Αληθινά της ΧΤΕρνίας: Κολοκασότουρτα (με συνταγΗ)




Σήμερα στον περίπατο μου είχα θέμα "ανακαλύπτω την περίεργη, ιδιότροπη πλευρά της πόλης μου και τη φωτογραφίζω".

Το σπίτιν τούτον της "κακής" γειτονιάς πάρακατω που τη δική μμου τη "μέτρια", εξαναείδα το πρίν να πουληθεί τζιαι να αποχτήσει νέαν περίφραξην τόσο φαντασμαγορικήν. --- ήταν σχεδόν ετοιμόρροπο. Ξέφραγο αμπέλι.   Άρεσκεν μου γιατί εν σάν το στοιχειωμένο. Είχαν το κάτι αχαμάκκηες που δέν εδουλεύκαν τζιαι επίνναν μπύρες ούλλη μέρα στη βεράνταν αξιούριστοι με τες ρόπες τους τζιαι εζαοθωρούσαν τα αυτοκίνητα που ερέσσαν τζιαι εκαβλιάζαν μας.

Παλιό, σαπημενο καταπονεμένο σπίτι. Εξίφτησεν. Εκατόν πενήντα χρονών σίγουρα. Κανένας δεν το αγάπησε φαίνεται, το κορμί του εγέρασε στείρον,  κουβαλώντας αθρώπους αχάριστους. Η αρχιτεκτονική του κάποτε ήταν της μόδας (το 1860).   Γεμάτη η ξεπεσμένη μου πόλη ποτούτα.



Φέτος κάτι του έτυχεν του σπιθκιού.

Ώωωωπππ! Επουλήσαν το τα κοπέλλια τζιαι φύαν!  Νέα πνοή στο πονεμένο σπίτι.

Κάγκελλον εφύτρωσεν αμέσως αυτοκρατορικόν, τζιήντα λιοντάρκα στην είσοδον είδετε τα;

Εν εισαγωγή που το Βιετνάμ το κάντζιελλον, γιατί έτσι του ήρτεν του νέου ιδιοχτήτη.

Εγόρασεν το σπίτιν ένας καλός κύριος Nguen που έχει το φούρνον της γειτονιάς, με την οικογένειαν του, περήφανοι που εδουλέψαν πολλά τζιαι εμπορέσαν να γοράσουν εναν παλλιόσπιτον να το σάσουν.

(Ο φούρνος του παράγει πολλά ωραία γλυκά, τιμώ τον κάθε βδομάδαν. Κάμνουν τούρταν με βάσην το κολοκάσιν τζιαι το green tea που εν πολλά ωραία (νναι, κολοκάσιν), τζιαι ψωμίν με γέμιση γλυκοφάσουλου τζιαι χοιρινού. Μμμμμ. Όταν του παραγγέλλεις του Κ. Nguen χαμογελά σου πλαθκειά υπό την υπόκρουση μουσικής παραδοσιακής που το ραδιούιν του, κουντά τα γυαλιά του πας τη μύτην του, λέει "how are you?  have a nice day"   βάλλει σου τα μυρωδάτα γλυκά σε χαρτοσακκούλλα, διά σου τα, συνήθως βάλλει σου τζιαι κάτι να δοκιμάσεις δωρεάν, παίζουν τα κοπελλούθκια του μες τες ζάχαρες τζιαι τα αλεύρια, τζιαι οι θείοι, οι θείες ζυμώννουν με την γεναίκαν του καπάλιν τα εύγευστα εδέσματα στην κουζινούαν. Γοράζεις τζιαι ένα τσάι παγωμένο με πιλλιούδες από τζελλαττίνη μέσα που τες ρουφάς τζιαι μασουλάς τες σαν τρώεις το γλύκισμα σσου, τζιαι φεύκεις ευτυχισμένος.)


Είμαι περίεργος που θα καταλήξει ο διάκοσμος όμως.  Νομίζω ότι η κ. Nguen έχει ακραία γούστα τζιαι θα γίνει κάτι σπέσιαλ δαμέ.  (Αν κρίνω που το κάντζιελλον, ως του χρόνου το σπιτούδιν θα είναι βαμμένο έντονα χρώματα, κοκκεταρισμένο, ούλλο ζωή, με πίδακες, κήπους, νέες πόρτες.)    Επιτέλους, νέα πνοή.

Να σαι καλά κύριε Nguen που έσωσες τη ζωή του καταρειμμένου του σπιθκιού, έστω τζιαι άν διαφωνούμεν καλλιτεχνικά για την εκλογή σου στα χρώματα και το μέγεθος του καντζιέλλου.




Ατε,  ννα η συνταγη, αλλαξα την για να γινεται στην κυπρον

σιαρλόττα:
6 αυγά
1.25  cup ζάχαρη
1.5 cup αλεύρι
1 κουταλακι τσαγιού  baking powder
4 κουτάλλια μεγάλα γάλα-σκόνη
0.25 cup  spry
ένα δοξαπατρί (pinch)  άλας

κολοκασογέμισος:
0.5 cup whipping cream
300 γραμμάρια  κολοκάσι που το εμαλακώσαμεν στον ατμό  (steaming)
ο.5 cup  ζάχαρη
7  κουτάλλια μεγάλα βούτηρο 


Η ελκυστική  σιαρλόττα:  

Φούρνος στους 175c προθερμασμένος.  Ξεχωρίζουμε τ' αυγά σε κρόκους και ασπράδια.   Χτυπούμε άγρια τους κρόκους  με τη γλυκειά ζάχαρη, να φιλέψουν. Προσθέτουμε προσεχτικά και νεκατώννουμε το αλεύρι, άλας, μπέηκιν ππάουτερ μες το shιλάριν των αυγών.  Σε άλλο pyrex χτυπούμε τ' ασπράδια να κάμουμε μαλακή μαρέγκα.  Με σπατουλοευλάβεια, διπλώνουμε τη μαρέγκα μες το shιλάριν των κρόκων.  Σιγά και προσεχτικά!!!   Μεν τα κάμετε πίλλιες, αν είσαστε άτσαλοι θα σπάσει η μαρέγκα τζιαι θα κορτατζιάσει!!!!    Βάλτε τη ζύμη σε cake pan στρογγυλό.   Φουρνίζουμε για 20-25  λεπτά.


Ο βαρύς Κολοκασογέμισος :

Σε πυρεξ παγωμένο (του ψυγείου)  με μίξερ χτυπούμε την φρέσκα κρέμα (whipping cream) μέχρι να παχύνει και να γίνει χαρούμενη, με μαλακές κορυφές σαν του Τροοδους.  Σε άλλο pyrex, (πόσα!!;)  νεκατώννουμε τη ζάχαρη, τη σκόνη-γάλα, το ακόμα ζεστό ατμισμένο κολοκάσι, να φιλέψουν καλά σε χυλό.  Όταν κρυώσει λίγο, διπλώννουμε πάλε ευλαβικά τη φρέσκα κρέμα μέσα.


Αγκαλιά!   

Πιάννουμε τη σιαρλόττα.  Την κόβουμε στα δύο, (οριζόντια, για όσους είναι κουζινοαδαείς) να κάμουμε δύο κύκλους δηλαδή.  Απλώννουμε τη κολοκασογέμιση πας τον ένα κύκλο, βάλλουμε τον άλλο πουπάνω να κλείσουμε το κκέηκ.

Τρώμε.

Συνοδευτικό τσαϊ:
κάνετε τσάϊ μαυρο, πολλά δυνατό, πολλά σκούρο και πικρό. Προσθέτουμεν γάλα βλάχας ζαχαρούχο, αρκετό.   Αφήννουμε να κρυώσει!  Προσθέτουμε πάγο.  Πίννουμε.



Σχόλια

Ο χρήστης rose είπε…
διασπορέ μου καλημερα

τι ομορφη ιστορία..

κάθε φορά που βλεπω ένα σπιτι παλιό δεν μπορώ να αντισταθώ, σκεφτομαι πως θα φαινεται ανακαινισμενο - το ίδιο, αλλά γυαλισμενο και καθάρό.

Εζησα σε τετοια σπιτακια κατα καιρους, και όλα τους έχουν ψυχή, μνημες αλλά και φωνάζουν μας "φτιαξτε μας" "ξαναφέρτε στη ζωή"

κάποτε προσπαθουσα να πουλήσω ένα σπιτακι στο καιμακλί που είχα δουλεψει πολύ να ανακαινίσω. Εβλεπα τους υποψήφιους αγοραστές να έρχονται - ελάχιστι έβλεπαν το σπίτι. Κάποια με ρώτησε "τα σπίτια στο Καιμακλί έχουν κουφάδες;" Αν και δεν είχα δει ουτε μια δεν αντεξα στο πειρασμό και της είπα "τα καλοκαιρια ειδικα ναι αλλά τις χρειαζόμαστε να απομακρύνουν τις ποντίκες"
Την έχασα την πελάτισσα αλλά το σπίτι το χάρηκε πολύ!
:-)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Emena areskoun mou ta pallia spithkia tzai kapou thewrw to kakofwnia na mpainoun tzainourka pramata panw opws tzina ta katzella. H na to anakaineisei kai n akratisei to styl, h n ato afikei isixo. fisika stous kathimerinous anthrwpous ta pragmata den einai toso apla..prepei na vastas polla riallia gia na kameis full anakainisi, tzai an vastas mono llia lefta, pale en theleis na meiniskeis se ena paliospiti, theleis na valeis ena mikro touch diko sou (kai kapou ekei arxizei to kitch)

areskei m polla i idea na uparxoun tetoia katastimatouthkia kai fournoi opws tous dikous sas pou exoun kati diaforetiko, fernoun to xaraktira mias diaforetikis kultouras mazi tous..de kserw an sti kipro tha pianetoun i idea..oi kipraies tha elegan "siga em faw pswmi pou tous vietnamezous, sioura en ksimarismenoi"
Ο χρήστης rose είπε…
cake
αγαπη θελει και υπομονη.
τα διατηρητέα στην Κύπρο μπορείς να τα φτιαξεις με βοηθεια απο την κυβερνηση αλλά θελει πολλή υπομονη

αξίζει το κόπο
κάποια είναι τόσο οικολογικά άπό μόνα τους που δεν χρειαζεται να επενδύσεις σε πράγματα που που ένα νεο σπιτι ή διαμερισμα θελει ..
Ο χρήστης Ασυγχώρητη είπε…
Όχιιιι άλλλααα ζώωααα για διακόοσμησηηηη εισόοοδοοουυυυυ!!! (ύφος psycho).

Έκαμες με να μυριστώ τις μυρωδίες του ψουμιού με γλυκοφάσουλο! Γεια σου ρε διάσπορε με τις περιγραφές σου!
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Rose
καλημέρα καλή μου. Ωστε είχες σπιτούδιν αρχαίο. Αγαπώ και 'γω τα παλιά, το δικό μου είναι του 1868, -ανακαινίσαν το δεκάδες οικογένειες, έχει ακόμα τη χάρη του (εχτός από το τσόφλι το εξωτερικό που δεν μου αρέσει). Έχουν special energy τα παλιά όταν τ' αναστήσεις. Τα δωμάτια είναι πιο γλυκειά, ψηλοτάβανα, οι χώροι σοφότεροι. (Το υπόγειο μπάζει νερά γιατί είναι πετρόχτιστο όμως! --πάει ο ρομαντισμός. )


κκέηκ
είναι κακοφωνία να μην τα αναστυλώνεις με σωστό ιστορικό τρόπο, αλλά δακάτω έν όλα τα σπίθκια αρχαία του 1800, δέν ένουν άλλη εκλογή γιατί εν ακριβά να τα ανακαινίζεις σωστά. Το κάντζιελλον το κόκκινον όμως ε λλίο too much!!

Θελω επίσης να πώ ότι στη γειτοννιά μου που ζούμεν οι βιετναμέζοι, οι ιρλανδοί, οι γαλλοκαναδοί, οι λιθουανοί, οι έλληνες, εμάθαμεν ούλλοι μας να τρώμεν τα φαγιά ο ένας του άλλου, να πηγαίννουμεν στες αγορές αλλήλων, τζιαι να πηγαίννουν τα μωρά μας στα ίδια σχολεία, στες ίδιες αλάνες. Στο ίδιο καζανι βράζουμε.

Έχω πολλές όμορφες ιστορίες με το γηγενή γραφικό χαραχτήρα, το πραγματικό πρόσωπο της ΧΤΕρνίας, που μου θυμίζει πώς ήταν η Κύπρος στα παλιά τα χρόνια, τότε που ο μπακάλης, ο φούρναρης της γειτονιάς, η πλανώδια σαλεπιτζού, ήταν μερος της καθημερινότας. Θα γράψω για τους γείτονες τους αιωνόβιους, τους συλλέχτες ττενεκκουθκιών που τα μαζεύουν σε καροτσάκι βαρυφορτωμένο να τα πουλήσουν, τους βετεράνους του πολέμου που κυκλοφορούν μαραζωμένοι πάς τα αναπηρικά τα ηλεχτρικά τους, τες 2-3 πόρνες που περνούν κάθε μερα και τις χαιρετούν όλοι χωρίς κόλλημα γιατί είναι μέρος της ζωής της περιοχής, τες προσέχουν να μήν πάθουν κακό, δέν τες κρίνουν οι γέροι. Θα γράψω για την αντίθεση της αναγέννησης της πόλης μου, με την παρακμή του παρελθόντως που δύει σιγά σιγά, και πως τα δύο στοιχεία παλεύουν να νικήσουν.
Αν καταφέρω (και δέν με δέρει κανένας) θα βγάλω φωτογραφίες και θα κάνω πολλά αφιερώματα στο blog, θέλω και γώ να τα βγάλω πουμέσα μου.
Ο χρήστης Arahni είπε…
Η παλιά Λευκωσία, ειδικά πίσω από την Σούτσου έχει πάρα πολλά παλιά σπιτάκια που έμειναν να καταστραφούν. Όνειρο που ελπίζω να γίνει πραγματικότητα είναι να αγοράσω ένα και να το αναπαλαιώσω. Φαντάζομαι την εσωτερική αυλή με τα τσαρτελλούδκια, τους βασιλικούς και τα γιασιεμιά και τους γείτονες που εν θα είναι μούργοι.

Τούτα τα μιτσιά καταστηματούθκια έχουμεν τα τζαι στο Λονδίνο. Προχτές εμπήκα σε ένα φούρνο/ζαχαροπλαστείο που ο ιδιοκτήτης εν Τούρκος τζαι έπιασα καταϊφι για να θυμηθώ την πατρίδα τζαι έκαμεν μου εντύπωση γιατί είχε πολλά πράματα που κάμνουν οι γιαγιάες μας (π.χ. φλαούνες) Γενικά βρίσκεις ούλλα τα σπιδκιάσιμα σε έτσι τόπους...τζαι ας ανεκατσούν οι κυπραίες κέικ :)
Ο χρήστης Diasporos είπε…
arahni
άμαν ριζώσουν οι πόντιοι τζιαι οι πακιστανοί στην κύπρον, θα έχουμεν φούρνους πάλε. το κατεϊφι τζιαι τες φλαούνες κάμνουν τες ωραίες οι τούρκοι εξανάφαα δακάτω.

Αν πιάσεις σπίτι στη Σούτσου θα πάρεις μάλλον βοηθεια που την κυβέρνηση. νομίζω ακριβώσαν πολλά όμως.
Ο χρήστης Unknown είπε…
Θέλω να φάω κολοκασότουρτα....
Ο χρήστης Diasporos είπε…
an evrw syntagi tha sou ti strilw
Ο χρήστης Unknown είπε…
Φαίνεται ωραία α... Αρέσκει μου άμαν βάλλουμε λαχανικά μες τα γλυκά έσιει πιο ωραίο πράμα που το carrot cake?), φρούτα μες στα φαγιά όι. Ντάξει το κολοκάσι ένεν λαχανικό πε μου, αλλά ένεν συνηθισμένο συστατικό γλυκίσματος.

Έτυχε να φάω γλύκισμα με κολοκούι (πράσινο, εκτός που το μεγάλο το pumkin που εν αυτονόητο) τζιαι άλλο με πατάτα τζιαι ήταν πολλά ωραία. Εν έχω αμφιβολία πως τζιαι τούτο εν ναν ωραίο.

Όσον άφορα τη συνταγή, εν φαίνεται πολλά δύσκολη. Εν έσιει κανένα frosting? Οξά εν του πάει?

Κολοκάσι δακάτω εν λίο δύσκολο να έβρω, αλλά άμαν πάω Κύπρο θα το έχω στα υπόψην!

Και κάτι τελευταίο: Πώς λαλούν το κολοκάσι στα αγγλικά?
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Κοίτα, μπορείς να κάμεις green tea frosting -απλόν frosting: (πρέπει να έβρεις green tea powder)

Sift together confectioners' sugar and green tea powder. In a medium bowl, combine tea mixture with butter, cream cheese, vanilla and milk. Beat with an electric mixer until smooth.

κολοκάσι στα αγγλικά= Taro

Το κολοκάσι προέρχεται απο τη νοτιοανατολική ασία (τρώντο πολλά!) τζιαι τη Χαβάη

Κάμνω τζιαι υπέροχο κκάρυ του κολοκασιού.
Ο χρήστης rose είπε…
Διασπορε σε χαιρετω
αργησα να κόψω το γυριν μου απο εδω γιατι η μαμα εκπαιδευεται όπως γνωρίζεις ..

Ναι το σπιτάκι ήταν όμορφο και ακολουθησα όλα τα σταδια της ανκαινισης του και είχα βαλει πολύ μεράκι..
Ψηλοτάβανο, τα πανω δωματια είχαν το ταβανι 5.60 μ απο το πατωμα..
είχα ζωγραφίσει και τους πιο πολλούς τοιχους και στην μικρή εσωτερική αυλή είχα κανει μικρά ψηφιδωτα (σε μαροκινο-κυπριακο στυλ) Είχε αγιοκλιμα, γιασεμί, μια λεμονια διφορη, λουλουδια, μια τεραστια γαρδένια, ενα μκρό συντριβανακι απο σχιστόλιθο στο πατωμα της αυλής και βατραχουθκια μιτσα κυπριακά που δεν μας αφηναν να κοιμηθουμε τα βραδια..
ομορφα σπιτακια τα αρχαία... δεν έιχε ουτε σποντα μεταλλική πουθενά πέτρα, ξύλο, πηλό και κερανίδι.. Γη, αερας, νερο και φωτια

είχα λίγο στεναχωρηθει που το πουλησα - συνηθως δεν προσκολουμε σε πραγματα, εκεινο όμως είχε πολλή αγάπη μέσα του...

παρεπιπτοντως, η εκπαιδευση παει καλά, τα πρωτα σημαδια είναι απο ορατά μέχρι ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΗΚΟΤΑΤΑ
θα σου γραφω
Ο χρήστης dokisisofi είπε…
so boring
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Rose
Σίγουρα στεναχωρέθηκες που άφησες πίσω το παλιό ομορφο σπίτι. Δέν είναι εύκολο να μήν συνδεθείς, έχει ψυχή. Ετσι που το περίγραψες το είδα ολοζώντανο. Όνειρο. Η Εσωτερική αυλή με τα λουδούδια, τα ψηφιδωτά, πηγή αγάπης. Ελπίζω να το κουβαλάς μέσα σου ακόμα.

Καλή εκπαίδευση :-)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
rose akouetai polla wraio to kipriakomarokino psifidwto, perigrafeis to llion? enna metakomisw se 1 mina sto neo m spitaki kai thelw na kanw ton kipo kati metaksu marokinou/mexikanikou/english/ french country mix. kserw en lion polla ta fusions alla exoun oulla ton koino paronomasti tou rustic/country style nomizw

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mondestrucken/Φεγγαρομέθυστος

Ελάτε στες μουσικές

Στη συναυλίαν των μαθητών του Διάσπορου.