Απεχθάνομαι τες γιορτές του κόσμου.

Βαρκούμαι τες γιορτές.  Πολλά.  Ειδικά στην αμερική που μας τα πρίζουν να αγοράζουμε 100 δώρα.   Νιώθω άβολα που ούλλες οι οικογένειες των μαθητών μου γεμίζουν τσάντες με σοκολάτες, μπρελόκ πιάνου, δωροκάρτες του στάρπακς, μετρητά, μαλακίες.  Που υποχρέωση μόνο το κάμνουν.   Διούν φιλοδώρημα σε ούλλους τους δασκάλους τους, σε ούλλους που συνεργάζουνται μαζί τους.  Γιατί?   Έν θέλω.  Τη δουλειά μου κάμνω, δέ χρειάζουμαι άχρηστα πράματα ή λεφτά.  Θα προτιμούσα να μου εδιούσαν την απόλυτη τους προσοχή για μισή ώρα, να με ευχαριστήσουν αληθινά για τούτα που προσφέρω στα παιδιά τους.  Να με Δούν λίγο.

Βαρκούμαι την έξαψη των ημερών.  Τα στολίδια στους δρόμους.  Τα φώτα.  Την συγκέντρωση της σκέψης της κοινωνίας, αυτή την ένωση της ενέργειας στο 'αγοράζω', στο 'τρώω', στο 'δωρίζω'.  Είναι τόσο άδειο αυτό το γενικό παραλήρημα.   Δέν έχει νόημα.

Θα προτιμούσα να καθούμαστε όλοι γύρω απο τραπέζι, να επικοινωνήσουμε.  Να πούμε για τα όνειρα μας.  Για τις ελπίδες μας.  Γιατί ο νέος χρόνος να είναι ορόσημο?   Κάθε στιγμή που περνά είναι σημαντική, μας αναγεννά.  Γιατί να το θυμούμαστε αυτό κάθε τέλος του δεκέμβρη?   Γιατί να το βιώννουμε μέσα που την κατανάλωση ύλης?

Ονειρεύομαι σήμερα.   Θέλω να περάσει η μέρα καλά.  Γεμάτη.  Να τη ζήσω.  Θέλω κάθε μέρα να έχει χρώμα έντονο, να μου θυμίζει ποιός είμαι, τί κάνω, για ποιούς ζώ.  Να ζώ τους στόχους καθημερινά.   Και αυτή η συγκέντρωση του κόσμου γύρω απο τον κοινό σκοπό της ψευτογιορτής με κουράζει.  Επειδή ακόμα και τις μέρες που διαλέξαμε για να μας ενώννουν, τις οικογενειακές γιορτές με το 'δίνω' ως υπόκρουση, ακόμα κι αυτές τες φθίραμε, τες σκοτώσαμε.

Σχόλια

Ο χρήστης stalamatia είπε…
Mετά τις (γιορτές)ακριβώς στις 3 του Γεννάρη πρωί πρωί θα πάω στη Κύπρο και θα κάτσω ένα μήνα ,μεν μου πεις ότι ενεν ωραία γιορτή αυτή;Φιλούμπες.
Ο χρήστης Aceras Anthropophorum είπε…
Φίλε μου, αυτόν που εσύ ονειρεύκεσαι σαν ανθρωπιστική αξία καλλιεργημένου αθρώπου θα έρτει σε λλία χρόνια σαν ανάγκη για να επιβιώσει το ανθρώπινο είδος. Η αξάντληση του βασικού υλικού πάνω στο οποίο βασίζεται η επίπλαστη αυμάρια θα φέρει ραγδαίες αλλαγές τζιαι στες μικροαξίες της καθημερινότητας πέραν που τες βασικές αξίες που θα συγκλονιστούν. Είναι ζήτημα φυσικής τζιαι όχι ηθικής. Τζιαι η φύση δεν έχει ούτε ευσπλαχνία ούτε άλλο συναίσθημα. Απλά είναι. Τζιαι ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής δεν μπορεί να πογυριστεί που κανένα. Θα στραφούμε προς τες αισθήσεις που δεν χρειάζεται να κρούσουμεν ενέργεια τζιαι να καταναλώσουμε ύλη για να τες νοιώσουμε.

Απλά εσύ οσφραίνεσαι τζιαι είσαι πρωτοπόρος. Ελπίζω ότι αυτόν που θέλεις να συμβεί εσύ από επιλογή, τζιαι θα το κάμουν οι άλλοι από ανάγκη, να μην χρειαστεί να το κάμουν μέσα στη βία. Αυτή η αλλαγή που προτείνεις θα γίνει έτσι τζιαι αλλιώς. Το ζήτημα είναι αν θα γίνει μέσα στην χαρά τζιαι τον έρωτα, όπως προτείνεις εσύ, ή μέσα στο θυμό τζιαι την βία.
Ο χρήστης drSpock είπε…
Μόλις ήρτα από το Winter wonderland στο Hyde Park και επέστρεψα μέσω Oxford street. Περιττό να σου πω ότι έχω σιχαθεί τον καταναλωτισμό των ημερών! Και θα συμφωνήσω με τον Ασερά ότι η οικονομική κρίση μπορεί τελικά να μας κάμει καλό και να μας ωθήσει (έστω εξ ανάγκης) να διούμε παραπάνω σημασία στις ανάγκες μας και πολύ λιγότερη στα αμέτρητα θέλω μας.
Ο χρήστης Aceras Anthropophorum είπε…
drSpock η τωρινή οικονομική κρίση είναι κρισούα. Έχει να κάμει με κακή διαχείρηση του χρήματος, δηλαδή του μέσου ανταλλαγής των αγαθών. Όταν θα πληρώνουμε την κακή διαχείρησην των ΑΓΑΘΩΝ των ίδιων, τζιαι πρωτίστως του πετρελαίου, τζιειαμαί να δείς κρίση. Εν για την επόμενη δεκαετία όμως, εκτος που αν επιταχυνθούν τα πράματα τζιαι ζήσουμεν την πριν.
Ο χρήστης ιων είπε…
Διάσπορε, δεν είσαι μόνος σου.

Πολλοί σαν εσένα αρνούνται να λάβουν μέρος σε αυτό τον παραλογισμό. Δωράκια, φωτάκια, λαμπάκια, Αϊ Βασιλάκια made in China, πάνω σε κομμένα δέντρα , φωτίζουν ολόκληρο τον πλανήτη.
Σαν τον Τιτανικό που βουλιάζει με μουσική υπόκρουση.

΄Εχεις δίκαιο. Δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Το κενό αυτό καλύπτεται με τον υπερκαταναλωτισμό, τις επιφανειακές , τυπικές σχέσεις και την συγκέντρωση της μουγκής οικογένειας μπροστά στο χαζοκούτι.
Ο χρήστης Eólica είπε…
Πόσο δίκαιο έχεις. Επίσης εσιχάθηκα τις γιορτές. Έθεσες το πολλά καίρια, είσαι τέλεια on the spot που θα ελαλούσαν τζιαι οι Εγγλέζοι. Τελικά εν στον καθέναν μας που έγκειται η διαφορά. Χάτε τζιαι καλά γριστούγεννα
Ο χρήστης Itsmylife είπε…
Θα ήθελα τζι εγώ με την σειράν μου να συμφωνήσω στα παραπάνω που αναφερτήκετε. Υπάρχει σίουρα υπερκαταναλωτισμός, που πηγάζει που την μανίαν εμάς των πτωχών (τω πνεύματι) να δείξουμε ότι αγαπούμεν τον κόσμον, με το να του χαρίζουμε μασκαραλλικκούθκια...Αλλά να μεν γίνεται η άιτία τούτον να φτάνουμεν στο σημείον να μισούμεν τες γιορτές. Απλά να μάθουμεν να τις περνούμεν με πιο σωστόν τρόπον. Να βρεθούμαστεν, να τρώμεν, να πίνουμεν, να τραουδούμεν...
Ο χρήστης Κκουλλάς είπε…
Καλές οι γιορτές ρε παιδιά, δεν μπορούν όλες οι μέρες να είναι οι ίδιες. Δεν μπορούν όλες να έχουν έντονο χρώμα, δεν το καθορίζουμε εμείς αποκλειστικά. Υπάρχουν παράγοντες πέραν του ελέγχου μας. Άλλες μέρες είναι μαύρες, άλλες γκρίζες, άσπρες, κόκκινες... οι γιορτές χρειάζονται κι αυτές σαν αλλαγή, ή σαν μια σταθερά για τον καθένα ευχάριστη περίοδος, όπως φυσικά ο καθένας τις νιώθει.

Διαφωνώ κι εγώ και δεν συμμετέχω σε υπερκαταναλωτισμούς, (έστω κι αν μπορεί κανείς να υπερκαταναλώνει αλόγιστα είναι ότι χειρότερο για τον ίδιο, για τα παιδιά του κλπ. ) ούτε δώρα υλικά θέλω τέτοιο καιρό. Λαμβάνω δώρα αλλά τα δέχομαι με αναισθησία μπορώ να πω, δεν είναι αναγκαία. Μια καλή και αληθινή ευχή, ένα καλό αστείο στη σύναξη με συγγενείς με φίλους, λιγος χρόνος πέραν του συνηθισμένου αποκλειστικός και αφιερωμένος στα στενά μου άτομα και από τα στενά μου άτομα είναι το ιδανικό. Αλλά τωρά που σκέφτομαι αν δεν επιάναμε έστω κι ένα τζας δωρούι, εν θα είχαμε παράπονο ότι δεν μας εσκεφτήκαν οι άλλοι?

Γίνετε ξανά παιδιά και πάψτε να γκρινιάζετε, χαλαρώστε και αφεθείτε στη χαρούμενη όψη της εποχής και παραμερίστε όσα σας χάλούν.

Προσωπικά θα αναμένω το γιορτινό τραπέζι γιατί φέτος θα έχει δικές μου πινελιές . Άρχισα να περιμένω σαν μωρό πότε θα δείξει η ΤV για τριακοστή φορά τα επεισόδια του Mr. Bean, το "Α Christmas carol" έστω και σε κινούμενα σχέδια και άλλα πολλά να μεν σας πρήζω .

Αφεθείτε σε :
"ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ" ...
Ο χρήστης Diasporos είπε…
stalamatia

Εν ωραία γιορτή τούτη, έν θα γοράσεις πεντακόσια πράματα για να νιώσεις χαρούμενη έννε? Εν την οικογένεια σου που θέλεις να δείς. Ακριβώς τούτο λαλώ να κάμουμεν.


ακερα

Αν τον εκαταλαβαίναν καλά το δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής ούλλοι ήταν να πιάν τες στράτες σίουρα. Εννα σπάσω ρε κουμπάρε που αγνοούν τον εσωτερικό πλούτο τζιαι γυρεύκουν να καταβροχθίσουν το έξω σάν να τζιαι εννα λείψει. Εννα λείψει. Τί θα κάμουν τότε? Ενναν γερούθκια όφκερα. Που μιτσιοί.


ιων

Πολλά δυνατή εικόνα του Τιτανικού. Έτσι όπως το είπες.
Ζούμε σε φάση Ύβρης. Προς τη φύση. Προς την πνευματικότητα. -τζιαι φυσικά δέν μιλώ για τη θρησκεία (κατανάλωση-υποκατάστατο είναι τζιαι τούτη).



δρΣποκκ
Είπαμεν για το comfort zone... Εχω το στο νού τουντες μέρες, εννα δράσω όπως μου λαλεί το ένστικτο. Θέλω να δώ αν μπορείς να βιώσεις τη σημασια των γιορτών εσωτερικά. Τα λαμπάκια της πόλης εν τόσο ψεύτικα, τα μέσα λαμπάκια αληθινά. ..


Εολικα

Μπορούμε άνετα να κάνουμε τη διαφορά, ξέρεις το?




itsmylife


Στην τελευταία σου πρόταση εν το μυστικό της ζωής για την επικοινωνία, αμαν προσθέσεις πηγαία χαρά μές τη διασκέδαση, όι επειδή πρέπει, επειδή χαιρούμαστε ο ένας τον άλλο. Έσιει που το μπορούν. Να φκούμε για ζεϊμπέκικο στο κέντρο. Να πούμε τσιαττιστά...
Ο χρήστης Diasporos είπε…
kkoulla


Ναι! Στο αφεθήτε! Στο 'καλές γιορτές'. Στο 'γίνετε παιδιά'.

Έτην σημασία των ημερών. Μπορούμε? Μπορούμε φίλε μου.
Ο χρήστης ΚΥΠΡΟΛΕΩΝ είπε…
A re diaspore.. me apelpisia pale hbra dwroui pas thn karekla mou sthn douleia pou synadelfo. O enas efere sitaropoulla me karamella, o allos chex mix spicy, o allos chex mix glytzih me kounnes... en provlima. twra prepei na ginw tziai egiw spiQkiasimos tziai na skeftw inta pou na ferw....esih kati araphes pou pouloun melomakarouna alwpos enna gorasw "parodosiako" kypriako cookies tziai en Qa tous pw oti katakribeian en araphka
Ο χρήστης Ωραία Ελένη είπε…
Διάσπορε μου ίσως να μην μπορούμε να αλλάξουμε τί κάνουν οι άλλοι γύρω μας και πως αντιλαμβάνονται αυτοί τα πράγματα, αλλά όπως ξέρεις καλύτερα από μένα, μπορείς να κάνεις εσύ τη διαφορά για τους άλλους και για σένα... Μίλα εσύ στους ανθρώπους και ως ευχαριστώ στα δωράκια αυτά δώσε μία αγκαλιά ή το μήνυμα πως είσαι εκεί για να Ακούσεις και να Νοιώσεις... Και κάτι άλλο... κάποιος μπορεί να έχει μάθει αυτό τον τρόπο επικοινωνίας και να θέλει να πει κάτι μέσω κάποιας χειρονομίας. ένα ευχαριστώ που νοιάζεσαι... φυσικα δεν ξέρω τί γίνετε ακριβώς εκεί που είσαι στην Αμερική, άρα δεν μπορώ να νοιώσω ακριβώς τι λές...
Ο χρήστης Psychia είπε…
Συμφωνώ σε ούλλα εχτός που τα φωτούθκια. Δεν έσιει πιο cute τζαι χαρούμενο πράμα που τα φωτούθκια μες το σκοτάδι! Οκέι???
Ο χρήστης Diasporos είπε…
kyproleon

Μα είδες ρε φίλε? Μπαίνεις στον κύκλο τωρά των δώρων στη δουλειά που κόσμο που κάν δέ ξέρεις καλά καλά. Να τους πάρεις κουραπιέδες :))))



Ωραία Ελένη

Εν αηδία στην αμερική. Να σου πώ ενα παράδειγμα: Στολίζουν το εξωτερικό του σπιθκιού τους με ταράνδους έλκηθρα φουσκωτούς μάγους βασίληες χιονάθρωπους χιλιάδες φωτούθκια, ξοδεύουν δηλαδή πολλά λεφτά για να κάμουν σιόου τους γειτονες τους. Στα παιδιά τους φέρνουν τουλάχιστο 30-40 δώρα (!!). Διούν φιλοδώρημα υποχρεωτικά στους δασκάλους τους ούλλους, στηνν μπαρίστα τους του στάρπακς, στο σούπερμαρκετ, -ούυυλλους. Κατάλαβες. Φεύκουν τους τουλάχιστο δύο χιλιάρικα για τες γιορτές. Αλλά εν κενό.

Εγώ θα ακολουθήσω την εισήγηση σου. Αρχίζοντας εδώ, με ανάρτηση...




Ψυχία

Καλά, έν έσιεις άδικο ρε. Η πόλη αμαν εν στολισμένη εν ωραίο πράμα. Τζιαι τα σπίθκια. Εν το intent που με ενοχλεί παραπάνω, όι η εικόνα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mondestrucken/Φεγγαρομέθυστος

Ελάτε στες μουσικές

Στη συναυλίαν των μαθητών του Διάσπορου.