Ο πωλητής.

Παλιά ήμουν  ντροπαλόν κοπελλούδι, δέν εμίλουν πολλά.  Ευτυχώς έγινα δάσκαλος πιάνου τζιαι εγνώρισα πολλύν κόσμο σε προσωπικόν επίπεδο επειδή πάω εγώ στα σπίθκια τους τζιαι νεκατώννουμαι μές τα πόθκια τους κάθε εφτομάδαν.  Έμαθα τη ψυχολογίαν εκατοντάδων ατόμων, έμαθα να τους πείθω, να τους καλάρω τζιαι να τους βοηθώ να γινούν καλοί μουσικοί, ή να μέν παρετήσουν, ή να πιντώσουν τζι άλλην ώραν μαθήματος (κατching τα δολλάρια) ή να μου φέρουν τζιαι το άλλον τους το κοπελλούδιν να το διδάξω.  Έμαθα να τους "πουλώ" το προϊόν μου χωρίς να τους πιέζω ή να λαλώ πολλά.  

Σήμμερα έφτασα στο άκρον άωτον της τέχνης του πιανοπωλητή.  Έσιει μιαν οικογένειαν στην Πλουσιούπολην, ξέρω τους κανένα χρόνον τζιαι κάμνω του γιού τους του 17χρονου μουσικήν.  Το κοπελλούδιν εν γάρος, πίννει ψιλές ούλλη μέρα, δέ μμιλά τίποτε, δέ θκιαβάζει στο σχολείον, δέν ακούει κανενού, δέ λούνεται ποττέ του, δέ θωρεί κανένα μές τα μμάθκια τζιαι τρώει ριάλλια καπάλιν πάς τα βιτεοκέημς, το snowboarding, τζιαι τη μαριχουάναν.  Γάαααααρος λέπρης δηλαδή.  Του μόνου που ακούει εν εμένα, για κάποιο λόγο.  Ήβρα το κουμπίν του τζιαι σέβεται με, δκιαβάζει πιάνον, θωρεί με κατάμματα.  Δείχνω του να παίζει Coldplay που του αρέσκουν, τζιαι άλλους.  Λαλώ του ανέκδοτα, ρωτώ τον τί νομίζει για την τάδε μουσική.  Μιλώ του χωρίς να τον υποτιμώ, τζιαι προσπαθώ να έβρω το "αθρωπούιν που εν κρυμμένον μέσα του", γι αυτόν με σέβεται.   Κανενού άλλου δέν ακούει.

Οι γονιοί του έχουν με στα όπα όπα σάν να είμαι μάγος.  Ούτε ο ψυχολόγος του δέν έσιει έτσι επικοινωνίαν με τον εσωτερικόν του κόσμον.  Ρωτούν με συνέχεια να τους πώ τί σκέφτεται ο γιός τους, πώς να του πούν για το τάδε, κλπ κλπ.   Εν πολλή δουλειά, τζιαι θέλω ιδιαίτερην προσπάθεια να τα φκάλλω πέρα με τον αχαμάκκην.

Αποφάσισα ότι πρέπει να με πιερώννουν παραπάνω, αξίζει μου.

Σήμμερα έπεισα τους, το λοιπόν, ότι ο Ντύλαν ο Γιός τους ο Γάρος χρειάζεται 1 1/2 ώραν μάθημαν μαζίν μου κάθε εφτομάδαν, για $140 δολλάρια το μάθημαν.  Μετά έπεισα τον τζιύρην ότι θέλει τζιαι τζιήνος μιάν ώραν μάθημαν, δκυό φορές το μήναν γιατί εν αχχωτική η δουλειά του στο χρηματιστήριο, έκλεισεν η κουβέντα. Μετά ερωτούσαν με τζιαι εβοήθησα τους να καταλάβουν χωρίς να πώ τίποτε εγώ ότι ο δάσκαλος του πιάνου της μιτσιάς της κόρης τους εν πολλά πιεστικός, δέν την καταλαβαίνει, τζιαι δέν μπορεί να της αναπτύξει το ταλέντον σωστά.  Άρα σε μιάν ημέραν, έπεισα τους να μου διούν έναν καρατέλλον δολλάρια.  

Νιώθω άσχημα λλίγο.  Αλλά εν για το καλόν τους.  Τζιαι για το καλόν μου, των μωρών μου τζιαι της οικογένειας μου.  Εγίνηκα πωλητής.

Σχόλια

Ο χρήστης Sike είπε…
LOL!! Eν παίζεσαι!!

πολλήν λίρα α... :]
Ο χρήστης Sike είπε…
p.s. έshει τζι ο χάσπας ένα τέθκοιο μαθητή, αλλά εν μπαίνει στον κόπο να τον πλησιάσει ούτε να ζητήσει παραπάνω για τα νεύρα του που του τα σπάζει... :Z
Ο χρήστης Leni είπε…
Xexexexe eisai polla kalos.
Ama en pou tin Plousioupoli men tous foasai. Tzai men tous lypasai.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αυτό λέγεται "άγραφος νόμος της αγοράς", αλλά κατ' εμένα είναι απλός όρος επιβίωσης. Από τη στιγμή που το προϊόν αξίζει, γιατί να νοιώθεις τύψεις; Εξάλλου για μάθημα πιάνου ΚΑΙ ψυχοθεραπεία, θα έλεγα ότι και λίγα τους παίρνεις...

Χαιρετώ σε :)
Ο χρήστης ρίτσα είπε…
μπράβο, συμφωνώ με τη λεμέσια

ύφος ρήτορα:στην καταναλωτική μας κοινωνία είναι δυσεύρετες οι .....
Ο χρήστης stalamatia είπε…
Μπράβο Διασπορούδι μου ,Εγιώ μόνον εν ήβρα τρόπο να πάρω αύξηση.Είμαι πολλά καλή στη δουλειά μου (άλλοι το λένε αλλά ξέρω το τζιαι εγιώ).Ο δικός μου ο μάστρος όμως εν τέλλεια γάρος κομπλεξικός τσιγκούνης τζιαι κερατάς.Αχ είπατα τζιαι ησύχασα,στο δικό μου μπλογκ εν μπορώ να τα πω γιατί μπορεί να τα δούν.Χα χα χα.
Ο χρήστης κι αγνάντευε... είπε…
Διάσπορέ μου, εγώ ΔΕΝ θα πω μπράβο για το "γάλεμα" των πλουσίων. Θα πω μπράβο σου που βρήκες διόδους επικοινωνίας με το παιδίν, εν πολλά δύσκολον, όπως το περιγράφεις (αν και διαφωνώ κάθετα με τους όποιους χαρακτηρισμούς, γιατί κι εγώ τους αποφεύγω στη δουλειά μου... προσπαθώ να χαρακτηρίζω συμπεριφορές κι όχι ανθρώπους). Αλλά, για τα υπόλοιπα, χμ.... ξορκίζεις το κακό ( ή τις τύψεις;) λέγοντας ότι είναι για το καλό τους... και γράφοντάς τα κι εδώ...
Είμαι ακόμα ρομαντική; Ίσως...
Κι αγνάντευε...
Ο χρήστης akrat είπε…
δυσκολεύτηκα σαν Αθηναίος...
αλλά μου άρεσε...
στην τύχη μπλοκγάροντας σας βρήκα
μου άρεσε η ανάρτηση...
μην αισθάνεστε τύψεις...
αυτοί να αισθάνονται...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
δάσκαλος πιάνου πολυτελείας!
Ο χρήστης firfiris είπε…
Όσα θέλεις χρέωσε εφόσον εν πρόθυμοι να τα πληρώσουν. Εν μια οικειοθελής συναλλαγή. Τελεία και πάυλα.
Land of opportunity and land of plenty.
Ο χρήστης Diasporos είπε…
sike
Να πείς του Χάσπα να αυξήσει την τιμήν, γιατί μιάν ημέραν που εννα παρετήσει απότομα ο μιτσής τζιαι εν να τον αφήκει στα κρύα του λουτρού, εννα χτιτζιάσει ο Χάσπας.

leni
Πάντα λυπούμαι τους. Ακομα τζιαι στην πλουσιούπολην. Έχω όμως το μόττο "You get what you pay for" -αν με πληρώννουν καλά διώ τους ακόμα πιό καλό μάθημαν, να μέν λαλεί κανένας τίποτε!

λεμέσια
Μάλλον λίγα παίρνω, αλλά δέν έχω δίπλωμα ψυχολογου αρα δέ μπορώ να τους πώ παραπάνω. Πουμέσα τους το ξέρουν όμως.
Ο άγραφος νόμος στέκει, αλλά ώς γνήσιος γιός του παπά μου δέν μου αρέσκει να ζητώ. Τουλάχιστον έμαθα το μπλα μπλά το αμερικάνικον.

ρίτσα
Δακάτω η καταναλωτική κοινωνία εν ακόμα πιό καταναλωτική τζιαι άμαν προσφέρεις κάτι καλόν έσιει πέραση. Έτσι εκατάφερα να ζιώ δακάτω.

σταλαματιά μου,
μήπως ήρτεν η ώρα να αλλάξουμεν μάστρον τότε;; Άτε, τα κοπελλούθκια εμεγαλώσαν έννε; Κάμε το δικό σου τζιαι έβρε τόπον να σε εχτιμά οικονομικά.

κι αγνάντευε
Ναι, συμφωνώ για το γάλεμαν των πλουσίων (γι αυτόν νιώθω κάπως άβολα) -οι οποίοι το φοβούνται το γάλεμαν τζιαι το προσέχουν δακάτω πολλά, έννεν ψώνια οι αθρώποι, έχω πολλούς πελάτες που έτσι πόλεις, εχτιμούν με. Όπως είπα της ρίτσας πάνω, "You get what you pay for" - κάμνω τζιαι το ψυχολόγο άρα σηκώννει παραπάνω δίδακτρον. Ξορκίζω τις τύψεις μου στο μπλόγκ. Επειδή τζιαι εγώ ρομαντικός είμαι. Αν και ξέρεις; Που τον καιρόν που έκαμα τα δίδυμα θωρώ το "δικόν" μου παραπάνω.

δοκισισοφή
Έσιει σπίθκια που είμαι δάσκαλος πολυτελείας, όπως το λαλείς, πάω κοστουμαρισμένος με την βαλιτσούδαν τη δερμάτινη, με το τζέλ στα μαλλιά. Δακάτω η εικόνα εν σημαντική. Αλλά έχω το να προσφέρω ψηλή ποιότητα γιατί δέν μου αρέσκει να φαίνουμαι χωρίς να είμαι (esse quam videri)

φιρφιρή
demand/supply. Δέν έσιει πολλούς σαν εμέναν, να πηγαίννουν στα σπίθκια τους για μάθημαν ιδιαίτερα. Οι τιμές εν competitive, τζιαι δακάτω αμα φκάλεις καλόν όνομαν κάμνουν σε recommend ούλλοι στους φίλους τους, στο σχολείον των μωρών, τους γειτόνους κλπ κλπ. Άρα υπάρχει αφθονία μαθητών. Τζιαι οι δασκάλοι που σώννουν μπορούν να φκάλλουν τη ζήσην τους με τούτον τον τρόπον.
Ο χρήστης Aceras Anthropophorum είπε…
Αγαπητέ διάσπορε, η συντρόφισσα μου χρεώννει 90 $ την ώραν μόνον για την μουσικοθεραπείαν. Εσύ μαθαίννεις τους τζιαι πιάνον. Νομίζω ότι η τταρίφα σου εν καλή. Να έχεις ενοχές αν η δουλειά σου δεν το αξίζει. Τζιαι τί σημαίνει αξίζει; Σε τελευταίαν ανάλυσην φτάννουμεν σε αυτόν που λαλεί ο Φιρφιρής. Το ότι δέχουνται να σου διούν 140 δεν είναι μόνον επειδή είναι πλούσιοι. Αυτή είναι η μια προυπόθεση. Σε κοινωνικόν επίπεδον ίσως να είναι σιοκκαριστικόν άμαν το συσχετίζεις με αυτούς που δεν έχουν. Αλλά η δική σου παρέμβαση δεν συζητήται σε αυτόν το επίπεδον. Έτσι τζιαι αλλιώς δεν ξέρω αν μπορείς να κάμεις τζιαι πολλά πράματα. Η άλλη προυπόθεση που εν πιο σημαντική, είναι να νοιώθουν ότι επήραν για αυτόν που επληρώσαν. Το να δέχουνται να πληρώννουν 140 είναι μεγάλη προσωπική ευχαρίστηση. Είναι έναν είδος αναγνώρισης της αξίας της δουλειάς.
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Aceras φιλε μου, θεωρώ πως αξίζει η δουλειά μου. Έχω ομως τες σκέψεις μου για τους άλλους που δέν μπορούν να με έχουν δάσκαλον, πχ στην πόλην που ζιώ. Δέν έχω ούτε ένα μαθητή στην πόλη μου γιατί δέν μπορούν να με πλερώσουν ριάλλια να ζήσω. Τζιαι λαλώ, μα έννεν κρίμαν τα πλάσματα να έχουν χαμηλής ποιότητας δασκάλους (χωρίς διπλώματα, ή μόνον 20χρονους άπειρους, ή κοτζιάκαρες που κάμνουν μονον τρίγκι τρίγκι τζιαι δέν τες κόφτει) τζιαι δέν έχουν καλήν ποιότηταν μόρφωσης για τα μωρά τους; Λαλώ, γιατί να μέν κάμνω την καλήν πράξη να διδάσκω τα άπορα κοπελλούθκια της πόλης μου; Έν έχω τα κότσια. Θέλω να ζιώ καλά, τζιαι πάω τζιαμέ που έχουν ριάλλια (καλάν, οι τιμές οι πασιές έννεν για ούλλους τους μαθητές). Αλλά τρώει με το αλίμονον.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ἁνάμεσα στις συγκλονιστικές ταινίες που είδα είναι και το "Μαθήματα πιάνου" , το "Δασκάλα του πιάνου" και ο "Πιανίστας". Και στα τρία οι δάσκαλοι πλήρωσαν βαρύ το τίμημα αλλά και ξεπληρώθηκαν απ'αυτό. Έχεις πολλά να κερδίσεις Διάσπορε που τη δουλειά σου, τζιαι άηστες τις μιζέριες, τους υλισμούς και τα κουτσομπολέματα. Δείξε ακεραιότητα.
Ο χρήστης κι αγνάντευε... είπε…
Μάλλον συμφωνώ με όσα λέει από πάνω η Δόκι. Χμ... φαντάζομαι πως άμα κάμεις παιδιά, αλλάζουν οι προτεραιότητές σου... Αλλά πάλι, αν είσαι δάσκαλος (γενικά μιλώντας, δεν απευθύνομαι μόνο σε σένα) μόνο για το χρήμα, έχεις χάσει το νόημα... Εντωμεταξύ, εν πάρα πολλά τα λεφτά, χωρίς να βλέπουμε τις παραμέτρους που ανέφερες! Αν τολμούσε κάποιος να πορτείνει σε έναν Κυπραίο να πληρώσει τόσα για έναν καλό δάσκαλο μουσικής για το παιδί του, ήταν να τον ξιτιμάσει!
Ο χρήστης SparksScribbler είπε…
Don't feel bad about it. You 're most probably making a kid feel better, making his parents happier cuz someone is finally communicating with their child and since this is your day job, you need to be payed somehow. And 140 dollars is not that much. I 'm sure that when you first met the boy you put more thought to his "case" than just the hour you were teaching him...
Ο χρήστης Diasporos είπε…
akrat
Καλώς όρισες. Δύσκολη η κυπριακή διάλεκτος αλλά όμορφη. Να έρχεσαι, και άμα δέν καταλαβαίνεις, να ρωτάς :-)


dokisisofi
Αν και ήταν κάπως υπερ-ρομαντικά τα έργα που είδες, κάπως έτσι είναι η δουλειά μου. Υπάρχει κατά 80% το "δίνω απλόχερα" σε άτομα που το αξίζουν τζιαι που το εκτιμούν (αλλιώς θα έκαμνα άλλον επάγγελμα). Έχω καθημερινά εμπειρίες δυνατές, όμορφες τζιαι τις οποίες δέν μετρώ με το πόσα μου διούν, σε σπίθκια που με εχτιμούν σαν άθρωπον τζιαι δάσκαλον---ακόμα δέν τις εμοιράστηκα μαζί σας (δέ ξέρω κάν αν ενδιαφέρουν αυτές οι εμπειρίες - πχ πώς φέρνεις ένα άτομο απο το "ανέκφραστο πρωτο-υλικό στάδιο στο να παίζει μπετόβεν τζιαι να κλαίει μπροστά σου, τζιαι να δακρύζεις τζιαι σύ), γι αυτό όταν κάμνω σύγκριση με τούτες τες εμπειρίες τζιαι κάποιους σάν τον Ντύλαν, τότε σκέφτουμαι ούλλα τα άλλα τα περίεργα. Στην καθημερινή μου ζωή θωρώ τόσους πολλούς που μου διούν κάτι άπιαστον τζιαι διώ τους πίσω κάτι άπιαστον, που ώς το σαββατοκυρίακον εξουθενώννουμαι που το πάρε-δώσε. Έχω ιστορίες που αν τες γράψω θα ακούουνται σάν το ψέμαν.

κι αγνάντευε
Ναι. Αν είσαι δάσκαλος μόνο για το χρήμα, έχασες. Γι αυτό όποτε "πουλήσω προιόν" νιώθω άσχημα. Αλλά έχω μωρά να ταϊσω. Όπως είπα της δοκις έχω πολλούς μαθητές, τους οποίους διώ διώ διώ κάθε μέρα που τον εαυτόν. Εν ο μόνος τρόπος να κοιμούμαι ήσυχος. Έχω όμως τζιαι οικογένειες σάν του Ντύλαν που εν κυρίως για τα λεφτά. Επροσπάθησα να μέν έχω πάνω που 20% ποτούτους.
Ξέρεις όμως, οι τιμές δακάτω εν περίπου έτσι, έννεν τζιαι υπέρογκο το ποσόν που τους εχρέωσα για ανάμιση ώρα μάθημα. Εν μές τα πλαίσια. (κόστος ζωής δακάτω εν τετραπλάσιο της κύπρου)

Queen
Ακριβώς. Διώ του άλλα του παλλήκαρου, τζιαι για να τον κάμω "reach" χρειάζεται πολλή τεχνική.
Ο χρήστης Anonymous είπε…
Κκιάορκα σου, ελαλούσε μου ο τζύρης μου, που ήμουν μιτσής τζαι έκαμνα μαθήματα πιάνου, ΄θκιέβαζε γιε μου, με υπομονή τζαι επιμονή', τίποτε εγώ. Εθόρουν το πιάνο τζαι αναουλιούμουν (ασχέτως αν μου άρεσκε πολλά να το ακούω να το παίζουν άλλοι). Που να εφαντάζουμουν τούντα ποσά που μπορεί κάποιος να χτυπά, άμαν έσιει την τέγνην δηλαδή! :)
Ο χρήστης Diasporos είπε…
χρίστο
"στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα..."
:-))

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mondestrucken/Φεγγαρομέθυστος

Ελάτε στες μουσικές

Στη συναυλίαν των μαθητών του Διάσπορου.