Διασποροπούλλα

Η γαλοπούλλα είναι ένα πτηνόν καημένον βέρον αμερικάνικον, γευστικότατον, λλίον παλαβόν. Δακάτω στη ΧΤΕρνίαν, την χώραν που εγέννησεν τη γαλοπούλλαν πρίν εκατομύρια χρόνια τον τζαιρόν που εξιλειφτήκαν οι δεινοσαύροι, τρώμεν τες πολλά, διαμελισμένες μές τα σάντουιτς, φουρνιστές, βραστές, οφτές, τηανιτές (τα τεράστια πόθκια τους εν τέλεια τηανιτά) τζιαι επίσης φαουσιάζουμεν τες ολόκληρες το thanksgiving τζιαι την πρωτοχρονιάν.  

Γιατί τες τρώμεν τόσο;

Όταν εφτάσαν οι πρώτοι ευρωπαίοι τζιαι επιάσαν εμπορικές σχέσεις με τους ινδιάνους, πρίν να ξινίσουν τα πράματα τζιαι να τους γενοκτονήσουν με τον ιόν της γρίππης τζιαι τα πιστόλια, επροσκαλέσαν τους οι φυλές της Μασαχουσέττης ακούεις να φάν παρέαν, τζιαι εταϊσαν τους βραστή γαλοπούλλα τζιαι ππόπκορν.  Άρεσεν τους νηστικούς τους ευρωπαίους η γεύση της, τζιαι αποφασίσαν να τες μεγαλώσουν στες αυλάες τους αντί μονον όρνιθες, γιατί το σάϊζ της γαλοπούλλας εν πιό βολικόν που των όρνιθων, επίσης τες όρνιθες πρέπει να τες φέρεις με το καράβιν που την ευρώπην ενώ η γαλοπούλλα εν ιθαγενής, τζιαι πιάννεται εύκολα.  Τραγικοειρωνικό:  Στο thanksgiving γιορτάζουμεν τούτον το πρώτον τραπέζιν ανταλλαγής αγάπης τζιαι ευχαριστίας.  Άτε εξήγα μου το.  Τέλοσπάντων τούτον έν άλλη υπόθεση.

Όταν έπλασεν ο θεός τες γαλοπούλλες έκαμεν τες να μέν μπορούν να πετήσουν ή να βουρήσουν με τρόπον που να τους ωφελεί αεροβικά, τζιαι που το πολλύ φαϊν εκαταλήξαν να εν σβουρτούδες με λεπτόν λαιμόν τζιαι μιτσιάν κκελλούαν.  Έχουμεν πολλές άγριες ακόμα, φυσικές, οι οποίες βουρούν κουπαδκιαστές μές τα δάση τζιαι τες γειτονιές στα προάστια φωνάζοντας ῾γλου γλου γλου᾽, όπου γυρεύκουν να τσιμπουρίσουν ποσκούπιδα τζιαι αντινάσσουν τους λαιμούς αππωμένα, ντυμένες τα γκριζόμαυρα τους φτερούθκια, χωρίς άλλο σκοπόν στη ζωή.  Ούλλα τα άλλα πουλιά εχτιμούμεν τα, τες γαλοπούλλες όι.  Καμιά φοράν βάλλουν του βούρου τα κοπελλούθκια τζιαι ακκάννουν τες ζάμπες τους.

Τες άγριες δέν τες τρώμεν.  Εν μόνον για διακόσμισην που τες έχουμεν.

Τρώμεν τες άλλες, τες άσπρες που γεννιούνται μές τες φάρμες σπιλακωμένες η μιά πάς την άλλην, χωρίς ήλιον ή γρασίδιν, κλειδωμένες μές τα ττελοκουφκιά μές τα σκατά τους ούλλη μέρα σέ έναν περιβάλλον που θυμίζει το Άουσβιτς, ρουφούν φάρμακα για να πασιήνουν, αντιβίωσην για να μέν αρρωστούν, τζιαι κλικκώννουν σάν τους φυλακισμένους  .  Τούτες έννεν καλές.  Το κρέας τους βρωμεί κλεισούραν τζιαι λέρες.  Δυστυχώς, εν φτηνές, τζιαι εν γεμάτη η αγορά. 

Οι άλλες, οι ακριβές, μεγαλώνουν έξω, μες τον γουμάν τζιαι την αυλήν, αλλά κοστίζουν πολλά.  Αξίζει τα.  Η γεύση τους θυμίζει λλίγον σιήναν τζιαι κοτόπουλλον μαζίν με χοιρινόν, με λλίγην άγλαν τζιαι τσίκναν άγριου ζώου, η οποία δέν είναι δυσάρεστη αλλά μηνίσκει μές το στόμαν σου πολλήν ώραν, ειδικά αν την συνδιάσεις με πατατούδες τζιαι cranberry sauce.

Φέτος εβάρτηκα να τελειοποιήσω την συνταγήν μαγειρέματος της γαλοπούλλας.  Επήα στο βιολογικόν organic market, τζιαι έπιασα μιάν φρεσκοσφαμένην -όπως μου είπεν ο κασάπης-  την οποίαν είχαν στα όπα όπα, με τα μασάζζ της, την μπύραν καθημερινά, τες κουννούδες της, τζιαι όταν ήρτεν η ωρα να την σφάξουν δέν την εβουρήσαν μές τη φάρμαν για να μέν την αχχώσουν τζιαι να σκλερήνει.  Είπεν μου ο κασάπης επίσης ότι την εσκοτώσαν με humane τρόπον (με το ρεύμαν) τζιαι ότι εξιφτερίσαν την στο σιέριν αντί με τη μηχανή.  Ούλλα τούτα για να δικαιολογήσουν την εξωφρενικήν τιμήν των $100 για μιάν γαλοπουλλούδαν 6 κιλά.  Άτε όμως που η γεύση εν πολλά ωραία;;;  Τί να κάμω, εγόρασα την, να κάμω σιόου της μάνας μου ότι η γαλοπούλλες δακάτω εν καλλίττερες.  Στην Κύπρον, μαγειρεύκουν τες για ώρες μές τον φούρνον τζιαι γίνουνται πόξιλες, έν τρώουντε, εγώ έχω καλλίττερην μέθοδον όμως.

Το μυστικόν της μαλακής γαλοπούλλας είναι η αλάρμη.


Ακούτε τη συνταγήν μου, η οποία αρχίζει απο τη βάφτισην της γαλοπούλλας μές την αλάρμην για 12 ώρες.  

Διαλύουμεν μισόν κιλόν άλας σε 3 λίτρα βραστό νερόν, βάλλουμεν μέσα έναν ποτήρι ζάχαρην επίσης, πολλύν λαζμαρίν, πιπέριν μαύρον, μουσταρδόσπορους, ρίγανην, πάπρικαν, τζιαι κάμποσον θυμάριν.  Όταν κρυάνει το νερόν, γύρνουμεν το σε τεράστιον ziplock bag, ή τσένταν του καλάθου μεγάλην, να φορεί τη γαλοπούλλαν.  Σχίζουμεν λίγον την πετσιάν της (όχι το κρέας της!!!!)  τζιαι βάλλουμεν την στην αλάρμην, χύνουμεν πουπάνω αρκετον νερόν ίσια να την καλύψει, τζιαι ευλογούμεν .  Αφήννουμεν την μές την αλάρμην για 12 ώρες (στο ψυγείον φυσικά, ή έξω στη βεράνταν άν ζείς στη ΧΤΕρνίαν που εν κρυάδα τη νυχταν)

Την άλλη μέρα, φκάλλεις την που την αλάρμην, κάμνεις της βουτυρομαζάζ στα στήθη της,  μπήεις σκόρτους κάτω που το δέρμαν της, δίννεις την πισθάγκωνα όπως κάμνουν οι σχοινοφετιχιστές, τζιαι βάλλεις την σε σινίν με τα πόθκια στον αέραν.  Ψήννεις στους 160 βαθμούς κελσίου.  Πόσην ώραν;  Μισήν ώραν το κιλόν, περίπου.  Όταν φτάσει η θερμοκρασία στο εσωτερικον του ποθκιού της στους 75 κελσίου, τζιαι του στήθους στους 70, έν έτοιμη, λλίγο σώζουμη όχι όμως ωμή, βγάζουμεν την που το φούρνον, αφήννουμεν τη να ξεκουραστεί, τζιαι τρώμεν την με τα side dishes της αρεσκείας μας.

Σχόλια

Ο χρήστης Leni είπε…
Miam miam, sounds delicious!

Oi dikoi mou kamnoun tin mes ston paradosiako fourno me ta 3yla tzai ginisketai koukkoulli..
Ο χρήστης ρίτσα είπε…
εμένα γιατί μου ακούεται δολοφονικό;(το μαείρεμα της, όι το φαί:)
Ο χρήστης dokisisofi είπε…
me ta pothkia isia panw mes ton fournon?
Brrr....anatrixiastiko..
Ο χρήστης stalamatia είπε…
Μα ένεν αλμυρή? Οξά ρωτώ χαζά πράματα?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Φέτος είχα πάπια, αν και προσωπικά δε με ενθουσιάζει κανένα είδος κρεατικού, προτιμώ τη γέμιση, για την οποία δεν έχω συνταγή, ρίχνω μέσα ό,τι σκεφτώ εκείνες τις μέρες... :)

Αν έχω γαλοπούλα του χρόνου, θα δοκιμάσω τη μέθοδο σου, Διάσπορε.
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Leni
Στο φούρνο με τα ξύλα, άμαν την προσέξεις γίνεται υπέροχη. Αν και οι κυπριακές γαλοπούλες εν μεγαλωμένες σε κλειστοφοβικόν περιβάλλον που επηρεάζει τη γεύσην τους κάπως αρνητικά.

ρίτσα
χιχιχι εν δολοφονικόν όντως στην περιγραφή το μαγείρεμαν της.

δοκι
ναι εν ανατρισιαστικόν με τα πόθκια ίσια πάνω μές το φούρνον γιατί εν ολόκληρο ζώο έννεν σαν να μαειρεύκεις κοτοπουλλάκιν.

σταλαματιά
όι έννεν αλμυρή, απλά δέ θέλει άλλον άλας μετά. Τζιαι το κοτόπουλλον εν καλόν έτσι. Για κοτόπουλλον βάλε 200γρ. άλας τζιαι 100 ζάχαρη τζιαι τες μυρωθκιές. Εν αμερικάνικη συνταγή προετοιμασίας των κρεάτων (κάμνει τζιαι ωραίες μπριζόλες χοιρινές η μέθοδος) πολλά επιτυχία.

Λεμέσια
δοκίμασε τζιαι με pork chops, ή κοτόπουλλο, εν απερίγραπτα μαλακό το κρέας όταν το παστώσεις με τούτην τη μέθοδο.
Ο χρήστης ruth_less είπε…
Έφυρες μας πάλαι Δι-άσπορε μου.

Ένι ξέρω αν η μάμμα σου εκτίμησεν την, αλλά η πεθερά σου πρέπει να ήβρεν αρκετό υλικό σεξο-διατριβής... Χα χα.

Πραγματικό γαλουπολο-μεράκλωμα πάντως! Εντυπωσίασες με (πάλαι)!
Ο χρήστης Diasporos είπε…
ruth_less
άμαν δέν νιώθω πολλά καλά, ο μόνος τρόπος να έχω έλεγχον εν μέσων της κουζίνας (χεχεχε). Επέτυχεν το πείραμαν, εχτίμησεν την η μάνα μου, αλλά η πεθθερά έπαιξεν πελλόν (που τη ζήλιαν της)
Τα πουλιά στο φούρνον εν πολλά πόρνικα, σωστά;
Ο χρήστης ruth_less είπε…
Ε, κάπου πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να επανακτούμε τον έλεγχο. Η πεθθερά σου μάνα μου έκατσεν τζιαι αναλύει τωρά ούλες τις στάσεις της γαλοπούλας τζιαι προσπαθεί να φκάλει άκρη..

Είπα να μεν αρχίσουμε τον χρόνο με δια-στροφικά σχόλια, αλλά ο χώρος του φούρνου είναι ένα πλαίσιο που δια άπλα για πολλές προοπτικές (μιλώ πάντα που την οπτική της γαλοπούλας, χα χα)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
aa thanx diasporus!! ithela tin sintagoula..onomazetai brine tounto praman enne?

akousa mian nea methodo pou en tis modas, valeis tin marinada mesa se syrigka kai kamneis enesi mes to kreas tis galopoulas gia na marinaristei tzai poumesa tzai meta kalifkeis tin me lwrides bacon. egw tha dokimasw kai ti diki sou methodo kai tin alli na dw ti tha fkei
Ο χρήστης Diasporos είπε…
ruth_less
χαχαχαχα, δώστου


cake
δοκίμασε τζιαι την ένεσην αν έσιεις το σωστόν εργαλείον. Βρίσκω την λλίον υπερβολικήν τη γεύση με την ένεση γιατί παρακάμνει το μαρινάρισμαν. Δοκίμασε με πάπιαν που έσιει δυνατόττερον base flavor ή ακόμα με βοδινό.
Ο χρήστης rose είπε…
θα πρεπει να ομολογήσω ότι:
1) απολαμβανω τα σχολια και την αναρτηση και δεν είχα πολλά να πω
2) πιστευω οτι η δικη μου συνταγή για γαλοπουλα ειναι καλυτερη :-))
Ο χρήστης Diasporos είπε…
ρόουζ μου, μήν μας κρατάς σε αγωνίαν τότε, πέ μας πέ μας την γαλοπουλλοσυνταγή σσου την καλήν.
Ο χρήστης rose είπε…
Διασπορε μου
το προβλημα με τη δικη μου συνταγή είναι ότι έχει μονο 2-3 σταθερα συστατικα εκτός της γαλοπουλας (φλουδα πορτοκαλι, καστανο και αποξηραμενο βερυκοκο)
Ολα τα άλλα ειναι στην εμπνευση της στιγμης

Μπορώ ομως να σας μαγειρεψω μια μερα - δεν ειναι αναγκη να ειναι Χριστουγεννα - και να την δοκιμασετε

φιλια
Ο χρήστης SparksScribbler είπε…
Τωρά είμαστε σίγουροι ότι δεν την εβουρήσαν τη γαλοπούλα;

Καλή Χρονιά Διάσπορε!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ελάτε στες μουσικές

Τρώγοντας το Ντούριαν