Πέμπτη μέρα στο δάσος: συνεχίζεται η φόρτιση

Σήμερα ξέχασα τη φωτογραφική.    Πόση βιασύνη Διάσπορε;  Κρίμα.  Δέν είχα χρόνο να πάω για να λέμε την αλήθεια, αλλά δέν μπορούσα, πήγα.  Έτσι είναι ο έρωτας.  Έστω και για λίγο να χαρώ τα κάλλη του δάσους.   Όταν τον νιώσεις τον Έρωτα στο είναι σου όλο, θέλεις να βλέπεις την ερωμένη σου συχνά, έστω και για μισή ώρα, να τα πείτε, να κάνετε γλύκες.  Αλλά ξέχασα τη φωτογραφική, άχ...  λυπήθηκα γιατί είδα ωραία πράγματα εφήμερα, που αύριο δέ θα είναι εκεί. Ψές το βράδυ η θερμοκρασία είχε πέσει στους -4, και η επιφάνεια του βάλτου πάγωσε, τύλιξε ο πρώτος πάγος τους θάμνους και τους σαπημένους κορμούς που -κουτσεμένοι πλέον- πασκίζουν 
άδικα να σταθούν αγέρωχοι στο μπλέ.   Σε δυό μήνες θα μπορώ να διασχίσω το βάλτο πατώντας στον πάγο.  Βάλτε μου ερωτιάρη, θα σε κυριέψω, έρχεται η σειρά σου.

Είμαι εκεί.

Η  λεπτή κρούστα είναι παγωμένη,  ραγισμένη σαν τζάμι υπό πίεση, ή και σαν ιστός αράχνης, ή ακόμα σαν πετράδι ακατέργαστο. Απερίγραπτη η ποίηση του βάλτου σήμερα.  Πατώ προσεχτικά το πόδι μου, μόνο τη μύτη του παπουτσιού. Χαρακτηριστικός κρότος.  Μια γραμμή, σαν χαραγμένη απο ξυράφι, ξεπετάγεται και σχηματίζει ζιγκ ζαγκ στην επιφάνεια.  Σπάζει η μεμβράνη απότομα, και ο λιγοστός φυλακισμένος αέρας κατάφερνει να δραπετεύσει.  Μαργαριτάρια οι φυσαλλίδες.  Ένας βατραχάκος πράσινος με κοιτάζει με ευγνωμοσύνη. 

Ούτε λύκος, ούτε αετός σήμερα.  Διάσπορος.  Να με δεί το δάσος και να πάρει απο μένα.  Τρέχω ακράτητος.  Κρυώνω.  -1.  Ήρθε ο χειμώνας.  

Δοκιμάζω κάθε μέρα και διαφορετικό συνδυασμό ρούχων, για να ανακαλύψω τον καλύτερο. Σήμερα, φανελίτσα ειδική των αλπινιστών (τη λένε 8th skin), λεπτή, απομονώνει τη ζεστη του κορμιού και διώχνει την υγρασία, και λεπτό σακάκι από υλικό που σου επιτρέπει ελευθερία των κινήσεων αλλά είναι αντιανεμικό.  Αμα φορέσεις βαριά ρουχα ιδρώνεις και παθαίνεις υποθερμία.   

Αρχίζω απο αυτά τα βασικά.  Κάθε 3 βαθμούς που θα πέφτει η θερμοκρασία τις επόμενες βδομάδες, θα προσθέτω layers, μέχρι να φτάσουμε στους -20 το Φεβρουάριο.  

Αρχίζουν τα δύσκολα.  Σε λίγο καιρό, θα είναι ολόκληρος άθλος να πηγαίνω στο δάσος, στον ποταμό, στο βάλτο, στους βράχους, στη λίμνη, στο ξέφωτο -όλα όσα αγαπώ θα σκεπαστούν κάτω απο πάγους, χιόνια, βελόνες του παγωμένου ανέμου, και χαμηλές θερμοκρασίες.

Εγώ εδώ θα είμαι πάλι.   Είμαι έτοιμος.  Χειμώνα, μολών λαβέ.  



Σχέδιο δράσης.

0 ως -3 βαθμοί

8th skin φανέλα
πλαστικό αντιανεμικό
παπούτσια αθλητικά
παντελόνι ορειβασίας.

-3 ως -6
θερμαντικα εσωρουχα
8th skin φανελα
fleece top μαλακό
αντιανεμικό
μπότες με insulation
ειδικα καρφιά για πάγους
γάντια μάλλινα
μάλλινο καπέλο


-6 ως -9
θερμαντικά δευτέρου βαθμού
βαρύ fleece top
σακάκι μακρύ, με επένδυση
θερμαντικο παντελόνι
γάντια χοντρά με επένδυση
κάλυμμα κεφαλής με ανοίγματα για τα μάτια και τη μύτη/στόμα μονο
μπότες με δόντια αντιπαγικά
καπέλο

-9 ώς -12

όλα τα παραπάνω σύν
θερμαντικα τρίτου βαθμού
σακάκι πάπλωμα
μποτες βαρετές 
snow shoes (σαν ρακέτες του τέννις, για περπάτημα σε βαθύ χιόνι)


-12  ως -20

έ, ελείψαν τα πράματα.  Καλή τύχη.  Κρυώνεις.  

Σχόλια

Ο χρήστης stalamatia είπε…
Διάσπορε μαζεύεις εικόνες για το βαεύ χειμώνα.Άρεσε μου εκεί με τη κρούστα πάγου,αθθυμήθηκα στο χωρκό μου τον καιρό της Γαλιλαίας που επιάνναν κρούστα κάτι λαντούες και ήταν η χαρά μας να τες πατούμε με την μούττιν του παπουτσιού μας να ραγίζει. Νάσαι καλά.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ναι σταλαματια μου. Αχ, πόσο με έκαμες να χαρώ τωρά με την ανάμνησην που έχεις για τις λαντούδες. Έτσι τζιαι δακάτω. Μόνο που οι λαντούδες πίσσουν τζιαι γίνονται σίδερο.

Τζιαι σύ καλά.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Διάσπορε,

στους -12 ως -20 σταμάτησες.

Δεν ελείψαν τα πράματα...

Υπάρχει και το τσαγάκι με την κουβερτούλα, παρά του τζακίου μετά παρουσίας φυσικά, αγαπημένου προσώπου.

Ο (βαρύς) Χειμώνας προσφέρεται και γι αυτού του είδους τις δραστηριότητες.

Χαιρετισμούς :)
Ο χρήστης Arahni είπε…
Η προσθήκη ρούχων δυσκολεύει φαντάζομαι και την κίνηση. Αρα τέρμα οι βόλτες;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
λεμεσια και αραχνη
σε σταματούν οι βόλτες. Ως τους -12, εχω τα ειδικά ρούχα. Μετά που τους -12, θα πρεπει να αναπτύξω "ειδική" ψυχολογία. Αλλά, οι βόλτες θα συνεχίσουν.

Καλό όμως και το τζάκι. ;-)


Το κακό θα ειναι οτι δε θα μπορω να βγαζω φωτογραφιες οταν πεσει κατω απο -6 γιατι τα χερια παγωνουν...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Επειδή ζω ακριβώς δίπλα από μία τεραστίων διαστάσεων λίμνη, η οποία αναμένεται να παγώσει λίαν συντόμως, υπολογίζω πως θα ζήσω ανάλογες θερμοκρασίες. Επειδή όμως εγώ δεν είμαι πελλή να βουρώ μες τα λαγκάδια στους μείον 20, σχεδιάζω να μείνω εντός μέχρι να έρθει η άνοιξη.

Καλό χειμώνα!
Ο χρήστης Diasporos είπε…
χαχαχα ψυχία. εννα βαρεθείς σσόκλειστη. Μέν σε πιάσει τζιαι κανενα seasonal affective disorder που λέν τζιαι οι συναδέλφοι σου για την μή-επαφήν με το έξω τζιαι τον ήλιον.

έκαματο για αρκετα χρόνια να μέν φκέννω έξω, ώσπου επιασεν με να μεν μπορώ αλλον την κλεισούρα, εγόρασα ρούχα ορειβατικά, τζιαι τωρά αλλαξεν η ιδέα που είχα για το χειμώναν. Αλλα εν ωραία τζιαι μέσα, αμαν πίνεις schnapps με λουντζούδες σουηδικές. Καλήν αρχήν του χειμώνα.
Ο χρήστης ruth_less είπε…
It's going to be a loooong winter από ότι φαίνεται Διάσπορε! Έκαμες ολόκληρο πλάνο οργάνωσης βλέπω...

Εμείς εδώ μόνο την νύκτα νοιώθουμε λίγο κρύο! Το πρωί μες το αυτοκίνητο βάλω aircondition ακόμα!
Ο χρήστης Diasporos είπε…
ruth_less μου όλα είναι η οργάνωση. Είμαι έτοιμος, πόψε που έππεσεν στους -6 οταν ήρτα που τη δουλειάν, εδοκίμασα ούλλα μου τα ρούχα τζιαι έν φοούμαι τίποτε.
Ο χρήστης κι αγνάντευε... είπε…
Διάσπορε μου γεια σου! Κρύωσα μόνο που διάβασα όλ' αυτά! Απολαμβάνω τις φωτογραφίες σου...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
κι αγνταντευε

ναι, αρχισαν τα κρυα. Αλλα η πραγματικη ομορφια της φυσης τωρα αρχιζει. Τωρα θα πρεπει να πονησεις για να τη ζησεις, αρα προσεχεις την καλυτερα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mondestrucken/Φεγγαρομέθυστος

Ελάτε στες μουσικές

Στη συναυλίαν των μαθητών του Διάσπορου.