Ο Κήπος του Νού, έγινεν ο Κήπος του Έξω εχτές.

Ο άνεμος σά ππέφτει που ψηλά  ορμά οσάν τον ποταμόν τες πευκοφίλητες πλαγιές του Σταυροβουνιού, πετάσσεται τους όχτους τ' Άη Θόδωρου με σhίλιους καβαλλάρηες.  Σφυρά, αγκομαχά πάς τους ασπρόβραχους τζιαι τες καλαμιές.  Έρκεται νάκκον ποδυναμωμένος να αφρίσει μές την πεδιάδαν τζιαι τα ξεροχώραφα, στον κάμπον με τες τομαθκιές τζιαι τες τζιτρινόφκιορες τες πάμιες.  Θωρεί πουκάτω του:   Κότσιηνα τράχτα, πακιστανοί με γάντια της κουζίνας που κοπιάζουν μές το λάλλαρον του δειλινού, συνάουν λουβίν μές τες κάσιες της Σεδιγέπ, τραουδούν ποτζιήνα τα κλαμένα της πατρίδας τους (για τη μάναν τους θα τραουδούν, που τους γυρεύκει η μίζερη).    Δροσίζει τους ο βουνακλάς ο άνεμος, τζιαι πάει πάρακατω, σηκώννει ττόζιν που άππωμαν.  Δαμέ εφυτέψαν οι άθρωποι τριφύλλιν.  Φυσά, λυγίζει το. Δαμέ δκυό σπίθκια μόνα τους μές στον ξερόν τον κάμπον.  Πιό κάτω οι πάλες του σιταρκού  οι στροντζιυλές επαραταχθήκαν υπομονετικά μές το ξιουρισμένον το χωράφιν τζιαι καρτερούν τη μοίραν τους, έρκεται το φορτηγόν να τες πάρει του βοσκού για να τες φάν οι κουέλλες.   Ο άνεμος βιάζεται τζιαι πάει παρακάτω.   Έτην τη θάλασσαν εφάνηκεν στο βάθος, οι άσπρες πέτρες της τζιαι οι μαύρες αγκαλιάζουν την τζιαι απαντούν της με θόρυβον κάθε φοράν που κάμνει βήμαν τζιήνη προς τα έξω, πιασμένες στον αιώνιο χορόν μαζίν της.

Πάς τη ράσιην του λόφου που θωρεί τη θάλασσαν που μακρυά ο άνεμος σαστίζει.  Θωρεί πουκάτω του χωράφιν  σπαστρικόν με πέτρες γίγαντες, πλάσματα πολλά, αγάλματα, σπίτιν βραχόχτιστον.   Τζιαι ρέσσει ο άνεμος κοντά να δεί τί κάμνουν.  Εμαζευτήκαν αθρώποι πολλοί, σσιωπητοί τζιαι στέκουνται γυρόν ποναν κοπέλλιν τζιαι ακούουν τον που παίζει μουσικήν με τους φίλους του.   Μπροστά του κάθεται ο πατέρας του, μάρτυρας, τζιαι ακούει το γιόν του να τον ποσιαιρετά δίχα λόγια, ακούει τον να του παίζει τη μουσικήν που έγραψεν για να τον τιμήσει...


Ο άνεμος ακούει.

Κλαίει το βκιολίν, ταξίμιν λικνιστόν, φτερά ελεύθερου πουλλιού ντυμένο.  "Πατέρα επόνησες πολλά σε τούτην τη ζωή, είδες τζιαι φτώσιες τζιαι πολέμους, σκοτωμούς, πίκρες, φόον.   Έτο εκατάφερες τα.  Έκαμες τζιήνον που έθελες.  Γειά σου, να πάεις στο καλόν τζιαμέ που έφτασες σήμμερα".


Κλαίει το πιθκιάβλιν, το φλάουτον, ο αυλός ταξίμιν υγρόν ποτζιήνα που σε πνίουν, τζιήνα που σου τυλίουν γυρόν που το λαιμόν τα πλοκάμια τους τζιαι πνίουν σε στο δικό σσου βυθό.   "Πατέρα επόνησα τζιαι γώ, τζιαι οι πληγές εμάθαν με οτι είμαι άθρωπος ζωντανός γεμάτος αγάπην τζιαι Στιγμήν.  Αισθήματα γεμάτος.   Με ανάγκην να Πλάσω πράματα όμορφα, τζιαι να αφεθώ.  Τζιαι να κάμω άλλους να αφεθούν.   Χωρίς τες πληγές τούτες έν θα τα έβρισκα ποττέ μου τούτα τα ωραία.  Τζιαι  συχχωρώ σε.  Αντίο σου. "


Κλαίει το ούτιν με πεννιές που χτυπούν το πάτωμαν αδρωπινά, σάν τους χορευτές του Πόντου με τες ποϊνες τζιαι τη λεβεντιάν.   Κλαίει το ούτι σάν το γέρον που θυμάται τη ζωήν του τζιαι τα νιάτα του. "Πατέρα, διώ σου άδειαν να δείς πουμέσα της ψυσιής μου.  Δέ καλά, να με καταλάβεις.  Είμαι δυνατός.  Είμαι τζιαι γέρος, ούλλον απογοήτευσην τζιαι πόνον.    Άκου καλά τη μουσικήν τζι εννα με καταλάβεις".

Κλαίει τ' ακκορτεόν με μοιρολόϊν της Πόλης,.  Κλαίει γιατί ήρτεν η ελευθερία τζαιι ήβρεν το κοπελλούιν που το παίζει, τζαιι τζιήνος κόμα έν εκατάλαβεν τζιαι δέρνει άσκοπα το νούν του αντί να σιέρεται.   Κλαίει γιατί εβούττησεν μέσα στη θάλασσαν το μοιρολόϊν τζιαι  επνίηκεν, τζιαι γέννησεν στον τόπον του μιά  μουσική γλυτζιά.  Μιλά του Τζιήνος που τα βάθη, τζιαι οδηγά το σιέριν του να παίζει.  

Κλαίει τζιαι ο 'μανές ο κλωστρός , τζιαι ο κουμπάρος ο δερβίσιης που τον γεννά.  "Γεια σου λεβέντη μου, τζιαι γώ ποσιερετώ σε, γιατί που άθρωπος θνητός εγίνεις Πέτρα  σήμμερα, τζιαι Βράχος εβαφτίστεις."



Ο άνεμος έπιαν τη μουσικήν με ευλάβειαν, ετύλιξεν την σάν την κορδέλλαν γυρόν των αγαλμάτων, γυρόν της εκκλησιάς τζιαι του θεάτρου, του σπιθκιού, του κολοσσού, γυρόν του χωραφκιού θκιο τρείς φορές, έσουσεν τες τερατσιές με το μοιρολόϊν, εχάδεψεν τες νότες πάς τες αροδάφνες τζιαι το κιόσκιν, ετύλιξεν τους γκρίζους τους κροτάφους του Μάστρου, τζιαι ευλόγισεν έτσι το έργον ούλλον.  Άμαν ετέλλειωσεν  έπιασεν την κορδέλλαν σιγά σιγά ετίλυξεν την όμορφα τζιαι έβαλεν την πίσω μές την τζιεφαλήν του κοπελλιού που έπαιζεν την μουσικήν, να την κρατήσει μέσα του τζιαι όποτε νιώσει μόνος του να την ξιποτυλίει στη ξενηθκειάν.  ....







Σχόλια

Ο χρήστης κουλλούριν μουσσιεμένον είπε…
"Εψές η μουσική του εγίνην αγκαλιά που εχώρεσε τζιαι σένα τζι ας ήσουν μακρυά..."

Ευχαριστούμε σε πολλά! Να χαίρεσαι τον πατέρα διάσπορο! Χαλάλιν τα παπούτσια που έφαα να γυρίζω μες τες πέτρες του. Είμαι πολλά περήφανη που έσιει έτσι τόπον στην Κύπρο μας! Θα τον διαφημίζω όπου βρεθώ τζι όπου σταθώ.
Ο χρήστης Anonymous είπε…
...
Ο χρήστης ρίτσα είπε…
εν πολλά ωραίο που το βλέπεις έτσι συμβολικά

που έκαμες μέσα σου ειρήνη. με τα λάθη τζιαι τον πόνο.
Ο χρήστης κουλλούριν μουσσιεμένον είπε…
Ίνταλως τα εκαταφέρετε πάντως τζιαι εσυνάξετε μας ούλλους μες τα κατσάβραχα Α! Ούλλα τα αυτοκίνητα που εκατευθύνουνταν προς Ζύγι εστρίφκαν με στον χωματόδρομο τζιαι εσχηματίζαν πομπήν ως το πάρκο. Μα ντα κινηματογραφικό που ήταν!
Ο χρήστης rose είπε…
χαίρομαι Διασπορε
διπλά -τριπλά
Ο χρήστης Ρωξάνη είπε…
Διάσπορε στο σημερινό σου κείμενο βρίσκω τη γνώριμη ποιητική σου γλώσσα, που απογειώνει και συγκινεί..
Εικόνες της Κύπρου συλλαβισμένες με τρυφερότητα, κόσμους που πλάθει η μουσική σου κι αγκαλιάζουν τους δικούς μας..

Έτσι γεμάτος με αγάπη και με Στιγμή να είσαι.
Ο χρήστης Neriel είπε…
Poli wraio keimeno.
Ο χρήστης νηφάλια είπε…
θυμίζεις μου Βενέζη στην κυπριακή διάλεκτο..μπράβο σου
Ο χρήστης Ωραία Ελένη είπε…
όπως λέει και ο ποιητής... "αλλά τα βράδια τί όμορφα που γυρίζει η γης..."
Ο χρήστης Neraida είπε…
Μυστική η επικοινωνία του κοπελλιού με τον πατέρα του.

Σαν να μιλούν σε μιαν γλώσσαν που μόνον τζίνοι οι θκυο ξέρουν.

Οι υπόλοιποι μας ( και στα εγκαίνια και στο μπλογκ ), θεατές που εν θα καταλάβουν ποττέ τι γίνεται.

Αρέσκει μου τούτον το μυστήριον...
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Όμορφο τούτο που έγραψες κουλλούρι, ποιός το είπε?

Να σαι καλά που επερπάτησες τα πλακόστρωτα με τες μεγάλες ρότσες τζιαι έκατσες τζιαι άκουσες τες μουσικ΄ες μου.

Οποτε θέλεις να πάεις..

Εννα κάμνω τζιαι άλλες μουσικές βραδυές άρεσεν μου :-)))

Έθελα να ετράβουν ταινίαν τα αυτοκίνητα που εφτάνναν. Εσυγκινήθηκα πολλά.



ρίτσα

Θωρώ τα ούλλα συμβολικά, βοηθά με να προσέχω καλύτερα τη Στιγμή άμα καταλάβω τα σύμβολα.

Την ειρήνη κυνηγώ την. Έρκεται τζιαι φεύκει. Γλιάζει, έν μπορώ να την κρατήσω..




ρόουζ

ΕΘώρουν σε πάς το σκαλί που εχαίρεσουν. Σε κάποια φάση έστειλα σου κάτι νότες..

\




Ηλιόδεντρον

Σ' ευχαριστώ. Η εχτεσινή μέρα άννοιξεν μου τους κρουνούς της έμπνευσης τους ποιητικούς. Πετώ σε ουρανούς καθαρούς, απολαμβάννω τη σπάνια διάθεση του καλλιτέχνη που ολοκληρώνεται για μιά στιγμή, ρουφώ το νέκταρ της προσωρινής γαλήνης.



Neriel

Σ' ευχαριστώ. Βγήκε που τη ψυχή μου..






Νηφάλια

Βενέζη? Τότε πρέπει να διαβάσω κανένα βιβλίο του.


Ωραία Ελένη

Άρεσεν μου τούτο που έγραψες πολλά.





Νεράϊδα


Η γλώσσα η μυστική μεταξύ των αντρών έσιει πολλά βαθειά σημασία γιατί κρύβει τα αισθήματα μές τες απλές καθημερινές κινήσεις τζιαι τα βλέμματα. Με ένα νόημα μεταξύ μας λέμε πολλά..
Ο χρήστης κουλλούριν μουσσιεμένον είπε…
αυθόρμητη παραλλαγή του αγαπημένου "Απόψε":
http://www.koiladatwntempwn.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=93&Itemid=118

τραγουδιστά και λίγο παράφωνα ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=8KaY_xDvVDw
Ο χρήστης Neraida είπε…
Διάσπορε,

Έσιει καμοιάν σχολήν, κανένα δάσκαλον τέλως πάντων, που να διδάσκει τούτην την γλώσσα σας;

:-P

Νιώθω ευτυχισμένη που εκατάλαβα το πιο σημαντικόν: Ότι εν μπορώ να μεταφράσω τη γλώσσα σας, τζιαι εσταμάτησα να προσπαθώ.

:-P

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mondestrucken/Φεγγαρομέθυστος

Ελάτε στες μουσικές

Στη συναυλίαν των μαθητών του Διάσπορου.