Στο Λλόφον με τα αρχαία

Εκάθουμαστεν εχτές το χάραμαν ο ένας πάς τα γόνατα του άλλου τζιαι 'πίνναμεν καφέδες καϊμακκάτους εγώ με τους τρείς μου Εαυτούς, που είναι φίλοι μου καρδιακοί τα τελευταία 2 χρόννια. (έξερα τους που πρίν -έναν γειά το πολλύν- τον παραπάνω καιρόν εχωννούνταν τυλιμένοι φιόγκον μες σε υπόγειον κελλάριν του νού γιατί εφοούνταν με λλίον).  Που τον καιρόν που εφιλέψαμεν τζιαι ελύσαμεν τες διαφορές μας (εμεσολάβισεν η θκειά μου η Μοίρα η Πολλοπάητη), εσηκώσαμεν συνήθειον να προγευματίζουμεν όποτε μπορούμεν παρέαν με καφέδες και νερόν για να ξεκινά η μέρα θετικά, τζιαι να παίρνουμεν αποφάσεις παρέαν, με τα μμάθκια μόνον, δέν λαλεί κανένας περιττές κουβέντες να παρεξηγιούμαστεν.  Μάλιστα την ώραν που πίννουμεν, δέ φέρνουμεν το φλυντζανούδιν στα δικά μας χείλη μόνοι μας ποττέ.  Αντί να ρουφούμεν δηλαδή που το δικόν μας, ποτίζουμεν ο ένας τον άλλον προσεχτικά και με ευλάβειαν το αχνιστόν υγρόν, και σκουπίζουμεν απαλά με την μαντηλλιάν το περίσσευμαν που αφήννει το κύμμαν του καφέ πάνω στο μουστάκιν.  Αφεννούμαστεν σε αυτήν την ιεροτελεστίαν την πρωινήν, κοιταζούμαστεν γλυτζιά, πίννουμεν την πικροζάχαρην Κοινωνίαν, τζιαι χτενίζουμεν τα μαλλιά ο ένας του άλλου.  Μόνος ήχος στο ταπεινόν μας σαλονάκι, το ρουφηχτόν που παρακάμνουμεν επίτηδες.  

Εχτές όπως με επεριποιάτουν η φίλτατη  μου δεύτερη εαυτός η Γαλανή που εν η πιό πολυμήχανη μας και ήρεμη, εσήκωσεν το φρύδιν της καμάραν χαμογελαστήν, και με εκοίταξεν με ιστορικήν σημμασίαν.  Άμας τζιαι εκαταλάβαν οι άλλοι ότι κάτι σημαντικόν ήθελεν να πεί, αρχίσαν να πισκαλλιούν και να ποδοκροτούν με πολλύν θόρυβο και ενθουσιασμόν.  Χωρίς λέξην με ετραβήσαν και σηκώσαν αμέσως  στους ώμους τους όπως συνηθίζουν στες μετακινήσεις μας για να με πάρουν -εκατάλαβα- σ'έναν τόπον σημαντικόν που εθέλαν να μου δείξουν για το καλόν μου.  Σε δύο λεπτά εβρεθήκαμεν στο δρόμον, όπου εκοπήκαν του βούρου, φτέρνες στα καπούλλια μες τα χώματα και τη ζέστην, που χαντάτζιην σε χαντάτζιην, που μες τα χωράφκια με τες τερατσιές, τες ελλιές, τζιαι επήραν με σε μισήν ώραν τζιαμέ που έταξεν η φίλτατη Γαλανή: Στους πρόποδες ενός λόφου γέρου πολλά.  Άμαν εφτάσαμεν επετάξαν με όππα πάνω με όλην τους την δύναμην, επέτησα με τα πόδκια τζιαι τα σιέρκα να σούζουνται πουκάτω μου πανικόβλητα, ώσπου τζιαι έδωκα ττάππα χαμαί κοντά στην κορυφήν πουκάτω που μμιαν τερατσούδαν γέριμην.  Όταν έκατσεν το ττόζιν τζιαι εγιάναν τα κόκκαλα μου, είδα ότι εβρέθηκα τέλλεια μπροστά που έναν αρχαίον οικισμόν ξηλωμένον, που εξάπλωννεν ήρεμος τζιαι ηλλιάζετουν πας τον λόφον τον απότομον, όπως την σαύραν που τζοιλλιέται πας τους βράχους για να βράσει το γαίμαν της. 

Έκατσα σταυροπόδιν, πας τα χαρούπια τζιαι τα 'γκάθκια.   Στους πρόποδες που εκαρτερούσαν η Γαλανή, ο Άγριος Ζώος, τζιαι ο Κανένας, εβάλλαν την παλάμην τους αντιλλιάν να δουν τί θα κάμω, τζιαι ενεύκαν μου υπομονετικά, εθθαρυντικά.  Έκαμα ώραν να καταλάβω τί έπρεπεν να κάμω στο λόφον.  Εσκέφτηκα του κόσμου τα καθημερινά, εβαρέθηκα, επείνασα.  Ελείψαν οι ιδέες , οι εικόνες, η φαντασία, ούλλα εσιονωστήκαν πας το χώμαν μπροστά μου τζιαι εξιμαρίζαν τα πόδκια μου. Ελλιοψύσιησα.  "Να φύουμεν", είπεν ο νούς μου.  "Να κάτσουμεν τζιάλλον", απάντησεν ήρεμα και σιωπηλά η Γαλανή. Υπομονήν.   Ανάπνευσα αργά και σταθερά, κάθε φοράν εφουσκώνναν τζιαι άλλον τα πνευμόνια. Έγινα ένας κύκλος.  Ο νούς μου ξαφνικά εβρόντησεν σαν το ηφαίστιον τζιαι έφτυσεν απότομα τα άχρηστα του ούλλα, τζιαι επετήσαν ίσια πάνω, πυραχτωμένα, τζιαι εππέφταν γυρών μου σφυρίζοντας.  Εφλέγην η περιοχή.  Εφωτιστήκασην τα αρχαία.  Εσούστηκεν ο λόφος που τον σεισμό μμου.  Αντίναξεν τους θάμνους που εστεφανώνναν την κορυφήν του, άννοιξεν τα μμάθκια του τζιαι είδεν με.  Το τεράστιον του μμάτιν επεριεργάστηκεν τη ζωήν μου ούλλην.  Άννοιξεν το στόμαν του.

Λαλεί μου ο λόφος:  "Ρε παιδίν που μας κάμνεις το ηφαίστιον, θωρείς τα τούντα χαλαμάντουρα;  Εκάτσαν μου τα πάς τη ρράσιην μου κάτι μούζουροι πο ξικόψαν δαμαί που την Αίγυπτον τζιαι κουβαλώ τα έσιη χαζίριν σιηλλιάες χρόνια δέκα.  Με πότε ήρτασιν δαμαί με πότε εφύαν ηξέρω, δκυό λεπτά εμείναν τζιαι όσπου να μιτσοκαμμίσω ούτε που έφτασα να δώ τες εκατόν τους γενεές.  Εγίναν κόκκαλα ούλλοι τους, τζιαι έφα τους πηλέ, εμείναν μου τα σπίθκια τους.  Σιγά σιγά τρααννιώ τα με τα δοντούθκια μου τζιαι τζιήνα."

Με τα λόγια τούτα, ήβρα τον Κήπον του Νού τζιαι έκατσα μέσα γαλήνιος.  Άρκεψα μίαν τραουδκιάν μελισματικήν, που ο λόφος τέθκιαν δέν εξανάκουσεν.  Στο άκουσμαν της όμορφης μου μελωδίας που εκαβαλλήκεψεν ατίθασσα τον αέραν, ήρτεν η Γαλανή τζιαι έκατσεν μες το σπιτούιν το πιο μεγάλον τζιαι άκουεν τζιαι εφραίνετουν.  Γυρών της εκρόκατσεν σιγά σιγά φυλή ολόκληρη οι αρχαίοι κατοίκοι, δειλά δειλά που ακούσασην τη μμουσικήν τζιαι ήρτασην να μας καλωσορίσουν που την λίθην τους.  Μωρά μιτσιά, μανάδες, αθρώποι γαλήνιοι.  Αννοίξαν τες αγκάλες τους να μοιραστούν τη ζωήν τους την απλήν και όμορφην.  Δίπλα μου εσταθήκασην ψαλτάδες ο Άγριος ο Ζώος, τζιαι ο Κανένας, τζιαι αγκαλλιάν τραγουδιστά, εβλέπαμεν όλοι τζιαι εβυθιζούμαστεν.

Επέρασεν η ώρα τζιαι δέν το καταλάβαμεν.  Χίλλια χρόνια ετραγουδούσαμεν με τους ίλαρους αθρώπους να 'κουουν μεγεμένοι.  


Στο τέλος εκατάπιεν τζιαι μας ο λόφος, τζιαι οι πόλεις μας ερείπια εγινήκαν, κόκκαλα τζιαι φαν τες.   Στες τρείς χιλλιάδες χρόννια γυρίζει η Γαλανή τζαι θωρεί με πάλε.  Σταματά να τραουδά. Το στόμαν της αννοίει να μου μιλήσει:  "Ήρτες στο σπίτι σσου τωρά.  Δαμαί να κάτσεις όσο θθέλεις, μάστρε".


Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΑΑααχ τι ευχάριστο να ακούω ότι έχει κι άλλους εκεί έξω που αποτελούνται από τουλάχιστον 3-4 εαυτούς..Νομίζω εν τζαιρός να τις πάρω τζαι γω καμιάν εκδρομή ;-D
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Με τους πολλούς καλός τζι ο θάνατος. Πήεννε εκδρομήν με ούλλες σας να δείς τι ωραία.
Ο χρήστης rose είπε…
αρεσκει μου η Γαλανή

και εκεινης το σουρουπο και η ανατολή

θα σου γραψω
Ο χρήστης Dr.Skia είπε…
εν μεγάλη κουβέντα να έχεις καταφέρει οι 3 εαυτοί σου να συνυπάρχουν αρμονικά και να μεν προσπαθεί ο ένας να πιάσει τον τόπο του άλλου.any tips?:)
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Rose
Αν δέν ήταν η Γαλανή που έσιη λλίγην σοφίαν παραπάνω, Διάσπορος δέ θα υπήρχεν.

Dr.Skia
Εδώσαν τόσες ππουνιές ο ένας του άλλου οι εαυτοί που τελικά έφκαλα τους έξω να κουβεντιάσουμεν τζιαι αποφασίσαν την δημοκρατικήν πολυγαμίαν. Εστρώσαν κομμούναν σπιτικήν, τζιαι ο ένας σάζει τον άλλον, αλληλοταϊζουνται, ο συνοδηγός βαστά το τεμόνιν του οδηγού -έτσι αλληλοεξαρτούνται όπως τα quarks γυρόν που τον πυρήναν του ατόμου. Εν ο μόνος τρόπος που βρήκα για να μπορώ να αναπνέω χωρίς να μου στέκεται ο αέρας με στον λαιμόν.
Ο χρήστης ruth_less είπε…
Μεγάλο επίτευγμα η συμφιλίωση των εαυτών μας διάσπορε.

Καλά ταξίδια...
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Ruth_less

Εν εναν καλόν πρώτον βήμαν, μια γέννηση. Τα μετά της συμφιλιωσης, τα υπόλοιπα εν τα δύσκολα. Άμαν συμφιλιωθούν τζαι ύστερα, πρέπει να συνεργαστούν για να ποιήσουν οι εαυτοί ώριμην μουσικήν σε νέα επίπεδα, Αγάπην πιό γεμάτην.
Ο χρήστης rose είπε…
διασπορε, έχει μερες που αναρωτιεμαι πως ειναι η μουσικη σου..

θες να βαλεις κατι στο μπλοκ σου να ακουσουμε;
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Γράφω δύο είδη εντελώς αντίθετα. Η σπουδή μου είναι στην κλασσική avant-garde, και έχω κομμάτια ηχογραφημένα. Η άλλη μου αγάπη είναι η αρχαία περσική -χόμπυ μου- και έχω μικρή συλλογή από έγχορδα της περιοχής, που μαθαίννω μόνος μου, αυτοσχεδιάζω -δεν έχω ηχογραφήσει κάτι.

Δέ βρήκα τρόπο να την κάμω upload την κλασσική μουσική που γράφω στο μπλογκ. Εν πας το computer στο iTunes που την αντιγραψα που το cd. Ξέρεις Rose (ή κανένας άλλος;

Θέλω να τη βάλω στο μπλογκ να ακούσεις.
Ο χρήστης rose είπε…
λυπάμαι δεν ξέρω

αλλά περσικά παραδοσιακα όργανα;

από τους κεμετζέδες μέχρι το σαντούρι.... διασπορε τα σέβη μου!
Ο χρήστης Diasporos είπε…
θα ρωτήσω να ανακαλύψω. θέλω να μοιραστώ τη μουσική μου.

κεμαντσιέ ακόμα δέν έχω δοκιμάσει. Παίζω όμως σεττάρ, ντουττάρ, ττάρ και σάζι -όχι σαν βιρτουόσος, χόμπυ και αγάπη μεγάλη είναι.
Ο χρήστης ΚΥΠΡΟΛΕΩΝ είπε…
Diaspore nomizw to pio efkolo enei na kameis ena video me thn mousiki sou sto background tziai na to kameis post sto youtube. ystera kame share to youtube. To video mporei na mono fwtografies pou enallasountai.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Den iparxei klasiki avant-garde mousiki. Kati allo exeis ipopsin sou.
Ο χρήστης Diasporos είπε…
kyproleon

tha to do to theman


Anonymous
Sti philosophikin vasin tou thematos, exeis dikion. Epeidis den exoumen pleon umbrella term gia na kathorizoumen ton ierarxikon titlon tis dimiourgias mas, anangazome na tin orizo "klassiki avant-garde"

Alloi len "Art Music" (? alles mousikes ennen art diladi?) , "New Music" "Contemporary Music" ----too vague. Tha eprotimousa na min exei tapelles alla ti na kamo?

An me rotas, ego thelo na onomaso ti mmousikin mou "Αλληγορογλυτπικοηχητική Μουσική"

:PPP
Ο χρήστης SparksScribbler είπε…
Καμιά φορά όταν σε διαβάζω αναρωτιέμαι γιατί γράφω ακόμα... Μετά θυμούμαι ότι εγώ εν μπορώ να γράψω έτσι "υπερρεαλιστικά", που τους πολλούς εαυτούς μου βκαίνει πάντα πουπάνω ο πιο λογικός τζαι κάμνει το δικτάτορα σ' όλλους τους άλλους.
Θέλω τζι εγώ να ακούσω τις αλληγορογλυπτικοηχητικές σου δημιουργίες... Αν ήσουν στην wordpress μπορεί να ήξερα να σε βοηθήσω, που τον blogger όμως κάμνω μεσάνυχτα.
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Queen_elisabeth

Εσέναν το γράψιμον σου είναι elegant, πλέκεις το λόγο νομίζω μετά που σκέψην και προβληματισμόν για τα "πουμέσα". Πειράζουσσε διάφορες ερωτήσεις δηλαδή, τζιαι βρίσκεις απαντήσεις.

Εγώ θωρώ μιαν εικόναν τζιαι περιγράφω την.

Ότι λαλεί η φωνή πουμέσα μας γράφουμεν. Εμέναν είπεν μου η φωνή να σκάσω τέλλεια, που τα 24 μου ως τωρά. Άρα το αδρωπούιν μες τον νούν μου εσκέφτετουν περίεργα πράματα για έντεκα χρόννια. Τωρά έχω πολλές εικόνες, παραλλαγές η μιά της άλλης.

Πε μου, στο Wordpress πώς θα έκαμνες upload μουσικήν που cd, μπορεί ναν το ίδιον. Ήρτεν η ώρα να βάλω την μουσικήν μου, πόσον να λαλώ λόγια του αέρα;
Ο χρήστης rose είπε…
καρτερούν κι άλλοι να σε ακούσουν..
Ο χρήστης SparksScribbler είπε…
Πρώτα κάμνεις το κομμάτι που θέλεις σε mp3, μετά κάμνεις ένα account σε ένα filehoster (εγώ χρησιμοποιώ το fileden.com) βρίσκεις (το fileden δείχνει σου) το direct url, και μετά γράφω στο post [music=...] όπου "..." το direct url.

Δεν ξέρω αν δουλεύει στον blogger όμως...
Ελπίζω να εβοήθησα. Αν χρειαστείς κάτι άλλο, email me.
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Queen, thank you θα το ψάξω τες επόμενες μέρες πρέπει ναν το ίδιο με το blogger

Rose
Ξέρω το. Έναν κομμάτιν θέλω να βάλω, αν το καταφέρω, που ονομάζεται "Άννοιξα" -πρόσφατον.
Για βιόλα, βιολί, τσέλλο. Ανάμενε. (Ως το Σαββατοκυρίακον ελπίζω να τα έβρω.)
Ο χρήστης rose είπε…
χωρίς πίεση Διασπορε

:-)
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Actually όπως μιλούμεν, ήβρα τρόπον!
Ανάμενε....
Ο χρήστης SparksScribbler είπε…
Ανακάλυψα ότι σου έγραψα κάτι λάθος, που τον καιρό πυο έσιει να βάλω μουσική στο blog εσύγχισά τα, αντί για [music=...] πρέπει να βάλεις [audio=...].
Sorry if I caused any inconvenience...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mondestrucken/Φεγγαρομέθυστος

Ελάτε στες μουσικές

Στη συναυλίαν των μαθητών του Διάσπορου.