Σουπιές, Θαϋλάνδης

Απόψε εμαγείρεψα για να φάει η οικογένεια μου.  Έχω φήμην ότι μαγειρεύω "ποτζιήντα φαγιά τα παράξενα τα βαρετά" μεταξύ των συγγ-κενών γιατί χρησιμοποιώ μπαχαρικά εχτός του μαύρου πιπεριού, της ρίγανης, και της δάφνης (Άλλα μπαχαρικά; μα έσιη τζι'άλλα;!).  Δυστυχώς, όταν βάζεις μπροστά από τον Πατέρα Διάσπορο τον ΜονοΓευτήν πιάτο με φαγητό που δέν αναγνωρίζει εντός τριών δευτερολέπτων ως απλομαγειρευμένο πτηνό, τετράποδο, ή χορταρικό, συνοφρυώννεται, πιάννει το πιάτον που την άκριαν καχύποπτα, και πλησιάζει τη μούττη με τα ρουθούννια ορθωμένα, σε απόστασην ενός ποδιού το πολλύ.  "Κάτι βρωμεί" λέει, και τα μούτρα του αμέσως παίρνουν την μορφή τοπίου μετά που σεισμό 6 ρίχτερ.   Άρα συνήθως δέν τρώει τα φαγιά μου.  


Σήμμερα το theme ήταν "Ταξίδι στη Θαϋλάνδη, τη χχώρα του Κκάρυ Iνδοκάρυδο και του Τζίντζιερ".  Πάνω χαρά της αδερφής και του αδερφού μου γιατί εκάμαν 5 χρόνια σπουδές στη ΧΤΕρνίαν όπου ετρώαν τούτα τα φαγιά συχνά, τζιαι επεθυμήσαν τα -τα εστιατόρια ethnic της Λαιστριγονίας είναι να ξερνάς.  Όι να το χουμιστώ (όι, εννά το χουμιστώ) αλλά πας το μαείρεμαν έν πιάννουμαι εύκολα.  Εμπνεύστηκα το theme που τον φίλτατον Κυπρολέων που μένει τζιαι εκείνος στη ΧΤΕρνίαν τζιαι εν μερακλής του ξενικού του φαγιού -προχτές ελάλεν ότι εποσκολλιέτουν με παρέαν south east asian, τζιαι έκαμεν με να πεθυμήσω τζιήντα φαγιά τα ωραία.    

(σσ.Τό κύριο χαραχτηριστικό της φιλοσοφίας της ασιατικής κουζίνας είναι ότι πρέπει τα φαγιά να γεμίζουν όλες τες αισθήσεις με φρέσκες λαμπερές γεύσεις ολοκληρωμένες, από όλον το φάσμαν.  Γλυτζιήν, αλμυρόν, όξινον, χρωματιστό ολοζώντανο φαγητό.  Σάλτσες που μυρίζουν όπως τον έρωταν, γεύσεις κόκκινες ερεθισμένες.  Όταν μαγειρέψεις σωστά, ζυγισμένα, το κορμί καταναλώννει τα εδέσματα και μπαίννει σε μμιάν κατανυχτικήν μυσταγωγίαν.   Η γλώσσα πάλλεται με απανωτούς φαγοργασμούς, το στομάχιν δέχεται την ηδονή ορθάννοιχτο.)

Όλα 'φτά τα ποιητικά άρχισα να σκέφτουμαι απόψε, αλλά ο Πατέρας Διάσπορος ήρτεν τζιαι έκατσεν απέναντι μου τζιαι εξενέρωσα αμέσως.

Αρχίσαμε λοιπόν με μπύρες στη βεράντα.   Άγνωστες στην γειτοννιά οι μυρωδιές.  Πολλές κατσαρόλλες εξημάρισα.  Έκαμνα τον μάστρον τζιαι εβούραν η μάνα μου.  Το φαγητό έτοιμο στην ώρα του.  Ο Πατέρας Διάσπορος εποτιτσήνωσεν αμέσως αλλά, έκπληξη! Έφαν το ούλον τζιαι δέν είπεν λέξην.  

Τώρα είμαι κουλλουριασμένος όπως το βόα που έφαεν την τσουρούδαν τζιαι εστάθηκεν του το τζιέρρατον της.  (Βαρετά, βαρετάα τα φαγιάα σου -ακούω τη φωνούδαν της γιαγιάς μου.   Σούζει το δαχτυλάκιν της)  


Θα ήθελα να γράψω για την εμπειρίαν του "Τρώμεν οικογενειακώς" αλλά είμαι πρησμένος και δυσανασχετά το κορμίν μου, δέ μμα φήννει να αφηγηθώ πράματα αστεία/τραγικά.  Άλλη φορά.  Ήθελα όμως να μοιραστώ όμως τη συνταγήν που εκατασκεύασα πέρκι την δοκιμάσει κανένας μερακλής.



Έκαμα σουπιές κκάρυ με ρύζι και αψή σαλάτα.

Έτσι παίζεται το φαγητόν:
Ετοιμάζεις τες σουπιές.  Καθαρίζεις τες όσο θέλεις και μετά κόφκεις τες που την μιάν πλευράν, για να μπόρεις να τες απλώσεις flat σαν το βιβλίον το αννοιχτόν.  Με λεπτόν μαχαιρούδιν χαράσσεις το κορμίν τους σε σχήμαν χιαστί ππακλαβωτόν, καμπόσον βαθκειά 3-4 shιζμαθκειές την κάθε μμιαν -να μέν φκεί το μασιερούδιν όμως που την άλλην.  (Όταν ψηθούν, θα αννοίξει τούτον το σχήμαν ωραία και η σουπιά θα ανθίσει όπως το σχήμαν του θκιαμαντιού.)

Μαρινάρεις τες σουπιές για τρείς ώρες (στο ψυγείον, φυσικά) σε μείγμαν ψιλοκομμένου φρέσκου τζίντζερ, δύο φύλλων λεμονιάς καλά κουπανισμένων, σκόρτου, Fish Sauce μάρκας "Squid" (που το ethnic section του σούππερμαρκετ -ρωτάτε την οικιακή σσας, έθθα ππέσει το εγώ), καμπόσο lime juice ή λεμόνι πράσινο.  


Βάλλεις κρεμμύδιν να τηγανιστεί.  Μόλις ξανθέψει προσθέτεις σκόρδο και τζίντζερ τριμμένο.  Ρίχνεις μετά απο 5 δευτερόλεπτα 1 κουταλλιά σκόνη κκάρυ (άν θέλετε συνταγήν να την κάμετε φρέσκαν, email να σας τη δώσω.  Μετά που 10 δευτερόλεπτα ρίχνεις δύο κουτάλλια Thai Red Curry Paste, ψήννεις για 30 δευτερόλεπτα (μέν το κρούσεις!), μετά ρίχνεις μισό ποτήρι νερό.  Όταν κοχλάσει και μυρίσει ωραία, ρίχνεις μέσα κύβους γλυκοπατάτα ή καρόττα.  Μόλις μαλακώσουν, ρίχνεις μέσα ένα ττενεκκούϊν Ινδοκάρυδον πουρέ ( coconut milk), και το βράζεις για ενάμιση λεπτό.  Τέλος.  Ούτε δέκα λεπτά, και θα φάεις το κκάρυ της ζωής σου.  

Ταυτόχρονα άψε κάρβουνα, δυνατή φωτιά πολλά, πάρα πολλά (notice the emphasis).  Βάλε τες σουπιές σε σχάρα, σχεδόν πας τα κάρβουνα.  Ψήσε τη κάθε μεριά το πολλύν για 4 λεπτά άν είναι μεγάλες σουπιές, να ροδίσουν ελαφρά.  ΜΗΝ τες ψήσεις περισσότερο, όπως κάμνουν οι Λαιστριγόνιοι, γιατί θα τρώς λάστιχα.  Τσίμπα τες με πηρούνιν να δείς.  Μαλακές αλλά εροδίσαν.  Βγάλε τες.  Χύσε το κκάρυ που πάνω τους.  Τέλος.

Σαλάτα:  Αγγούρι σε μακρυές πολύ λεπτές φέττες.  Ντομάτα.  Μάνγκο ή Παπάγια κύβους.  Δυόσμος φρέσκος, πιπέρια πράσινα που τα αψά σσshύλλος.  Άσπρο ξίδι, μισό κουταλάκι ζάχαρη, χυμός λεμονιού ή lime, Fish Sauce, τριμμένο τζίντζερ, σκόρδο, σησαμόλαδο.  μαρινάρεις για 6 ώρες να μαράνει καλά. 

Σέρβιρε με ρύζι φυσικά όχι Uncle Ben, διότι μόνον οι ανίδεοι τρών έτσι εκτρώματα ρυζιού, σορρυ.  Να πιάσεις έναν καλόν basmati που έχει εδώ, ή άν βρίσκεις, jasmine rice, ή και sushi rice.  

Σχόλια

Ο χρήστης ΚΥΠΡΟΛΕΩΝ είπε…
Diaspore efxaristw gia thn anafora. Pou paenna kypro epospaQisa na myhsw thn oikogeneia stis faxites. Efrixan oti en dynato na trweis stiQos kotopoullo tzia kromydkia. Htan totally beyond them. To apotelesma htan na fkei mia kyprikou typou faxita. Kasianizou to kotopollo mazi me takromydkia tziai ta prasina piperka thn idia wrw tziai ystera trifkoun xalloumi popanw. To migma mpainei se mini kypriaki pitta. En ikanopoihtikh h gevsi. Arkepsa twra na katalabw touta pou laloun gia tin mixi koultourwn tziai gevsewn.
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Xα χα χα. Typical reaction. Ετσι έναι τζιαι οι δικοί μου, εχτός που τα αδέλφια μου που εκάμαν αμερικήν.

Κοτόπουλλον φαχίτα μές την πίτταν ά; έν ακούεται άσχημον actually!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Oi soupies mageirevontai kathistes me to ladi tous kai ti dafni tous kai trogwntai me sinodeia mia xoriatiki salata, lefko krasi kai tsalavountwntas to psomi mesa sto melani. Oulla ta alla en mouskourouthkia.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πρώτη φορά διαβάζω το blog σου και θα σε επισκέπτομαι πιο συχνά!!! Να'σαι καλά, μου άνοιξες την όρεξη (λατρεύω τις εξωτικές κουζίνες), και μ'έκανες να χαμογελάσω με την περιγραφή του πατρός Διάσπορου!
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Ανώνυμε
Τζιαι τζιήνες έχουν την ώραν τους (έφα τες έτσι προχτές)


κι αγνάντευε.....

welcome στο blog του Διάσπορου. Έγραψα τζιαι για κάτι σούβλες πριν κάτι μέρες, καπνιστές, δέ το τζιαι τζιήνον αν έσιης ώραν.
Ο χρήστης stalamatia είπε…
Είπα τζιαι γιω να κρατήσω τη συνταγή πέρκιμον τζιαι κάμω την το πολύν πολύν να έχω καμιάν εφτομάδα ενοχλήσεις στο στομάσιη είδα τα υλικά λαλώ εντάξει να τα γράψω εν να τα έβρω στο μάρκετ,αλλά που εν να έβρω γιέ μου την οικιακή βοηθό να τη ρωτήσω?
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Σταματα μμιαν στο δρόμο.\ΡΡ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Διάσπορεεε αν βαρεθείς ποττέ την μουσική, πρέπει να πας να γίνεις μάγειρας που παρουσιάζει στην τηλεόραση! θα είσαι τέεελειος! εγω εννα σε εθώρουν πάντως. Συνδυάζεις φαντασία γεύσεων, αγάπη και σεβασμό στο φαγητό και υπέροχες εκφράσεις και περιγραφές! Δηλαδή, για μένα είσαι το αντίστοιχο της Νigella Lawson, της μεγάλης μου αγάπης, που ενι ξέρεις τι να πρωτοδείς, τα φαγιά της οξά τζίνην που τα λαλεί έτσι ωραία
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Κκέηκ, λές να γινώ ο Νικελλής ο Λόσσος να φκώ στην τηλεόρασην του ΡΙΚ 1; Εννα μου άρεσκεν. Άχ γιατί μμια ζωήν να μας εδώκασην;

-Πάντα τζιήνον που λείφκεται η περιγραφή φαγητών στην τηλεόραση είναι τα ξημαρόλογια και οι υπαινιγμοί. Όταν γράφεις για φαγητά, πρέπει να γράφεις erotica αλλιώς δέ σέβεσαι αρκετά το το θέμα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Xxaxaxa! to idio pistevw kai gw..kapote fantasiwnoumai oti eimai parousiastria fagitou opws tin nigella mou, alla molis arxisw na parousiazw mes ton nou mou, fefkoun mou toulaxiston 5-6 vwmoloxies kai 2-3 uponooumena, tzai lalw ouffou oute gia tounti douleia kamnw!
H Isabelle Allende, egrapse ena vivlio "Aphrodite" kai sindiazei ton erwtismo me to fagito!! TELEIO!

p.s: parolo pou to fagito to vriskw polu erwtiko..aman faw tzai spasw..en eshei sex oute tipote etsi varelloui pou ginoumai haha(anarwthkiemai pws ta katafernoun toutoi sta erga meta ta romantika deipna)
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Στο μέλλον, τα μπλόγκς θα έχουν δυνατότητα βίτεο σίγουρα. Τότε, να δείς τι θα γινεί! Εννα κάμνεις το cooking show σου ακριβώς όπως θέλεις, τζιαι να κάμνουμεν χάζιν. Πως θα κρατήσεις την ανωνυμίαν όμως;

Θα έβρω το βιβλίον της Allende! Άρεσεν μου η ιδέα ήδη.


Κοίταξε, αγαπητή Cake. Η φαντασία εν πολλά πιό δυνατόν πράμαν που την πραγματικότηταν. Έννεν εφιχτόν να φαουσιάζουμεν τζιαι μετά να ερωτευκούμαστεν.

Δεύτερον, ο ερωτισμός του φαγιού εν την ώραν πρίν να το φάεις που το μαειρεύκης ή που το θωρείς πας το πιάτον. Όταν το μαειρεύκεις, ε σσαν να το γυμνώννεις τζιαι να το ντύννεις (φάση voyeur). Που το θωρείς πας το πιάτον, ε σσαν να σε σαγηνεύει τσαχπίνικα. Άμαν το μασήσεις το φαϊν τζιαι ύστερα, νεουλλιάζεσαι το πηλέ τζιαι δέν πιστεύεις ότι εσύ εκατάπιες έτσι πράμαν/ποσότηταν. Τζιαι μετανώννουμεν ύστερα. Ξέρεις ποσα one-night stands κάμνουμεν με τες σιοκολάτες, τα πισκόττα, κλπ; ΄-}P

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mondestrucken/Φεγγαρομέθυστος

Ελάτε στες μουσικές

Στη συναυλίαν των μαθητών του Διάσπορου.