Στον κήπον του πατέρα μου.


Έκατσα σήμερα κάτω που μιάν γιγάντια όρθια πέτρα, βράχο ολόκληρο κίτρινο κόκκινο  τζιαι έπιννα νερόν παγωμένον που την μπουκάλα της λεμονάδας του λανίτη την κλασσική, στη σκιά, μπροστά μές τον Κήπο με τ' αγάλματα, με τον πατέρα μου  ο οποίος εκάθετουν ιδρωμένος απλωμένος σε τρείς καρέκλες, ερούφαν καφέν με τα παλιά του αλευρωμένος που πάνω ώς κάτω με τες σκόνες που το νέον του έργον "Μάνα με οχτάδυμα", που εν δυόμιση μέτρα ύψος τζιαι εν πολλά πολύπλοκον στην εκτέλεση.   Εθώρουν τα μπράτσα του που εν όπως τους κορμούς, τζιαι τη φούχταν του την τεράστια την χιλιοτσιλλημένην που πέτρες ασήκωτες τζιαι εσιέρουμουν τον που εκατάφερεν στη ζωήν του να ανακαλύψει το νόημαν της Ελευθερίας, έστω τζιαι αργά.  Έθελα να του το πώ.  Έν μας αφήνναν.  Πρώτα ήρτεν ο γεωργός που το χωράφι δίπλα τζιαι έφερεν μας πάμιες φρεσκοκομμένες  ("κάμε τες σαλάταν ωμές με το λεμόνιν τζιαι το λάδιν να δείς φαϊ", είπε), τζιαι παττίσιες  των δώδεκα κιλών η μιά που ετσακρούσαν μόλις τους έμπηες το μασιαίριν.    Τζιαι αγγουράκια.   Μετά ήρταν κάτι γερμανοί που το ξενοδοχείον κοντά στο ζύγιν να δούν το χώρον τζιαμέ.  Εδώκαν το γυρόν τους, άρεσεν τους πολλά, ετζιεράσαμεν τους καφέν τζιαι εκάτσαν να μας ρωτήσουν για τα αγάλματα τζιαι τα χτίσματα.  "Γιατί το έκαμες τούτο?"  -πάντα ρωτούν τον.   "Because I had to", εν η απάντηση που τους διά ούλλους.


Φεύκουν.   Εμείναμεν μόνοι μας πάλε.   Καθαρίζει μου αγγουράκι, βάλλει του τζιαι άλας.


"Παπά"  -σπάζω την ησυχία τζιαι διακόπτω τον ρυθμόν του ανέμου που εχόρευκεν πάς τα στάχυα γυρόν μας μές τα χωράφκια τα θερισμένα τζιαι τες τερατσιές, τες ελιές, τζιαι τα λουλλούδια του κήπου, τες ακακίες, τη βαβατσινιάν, τες συτζιές, τες ροφκιές.  

"Παπά, έν σε ρώτησα ποττέ επειδή ξέρω την απάντησην, έθελα να την ακούσω όμως που το στόμαν σου:   Αλήθκεια γιατί τον έχτισες τούντον τόπο δαμέ τζιαι έβαλες τα αγάλματα σου τζιαι ότι άλλον έκοψεν ο νούς σου αντί να φάεις τα ριάλλια σου αλλού?"

Γυρίζει τζιαι θωρεί με με ύφος περήφανον, είδα στα μμάθκια του την υπεράθρωπην προσπάθειαν του τη δεκάχρονην να το συλλάβει, να φέρει τες πέτρες, να σκαλίσει, να χτίσει, να το τελειώσει, πέτραν πέτραν με τους αρκάτες του τους πιστούς.    Θωρεί γυρόν του τους τεράστιους βράχους τους σκαλισμένους, το πέτρενον σπίτι που έχτισεν στο σιέριν για να μείνει τωρά που έπιασε σύνταξη, τα έργα του που του ανάδωξεν να κάμει στο χώρον τούτον, τα δεντρά τζιαι τα φκιόρα.  Θωρεί τη ζωήν του που έπλωσεν τα κλωννιά της σάν το Δέντρον που το κορμίν του τζιαι να έκαμεν παραπούλλια πέτρενα, δάσος ολόκληρο.   


"Γιέ μου έκαμα το τούτο δαμέ γιατί έθελα όσες εικόνες τζιαι αναμνήσεις κουβαλώ μές τη ψυσιή μμου που μωρόν να τες φκάλω έξω.  Εμείναν τωρά πάς την πέτραν τζιαι θα τες θωρούν δαμέ γενεές πολλές.  Εν αθανασία η πέτρα.   Έκαμα το γιατί έτσι μου ήρτεν να κάμω τζιαι άς ακούετουν παράλογο σε άλλους.   Επήρεν μου 14,000 ώρες δουλειάν υπολόγισα.   Έκαμα το δικόν μου.   Έν με εσταμάτησεν τίποτε.   Ο άθρωπος που κάμνει τζιήνον που θέλει χωρίς να θωρεί μπροστά του εμπόδια ή τί θα πεί ο άλλος, ο άθρωπος που δουλεύκει για έναν ευγενικόν ιδανικόν, εν άθρωπος ελεύθερος.   Εγώ έν καρτερώ ανταμοιβή που δαμέ.  Θέλω να τες θωρούν τες πέτρες μου τζιαι τα χτίσματα μου όσοι έρκουνται τζιαι να εμπνέουνται να κάμνουν τζιαι τζιήνοι ότι τους λαλεί η ψυσιή τους αντί να βουρούν να καταναλώννουν τζιαι να μέν έχουν φαντασίαν ή ζωήν μέσα τους."


Είδα στα μμάθκια του τούντου αθρώπου ότι ολοκληρώθηκε, εν αλλού, έκαμεν το Magnum Opus του, έτον κάθεται μέσα του έργου του  τζιαι θωρεί το τζιαι θαμμάζει το, τζιαι εν έτοιμος για οτιδήποτε του φέρει η ζωή.  Αύριον αν πεθάνει, εννα πάει ευτυχισμένος.  Πόσοι μπορούν να το πούν τούτο?   Είδα το στη φλόγα των καστανών του μμαθκιών, τζιαι πάς το μέτωπον του το ηλιοκαμένον το σκαλισμένον που το χρόνο.  Τα μαλλιά του τ' άσπρα ανεμίζαν.  Τζιαι έπνασεν κάτι μέσα μου.  Έν θωρείς συχνά στα μάθκια κάποιου τον Κύκλον της ζωής να έδισεν το κορδόνιν του  τζιαι να έκλεισε.  

Εκατάλαβα οτι είμαι εγώ ο πρώτος μαθητής του, τζιαι οτι τελικά ίσως ζιώ ελεύθερος τζι εγώ, ξαφνικά εκατάλαβα το τούτον, τζιαι εν δώρον που μου έκαμεν μεγάλον να μου δείξη τούτην την ελευθερίαν ο πατέρας μου.   


Έχω μεγάλην ευθύνη να σε μάθω γιέ μου.    




Σχόλια

Ο χρήστης ruth_less είπε…
Εσυγκινήθηκα πολλά. Πρώτα που ούλλα για τον παπά σου - που ήβρε τον τρόπο τζιαι το μέσο για να κάμει τον κύκλο του τζιαι να ολοκληρωθεί, να γεμώσει η ψυshι του τζιαι ταυτόχρονα να την ξελαφρώσει. Δεύτερον γιατί εν πολλά σπουδαίο που σου εκφράστηκεν έτσι Διάσπορε. Μοναδικές στιγμές παπά τζιαι γυιού. You will treasure it forever! Τζιαι τρίτον, γιατί είσαι γνήσιος γυιός του παπά σου. Ψάχνεστε μες τα ίδια πράγματα τζιαι ολοκληρώνεστε μέσα που την Τέχνη τζιαι οι θκιό σας.

Οι πέτρες του παπά σου τζιαι οι βράχοι οι δικοί σου που πελλανίσκεις άμα τους βλέπεις - what a correlation!
Ο χρήστης thalassamov είπε…
"Because I had to" Έκφραση και τέχνη.
Εν πολλά μεγάλο κατόρθωμα να το συνειητοποιείς και να το πραγματοποιείς κιόλας. Ελευθερία απλή και περίπλοκη μαζί.

Οι περιγραφές σου πραγματικά είναι ολοζώντανες, εμύρισεν το δωμάτιο μου καρπούζιν και εμύρισα τις λαδολεμονάτες μπάμιες, μα τον Θεό!

Διάσπορε...τζαι της κόρης σου! Όι μόνο του γιου σου, άτε να σε δω! :))
Ο χρήστης Terra Incognita είπε…
Μπραβο στον τζύρη Διάσπορο τζαι μπράβο σου τζαι σένα που είσαι δίπλα του τζαι υποστηρίζεις τον.
Βάλε καμιά φωτογραφία να δούμε τζαι μεις αν γίνετε..
Καλή σου μέρα!
Ο χρήστης Leni είπε…
Τεράστιο respect..!!

(τζαι'γώ εσκέφτηκα την κόρη σου!)
Ο χρήστης Diasporos είπε…
ρούθλες μου εχτές τον εκατάλαβα τον παπά μου για πρώτη φορά, αννοίχτηκεν μου, νομίζω επειδή με 'είδεν' τζιαι ένιωσεν άνετα να μου μιλήσει σαν πρόγονος μου αντί σαν παπάς μου. Έδωκεν μου κληρονομιάν ποτζιήνην που διούν οι πατεράδες τους γιούς τους αν εν τυχεροί τζιαι καταλάβουν το.
Έσιει τζιαιρόν που ανησυχώ για την υγείαν του, αλλά που τα χτές ένιωσα οτι ολοκληρώθηκεν τζιαι εν έτοιμος για τα επόμενα που έρκουνται, να μέν μαραζώννω.

Θέλω γυρόν μου βράχους να κατακτώ με το σμιλάριν, νοητούς τζιαι πραγματικούς.



Θάλασσαμωβ

Όταν δέν αφήνεις του εαυτού σου εκλογή, δημιουργάς που τη ψυσhί τζιαι φκέννουν που μέσα σου αληθινά πράματα. Τουτη εν η ελευθερία που γυρεύκουμεν. Εν πολλά απλή αλλά εν δύσκολο να την διατηρήσεις, ξεφεύγει, δυσκολεύκει σε.

Φυσικά τζιαι της κόρης μου θα της το μεταδώσω, αλλά η στιγμή που εμοιράστηκα τζιήντην ώραν είσιεν να κάμει με τη "γραμμή μεταξύ τους άντρες" που μοιράζουνται που πατέρα σε γιό, τζιαι έτσι έφκηκε.

τέρρα

Εν λεβέντης ο πάτερ διάσπορος. Έλα φωτό έβαλα τωρά να δείτε.




λένη

Ναί φυσικά τζιαι της κόρης μου! Ήταν φιλοσοφική η δήλωση μου, αρχαίου τύπου μετάδωσης προγόνου προς απόγονο αρσενικό. Ποιητική :-)
Ο χρήστης axairefti είπε…
Από ό,τι βλέπω στη φώτο, ο πατέρας σου έκαμε κάτι σαν υπαίθρια έκθεση; Ωραίο να βρίσκεις στην Κύπρο ανθρώπους που να μεν τους κόφτει μόνο η μάππα.
Να τον χαίρεσαι τον δημιουργικό σου παπά. :)
Ο χρήστης jf είπε…
Υπέροχα λόγια!!
Εσηκώθηκεν η τρίχα μου!
Είσαι πολλά τυχερός!!!
Ο χρήστης ρίτσα είπε…
πολλά σουρρεάλ φωτογραφία
τζιαι τζιήνα να σύννεφα, καρτερώ να γίνει η αποκάλυψη που στιγμή σε στιγμή

κατατάλλα συφφωνώ με τους προλαλήσαντες
Ο χρήστης Arahni είπε…
:) Τωρά καταλαβαίνω γιατί είσαι τούτος που είσαι Διάσπορε.
Ο χρήστης stalamatia είπε…
Διάσπορε
Είσαι πολλά τσιάκκος τζιαι σου τζιαι ο πατέρας σου.
Μακάρι κάποτε να σας γνωρίσω που κοντά.Τους σιερετισμούς μου.
Ο χρήστης Neraida είπε…
Οι άνθρωποι που έχουν καταφέρει να "ζήσουν το όνειρό τους" είναι ευλογία.

Και γι αυτούς που είναι κοντά τους και για τους υπόλοιπους που εμπνεόμαστε από την ύπαρξη, τη ζωή, το έργο τους.
Ο χρήστης the bastard; unshaved. είπε…
Εν πουτούτα που ξεχωρίζουν τα όμορφα τα πλάσματα.

Σιέρουμαι για 'σενα διάσπορε, γιατί είσιες ενα φοβερό πατέρα αλλά τζαι επειδή ξέρω πως εσύ με όλα τα εφόδια θα φανείς αντάξιος.

Να'σαι καλά, όμορφη ανάρτηση.
Ο χρήστης maria είπε…
είδα τον παπά σας στην τηλεόραση στο ρικ ένα μεσημέρι Σαββάτου γύρω στις 13:30-14:00,πριν 1 μήνα πρέπει να ήταν. την συνέντευξη και πλάνα απο τα αγάλματα και τον χώρο. έκαμνα καφέ του παπά μου, έσβησα την φωτιά και είπα του να κάμει λλίην υπομονή. επία μπροστά που την τηλεόραση για να βλέπω καλύτερα. wow ίντα ωραία παπά λαλώ του, μακάρι να ήμουν δημοτικό να με επέρναν εκδρομη με το σχολείο και μακάρι να ήξερες να έκαμνες τζαι εσύ αγάλματα να μου έδειχνες.
τα συγχαρητήρια μου στον πατέρα σας!
Ο χρήστης Triolouin είπε…
Εκατασυγκίνησες με. Φέρτε μου χαρτομάντηλα.... Είσαι τυχερός! Αναμνήσεις, τέχνη, αγάπη, φιλοσοφία και ολοκλήρωση, αύτα μου έρχονται στο νού, έχασα τα εν ηξέρω τί να πώ, απλά έθελα να πώ κάτι!
Ο χρήστης κουλλούριν μουσσιεμένον είπε…
"Τζιαι έπνασεν κάτι μέσα μου"

Μα 'ντα καλά που μας τα λαλείς!

Ο ελεύθερος ο άθρωπος εν ο υπηρέτης του καλού, των ιδανικών. Συμφωνώ τζι ας ακούεται νάκκον οξύμωρον.

Πολλά ωραία ανάρτηση - αν σ'αρέσκει η ιδέα στείλτην σε κανένα έντυπο, εν ωραία εισαγωγή του δημιουργού τζιαι του έργου του.
Ο χρήστης Diasporos είπε…
axairefti

Ναί έκαμεν υπαίθρια έκθεση, έσιει τζιαι μιάν γκαλερί μιτσιάν τζιαμέ για πίνακες, ένα θεατράκι, τζιαι ξωκκλήσι. Να έρτεις να τα δείς άμα θέλεις.
Σιέρουμαι τον πολλά τον παπάν μου, ήβρεν τον εαυτόν του τζιαι δημιουργά.


Jamanfou

Νιώθω πολλά τυχερός ναι. Έσιει τζιαι τα κακά του ο γέρος μου όπως ούλλες οι δυνατές προσωπικότητες αλλά εν φοβερός τύπος.


ρίτσα+

Ακόμα να στέκεσαι τζιαμέ να θωρείς τη συννεφκιαν κάτω που τ' αγάλματα. Φυσά τζι ένας αέρας τζιαμέ πάντα επειδή εν κοντά η θάλασσα.



Αράχνη

:-)) Εκατάλαβες με.



Σταλαματιά

Ευχαριστώ. Θα βρεθούμε μιά μέρα, να είσαι σίγουρη.



Νεράϊδα

Ο ρόλος του δημιουργού είναι να εμπνέει άλλους να πλάσουν με τα δικά τους εργαλεία και τη φαντασία τους. Αμα καταφέρεις μέσα που την τέχνη σου να προκαλέσεις άλλους να δημιουργήσουν τότε ζείς αιώνια.



Unshaved

Κόπιασε να τα δείς να πιούμεν καφέ. Εν τσιάκκος ο παπάς μου τζιαι έδωσεν μου φοβερά εφόδια (που εν τζιαι κατάρα μαζί).


fairyland

Είδες τον που τον έβαλεν το ΡΙΚ? Εμίλησεν τους απλά τζαιι ωραία, ντυμένος με τα παλιά του. Προσπαθώ να τον πείσω τα καλοτζιέρκα να κάμνει σεμινάρια αμα θέλει κανένας να μάθει. Να έρτεις πάντως να τα δείς.


Τριολούιν

Η ζωή αξίζει μόνο άμα ζείς για κάποιο ιδανικό, τζιαι η τέχνη εν μεγάλο ιδανικο. Μέσα της ορισμένοι βρίσκουν την ολοκλήρωση. Εγώ έν ξέρω άλλο τρόπο να ζώ τζιαι ελπίζω κάποτε να κλείσει τζιαι μέναν ο κύκλος μου σάν του παπά μου.




Κουλλούριν

Αρέσκει μου πολλά η ιδέα σου. Αν ενδιαφερτεί κανένας που έντυπον θα τους το υποβάλω, άρεσεν μου τζιαι μέναν η ανάρτηση μου, ένιωσα την γι αυτό..

Ελευθερία/Καλό/Δημιουργία. Για τούτα πρέπει να αναπνέουμεν.
Ο χρήστης κι αγνάντευε... είπε…
Διάσπορε αγαπητέ μου, τώρα βρίσκω χρόνο να διαβάσω τις προσφατες αναρτήσεις σου. Εσυγκίνησέν με πολλά τούτη. Είδα τη φωτογραφία πριν διαβάσω περί τίνος πρόκειται, και πρόσεξα τά αγάλματα που μοιάζουν με αρχέγονες μορφές, και πίσω η εκκλησούλα, και λέω "πολλά σουρεάλ το σκηνικό, πολλά ενδιαφέρων ο καλλιτέχνης που τα έκαμεν". Να τον χαίρεσαι τον παπά σου και να χαίρεσαι που σου κληροδότησε το δαιμόνιό του! :)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mondestrucken/Φεγγαρομέθυστος

Ελάτε στες μουσικές

Στη συναυλίαν των μαθητών του Διάσπορου.