Ξύπνημα στο Σπίτι.

Εξύπνησα στο κρεβάτι "μου". Παράξενο συναίσθημα.

Στο έαρ κοντίσιον εβούιζε σαν γνώριμο μελίσσι ο κρυός αέρας μές το δωμάτιο "μου". Είμαι σπίτι.

Εποκνιάστηκα τζιαι ο ήλιος εκαλημέρισεν με πίσω που τες κουρτίνες τες '80ς που εχαμογελούσαν νυσταμένες αλλά ενθουσιασμένες που με είδαν πρωί πρωί. Αγκάλιασα τη γυναίκα μου που εκοιμάτουν ήσυχα.


Ελάξαν οι σσιύλλοι στα κυπριακά. Που το παράθυρο θωρώ το μπαλκόνι του γείτονα, το κίτρινον του σπρίτς, τα σώβρακα του τ' απλωμένα στο χαρακτηριστικό σχοινί με τα κουτσακωτήρκα τα ξύλενα, τα κλήματα με το πράσινο σταφύλι, τη συτζιάν, τη μαντορινιάν, τη λεμονιάν, το ψηλόν αροκάρια, τες ακακίες του γείτονα, τους θερμοσίφφωνες που κάθουνται σάν τες κορώνες πάς τα σπίθκια, το γήπεδον δίπλα, τες γειτόνισσες που σκουπίζουν το πεζοδρόμιο ντυμένες με τες ρόζ πυζιάμες τους τζιαι τες παντόφλες (!), τον πατσιόγερον που πιτά με το λάστιχον του πάς τα μαρμαράκια για να φύουν τα χώματα, τον αθλητήν που βουρά άσκοπα ολοκότσιηνος πρωί ξημέρωμα. Είμαι σπίτι.


Τα μέλη μου τα ταλαιπωρημένα εζητήσαν να μπούν στο ντούς που έσιει 'τηλέφωνο' τζιαι απολαμβάννεις μπάνιο με το νερόν το κρυό σε μέρη του σώματος που δύσκολα πλέννεις χωρίς τηλέφωνο. Πολλά ωραίον, παγωμένο μπάνιο. Με το σαπούνιν της λεβάντας που έφερα που την πόλην της πεθεράς μου (μακάρι ναν καλά οι χίππιες). Εξύρισα τζιαι το μούσιν τελετουργικά, ενέωσα, βούκκα γυαλλί, εξαναείδα το πηγούνι μου μετά που 3 χρόνια. Τα μαλλιά ήδη εκοπήκαν αρκετά κοντά έσιει κανένα μήνα, καλοκαιρινά. Είμαι φρέσκος, χρυσαλλίδα που φκέννει που το κουκκούλλιν της.

Επήα κάτω στην κουζίνα τζιαι έφαα για πρόγευμα χρυσόμηλα σπαρταριστά που άννοια με τους μεαλιώνες μου τζιαι εχωρίζαν σε δύο ημισφαίρια σάν τες χρυσές κουζούες. Βούκκον το μισό. Τζιαι το άλλον. Τζιαι λλίον καρπούζιν παγωμένον κομμένο τρίγωνα. Χωρίς χαλλούμιν. Η χοληστερόνη μου εν μόνον 160, τζιαι θέλω την τόση. Που τη χαράν μου έφαα τζιαι τες κοκκώνες του καρπουζιού, τζιαι λλίην που τη φλούδα. Έτσι για να το εμπεδώσω καλά. Έξω στην αυλήν ο πατέρας διάσπορος ττακκουρά με το σφυρίν τζιαι το κοπίδιν πάς το άγαλμαν που κάμνει. Είμαι σπίτιν. Η μάμμα μου ψήννει μπάμιες. Χαρακτηριστική μυρωδιά, πράσινη.


Σήμερα έγινα 37 χρονών. Τζιαι εγιόρτασα τα στον κήπον που έθελα τον μαγικόν με τα αγάλματα. Με σούβλαν τζιαι σαλάτες ζωντανές, τα πρόσωπα γυρών μου εμοιάζαν του δικού μου του προσώπου τζιαι εταράχτηκα. Παράξενο συναίσθημα. Μόνον ο παππούς μου ελύπησεν με γιατί δέν με αναγνώρισεν. Στην πολλή ώρα εθθυμίθηκε το τραγούδι που του ελάλουν με την κιθαρούαν όταν ήμουν 3 χρονών. "Το πουκαμισό το θαλασσί..." που ήταν τότε της μόδας. Εμέναν εξίασεν με, το μωρό διάσπορον έν το εξίασεν όμως.

Είμαι σπίτι.

Σχόλια

Ο χρήστης nic είπε…
όμορφες εικόνες...

τα μωρά άρεσεν τους?? οι μυρωθκιέςς??

άτε, καλά να περάσετε, enjoy ur stay here!
Ο χρήστης ρίτσα είπε…
μα καλά στην αμερική τα ντους ένεχουν τηλέφωνα; τζιαι τι έχουν δηλαδή;


να ζήσεις όπως το θέλεις
Ο χρήστης Ασυγχώρητη είπε…
Πολλά ωραίααα..

Χρόνια πολλά!
Ο χρήστης Neraida είπε…
Καλά πετάγματα καινούρια χρυσαλίδα!
Ο χρήστης Sike είπε…
να ζήσεις να σε χαίρονται!!

τζι εγώ ψήφο στο "πώς λούννεστε χωρίς τηλέφωνο δηλαδή;!" Με το ΦΑΞ;;
Ο χρήστης jf είπε…
Να τα εκατοστήσεις!! μα ναν' γερά για να θθυμάσαι τζιαι τα εγγόνια σου...
Ο χρήστης rose είπε…
χρονια σου πολλά Διάσπορε
Ο χρήστης afigisis είπε…
χρονια πολλα!
εσιει πολυ καιρο που διαβαζω το μπλογκ σου.. θυμουμαι eidika πριν λλιους μηνες που εγραφα διπλωματικη τζιαι εν εταρασσα τζιαι διαβαζα το καθεμερα τζιαι σιερουμουν.
:)
Ο χρήστης stalamatia είπε…
Χρόνια πολλλά και καλά Διασπορε μου.
Να σε χαίρονται οι δικοί σου που κοντά να σε χαιρόμαστε και εμείς οι (μπλογκεράδες τζιαι καλά) από μακριά.
Ο χρήστης Marl3n είπε…
Xronia polla kai xaroumena mesa stin oikogeneiaki zestasia!
Ο χρήστης Anonymous είπε…
Γειά σου Διάσπορε, Χρόνια σου καλά!
Σαν ένα μικρό θαύμα• η αντέννα σου εμετέδωσε τόσο καλά, που ένιωσα και εγώ ότι είμαι σπίτι μου. Μοιραζούμαστε το ίδιο σπίτι όλοι εδώ, και ορισμένες φορές φαίνεται πολλά εύκολα. Άγγιξες και τη χορδή του παππού μέσα μου, που εν μια χορδή μέσα βαθκιά, σε μια γωνιούα δύσκολη, που άμα την αγγίξεις παίζει με τον πιο αρχέγονο και απόκρυφο τρόπο, με παιδικό υπόλοιπο. (Χορδή που παίζει τον ανείπωτο παραμελημένο πόνο).
Ο χρήστης Diasporos είπε…
neerie

Τα μωρά κάμνουν σάν τα πελλά. Εμυρίζαν τα γιασεμιά, τη βασιλιτζιά, το δυόσμο, τζιαι εσουφρώνναν τη μύτη τους. Εγέλασα πολλά.


ρίτσα

Στην αμερική τα ντούς έχουν fixed τηλέφωνο ψηλά στον τοίχο, δέν ταράσσει. Δυστυχία. Για να πλυθείς πρέπει να κάμνεις ακροβατικές κινήσεις τζιαι στάσεις περίεργες. Άστα.


Ασυγχώρητη

Ευχαριστώ.



Νεράϊδα

Σ' ευχαριστώ. Τα λόγια που έγραψες πρίν εν πολλά όμορφα τζιαι ταιρκαστά. Να σαι πάντα καλά.


sike

Thanks.! Έν επρόσεξες στη χτερνία που το τηλέφωνο εν fixed? Εν περίεργο πράμα. Τζιαι ηλίθιο, νευριάζω πολλά. Μπορείς να αγοράσεις σάν το κυπριακό τζιαι να σου βάλουν -άμα πλερώσεις $1000 τον υδραυλικό. Πρίτς.


JamanFou

Πολλά θα έθελα να τα εκατοστήσω. Ο δάσκαλος μου εν 88 φέτος τζιαι έσιειτα τετρακόσια. Έτσι θέλω τζιαι γώ. Ευχαριστώ για τες ευχές.


ρόουζ

Σ΄ευχαριστώ καλή μου. Πάει ακόμα ένας χρόνος και δέ γυρνά.


afigisis

Να σαι καλά τζιαι να περνάς που δαμέ.


σταλαματία

Καλή μου σ ευχαριστώ. Και ότι ποθείς που λαλούν οι συμπατριώτες μας.



Μαρλέν

Σου εύχομαι το ίδιο :-)
Ο χρήστης Λάζαρος είπε…
«…δεν το ξαναφόρεσες Εσύ.
Ούτε κι εγώ δεν το φορώ: χωρίς Εσένα δεν μπορώ.
Ποιος θα δικάσει το Φονιά· αυτόν που Σ’ έκανε να κλαις..;
»

...συγγνώμη· ήμουν προδιατεθειμένος | αφορμολοημένος.

Καλώς όρισες, φίλε, Σπίτι.
Καλώς όρισες, φίλε, στο ΑνOĪκειν.
Ο χρήστης Diasporos είπε…
βελισσάρη

Έγραψα τα για να σας μεταφέρω δαμέ όσους είσαστε 'εξω' ακόμα, τζιαι επίσης για να το διαβάζω σε λλίους μήνες να θυμούμαι. Κυπριακά αρχέτυπα που ούλλοι θωρούμεν που το παράθυρο μας. Τί πράμα το κοινό μεταξύ μας..
Τζιαι οι δύσκολες χορδές του παππού. Ένιωσα μεγάλη απογοήτευση. Πέρσυ εθθυμάτουν με ακόμα τζιαι έπαιξα του μουσική. Φέτος έν έσιει ιδέα ποιός είμαι.
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Λάζαρε

Καλώς σε βρίσκω φίλε. Πολλά όμορφο τούτο που έγραψες. Τί είναι??

Στο ανοῖκειν... ναι. έτσι τονίζεται ά?
Ο χρήστης Λάζαρος είπε…
Όι, ρε φίλε... Αφού τη λέξη εσύ την έκαμες, εσύ ξέρεις καλύτερα πώς τονίζεται.

Για την ιστορία, το ἀνήκω έπαιρνε οξεία στο ήτα, αλλά το ἥκω (= έχω έρθει), που το οποίο παράγεται [ἀνα + ἥκω], έπαιρνε οξεία - δασεία. Το οἶκος, από την άλλη, έπαιρνε περισπωμένη - ψιλή.

Ένεν περισπωμένην που έβαλα πάνω που το ιώτα, εν μια γραμμούα που δείχνει το μακρόν. Έτο, ήθελα να του βάλω τζιαι οπτικά μια...στέγη πάνω που το κεφάλι του. Πάει του, ένεν; Είχα τζι άλλα υποψήφια:

ΑνŌĪκειν
ΑνÓÌκειν
ΑνΟÎκειν

Αν προτιμάς κανένα που τούτα, τιμή μου να σου το παραχωρήσω.

Άκουσα τζιαι θκυο φορές απανωτά το κομμάτι σου, ήρτε μου στο νου τζείνο το 'something is lost forever' που έγραψες για χρωματισμό - έστω τζι αν δεν μπορεί να το αποδώσει το pc, εμένα ήρτεν τζι επλάκωσε με -, εμίλησες τζιαι για το δάσκαλο σου...

Ε, τωρά ας έρτει κάποιος να με συνάξει.
Ο χρήστης thalassamov είπε…
Χρόνια σου Πολλά κι Ευτυχισμένα!

Φιλάκια σας πολλά!!!

Μεν λυπάσαι για τον παππού, τουλάχιστον θυμάται σε σε μια αγνή και όμορφη γενέθλεια μέρα.
Ο χρήστης Λεμέσια είπε…
Πως το κατάλαβα ότι γράφεις για τους "έξω"...Ζημιά μας κάνεις, μεγάλη ζημιά... :)

Χρόνια σου πολλά, με υγεία και αγάπη...
Ο χρήστης ruth_less είπε…
Χρόνια καλά και πολλά Διάσπορε μου.

Τι όμορφα τα παλιά και γνώριμα, δεν είναι; Επιστρέφουν μας σε μια χαμένη εσωτερική ασφάλεια κάποτε κάποτε.

Φιλούθκια.
Ο χρήστης Leni είπε…
Χρόνια πολλά!!!
Όλη η οικογένεια καλλιτέχντες ε; :)

Μάνα μου τον παππούλη...
"Το πουκάμισο το θάλασσι
μια φορούσα εγώ και μια εσύ"
Ο χρήστης Diasporos είπε…
lazare

Αρέσκει μου το τελευταίο με την καππούα πουπάνω που το ΟΙ, εν σάν τη στέγη τζιαι αποδίδει το νόημα καλά νομίζω.

Άρεσεν σου το κομμάτιν ά? Ακόμα να το ακούσεις πάς το πιάνον να δείς... Ι can't wait..


Θαλασσαμώβ

Σ' ευχαριστώ πολύ. Επέρασα πάρα πολλά ωραία, με σπιτίσιο φαγητό τζαιι γλυκά. Λυπούμαι τον παππού, είχαμε ιδιαίτερη σχέση οταν ήμουν μικρός, ήταν σπουδαίος άθρωπος, καλοσυνάτος, εμαράζωσα που έγινε σχεδόν φυτό. Αλλά αυτά έχει το γήρας.



Λεμέσια

Ευχαριστώ για τες ευχές.!
Οι αναρτήσεις μου για τες επόμενες μέρες θα είναι ούλλο ζημιά :-)) Τρώω, μυρίζομαι, βλέπω, νιώθω.


ρούθλες

Σ' ευχαριστώ. Μου έλειψε η εσωτερική ασφάλεια που μόνο τα γνώριμα, τα παλιά, οι αναμνήσεις μπορούν να σου προσφέρουν. Έχω διάθεση πολλά καλύτερη που πέρσυ, τα βλέπω πιό καθαρά.


Λένη

Ναι, ούλλη η οικογένεια έσιει καλλιτεχνική φλέβα, άλλοι ζωγραφίζουν, άλλοι μουσική, γλυπτική. Ούλλοι πελλοί τζιαι εκκεντρικοί κάπως.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Diasporus Kypriacus Welcome and Happy Birthdayyyyyyyyyy!!!!!!!!!

Εχει καλο γουστο ο παππουλης, τζαι μενα αρεσκει μου το πουκαμισο το θαλασσι! Συγκινει με πολλα!
Ο χρήστης axairefti είπε…
Χρόνια σου πολλά, καλά και δημιουργικά! Θέλουμε τούρτα!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
En to pio oreon apospasman pu ethkiavasa se kipriakon blog. Ime jego diasporos je thkiavazo kipriaka blogs san simpliroma tis pliroforisis mu gia ta kipriaka dromana. To "Xipnima sto spiti" na su po tin alithkia ethimise mu piimata tu vasili mixailidi. Na se kala diaspore, jesi ji ikogenia su. Kala na perasis stin kipro.
am
Ο χρήστης κι αγνάντευε... είπε…
Διάσπορέ μου, γράφεις τα καλύτερά σου κομμάτια στην Κύπρο - είδες, όσο κι αν η χτερνία σε κάνει πιο δημιουργικό, η επαφή με το συναίσθημα είναι βαθύτερη στον τόπο σου. Πολλά μελαγχολικό το κομμάτι τούτο που έγραψες,ζήλεψα την περιγραφή του χρυσομήλου πριν το φας. Ο παπάς σου πλάθει εικόνες με την πέτρα, εσύ με τις λέξεις. Σοβαρά, σκέφτου να γράψεις τίποτε πιο μεγάλο, πέραν από το blog. Έχεις ταλέντο - δεν το λέω για να πάρεις πάνω σου! ;) Θυμήθηκα τα περσινά σου, τότε που άρχισα να σε παρακολουθώ - πόσο γρήγορα περνά ο χρόνος.. Να τα εκατοστήσεις, λοιπόν - κι εσύ καρκινάκι;; :)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mondestrucken/Φεγγαρομέθυστος

Ελάτε στες μουσικές

Στη συναυλίαν των μαθητών του Διάσπορου.