On Being There

Διψάς να ανακαλύψεις?  Θέλεις να βρείς απαντήσεις στα ερωτήματα του Εαυτού?

Τότε....  

Σταμάτα να δημιουργάς αδιέξοδα.  Η σκέψη και η λογική οδηγούν στα αδιέξοδα.  Ζούν στην επιφάνεια του μυαλού, χωρίς πρόσβαση στα Μέσα.  
Μήν τους έχεις εμπιστοσύνη.  Τη λογική την χτίσαν εκεί για εμπόδιο.  Από κάτω της ζεί η πραγματική ομορφιά της συνειδητότητας.  Εκεί ζεί ο πραγματικός εαυτός, στη γαλήνη του βυθού.  Στη σιωπή τον βρίσκεις.  Όταν το παρελθόν παγώσει, και το μέλλον σιγήσει, και η στιγμή μεγαλώσει απέραντη, τότε ξυπνά ο Εαυτός και μιλά.


Πήγαινε στη φύση.  Άνοιξε τα μάτια.  Μείνε στη σιωπή.  Πρόσεξε.  Ζήσε Τώρα.  Το πρίν, ανύπαρκτο, το μετά, ανύπαρκτο.  Ρώτα με ταπεινωσύνη.  Αν τα μάτια ανοίξουν αρκετά, θα αρχίσεις ξαφνικά να νιώθεις την ουσία της απάντησης στο ερώτημα σου να σχηματίζεται στο Έξω σου.  Θα γεννηθεί στα δέντρα τις πέτρες το νερό, στα σύννεφα, στα μονοπάτια.   Άσε τις εικόνες  που θα προσέξεις,  να σε διαπεράσουν.

Να Είσαι Εκεί, όχι αλλού!

Αγάπα!!


Το μυαλο  ξαφνικά θα σου δείξει απο πρωτόγονο χώρο μέσα βαθειά του αρχέτυπα.  Εκεί ζούν οι απαντήσεις.




Σχόλια

Ο χρήστης stalamatia είπε…
Έτσι είναι όπως τα λες,το έχω κάνει είναι σαν κάθαρση.
Ο χρήστης Diasporos είπε…
stalamatia μου, κάθαρση είναι δυνατή λέξη, και σωστή. Μετά απο την κάθαρση έρχονται οι απαντήσεις που ποθούμε ε;
Ο χρήστης Arahni είπε…
ah re diaspore, poso kalo einai to timing sou!
Ο χρήστης Diasporos είπε…
arahni

:-) σ ευχαριστω
Ο χρήστης ruth_less είπε…
Εξαιρετικό το timing σου πράγματι Διάσπορε. Θέλω να τα τυπώσω αυτά που είπες και να τα βάλω μέσα στο σπίτι να τα βλέπω, να τα διαβάζω και να τα κάνω βίωμα μου κάθε στιγμή...

Εδώ βρίσκονται όλες οι απαντήσεις. Στη Σιωπή, στο Παρόν, στην Αγάπη... και στο Πνεύμα.

Νάσαι καλά :)
Ο χρήστης Diasporos είπε…
ρουθλες
με την αγαπη μου
Ο χρήστης ΚΥΠΡΟΛΕΩΝ είπε…
Diaspore Happy Thanksgiving. Enna fate galo?
Ο χρήστης dokisisofi είπε…
lol re kyprolewn

touto to "enna fate galo" tha mporouse na itan kai indianiko onoma.
"o skasmenos galos"


(vre pws ta lew....)
Ο χρήστης Diasporos είπε…
kyproleon

efaamen galon, (stin pethera mou, mprrrrrr) agriotaton, varypsimenon. Esou?



dokisisofi

xaxaxa, kaloooon.
Ο χρήστης dokisisofi είπε…
"Όταν το παρελθόν παγώσει, και το μέλλον σιγήσει, και η στιγμή μεγαλώσει απέραντη, τότε ξυπνά ο Εαυτός και μιλά."

Otan dld pleeis se ena telma kai eisai stasimos me ta matia orthanoixta?
To thema einai: tha mpeis stin pagida na perifroniseis i na iperektimiseis?
Poio telika dinei klotsia ston troxo tou xronou?
Mallon i apatheia..
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Δοκι οταν αγαπησουμε τη στιγμη απεραντα, τοτε σιωπα το παρελθον και το μελλον. οχι οταν πλεουμε σε τελμα (ή αδιέξοδο). Την κλωτσιά τη δίνει η Ροή που πετυχαίνουμε μόλις προσέξει το είναι μας τη στιγμή, λές και είναι η τελευταία μας στιγμή.

Το ζουμε αυτο σπανια υπο κανονικες συνθηκες
πχ θυμασαι την ωρα που εμαθες οτι σε δεχτηκε το κολλεγιο που ήθελες, ή τη στιγμή που ένιωσες το βλέμμα το έρωτα σου να σε καρφώνει πρωτη φορά, κλπ κλπ

ολα θετικά πραματα δλδ
Ο χρήστης dokisisofi είπε…
Mporeis na mou onomatiseis 5 piges idonis pou sinistoun gia sena simeia anaforas kai paradeigmata latreias tis stigmis?
Ο χρήστης Anef_Oriwn είπε…
Διάσπορε,

Πέρασα να πω ένα γεια καθώς έχει καιρό να τα πούμε.
(Από τότε που σταμάτησες να δίνεις έστω και συγκαλυμμένα μια πολιτική χροιά στα κείμενα σου σταμάτησα κι εγώ να κάνω σχόλια).

Δεν έχει καμιά ιστορία φέτος με την πεθερά σου από το Thanksgiving;

Anef_Oriwn
Σάββατο 29/11/2008 – 9:11 μ.μ.
Ο χρήστης SparksScribbler είπε…
Πως όμως αποβάλλεις τη λογική;
Ο χρήστης Diasporos είπε…
dokisisofi
Δέν έχουν σημασία οι εξωτερικές πηγές. Στο σημείο έναρξης είναι η αληθινή πηγή. Όταν αγαπήσεις εσύ πρώτη αυτό που βλέπεις μπροστά σου και νιώθεις, όταν του στείλεις αγάπη απέραντη, σου απαντά, σβύνει το χρονο.
Ο χρήστης Diasporos είπε…
δοκ, για μένα εν η φύση. Και οι μικρές ανθρώπινες στιγμές. Όταν είμαι ήδη γεμάτος αγάπη, αυτές οι δύο πόρτες μεγαλώνουν τη στιγμή.


anef αναμενε, θα γράψω για τη πεθεραν μου αυριο μεθαυριο

queen
εν την αποβαλλεις τη λογική. Ξεφλουδίζεις την, αφήνεις την πίσω. κάμε free association χωρίς να επιτρεπεις του νού σου να προλαβει να καμει παιχνίδια.
Ο χρήστης κι αγνάντευε... είπε…
Διάσπορε, φαντάζομαι ότι όλ' αυτά που λες ισχύουν για τις περιπτώσεις εκείνες που τρελαινόμαστε, γιατί δε βρίσκουμε λογικές απαντήσεις στα ερωτήματα ή στα προβλήματά μας. Κάτω η κυριαρχία της λογικής, λοιπόν; Η σκέψη και η λογική οδηγούν στα αδιέξοδα; Γιατί; Πολλές φορές μέσα από τη σκέψη μπόρεσα να ελέγξω καταστάσεις, που διαφορετικά θα με οδηγούσαν σε περίεργα μονοπάτια... Νομίζω ότι κύριος του εαυτού σου θα είσαι μόνο όταν αποκτήσεις έλεγχο και της λογικής και του συναισθήματος - πράγμα βέβαια που συμβαίνει πολύ δύσκολα. Δεν προχωράς χωρίς τη λογική. Δεν μπορείς να στηρίζεσαι μόνο στο ένστικτο! Αυτή είναι η κοσμοθεωρία μου...
Ο χρήστης dokisisofi είπε…
Signomi, alla pote o diasporos edwse politiki xroia sta keimena tou?
(en pamen kalaaaa...)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κι αγνάντευε,

δεν είναι λάθος αυτά που αναφέρεις, φτάνει η 'λογική' να μην είναι μόνο συνώνυμη της 'κοινωνικής σύμβασης', αλλά ν' ανταποκρίνεται και στην προσωπική στάθμη αξιών. Κι αυτή την ισορροπία την πετυχαίνει κανείς συνήθως, μέσα από το ένστικτο, στην προκειμένη περίπτωση σε άμεση αντανάκλαση με τη μητέρα φύση. Αυτή την οδό προτείνει ο Διάσπορος στο κείμενο του, το οποίο καταλήγει πάλι στη λογική, αν πρόσεξες..."Το μυαλο ξαφνικά θα σου δείξει απο πρωτόγονο χώρο μέσα βαθειά του αρχέτυπα. Εκεί ζούν οι απαντήσεις."

Εν ολίγοις, συμφωνώ κι επαυξάνω στο ότι υπάρχουν πολλές 'λογικές' και ακόμη περισσότεροι τρόποι αναζήτησης τους. Σ' αυτό το σημείο, θ' αναφερθώ στις Τέχνες, η αναζήτηση μέσω της δημιουργίας ανταγωνίζεται επάξια τα 'μονοπάτια της φύσης'. Και οι δύο οδοί χαρακτηρίζονται από μαγεία...

Υ. Γ. Διάσπορε, δεν πιστεύω να διαφωνείς, αν και αυτή η εκδοχή δεν προβάλλεται στο συγκεκριμένο κείμενο σου.
Ο χρήστης Diasporos είπε…
κι αγναντευε
λεμεσια

Μ' αρεσει ο χώρος που πάει η συζήτηση.

Δέ διαφωνώ για τη λύση προβλημάτων με τη λογική. Θεωρώ όμως ότι είναι επιφανειακό εργαλείο της συνείδησης, και οτι η χρήση της γλώσσας σαν μέσον αυτογνωσίας ειναι καινούργιο κλαρί στην ανθρώπινη εξελιξη, και οτι έχουμε ολόκληρο προ-γλωσσικό οπλοστάσιο αρχαίας ουσίας στο νού, που καταλαβαίνει τον κόσμο και τον εαυτό μεσα απο σύμβολα και εικόνες. Αυτος ο αρχαίος τρόπος είναι μαζί μας 1.5 εκ χρόνια, η γλώσσα και η λογική σκέψη είναι μαζι μας ούτε εκατο χιλιάδες χρονια.

Οι βαθυτεροι χώροι στη συνείδηση, οι πιό "φυσικοί" μπορουν να δωσουν αμεσες απαντήσεις ξεκάθαρες -δέν είναι ενστικτο, είναι "κατι" αλλο, είναι γλώσσα απο σύμβολα και εικόνες.

Η λογική είναι φλοιός λεπτός, σαν δέρμα, πάνω απο αυτη τη γλώσσα του ασυνείδητου-υποσυνείδητου.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η γλώσσα είναι το βασικότερο στοιχείο πολιτισμού, όπως και ο πιο διαχωριστικός παράγοντας του ανθρώπου από τις υπόλοιπες υπάρξεις της φύσης. Και οι δύο αυτοί οδοί αναζήτησης, είτε μέσω πολιτισμού (τέχνης), είτε μέσω της φύσης, οδηγούν στην ανεύρεση των απαντήσεων. (Γιατί όχι και ταυτόχρονα...)

Από την άλλη θέτεις τη γλώσσα σε αντιπαραβολή με τα σύμβολα και τις εικόνες, ενώ δεν ισχύει, γιατί κι η γλώσσα είναι συμβολική. Δηλαδή η γλώσσα δεν είναι αποκλειστικό εργαλείο της λογικής, αλλά και μέσο έκφρασης πολλαπλών εικόνων, ιδεών και ανθρώπινης δημιουργίας.

Αυτό που προσπαθείς ν' αποτάξεις εδώ:

"Η λογική είναι φλοιός λεπτός, σαν δέρμα, πάνω απο αυτη τη γλώσσα του ασυνείδητου-υποσυνείδητου."

δεν είναι τη λογική, αλλά τις χιλιόχρονες επιστρώσεις πολιτισμού, μέχρι οριστικής γύμνιας (εμβρυακής θα έλεγα).

Είναι κι αυτό ένα είδος απελευθέρωσης, αλλά προσωπικά, αν και λατρεύω τις προαιώνιες επιδράσεις της λυτρωτικής ομορφιάς και απλότητας της φύσης, εντούτοις θαυμάζω λίγο περισσότερο τα έντεχνα επιτεύγματα κι αριστουργήματα άμεσης απόρροιας ανθρώπινης έμπνευσης, παρόλο που κι αυτά αποτελούν έμμεση συνέχεια και πάλι της φύσης, γιατί ο άνθρωπος ανήκει επίσης, στη φύση, με τη διαφορά ότι καταφέρνει να παράγει πολιτισμό...
Ο χρήστης Diasporos είπε…
λεμέσια
δε διαφωνώ

βάζω ομως τη γλώσσα και τη λογική στην τελευταία σειρα, στην επιφάνεια μιας θάλασσας απο εικόνες και συμβολα βουβά. Ναι, μαζί γίνεται να λειτουργούν (ιδιαίτερα στην τέχνη, ναι! )

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mondestrucken/Φεγγαρομέθυστος

Ελάτε στες μουσικές

Στη συναυλίαν των μαθητών του Διάσπορου.