Πουρέκκια Αππωμένα
Αφου εμίλησα για πουρέκκια, επιδόρπιον συμβολικόν, που τα αρχέτυπα της μεσογειακής φιλοξενίας, το κανήσσιην του Ξένιου Δία, είπα να χαλαρώσω τον τόνον της σκέψης μου (πόσον να σκέφτουμαι σοβαρά!;) τζιαι να σας γράψω τη δδικήν μου συνταγήν πουρεκκιών. Έμαθα να κάμνω, για να μεν πεθάνει τούτη η τέχνη. Όπως είπα στο προηγούμενον ππόστ, εδοκίμασα του κόσμου τους συνδυασμούς, άλλοι εν υπέροχοι, άλλοι απαίσιοι, άλλοι εν πολλά ακραίοι. Εν να σας γράψω τους πιό σπουδαίους μου, τζιαι τους ακραίους (δοκιμάζεις με δικό σσου ρίσκο).
Πρώτα πρώτα, όταν κάμνουμεν πουρέκκια πρέπει να μπούμεν στο σωστόν mindset. Επιβάλλεται ένας αυτοσχέδιος χορός αντικρυστός με την βοηθό chef γυρών που το τραπέζιν υπό την υπόκρουσην τελετουργικής μουσικής (συμβουλη: κλείσε τα παράθυρα αν είσαι εξωτερικόν να μεν σας πάρουν οι γειτόνοι για αιρετικούς), παρακαλεστική προσευχή στον θεόν της ζύμης, τζιαι συμβολική ρίξη αλευριού (μεν το παρακάμεις!) στες τέσσερες γωννιές του σπιθκιού σου. Το πεδίον είναι έτοιμον όταν κουραστείς τζιαι αρκέψει να σε ζαοθωρεί η γυναίκα σου τζιαι ο ταχυδρόμος που καρτερά παλαβωμένος στην πόρτα σου να του υπογράψεις το δέμμαν και ακούει τους αλαλαγμούς. (δέ σσε κρίνει, εν αμερικάνος, παίζει πελλόν περκι εν τον ισφάξεις).
Πιάννεις αλεύριν κανονικόν, νεκατώννεις το με φαρίναν 1 προς 3. Εβλογάς σταυρωτά λλίγο λάδι, λλίγο βούτηρον κατσικίσιον λλιωμένον, τα ρίχνεις στο αλεύριν και τα "Ρυζιάζεις" (τρίφεις με τα δαχτυλα σου να πάει το πάχος σε όλον το αλεύριν). Ρίχνεις μέσα δύο αβγά (χωρίς τα τσόφλια!). Νεκατώννεις. Ρίχνεις λίγο baking soda πολλά λλίγον ομως. Νερόν, ζυμωννεις να γίνει ζύμη όχι πολλά σφιχτή. -Αναλογίες δέν εχει, λαλώ σας τα μυστικά μου, αν ήσαστιν μαστόροι, ξέρετε να τα εκμεταλλευτήτε.
Αφήννετε τη ζύμην να ξεκουραστεί δέκα λεπτά να της περάσει η ζάλη τζιαι το σιόκκ που την εσουξουλήσετε τόσον πολλά με τα σιέρκα σας. Αννοίετε φύλλον με το μαδράτζιην, λεπτόν πολλά, να θωρείς που την άλλην. Θέλει τέχνην δαμέ γιατί σσιήζετε εύκολα. Ή, βάρτετα της μηχανής. Λεπτό μακρύν φύλλο σαν της ραβκιόλας δηλαδή, 4 ίντζες πλάτος, έναν μέτρον μάκρος.
Στο μεταξύ έχετε ετοιμάσει τη γέμιση. Τρουλλώννετε ένα μικρόν ηφαιστιάκιν γέμισης καθε 3 ιντζες, κλείετε τη ζύμη με αλλοναν φύλλο πουπάνω. Κόβετε με το ποτηράκιν. Τσιλλάτε καλά τες άκριες να φύει ο αέρας τζιαι να κολλήσει, γιατί α δδέ φύει όπως το ψήννεις θα σου κλάσει τζιαι θα αννοίξουν τα αντερα του.
Τηγανίζουμεν σε θερμοκρασίαν 190c τουλάχιστον ή σωτάρουμεν σε βούτηρο της έγιας, ή ψήννουμεν σε σάτζιη.
Γέμιση#1 Γλυκειά, παραδοσιακή
1 προς 1 αναρή και mascarpone
clove (μοσχοκάρυδο τριμμένο)
λλίγο κάρδαμο τριμμένο
λλίγο μέλι
μαυρη ζάχαρη
κανελλα
(όταν ψηθούν σερβίρεις drizzled με σιρόπι μαυρης ζάχαρης, μαυρου ρουμιού, και χαρουπόμελου)
Γέμιση#2 Αλμυρή
Μαλακό goat cheese
φρεσκα ρίγανη
σωταρισμένο σκόρδο
saffron
Γέμιση#3, λλίγο Ακραία, γλυκειά.
μπανάνα κομμενη ροδέλλες, πρίν τη βάλεις σαν γέμιση σωταρισε σε βούτηρο, φλαμπέ με κονιάκ και ζάχαρη, να μαυρίσει.
(σερβίρεις με μούρα όποια θέλεις, φρέσκα κρέμα, και νουτέλλα την οποία έβρασες σε μπενμαρί και έκοψες μέσα φουντούκκια)
Γέμιση #4 πιό Ακραία, Αλμυρή
σκόρδο πολλύ, που έψησες για 2 ώρες σιγά σιγά στο φούρνο να λλιώσει καλά.
πατάτα πουρέ.
αλας πιπέρι
Έχει τζιαι πιό ακραίες αλλά είπα να μεν σας νεουλλιάσω.
Καλή όρεξη......
Σχόλια
8eleis na anoi3oume to proto cypriot fusion cuisine restaurant stin Kipro?!?!?!?!?!
Gka?!
ππουυυυ, ακόμα εν έβαλα τα πουρεκκια της θαϋλανδης να δεις χαζιν.
αλλαγή προφίλ---πάταξον μεν ρησππέκκ μη δε
γκου
ποιός εννα φάει fusion πουρεκκια όμως;
exei episis teleia pourekkia, pou ta kaneis me moura olwn twn eidwn mazi me fraoules kai zaxari san gemisi, kai freska krema gia topping (polwnika pierogi-kati san pourekkia)
έλα μέσα. μιαν μέραν αν ερτω πίσω θα το κάμουμεν!
--
η νουτελλα + φουντούκκια>>>ελαφρό πολλά drizzle όχι να κάμνει overwhelm.
κι αγνάντευε
όποτε θέλεις!
τα pierogi ξερω τα καλά, και άλλα της περιοχής, τα έχω μελετήσει αρεσκουν μου ιδιαίτερα. kreplach ξέρεις να κάμνεις;
Στα πουρέκκια της σάτζιης, η στετέ μου από χωρκόν του πενταδακτύλου, έβαλλεν μέσα χαλλούμιν τριμμένον με αφκόν τζαι δκυόσμιν. Στα γλυτζιά τα τηανιτά της αναρής, έβαλλεν ανθόνερον, ή ροδόστεμμαν τζιαι κανέλλαν.
Ρε Σταλαγμαθκιά, εσύ που είσαι αθκιασερή (είσαι σε διακοπές τωρά), έν το αντιγράφεις το ποστ μες τα ιστομαγειρέματα; Θα έλεγα ακόμα καλλύττερα, να τον καλέσουμεν τον διάσπορον να γινεί μέλος. Ποιός είναι που κρατεί τα κλειθκιά του μπλόγκ των ιστομαειρεμάτων;
στη μεσαρκάν λαλούν το "μαδράτζιην".
-Το αφκόν είναι πρόσθετον που την ανατολικήν ευρώπην, βελτίωση της παραδοσιακής ζύμης, κάμνει την πιο μαλακήν τζιαι ευπλαστην. Δέν κορτατζιάζει όταν τη ψήσεις. Νομίζω εν εβαλλαν αφκα επειδή ήταν πολύτιμα τοτες. Δοκίμαστο να δεις.
Εννα κάμω τη συνταγήν της στετές σου -αν και το χαλλούμιν στην αμερικήν επήεν 10 ευρώ τωρά... πάω πίσω την κυριακήν.
Πολλά θα το έθελα να συμμετάσχω αν έσιετε μπλόγκ με μαγειρικές.
Εν τω μεταξύν πως γράφουμεν: μαρζάτζιν ή μαρζάτζιιν. Σίουρα πάντως όχι μαρζάτζιην, διότι θα ήταν παρατραβημένον να αλλάξουμεν τον κανόναν να μετατρέπουμεν σε ήτα ότι είναι στα ελληνικά γιώτα, απλά για να μπορέσουμεν να σημειώσουμεν την διαφοράν μεταξύ tzin που το tjin. Το ίδιον πρόβλημαν έχω άμαν ιγράφω κότσινον, κότσιινον, κότhινον, κότσσινον, σίουρα πάντος όχι κότσιηνον όπως έγραφα αυθόρμητα λάθος παλιά. Κότσινον πάντως μοιάζει πιο πολλά με την προφοράν του κότσιρον παρά του κότshινον. Να νεκατώννεις γκρίγκλισσ με ελληνικά δεν γένεται, πώς στο θκιάολον να γράψεις κότσιινον για να μεν το προφέρει ο καλαμαράς ούτε κότσινον (όπως κότσιρον), ούτε κό-τσι-ι-νον. Άμαν γράφεις χειρόγραφά μπορείς να βάλλεις καππελλούθκια πας τα σσ (sh), τζ (tj), τσσ (tsh) άλλα πας το κκίπορτ ποιά εν η λύση;
δοκίμας τες μπανανες!
το ρολοι δε ξέρω πως δουλεύκει.
aceras
γιατί εσσου αρέσκει το κότσιηνον; χρησιμοποιώ το τζιαι φαίνεται μου οτι ακούεται καλά...
αν βάλουμεν Ç τί λες; (κόÇινον)
Διάσπορε, το κότσιηνος, εκτός του ότι είναι ορθογραφικά λάθος, δε νομίζω επίσης να βοηθά κάποιον ελλαδίτη να καταλάβει την προφορά, αφού το "τσ" ούτως ή άλλως το προφέρουν διαφορετικά. Τα "παχιά" κυπριακά φωνήεντα πράγματι εν δύσκολο να μεταγραφούν στο πληκτρολόγιο χωρίς να χρησιμοποιήσεις αγγλικούς χαρακτήρες. Τώρα, το c που χρησιμοποιείς (αλλά δεν ξέρω πώς το έγραψες!) ίσως και να είναι σωστό φωνητικά... μόνο που δε θυμάμαι καθόλου το διεθνές φωνητικό αλφάβητο και πάλι, δεν ξέρουν όλοι πώς προφέρεται αυτό το γράμαμ - φθόγγος! :)
Διάσπορε, το κότσιηνος, εκτός του ότι είναι ορθογραφικά λάθος, δε νομίζω επίσης να βοηθά κάποιον ελλαδίτη να καταλάβει την προφορά, αφού το "τσ" ούτως ή άλλως το προφέρουν διαφορετικά. Τα "παχιά" κυπριακά φωνήεντα πράγματι εν δύσκολο να μεταγραφούν στο πληκτρολόγιο χωρίς να χρησιμοποιήσεις αγγλικούς χαρακτήρες. Τώρα, το c που χρησιμοποιείς (αλλά δεν ξέρω πώς το έγραψες!) ίσως και να είναι σωστό φωνητικά... μόνο που δε θυμάμαι καθόλου το διεθνές φωνητικό αλφάβητο και πάλι, δεν ξέρουν όλοι πώς προφέρεται αυτό το γράμαμ - φθόγγος! :)
εν λάθος ά; Λογικό, δέν έχει θέση το "η" μες τη λέξη.
το Ç εν που τα τούρκικα, νομίζω. Ήχος ch?
Όι πως ξέρω καλήν ορθογραφίαν (εξέχασα πολλήν έχει σχεδόν 20 χρόνια να γράψω ελληνικά/κυπριακά) αλλά φαίνεται μου καμμιά φφοράν ότι άμαν προσθέτειςγ γράμματα ή χρησιμοποιάς "λαθος" γράμματα στα κυπριακά, αποδίδεις καλλλήττερα το νόημαν.
Η γιαγιά μου στη Λύση έκαμνεν (τζιαι κάμνει τζιαι τωρά στην Σκάλαν) πουρέκκια της σάτζιης, γλυτζιά. Αννοίει φύλλον ζυμαρκού, το οποίον ζυμώννει με λάδιν τζιαι νερόν τζιαι βάλλει μέσα αναρή, κάμποσην ζάχαρην, ανθόνερον κανέλλαν τζιαι βανίλιαν.
ΚΑΘΕ φοράν που εν να 'ρτω Κύπρον παραγγέλλω 2-3 συνούθκια!
Η συνταγή της στετες σου είναι Λυσιώτικη, εν η ίδια με της δικής μου (εχτός που τη βανιλλια)