Η όσφρηση αρχίζει το επόμενον ταξίδι.

 Την ώραν που εκάθουμουν στο αυτοκίνητον μου σήμμερα το μεσημέρι σ' ένα ππάρκινγκ πόξω που το ξέφωτο στο δάσος της πόλης που εδίδασκα τζιαι εμασουλούσα με μορφασμούς αηδιαστηκό ρυζόψωμο άζυμο σκλερό άγευστο έπιασεν με  να θυμούμαι  ιδιαίτερες μυρωδιές που την παιδικήν ηλικία για να μου περάσει.  Μάλλον εν επειδή ήρτεν η άννοιξη τζιαι επέστρεψεν η οσμή στο κορμί μμας.  (το χειμώνα στους -10  εν παγωμένη η μυττη σου τζιαι δέν μπορείς να μυρίσεις τίποτε σε εξωτερικό χώρο).  Μάλλον επειδή επεθύμισα να είμαι αθώος πάλε τζιαι δέ γίνεται να ξαναγίνω.


Θυμούμαι ξαφνικά τη μυρωθκιάν που είσιεν το περιοδικόν του  μίκυ-μάους την ώραν  που το εμετροφύλλουν  με ανυπομονησία στο περίπτερον τζιαι ελάλεν ο παπάς μου "ατε, να θκιαλέξεις ποιό θέλεις να σου γοράσω".  Τζιαι τες πισσούδες του γλυκανίσσου που μου εγόραζεν με το μίκυ-μάους τζιαι την εθεμερίδαν, τζιήνες τες κυπριακές σε περιτύλιγμαν που είχαν πόξω μιάν non politically correct φάτσαν μαύρου με πασιά χείλη κόκκινα.   Τζιαι το παγωτόν κάποτε μές το χαρτίν το τρίγωνο με το smiley face του πορτοκκαλλιού που εμύριζεν χημικά πορτοκάλλια.

Θυμούμαι μετά τη μυρωθκιάν/βρώμον  που είσιεν το frozen καλαμάριν την ώραν που το ετηάνιζεν ο εστιάτορας στο λάδιν το ακάθαρτον σε ταβερνούαν καλοκαιρινήν άθλιαν παραλιακήν μεταπολεμικήν παράγκαν κοντά στο αεροδρόμιον, την λεγόμενην "Αδωνης", τζιαι εποτιτσήνωννεν ο Πάτερ Διάσπορος επιάνναν τον οι ιδιοτροπίες τζιαι ενευρίαζεν τζιαι εφεύκαμεν κάποτε τζιαι εβούραν μας ο εστιάτορας "Κάτσε μάστρε, κάτσε κυρία, να βάλουμεν κάτι άλλο, θέλετε 'ταπόιν, μαρίδες?  Να βάλουμεν?"

Θυμούμαι τη μυρωθκιάν που είχαν την άννοιξην οι αθθοί των ελιών, γλυκόπικρη μυρωθκιά που υπόσχετουν αναγέννηση, καρπό, λάδι.  Τζιαι τη μυρωθκιάν που είχαν τα κλωννιά που έπαιρνεν η μάνα μου στην εκκλησίαν πρίν το πάσχα μέσα σε μαξιλαροθήκην για να αγιαστούν να έχουμεν ελιάν να καπνίζουμεν.  Τζιαι τη μυρωθκιάν του καπνιστηρκού όταν άφταμεν το καρβουνούδιν τζιαι εβάλλαμεν πάνω τα φύλλα της ελιάς.  Εσταύρωννεν μας η γιαγιά τζιαι έβαλλεν ευχές.   Επίστευκα, ο αθώος.

Θυμούμαι τη μυρωθκιάν, την άγλαν τη λεγόμενη που είσιεν το συσσίτιο το χειμωνιάτικο στο δημοτικό μας το μικρό όταν το ετοιμάζαν οι εθελόντριες μανάδες το πρωί.  Ρυζόγαλο απο γάλα σκόνη σε μεγάλο καζάνι, εσερβίραν το στα πλαστικά μας κότσιηνα τζιαι μπλέ πλαστικά ποτήρια. Κρουσμένο γάλα.  Εμύριζεν επίσης το κύφιλλον, οι τασιηνόπιττες με ζάχαρην πάλε κρουσμένην, τυρόπιττες λαδερές με δυόσμο, κουλλούρι σησαμένο τζιαι ελιές καλάμων πάντα αλμυρές, ταγκές.  Ά, μαζίν εμύριζεν τζιαι η sport cola που μόλις μου την άννοιεν ο καττινιέρης έβαλλα την πουκάτω που τη μούττην μου να μου δώσει το αέριον να καταλάβω ζωήν, καραμέλλαν τζιαι κόλα.

Θυμούμαι την πρώτη φοράν που εμύρισα τα μαλλιά της τυχαία σάν εκάθετουν στο θρανίο μπροστά μου.  Εγύρισεν να μου μιλήσει, εχαμογέλασεν όπως τον ήλιον τζιαι αντίναξεν τη χαίτη, τζιαι έντζισεν μου κατα λάθος την ώραν που εσήκωννα  το μέτωπο που το κρύο ξύλο του θρανίου που απόγνωση τζιαι αποξένωση παιδική.  Σιαμπού του μήλου -το κλασσικόν το πράσινο.  Σχεδόν έκλαψα.   Ένιωσα οτι υπάρχει ελπίδα.  Εκαρτέρουν την τελευταία μέραν του σχολείου.  Αποφοίτηση, πάμε γυμνάσιο.   Έν της το είπα.  Αντράπηκα.  Όποτε εμύριζα σιαμπού του μήλου για τον επόμενο χρόνον εμαράζωννα τζιαι επιαννεν με σφίξη.


Θυμούμαι στο τζαινούρκον αυτοκίνητον του παπά μου τη μυρωθκιάν που είχαν οι μαξιλάρες οι δερμάτινες, τζιαι το τσιγαρούδιν-πουρούδιν το More  που άναφκεν αμαν ενύσταζεν μόνο (δέν ήταν καπνιστής ποττέ του εχτός αυτοκινήτου  -με τρία κοπελλούθκια μέσα, ζήτω τα '80ς!!!)   τζιαι οι μυρωθκιές του Τροόδους οι πικάντικες τζιαι αψές της εκδρομής.  Έν εμιλούσαν μεταξύ τους οι γονείς μου καθόλου στο αυτοκίνητον, υπήρχεν έναν παράξενον tension πάντα, ακούαμεν ταγκό ισπανικά τζιαι Θέμην Αντρεάδην, Χάρρυ κλύν  (τραγική ειρωνία, που λέει τζιαι ο ποιητής)  τζιαι γώ έκλεια τα μμάθκια μου να μεν τους θωρώ τζιαι εμύριζα τη σπατζιάν, τες πευκοβελόνες, το τσιάρον, την Old Spice του την κλασσικήν, το βιβλίον μου που πάντα είχα μαζί μμου για ασφάλειαν.  


(άτε, πιντώστε τα υπόλοιπα)


Σχόλια

Ο χρήστης papoutsosiko είπε…
i mirothkia tou limaniou . i pio entoni mirothkia gia mena . an pao se poli pou eshi limani tha pao tziai ena giro pou to limani tis esto tziai an den enne grafiko i touristiko.aftomatos pilotos, en to skeftome aplos pao.tzini i mirothkia tou grasou , ton lathkion ,tis almiras , ton psarkon pa stes varkes ,tou katourou. opote goraso vivlio akoma mirizoume tis kolles opos ekamna pou moun mitsis me ta miki maous.mia mirothkia pou pethimo en tzini tou melaniou tis efimeridas tis proinis .tora thkiavazo tes on line ,kakourga texnologia.na men arkepso gia fagia tziai karikevmata ...
Ο χρήστης Λάζαρος είπε…
...τζιαι τα μολύφκια, μόλις τα γοράζαμεν τζι εμυρίζαν ξύλο· τα βιβλία τα τζιαινούρκα, μόλις μας τα διούσαν. Τζιαι το πουκάμισον της το άσπρο του γυμνασίου, άμα της το '$εν φρεσκοπλυμμένο η μάνα της· τζιαι πουμέσα του εφωλιάζαν μες στο εφηβικό της το σουτιέν θκυο ππαλαζούθκια.

Τζιαι η απώλεια που εγεμώσαν τα $έρκα μου, 17 χρονών κοπελλούι, άμα εστράφηκα που τη Γερμανία τζι επέψαν μου το χαπάρι πως την εχαρτώσαν.

...
Ο χρήστης Diasporos είπε…
παπουτσόσυκο
πάν τα πόθκια μόνα τους τζιαι βρίσκουν τα λιμάνια. ξέρω το πάν τζιαι μέναν. ακόμα τζιαι λίμνη να έναι, κάτι έσιει μαγικόν το λιμάνι.

τζιαι οι κόλλες των βιβλίων, όποιον αρωτήσεις θυμαται το.

σύντομα έν θα υπάρχουν βιβλία χάρτενα. Τζιαι οι αναμνήσεις της όσφρησης εννα εναι του πλαστικού που κρούζει ελαφρά μές το κοππιούτε αμα γυρίζει το χάρτ τισκ.

λάζαρε
Ναι ρε φίλε, τζιαι τζιήνα που είπες. Τζιαι τζιήνα ξέρουμεν τα...
Ο χρήστης stalamatia είπε…
H μυρωθκιά του γιασεμιού κάθε απόγευμα που εφκαίναμεν οι κορούες περίπατο το Καλοτζιαίρι. Τζιαι τα μολύφκια που λέει ο Λάζαρος.
Τζιαι οι φλαούνες το πάσκα τζιαι τα λουκάνικα τζιαι τα παστά τα χοιρινά μες το κρασί που τα εκρεμούσαν στον ήλιο να ξεράνουν τζιαι ερρέσαμε που το δρόμο τζιαι έθελες να τα αρπάξεις να τα φάεις.
Ο χρήστης Diasporos είπε…
stalamatia
πολλά ωραίες οι αναμνήσεις σου, ούλλα πράματα που επεράσαν (εχτός του γιασεμιού που ακόμα μπορείς να το μυρίσεις) τα λουκανικα έσιει χρόνια να τα δώ πούποτε. Ξέρεις να κάμνεις?
Ο χρήστης drSpock είπε…
Οι ανθοί των λεμονιών και των πορτοκαλιών όταν πηγαίνουμε εκκλησία τη Μεγάλη Βδομάδα.
Η μυρωδιά των παλιών βιβλίων μέσα σε μεγάλες βιβλιοθήκες και των καινούριων στα βιβλιοπωλεία.
Τα τριαντάφυλλα για ροδόσταγμα που μαζεύαμε και ο αποστακτήρας του παππού μου.
Το κιούλι στον κήπο της γιαγιάς μου που εμάρανε.

Η μυρωδιά της μασχάλης του...
Ο χρήστης stalamatia είπε…
Η μυρωθκιά των γονιών μου,χωρίς κολόνιες την δική τους την όμορφη μυρωθκιά.Συγνώμη Διάσπορε αν σε τάραξα.
Ο χρήστης ruth_less είπε…
Η όσφρηση είναι τέλεια συνηφασμένη με την μνήμη. Εξ ου και το βρέφος καταλαβαίνει την μάμμα του από την μυρωδιά της πρώτα.

Θυμούμαι την μυρωδιά της πρώτης μου πλαστικής κούκλας που είχα σαν βρέφος. Ήταν ίση με μια παλάμη (ενήλικα) και έμοιαζε με βρέφος. Ετσιλλούσα την τζιαι έφκαινε μια μυρωθκια πλαστικού που μου προκαλούσε πολλή ασφάλεια. Πιστέψετε το ότι εν το μόνο πράμα που έχω που τα παιδικά μου χρόνια τζιαι κάποτε πιάνω τον εαυτό μου να την μυρίζεται (μεγάλο confession, δεν το έχω πει πουθενά ποτέ!).

Ξυσμένα μολύφκια, η Οld Spice του παπά μου, η ζάχαρη στο καροτσάκι του λούνα πάρκ που έφτιαχναν "μαλλί της γριάς", οι ψημένοι σίταροι στη γωνιά.
Ο χρήστης MARINOS είπε…
.. η μυρωθκιά του ζεστού ψωμιού που τον φούρνον, που έφερνε ο παπάς μου κάθε Κυριακή πρωί, μετά την εκκλησιά.

ή ας πούμε η αγνή λεμονάδα. Που την επίναμε παγωμένη, πασσιά. Ενεκατώναμεν την καλά πριν την βάλουμε στο ποτήρι. Τζιαι άφηνε μια γεύση στην γλώσσα μας γλυτζιά αλλά τζιαι ξινή ταυτόχρονα. Εμμασέφκαμεν λλίο αλλά άρεσκέ μας τζιαι εθέλαμεν τζιαι άλλη.

Τζιαι άλλες πολλές μυρωθκιές. Γιασεμιού, βρεμένου χώματος, θκίόσμου, ζεστά πουρέκκια της αναρής, η δάφνη μες το ψητό ή στες πατάτες του φούρνου, η κανέλλα ... Α ρε φίλε!

Τι μας έκαμες με τούτο το παιχνίδι των αισθήσεων!
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Ά ρέ φίλοι μου τί όμορφα τούτα που μοιράζεστε μαζί μου!! Φιλιά πολλά σε όλους σας, αγκαλιές, ήρθα σπίτιν κουρασμένος τζιαι τωρά βρίσκω τουτα τα δώρα.

Συνεχίστε....
Ο χρήστης Leni είπε…
Η μυρωθκιά της χρυσής, φρέσκας πατάτας της τηανισμένης μες στο ελιόλαον, πιντωμένη που τη μυρωθκιά του αφκού που όρνιθα αλανιάρα, λουκάνικου χωρκάτικου κρασάτου με τον shίννο τζαι του χαλλουμιού της κουέλλας (μόνο τηανιτό το τρώω).

(να μεν πω επεινάσαμε)

Η μυρωθκιά των φρεσκοπλυμμένων σεντονιών.

Πιντωμένο με το σχόλιο του παπουτσόσυκου, η μυρωθκιά του αντηλιακού :)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γεια και Χαρα σας.
Μυρωδια... η πιο εντονη ειναι απο το σπιτι της γιαγιας μου οταν εφτιαχνε χαλλουμια. η αναρη της κουππας που αχνιζε με μπολικη ζαχαρη το τριγωνο παγωτο του Ρετζις με γευση κρεμα τριανταφυλλο, οι λεμονιες που ανθιζουν.. οι κεφτεδες μετα τη θαλασσα.. Οταν γυριζαμε απο το παιχνιδι και μοσκομιριζε το σπιτι κεικ.. Να σαι καλα Διασπορε.
Μαρια.
Ο χρήστης Leni είπε…
Μπόρω να πιντώσω αλλό'ναν;
Η μυρωθκιά της φρεσκοαλεσμένης κανέλλας που με έβαλλε η γιαγιά μου μιτσιά να αλέσω για να κάμει κολοκοτές, τσιππόπιττες, πουρέκκια με την αναρή, δάχτυλα-πιshίες, κλπ κλπ κλπ..
Ο χρήστης Λάζαρος είπε…
...duo fulla dafnis mes sto nero pou zestaine i giagia mou gia na zumwsei. Mastixa kopanismeni. Mexlepi. H murwdia tis gis pou anaduotan pou ta terratshia. Xaroupomelo. Xwma, ama vrexei kapou allou. To arwma pou arneitai na 3e8umanei panw sto ma3ilari. An8onero pou to zamboukko. Pikramugdalo stin anasa tis, otan me filouse. Lasmari. Levanta mesa sta asprorouxa. O fournos o purwmenos. O foukos. To prozumi.

Gum arabic. Masking medium. Ladopogia elaiografias. Kellari. Kava. Freskokommeno grasidi. Dermatino sakaki. Lazania. Siniki melani gia kalligrafia. Antiliako stous wmous tis. Plastika ntumata tetradiwn, diafani. Agora twn Louloudiwn, Amsterdam. Xlwrini pisinas sta mallia tis. Skouria stis xouftes mas pou tes souses jai to katrajuli. Xavara gia ton ppalouze. Moustos. Agioklima. Sokolata liwmeni sto bain-marie panw pou fountoukia ka$anismena. Koniakki.

Nargiles. 3eres floudes portokaliou sto tzaki. Garufallo sto gluko karudaki. 3ulino tavli, palio, tou kafene. Ouzo. Gardenia mes sto potiri. Dettol. Kuparissi anakato me an8ous esperidoeidwn sto Fasouri. Zesti saltsa mourwn panw pou pagwto vanillia. Vanillia karpos, to 3usma. Karbon. Kafekopteio. Kardamo se xarmani kafe Livaneziko. Maxallepi. Maxallepi livaneziko, siropi, xalepiana. Sfoliata. Pelekanió. Pissa pafitiki.

Verniki. To ixeio tou mantolinou, tou violiou, tis ki8aras. Karamella vouturou. Vrefiko derma. Poudra. Froutokrema. Farley's rusks. Palio parperiko. Mpoukovo panw pou ta kempapia. Freskopogiatismeno dwmatio. 8kuosmis 3eros, xalloumi trimmeno, rafkioles.
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Υπάρχω.

Έχουμεν τόσα κοινά ούλλοι μας. Έλειψεν μου τούτον ρέ παιθκιά. Ξέρετε πόσο με τάραξεν η οσφρησοανάμνηση σας ούλλους/?? Όσα εγράψετε εμύρισα τα, τζιαι τες πλαστικές κούκλες, τζιαι τα gum arabic τζιαι τες λεβάντες τζιαι ούλλα. άμα μιλώ για τούτα με τους χτερνιοφίλους, έν έχουμεν κοινά γμτ.
ΕΙλικρινά εφέρετε την ΠΑτρίδα κοντά μου πόψε.
Λάζαρε ετάραξες μας ολά.
Ο χρήστης ρίτσα είπε…
nai lazare ήταν πολλά ωραίο

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mondestrucken/Φεγγαρομέθυστος

Ελάτε στες μουσικές

Στη συναυλίαν των μαθητών του Διάσπορου.