Οι Κλωθογυριστές

Διασπορο-φάρμακο.  

Έτσι για να πάει η μέρα μας πιό καλά και ήρεμα -αφού θα πάμε στη δουλεια και πρέπει να χαλαρώσουμεν το πνεύμαν που εξύπνησεν τζιαι μόνον πραχτικά πράματα θέλει να ξέρει, ακούστε τους αγαπημένους μου σούφιδες και την ωραίαν τους μουσικήν.  

Οδηγίες χρήσεως: Αναπνέουμεν αργά (2-3 αναπνοές το λεπτό το πολλύν -μέ φοάστε εν εντάξει) με το ρυθμό της μουσικής.   ΔΕΝ φακκούμεν γυρόν του/ της εαυτού/ης μας γιατί εννα ζαλιστούμεν τζιαι θα κάμουμεν εμετόν (εδοκίμασα το, ξέρω τί σας λαλώ)  σίγουρα μμιας και δερβίσηδες δέν είμαστεν. Αφήννουμεν τη μουσική να μας περικυκλώσει σγουρωτή σαννα είμαστεν πετρούδα μες το ρυάκιν.(Τρέχει νερόν.  Άκου το!!)  Επιτρέπουμεν στο λυγερόν, αππωμένον και σεμνόν αδρωπούιν του νού να λικνιστεί αργά μες το ρυθμόν τον κυκλικόν, με ηρεμία και άγρια χαρά συνάμα.  Αννοίγουμεν τα μμάτια τα πουμέσα.  Πάμεν ωραίον περίπατον σε μέρη γνώριμα και αγαπημένα -δάση, θάλασσες.  Ρίχνουμεν τζιαι μιάν κλαμούραν ή γέλλιον εγκάρδιο όλον ανακούφιση -αν μας έρθει.  Όταν τελέψει η μουσική, βγαίννουμεν έξω που τον ήχον αργά, ντυμένοι με άσπρες τσιούππες, σαννα τζιαι είμαστεν  ξαναγεννημένοι (Διάσπορε!! Δεύρω Έξω!!)

Ωχχχχχχ.  Τί ωραία.



Σχόλια

Ο χρήστης rose είπε…
διασπορε μου καλη μερα και καλή αρ΄χη...

τι όμορφα πραγματα βρήκες!

έχει ενα βιβλίο The People of Secret που περιγράφει τη πορεία των Σουφι απο την αρχαιότητα μέχρι σήμερα (ο 20ος αι δεν είναι τόσο αξιοπιστα γραμμένος) αλλά μιλά για την αρχή των Δερβίσιδων πολύ πριν ενταχθουν-προσχωρήσουν στον Μωαμεθανισμό.

Μιλά για την εσωτερική πορεία τους και τις αρχές τους... και πως τις μεταλαμπάδευαν απο γενια σε γενιά χωρίς προσκόληση σε δογματα (αν και πολλές φορές ενδυονταν διαφορετικά)

Ημουν τυχερή να ειμαι παρουσα όταν σε μια εκστατική καταληξη ενός χορού Δερβίση υψωθηκε απο το έδαφος μερικά εκατοστά...
εκείνη τη στιγμή δεν είχε μουσική και οι στροφές γινόντουσαν πάνω σε μια αλλη μελωδια

η ατμοσφαιρα ήταν καταπληκτική αυτο που είχε "ερθει" στο χώρο τόσο πυκνό που θα μπορούσες να το γευτείς, δεις, μυρίσεις, αγγίξεις..
Παγωμενο σαν Αλπικός αέρας..

Μετα απο χρόνια είδα μια απο τις τελευταιες (γαλλική) ταινιες του Ομαρ Σαριφ - ένα οδοιπορικό στις παλιες και νεες θρησκείες με καταληξη στους Δερβισιδες της Κωνσταντινούπολης..

Τι ειναι ο/η ανθρωπος...
Ο χρήστης dokisisofi είπε…
rose diavasa ki egw poiisi twn Soufi! Ksetrellathika! Diastavrwnontai xristianismos(metheksi tou Theiou)kai mwamethanismos (ws skiniko perissotero) mesa sto xoneftiri enos erota mystikou!
Poli ipervatiko exw na pw....
Ο χρήστης rose είπε…
Dok
αν βρεις το βιβλίο νομιζω θα σου αρέσει (απέρριψα τα του 20ου αιώνα αλλά τα άλλα στεκουν)
κουβαλουν μια πανάρχαια σοφία μέσα απο μια παραδοση ζωντανή - τις αλλαζουν φορεσιες αναλογα εποχών αλλά η πηγή παραμένει η ίδια..
Ο χρήστης Arahni είπε…
diaspore edokimases to ontos tze doulefkei? Desperate gia psihiki iremia.

Den asholithika pote na matho gia tous dervisides alla evalete me se peirasmo. Rose epsaksa to vivlio amazon alla den to vrisko - an thimase syggrafea let me know.

Kalimera gia avrio :)
Ο χρήστης rose είπε…
the people of the secret
by Ernest Scott
Introduction by COlin Wilson
ISBN 0-86304-038-01
Ο χρήστης ruth_less είπε…
Δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με το θέμα αλλά μια-δυό φορές που έτυχε να δω στην τηλεόραση το βρήκα πολύ μεταφυσικό και τώρα που έβλεπα το video κοιτούσα πράγματι αν πατούσαν στο έδαφος. Είχα την αίσθηση ότι θα αιωρούνταν... μετά διάβασα αυτό που έγραψες Ρόουζ... πολύ ενδιαφέρον. Θα κοιτάξω κι εγώ το θέμα (ξαφνικά το βιβλίο θα γίνει best seller χα χα)

Thanks Diasporos. Ελπίζω να πήγε καλά η μέρα σου και να μην πήγες ζαλισμένος να κάμεις μάθημα στα μωρά. :)
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Rose
Ευχαριστώ
Ωχ πέρασε η πρώτη μέρα. Δώδεκα άτομα εδίδαξα στα σπίτια τους σήμερα. Καλά επεράσαμεν!
Θα βρώ το βιβλίο,έφτασε ο καιρός να διαβάσω για αυτά τα πράγματα που ξέρω μόνο από ένστιχτο. Υπέροχη η εμπειρία που εμοιράστηκες, καθαρή, γεμάτη αγάπη -μόνο αγάπη έχουν οι σούφιδες μέσα τους, είναι μεταδοτική!
Ήμουν παρών σε παρόμοια ατμόσφαιρα, ξέρω τι ένιωσες.
Οι δίνες αννοίξαν στον αέρα πάνω από τους σούφιδες μπήκε μέσα στην αίθουσα αιθέριο υλικό βαρύ, έπηξε η ατμόσφαιρα.

Σε δύο βδομάδες θα παίξουν εδώ, θα πάω να τους δώ (μόνος μου), I can't wait.
Ο χρήστης Diasporos είπε…
arahni

δοκιμάζω το κάθε πρωι, δουλεύκει αλλά θέλεις λλίγον background πάνω στη μουσική τούτη -πρέπει να σου ντζιζει πολλά, ήδη, για να σε "πιάσει γερά". κοίτα, παίζω κιόλας έτσι μουσική άρα είμαι πιό prone (επιρρεπής -σωστή λεξή;;) στην ηρεμία που μου προκαλεί. ΌΤαν μάθει ο νούς σου ότι άμαν ακούει τούντην μουσικήν ταξιδεύκει με ορισμένον τρόπον, εκπαιδεύκεις τον να ακολουθεί τούντα μονοπάθκια πάντα. Try.


ruth_less

--τα πρώτα δύο μαθήματα ήταν δύσκολα, ο νούς μου ήταν αλλού!
Ο χρήστης rose είπε…
Ruth-less

το βιβλίο περιγράφει την πορεία μέσα στα χρόνια και πως εμφανίζεται η φιλοσοφία τους με διαφορετικό ένδυμα.(δεν ξερω αν εχει μεταφραστεί στα ελληνικά)

Αν σε ενδιαφέρει, το καλύτερο είναι να βρεις ποιηση των Σουφι (υπάρχει σε όλα τα βιβλιοπωλεία)

η τεχνική των "κλωθογυριστών" κατα τον Διασπορο είναι ότι αλλάζουν την διαταξη του ηλεκτρομαγνητικου πεδίου του ατόμου, τα γυροσκόπια στον εγκεφαλο αποκτουν τη δική τους αίσθηση ισορροπίας..
Η περιστροφή βοηθάει οποιονδηποτε θελει να τη δοκιμάσει αλλά πρεπει να δοκιμασεις τη δεξιοστροφη ή αριστερόστροφη φορά για να δεις αν έχει διαφορά..
πχ αν θες να απομακρύνεις σκεψεις αριστερόστροφα!
Οι δερβίσηδες κατανοούν ότι το ανθρωπινο σώμα είναι μια συνθετη μηχανή με πολλαπλά συστηματα και η τεχνογνωσία που έχουν (εδω απομονωμενη σε μια πρακτική - υπάρχουν κι άλλες) λειτουργεί ατομικά και ομαδικά..

λίγες φορές φτάνουν σε εκσταση, κατάντησε πια και αυτο μια άλλη ιερή παράδοση ..

αν προσέξεις τους δυο τελευταίους της ομάδας είνια αρχαριοι (ιδιαιτερα ο προτελευταίος) δεν έχουν το "βαρος" της συνειδητότητας που νιωθεις απο τους πρώτους που προχωρουν και υποκλινονται πριν ξεκινησουν τις περιστροφές...
Ο χρήστης rose είπε…
η αιώρηση και υπερύψωση είναι γνωστές απο τα μοναστήρια της ανατολής μέχρι τα ελληνο-ορθοδοξα

δεν εχει πολλά χρόνια (2-3) που ενας νεαρός γιογκι Αμερικανός φωτογραφίθηκε έξω απο τον Λευκό Οίκο να "καθεται" με σταυρωμενα τα ποδια και σε απόσταση μισού μέτρου απο το πάτωμα.. Οι εικονες έκαναν το γύρω του κόσμου.. και "μετά όλοι πηγαν στην παραλία¨που έλεγε και η Μελίνα!

:-)
Ο χρήστης rose είπε…
μια και μιλάμε για δερβίσηδες... σας στελνω κι αυτο:

http://www.youtube.com/watch?v=fZSLNOTTgpM&feature=related

:-)
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Rose
αυτός κιαν ήταν δερβίσης
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Rose

όταν παίζεις τούντην μουσική στην πολλή ώρα ξεχωρίζουν τα χέρια που το σώμα και λαίζουν μόνα τους
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καταπληκτικός ο Τσαρούχης!!! Να γιατί δεν μπορώ να βλέπω γυναίκες να χορεύουν ζεμπέκικο! Καμία σχέση! :P
Κι αγνάντευε...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mondestrucken/Φεγγαρομέθυστος

Ελάτε στες μουσικές

Στη συναυλίαν των μαθητών του Διάσπορου.