτά μου.

Σχόλια

Ο χρήστης dokisisofi είπε…
" Οι προσβολές και οι επιθέσεις δέν έχουν θέση στο μπλόγκ, πληγώννουν με, άρα όποιος εν γάρος/γαάρα, να πάει αλλού να αγκανίσει! Οι ασχημονούντες όνοι είναι υπεύθυνοι να καθαρίζουν μόνοι τους τα γλωσσοκόπρανα τους. Εδω έχουμεν δημοκρατίαν αλλά ίσως αρχίσει να λειτουργεί και ο αμερικάνικος νόμος του three strikes σύντομα "

Ti thelei na pei o poiitis?
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Ο ποιητής θέλει να πει στη δημοκρατίαν του ο λόγος είναι απόλυτα ελεύθερος, ακόμα τζιαι όταν οι πολίτες παραξηλώννουν την έννοιαν του όρου. Εν υπεύθυνοι οι ίδιοι των πράξεων τους ,όμως άμα θθέλουν να αγκανίζζουν μόνο, χωρίς άλλον τρόπον επικοινωνίας πάλε δικαιούνται να το κάμνουν δαμέ, αλλά προτιμώ να το κάμνουν αλλού γιατί άλλον η κριτική τζιαι άλλον η αγκανιά. Είναι οι πολίτες επίσης υπεύθυνοι μόνοι τους να καθαρίζουν τες βρωμιές τους άν πιστεύκουν ότι εκάμαν λάθος να τες πουν, δέν είναι δουλειά του κλειδοκράτορα να τους διχτατορεύκει, όσον τζιαι να παρατραβήσουν οι πολίτες το σχοινίν. Ο νόμος του three strikes λέει ότι όποιος τρείς φορές με προσβάλει προσωπικά (αντί να κριτικάρει με κόσμιον τρόπον), όποιος προσβάλει το απόρρητον του personal email, τζιαι όποιος κάμει manipulate διαφορα posts με cut + paste για να κάμει μικρότητες όπως να "εκθέσει" και άλλα παρόμοια, τη φιλίαν μου χάννει τζιαι δεν του ξανααπαντώ απλά, γιατί δέν θα κάνω argue με παρόμοιον τρόπον. Να διαγράψω αποκλείεται. Δέν έχω τίποτε να κρύψω. Ότι έγραψα ως τωρά, καλα τζιαι κακά είναι δημοσιευμένον τζιαι δέν το έσβησα, ούτε άλλαξα screen name γιατί δέν έχω τίποτε να χάσω ή να κρύψω. Ότι λέω σε email το λέω τζιαι δημόσια (ψάξε εδώ τα ππόστ, θα το δείς, εβιάστηκες να φκάλεις συμπεράσματα!) Στες τρείς φορές λοιπόν, απλά σταματώ να ασχολούμαι.

Δέ θα ξανααναφερθώ σε αυτόν το θέμα.

Αν υπάρχει κάτι να πεις για το ποίημαν μου, ευπρόσδεχτον.
Ο χρήστης Κρίση Ταυτότητας είπε…
'η πολλή δημοκρατία βλάφτει'

καταπληκτικό το ποιήμα!
Ο χρήστης Diasporos είπε…
κρίση, ευχαριστώ σε.

η πολλή δημοκρατία ξερω το ότι βλαφτει αλλά ειμαι χρόνια αμερικήν τζιαι η δημοκρατία τζιαι το self-responsibility είναι το Α-Ω στην κοινωνίαν, δεν μου φεύκει εύκολα ;-)
Ο χρήστης dokisisofi είπε…
Mi fovasai de tha kanw copy-paste to parapanw sou sxolio an kai me prokalei.
Anw,kalo sou taksidi kai apo mena.
Oson afora to poiima, polla dionisiakon mpravo.
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Thanks dokisisofi.
Ο χρήστης ΚΥΠΡΟΛΕΩΝ είπε…
wraia h pattixa sto prohgoumeno. Twra pou enna strafeis sthn Ameriki en tziai na mas arkepseis me ta egglezika ennen? To grapsimo sou sta kypriaka en polla kalo, perigrafiko tziai balleis lejeis pou en xrhsimopoioume kaQe mera. Emploutizeis to lexilogio mas.

Oso gia ta arnhtika sxolia men xoloskas. Ena prama pou emaQa, isws logw hlikias isws logw amerkis, oti en pollhs o kosmos an katsoume na xoloskoume inta pou mas laloun enna mas gyrish. Aman kati en sou areskei aplws agnoa to.
Ο χρήστης Diasporos είπε…
κυπρολέων

εν καλά τζιαι σοφά τα λόγια σου τζιαι θα τα ακολουθήσω που δαμε τζιαι να πάει. Στην αμερικήν εφαρμόζω το καθημερινά.

To λοιπόν, στα εγγλέζικα δέ θα γράφω παρά σπάνια, εσκέφτηκα καλά-τωρά που έμαθα τζιαι το keyboard το ελληνικόν, τζιαι έκαμα τζιαι λλίην πρόοδον στην ορθογραφίαν/λεξιλόγιον, ήβρα τον εαυτόν μου που είχα ξεχάσει πουκάτω που μιαν συτζιάν.

Επίσης, τζιήνη η παττίχα ήταν η πιό γλυτζια που έφαα ποττέ μου, μούζην ναχουν οι καλλύττερες της Georgia.
Ο χρήστης stalamatia είπε…
Ωραίο το ποίημα σου και ναι συνέχεισε να γράφεις Κυπριακά ή Ελληνικά γιατί δεν ξέρω καλά αγγλικά ,βασικά είναι πολύ λίγα ,τουλάχιστον μερικά γράφετα να τα καταλάβω και εγώ.
υ.γ.
Τέλος Αυγούστου θα πάω Κύπρο.
Ο χρήστης Diasporos είπε…
ευχαριστώ, καλώς να' ρθείς.

Στα ελληνικά θα γράφω!
Ο χρήστης κι αγνάντευε... είπε…
Διάσπορε, απαντώ σου εδώ την ερώτηση στο προηγούμενο ποστ! Ναι, άρεσεν μου. Η φράση "άρεσέν μου" όμως δε σημαίνει και πολλά για μένα - προτιμώ να κάμνω πιο συγκεκριμένες παρατηρήσεις, είμαι λλίον ιδιότροπη, προτιμώ να διαβάσω κάτι 2-3 φορές, να το αφήσω να κατασταλάξει μέσα μου πριν σχολιάσω, ΑΝ σχολιάσω... και αν πρόσεξες κάποια κείμενά σου τα σχολίασα 1-2 μέρες μετά - αν και τα είχα διαβάσει πολύ κοντά στο χρόνο που τα έγραψες.
Θαυμάζω το λυρισμό σου (τούτα ούλλα που περιγράφεις σπάνια τα αισθάνομαι για τούτον τον τόπο), και δε στο κρύβω ότι ελπίζω να είναι ειλικρινής, και ότι δε θα χαθούν τα θετικά συναισθήματα, με την επιστροφή σου στη χώρα της ευκαιρίας...
Ο χρήστης Diasporos είπε…
κι αγνάντευε
ευχαριστώ σε. ότι μου πείς, θα να το ακούσω.

--ο λυρισμός εν χαραχτηριστικό τζιαι της μουσικής μου οπότε δέ θα χαθεί, τα Μμάτια αννοίξαν, δέ θθα ξανακλείσουν, έστω τζιαι τωρά που θα πάω στη Χώραν της ευκαιρίας. Άλλες εικόνες όμως έχω τζιηκάτω, που δέν έχουν ούλλοι στο μυαλόν τους. Ο φόβος μου είναι αν θα καταφέρω να μεταδώσω τζιαι τζιήνες τες εικόνες (ξέρεις, υπάρχει τζιέναν γεννικό συναίσθημα για την χώραν τζιήνην, μή θετικόν!) για να δείξω μιαν πλευράν της που δέ δείχνουν στα έργα τζιαι τα media....
Ο χρήστης κι αγνάντευε... είπε…
Ναι, έχεις δίκιο σ' αυτό που λες για την Αμερική. Όλοι σχεδόν οι φίλοι μου τρελαίνονται στην ιδέα να παν Νέα Υόρκη (κάποιοι το έχουν κάνει ήδη) - φταίει το sex & the city - ή Las Vegas... Εγώ τα βρισκω πολύ fake όλ' αυτά και δε θέλω να πατήσω το πόδι μου... Το μόνο που σκέφτομαι ότι θα ήθελα να επισκεφθώ είναι το μουσείο Guggenheim. Δεν ξέρω που μένεις. Θα ήταν ωραία να διαβάσουμε μέσ'απ'τα μάτια σου άλλες εικόνες απ' αυτές που ξέρουμε! Πραγματικές, εννοείται!
Ο χρήστης ΚΥΠΡΟΛΕΩΝ είπε…
Peri Amerikis,

To pio lypeteron enei oti to mono prama pou mporoume sthn Kypro na ertoume se apafi pou thn ameriki enei ta McDonalds tziai oi hliQies tainies. Polloi kypraioi ypsthrizoun oti h ameriki en eshei politismo. O logos omws ennen oti en eshei koultoura dakatw alla oti oi kypraoi en exoun thn efkaireia na ton doun. O diasporos en lampro paradeigma. H mousiki tou sthn Kypro Qa ton afhne katanhstiko. Sthn Ameriki eshei anQrwpous, oi kata anagki plousious, pou enna pierwsoun gia na akousoun thn mousiki tou. Polloi kamnou to mono tziai mono gia na enQarynoun neous kalitexnes.
Ο χρήστης κι αγνάντευε... είπε…
Κυπρολέων, μάλλον έχεις δίκο... το μόνο που ακούω όμως από γνωστούς που πήγαν Αμερική, δεν είναι δυστυχώς σε πόσο ωραίες συναυλίες βρέθηκαν, πόσα ωραία μουσεία επισκέφθηκαν, ή έστω πόσα ενδιαφέροντα είδαν στο δρόμο, oαλλά τι ψηλοί που είναι οι ουρανοξύστες (ουάο, πρωτότυπο!) και πόσο φτηνά εν τα ψώνια... Για την πολυπολιτισμικότητα (πράγμα που βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον, γι' αυτό κι ενθουσιάστηκα στο Λονδίνο) κανείς δεν αναφέρεται... θετικά!
Ο χρήστης Diasporos είπε…
...πες τα κυπρολεων...! το πιστεύω ακράδαντα ότι είναι μεγάλη αδικία που η μόνη εικόνα που έχει ο κόσμος για την αμερική είναι η επιφάνεια. Το Βάθος είναι μεγάλο, κρυμμένο, απέραντο. Θα προσπαθήσω να το παρουσιάσω.

κι αγναντευε
το γεγονός είναι ότι πάν οι περισσότεροι μόνο ΝΥ και Βέγκας. Αυτά προβάλλουν τα media στον κόσμο, αυτά θέλει ο τουρίστας απο 5000 μιλλια, πού να ξέρει τα άγνωστα, I don't blame them. Όμως, άν σε πάρω εγώ ΝΥ δέ θα σε πάρω στα ψώνια και τα τουριστικά. Θα πάμε Guggenheim Museum of Modern Art κάτι μικρές galleries στο Soho, θα πάμε να φάμε σε καταγώγια αυθεντική κουζίνα, κλπ. Άλλη εμπειρία. Αν βγείς εχτός των νόρμαλ τουριστικών οδών, θα πάθεις. Για μένα το καλύτερο μέρος στη γή είναι το Grand Canyon. Όταν κατεβείς το απύθμενο φαράγγι και κατσεις δίπλα απο τον colorado river ενώνεσαι με τη φύση τόσο που σου έρχεται να κλαίεις που τη χαρά σου. Άλλα πολλά. Οι μικρές πόλεις με καλοκάγαθους ανθρώπους. Θα σας πω για τους γείτονες μου τους 80ρηες που μου προσέχουν το σπίτι όπως μιλούμε τωρά, και μου κόβουν το γρασίδι όταν κόβουν το δικόν τους γιατί είναι αθρωπούδκια, μας φέρνουν φαγητό, δέν με είδαν ούτε μια φορά με ρατσισμό κλπ κλπ.

Θα τα γράφω. Σας ευχαριστώ! Μου εδώσατε απάντηση στο ερώτημα "Τι γράφει ο Διάσπορος στη διασποράν!"

Επιχείρηση ξετυλίγουμεν το πέπλον της μυστήριας πλανηταρχίδας (humor intended!_
Ο χρήστης κι αγνάντευε... είπε…
Διάσπορε, με έκανες να χαμογελάσω... Λοιπόν, αν αποφασίσω ποτέ να έρθω Νέα Υόρκη, θα σε ψάξω! :D

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mondestrucken/Φεγγαρομέθυστος

Ελάτε στες μουσικές

Στη συναυλίαν των μαθητών του Διάσπορου.