Ύπαγε οπίσω μου σατανά βρακά

Κυριακή με την οικογένεια.   Κλασσική κυπριακότατη κυριακή αξέχαστη.   Όλοι μαζί παρέα.    Κολύμπι με τα μωρά, φωνές χαρούμενες, εν νέα εμπειρία το νερό για τα μωράκια, μια υπέροχη εμπειρία.   Στη φουκού πέντε λαυράκια ψήννουνται με τα στόματα αννοιχτά σάν σε επιθανάτια έκσταση  τζιαι  τουμανιάζουν την αυλή με το ελαφρά μιλλαρωτό άρωμα τους.  Λασμαρί, λίγο λάδι, λεμόνι, πιπέρι μαύρο.  Τα μωρά βουρούν να δούν τα καψαλισμένα ψάρια.   Κοιτάζουν τους τα ψάρια με μάτια στυλλωμένα. Έν εξαναείδαν έτσι πράμα.    "Ννά αγάπη μου, έτσι μοιάζει το φαϊ."    "Fish"  λαλώ τους.   Η κόρη  μου η πελλή θέλει τζιαι καλά να αρπάξει τα κάρβουνα τζιαι επίσης να μπήξει το δάκτυλο της στο μάτι του πιό κοντινού ψαρκού.   Το λαυράκι πανικοβάλλεται τζιαι αννοίει το τρίγωνον στόμαν του σάν να μας παρακαλεί να το γλυτώσουμεν.   Εν έτοιμα επιτέλους.  Παναϊα μου τί γεύσην έχουν τα άτιμα  πάει τους τέλεια η σαλάτα της μάνας μου που τες ντομάτες της (κότσιηνα πομηλόρκα)   τζιαι τα αγγουράκια τα ολόφρεσκα τα τσακριστά, το μαρούλλι.  Τί ωραίο λαδόξυδο κρεμμυδευωδιαστό   μα το θεό θέλω να βουττήσω ένα κουλλούρι σησαμένο φρέσκο μέσα ολόκληρο να ρουφήσω το οξύτατο νέκταρ σκέττο.   Πάν οι δίαιτες περίπατο.  Έμπηκα σε πειρασμόν.  Όπως τα ελαλούσαμεν.
Μόλις έκατσα στο τραπέζιν επέτησεν  ζουζουνιστός πόξω που  το παράθυρον μας ένας θκιάολος μίνι,  μαύρος με τη βράκαν μουστακαλλής σκεμπετζιής βιλλάς  τραουλλοφωνάρης ατάλαντος τζιαι έκατσεν πάς τον ώμον μου τζιαι ερουθούνιζεν μου τραουδιστά σάν το ζώον μές τα φκιά.  Άρκεψεν να με δελεάζει να φάω με τρόπον  ενοχλητικόν, επικόν, παράξενα έμμετρον, καθόλου ποιητικόν, παραθκιάνταλον, τζαιι για έμφασην εχόρευκεν ζαβά καρτζιλαμάν ασταμάτητα ώς που τζιαι ετέλειωσεν τα τραουδιστά του λόγια.  Λαλεί:
"Φάε τζιαι πρίστου θκιάσπορε,  φάε τζιαι κνίστου θκιάσπορε κυπρόσπορε λυσσιάρη, 
σπάσε        μπουκκώθου θκυοσιερίς  
άκκα του σιταρκού ψουμίν  άσπρον πασιήν που βλάφτει
βούττα το τζιαι  κολύμπα το μές στες σαλάτες τζιαι τες μύλλες του ψαρκού 
φάε τζιαι δκυό λαυράτζια του κιλού
να κρούσεις  το στομάσιην σου
γύρε τζαιι λάιν της ελιάς πολλύν
άκκα  τομάτες όξινες
μπύραν πικρή φαρμάτζιην πιέ, 
κουτούκλα   κοακόλαν αφριστήν 
μέν πιείς  νερό δροσάτο, 
πιέ ούζον 
να σου κρούσει τα βλαντζιά
ρούφα τζιαι της σαλάτας τα ζουμιά
φάε πατάτες τηανιτές
ολόλαες καρτζιουριστές
σπαρταριστές
χαλλούμι φωθκιοφίλητον
φάε τασιές με σκόρτους
ταραμάν
ελιές 
πιέεεε τζιαι καφέν τετράδιπλον
πιέ βαρετόν του λαϊκού  κοπτείου καφέν 
τον άμμον του να ξιθκιαστείς
πουρέκκια με την αναρήν
δάκτυλα πισιηούες
πίττες μονές, πίττες διπλές με κούννες

για 

μιά στομάχαν έχουμεν τζιαι 
ά  δέν τη γλεντήσουμεν
τί θα καταλάουμεν ά δέν τη γλεντήσουμεν?"

Μα τί ωραία που τα λαλεί ο θκιάολος.   Ώς γνωστόν, είμαι λάτρης των αισθήσεων τζιαι δύσκολα αντιστέκουμαι σε πειρασμούς.   Τρώω το λοιπόν ψωμιά, καφέδες κυπριακούς, μυλλούδες που τες βούκκες του ψαρκού, πατατούδες κυπριακές γλυτζιές τζιαι αλμυρές μαζίν, τομάτες που επιτούσαν το χυμόν τους, τηανιτά γλυκά με ροδόστεμμαν.  Ποούλλα.   Πόψε υποφέρω αφάνταστα.  Εννα μείνω ξύπνιος ώς τες 3, σίουρα.  Ήπια διπλή δόση αντιπαλινδρομητικά χάπια, αφρόζες, ηρεμιστικά, αντιρεχτικά, πονώωωω.      

Σχόλια

Ο χρήστης Anonymous είπε…
χαχαχα! Χάννει ο πάττιχος του πλασμάτου άμαν αρκέψει μάσαν στην Κύπρο!
Ο χρήστης ruth_less είπε…
χα, χα! Ξέρω ότι ακούεται ότι γελούμεν με τον πόνο σου, αλλά βρε αθεόφοβε, ήταν ανάγκη να τα φάεις ούλλα μαζί; Είπαμεν αφέθου, αλλά όι τζιαι να πνιείς μες το φαί!!

Ήντα Κυπραίος είσαι α!
Ο χρήστης Leni είπε…
hehe diaspore mou, perki exwnepses toses wres meta!!
Ο χρήστης νηφάλια είπε…
διακοπές=φαι

διακοπές στην κυπριακή νήσο= κάτι παραπάνο που φαι.

εννεν παράξενο που πάντα λέμε όχι στο φαι αλλα στις διακοπές εν το πρώτο πράμα που του αφερούμαι το ΄οχι΄του;
Ο χρήστης axairefti είπε…
Παρά αφρόζες τζαι ηρεμιστικά θα σου προτείνω άλλον τρόπο. Οι πιθανότητες να με ακούσεις εν 50-50, θα καταλάβεις γιατί, αλλά έστω.
Πιες τσάι, ζεστό. Αν δεν είναι πολλά αργά τη νύχτα, βράσε καλά το νερό, βάλε ένα φακελάκι τσάι μαύρο (αν έχεις χύμα ακόμη καλύτερα) ρίξε 1-2 γαρύφαλλα και λίιιιγη κανέλα (ή ένα τοσοδούλικο ξυλάκι κανέλας).
Άμα πάρει το φλυτζάνι σου τη μυρωδιά τους και το σωστό χρώμα, περίπου 3 λεπτά, αφαίρεσέ τα και κόψε μια λεπτή φέτα από λεμόνι. Πρόσεξε, είναι σημαντικό να είναι φρέσκο το λεμόνι. Την ώρα που θα ρίχνεις μέσα τη φέτα, στίψε την και λίγο να βγάλει τα αιθέρια έλαια και αρώματα η φλούδα. Και πιες το. Ζεστό. Ζάχαρη προαιρετικά. Το μέλι πέφτει λίγο βαρύ για το συγκεκριμένο λόγο που το πίνεις.
Μην αφήσεις πολλή ώρα το λεμόνι στο τσάι, γιατί θα γίνει πολύ ελαφρύ.

Αν πάλι είναι αργά το βράδυ, χρησιμοποίησε κανένα τσάι Hibiscus και βάλε πάλι το λεμονάκι σου, χωρίς όμως γαρύφαλλα και κανέλα. Αυτά συνήθως γράφουν ότι είναι "naturally decaffeinated".

Αυτό κάνουμε στην οικογένειά μου και πετυχαίνει. Ξέρω τι θα πεις για τη ζέστη, αλλά με την εφίδρωση που πετυχαίνεις, μετά νιώθεις πολύ καλύτερα και για τη ζέστη.
Ο χρήστης rose είπε…
καλή αρχή διάσπορε :-))
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
hahaha teleio to poiima tou skempetzi villa vraka!
Monon emas kamneis koutzia diladi tzai pineis sodes...kalaaaan..tin epomeni fora, tha sou servirw tequila me tsipoura on the side perkimon mas katadexteis
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γεια σου Διάσπορε,
Καλώς ήρθες στην Κύπρο και στο καλό φαί δυστυχώς... Πάει καιρός που ήθελα να σε ρωτήσω. Αυτή η δίαιτα που κάνεις βοηθά καθόλου στην παλινδρόμηση? Είναι κάτι που πρέπει να το κάνει συνέχεια ή μια μέθοδος θεραπείας? Είναι έυκολο να το κάνει κανείς ή χρειάζεται βοήθεια κινέζων ειδικών?
Ο χρήστης Ωραία Ελένη είπε…
Γεια σου Διάσπορε,
Καλώς ήρθες στην Κύπρο και στο καλό φαί δυστυχώς... Πάει καιρός που ήθελα να σε ρωτήσω. Αυτή η δίαιτα που κάνεις βοηθά καθόλου στην παλινδρόμηση? Είναι κάτι που πρέπει να το κάνει συνέχεια ή μια μέθοδος θεραπείας? Είναι έυκολο να το κάνει κανείς ή χρειάζεται βοήθεια κινέζων ειδικών?
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Βελισσάρη

Χεχε, εννα δείς τζιαι σύ σύντομα.. Εν το νερόν λαλώ σου!


ρούθλες

Όπως ξέρεις, άμαν πώ να αφεθώ, αφήννουμαι τέλλεια τζιαι αππώννουμαι. Γιά να φάεις, γιά να μέν φάεις!

Τελικά είμαι τέλλεια κυπραίος.


Λένη

Έσιει δκυό μέρες ακόμα να χωνέψω...




Νηφάλια

Ίσως επειδή προσέχουμε ούλλο χρόνο τί τρώμε θέλουμε να αφεθούμε στην κραιπάλη, τη μάσα, τη σουβλοκατάνυξη. Ούλλοι εν το ίδιο.



αχαϊρεφτη

Καλή η τσαγοσυνταγή σου, πίννω το τσάϊν αρέσκει μου πολλά το βραστό. Να προσθέσω κάτι στην αλχημεία σου που κάμνει καλό στο στομάχι πολλά. Βάλε ένα κομμάτι φρέσκο τζίντζερ την ώρα που το βράζεις. Κάμνει καλό στη χώνεψη τζιαι στα έντερα, ηρεμεί τα οξέα.



ρόουζ

Το πρώτο βήμα είναι το πιό δύσκολο :-))



Cake

χιχι, έξερα ήταν να σου αρέσει ο δκιαολάκος.

Επήα σπίτι προψές τζιαι εμαράζωννα γιατί δέν ήπιαμεν ττεκκίλες. Μάλλον εν για τούτον που ενέδωσα στον πειρασμόν του φαγιού τζιαι της μπύρας, είχα 'κακές παρέες' τζιαι επηρεάσετε με ;-))


Ωραία ελένη

Ναί! Βοηθά πολλά. Άμα θέλεις γράψε μου ήμεηλ να σου πώ με περισσότερες λεπτομέρειες τί τρώεις σ' αυτή τη δίαιτα. Έν χρειάζεσαι κινέζους, μόνο γερή θέληση τζιαι πείσμα γαουρινό γιατί εν δύσκολη η δίαιτα, πολλά απαγορευτική. Αν πονείς αρκετά εννα έσιεις καλό κίνητρο.
Ο χρήστης stalamatia είπε…
Πρόσεχε το στομάχι σου ,με ρέγουλο τη παττίχα εν άτιμη.
Εν εσού που εν να βουράς πρόσεχε, σου μιλώ εκ πείρας,μεν τρώεις πολλύ παττίχα τζιαι μιλλαροτά.Καλές χώνεψες.
Ο χρήστης κι αγνάντευε... είπε…
Διάβασα την ανάρτηση με ένα χαμόγελο που την μιαν άκρη του προσώπου μου ως την άλλην! Έσιει καλλύττερον φαίν που τες πάτάτες τες τηγανιτές με σαλάταν τοματοάγγουρον να πλέει μες το λαδόξυδον (για βουττίν στο τέλος);; Αχχχχ κυπριακές απολαύσεις παχυντικές!
Ο χρήστης Diasporos είπε…
κι αγνάντευε


:-)))


Τζιαι οι κυπριακές οι πατάτες εν γλυτζιές πολλά οι άτιμες, εν μπορώ να τους αντισταθώ τίποτε!!!



σταλαματιά

Πειράζει σε η παττίχα πολλά τζαι σέναν?!] Καλά λαλείς σχίζει τα στομάσια έν μπορω να την τρώω κάθε μέρα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mondestrucken/Φεγγαρομέθυστος

Ελάτε στες μουσικές

Στη συναυλίαν των μαθητών του Διάσπορου.