Eγύριζα χτιτζιασμένος ώσπου τζιαι ήβρα ταβερνούαν
Άφηκεν μου πικρή γεύσην το πόστ μου εχτές. Έφκαλα τζιαι νεύρα, εγενίκευσα (ίσως παραπάνω απ ότι πρέπει) επρόσβαλα (τζιαι τον εαυτόν μου μέσα) εχτίζιασα. Για να μέν μου κάτσει το κακό στο στομάσιην μου τζιαι να σιειροτερέψει την παλιδρόμισην οξέων που με βασαννιά ούτως ή άλλως ορκίστηκα σήμμερα θα γυρίζω όπως το στοισειόν μές τα όρη τζιαι τα παραρά να έβρω τόπον που να μου "μιλήσει" στη ψυσιήν κατά 90%. Μόνον έτσι θα εξιλεωθώ, εσκέφτηκα.
Εκόττησα τους μιτσιούς της γιαγιάς τους τζιαι επιάσαμεν το αυτοκίνητον να πάμεν κάπου. Όπου μας φκάλει η στράτα. Η καημένη η Αγάπη απόρησεν γιατί έν της εξήγησα τί πάμεν να κάμουμεν τζιαι ενόμισεν εννα πάμεν ρομαντικήν εκδρομήν τζι εχάρηκεν. (Ξέρει με καλά, τζαι αν της εμολόουν οτι πάμεν για obsessive search αυθεντικού τόπου για φαϊν όπως μόνον εγώ τον φαντάζουμαι, έν θα επήαιννεν μαζί μου με καμία δύναμη -" άτε, go do your thing dude" εννα μου ελάλεν με τα σιέρκα ψηλά παρετημένα αλα αμερικάνικα).
Εφύαμεν προς Λεύκαρα, Βάβλαν (παναϊαμου ήντα ανήφορα). Βαβατσιννιάν κλπ.
Η Αγάπη επείνασεν πολλά τζι ερώταν 'μα γιατί εν καθούμαστε δαμέ' απαντώ 'εννεν καλά δαμέ' -έγινεν 30 φορές τούτη η κουβέντα, έσπασα της τα νεύρα της. Εκαταλήξαμεν στη θάλασσα ώσπου να έβρω τζιήνον που έθελα.....
Έν έσιει σε τουριστικά χωρκά καλούς τόπους πλέον!
Αυθεντικές ταβερνούες?? Γιόκ. Ούλλες που εκατέβηκα στα δήθεν 'γραφικά' χωρκά εδιαφημίζαν "LACE!!! LACE!!! COME SEE WOMEN LACE THEY MAKE" τζιαι άλλα όπως "CYPRUS MEZE OR ENGLISH BREKFAST ONLY 15 EUROS WITH PINT OF BEER" ή "PARIZZIAN CREPERY Ο ΚITSIOS" ή ακόμα το γνωστόν "WAX MUSIOUM and RESTAURANT THE 'FATSA' " (!!!)
Δηλαδή τα πιό όμορφα χωρκά που είχαμεν έν έχουν έναν τόπον να πάει ο τουρίστας που ενδιαφέρεται για το εντελώς αυθεντικόν φαίν τζιαι κουλτούραν (ο τουρίστας "foodie" που λαλούμεν στην αμερική) τζιαι μόνο εστιατόρια μαϊμούδες έσιει. Ντίσνεϋλαντ!!!! Γιατί???? Κρίμα.
Τα καλά τοπούθκια εν σε πιό απλά χωρκά (ξέρω τα τούτα, πάω τζιαι τζιαμέ), αλλά εγώ έθελα να δώ ΤΙ εικόναν διούμεν στον έξω κόσμον που (νομίζουμεν) τρώει κόνναρα τζιαι εννα τον πείσουμεν οτι η παλιόσουβλα η μυλλαρωτή των δκυό ημερών η κρουσμένη του μάστρε γιωρκή στο χωρκόν Χ εν φαϊν που αξίζει 15 ευρώ. Στα πιό ωραία μας χωρκά επουλήσαμεν την κουλτούραν μας φτηνά!!
Το λοιπόν.
Εγώ έχω απλές αλλά ιδιότροπες προδιαγραφές μου για ταβερνούες σε ορεινά ή παραλιακά μέρη. Επρόσεξα πως άμα έσιει τα εξής προτερήματα μιά ταβέρνα, νιώθω ευτυχισμένος, νιώθω είμαι σε νησί της μεσογείου, τρώω καλά (τζι έν πειράζει αν τα χρυσοπληρώννω, άτε ας πάει το παλιάμπελον):
Το λοιπόν:
1) Η πρόσοψη της ταβέρνας εν που πέτραν κακόχτιστην ή άτε που ψεύτικην πέτραν ή σταμπωτόν κουγκρίν ή υλικά αμφίβολης προέλευσης. Έσιει φκιόρα πολλά, άγρια, κλήματα, φοινιτζιές. Πάρκινγκ τσιακκίλι. Λαλούν την κάτι εντελώς αντιμάρκετινγκ όπως "ο Κίτσιος σας", "Η κώμα του γιαλού", "Τα εφτά αδέλφια" κλπ γνωστά
2) Τα τραπεζούθκια εν πλαστικά, τζιαι οι καρέκλες επίσης. Κατα προτίμηση LORDOS PLASTICS.
3) Έσιει τραπεζομάντηλο ππακλαβωτό μπλέ άσπρο που μυρίζει DIXAN.
4) Βουρούν κάττοι με ψαροκόκκαλα στο στόμαν τζαιι έσιει κοπελλούθκια στο πάρκινγκ που φκέννουν πάς τες επικίνδυνες αρχαίες σούσες στο πλευρόν της ταβέρνας (πογιατισμένες κόκκκινες ή κίτρινες)
5) Έν σου διούν τιμοκατάλογον. Σημαντικόν τούτον. Ούτε ρωτάς τιμές.
6) Έρκεται ο ιδιοκτήτης να σου πάρει παραγγελίαν όι το καρσόνιν που τη ρωσίαν. Ρωτάς τον "ήντα μπου έσιει καλόν σήμμερα μάστρε? Αρέσκει μου το ολόφρεσκον, άκουσα είσαι ο πάsh μάστρος του τηαννιού με τζιήνα της βάρκας χαχαα, έπεψεν με κοντά σου ο Κωστής Γιανή της Γιωρκούς" τζιαι απαντά σου "χαχαχα το κατα δύναμην κύριε ακούεις μόλις ήρτεν η βάρκα, τζιαι εισηγούμαι σου το παρπούνιν τζιαι το σκάρον, ακόμα έντα έβαλα μές το ψυγείον πιλέ. Μέν παραγγείλεις της σχάρας μεγάλον, έφερα τα εχτές τζιαι έννεν τόσο φρέσκον πιόν." (μετά ίσως προσθέσει "άεις το να το δώκω τους λευκωσιάτες που έν καταλάβουν χαχαχα)
ΤΟΥΤΟΝ ΕΝ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΝ. Να σου λαλεί αλήθκειαν ο ιδιοχτήτης.
7) Έρκεται το ορεχτικό τζιαι εν homemade η τασιή, όι του κουθκιού (καταλάβεις το γιατί ο σκόρτος έν βρωμεί παγιάτικος έν βρωμεί δηλαδή σάν τα λάστιχα) τζιαι τα παντζιάρκα εν σπαρταριστά, σκλερά, όξινα (εν καβλωμένα τζιαι ολοκότσιηνα αντί να εν πατσιαουριν) το καππάριν εν ολοπράσινον τζιαι τσιμπά σε το αγκάθθιν του, η σαλάτα φρεσκοκομμένη, όι του ψυγείου, ειδικά η ντομάτα (άμα βάλεις ντομάτα στο ψυγείο σκοτώννεις την ουσίαν που την κάμνει να εν γλυτζιά-ψάξετε το τούτον έν λαλώ ψέματα) τζιαι το ψωμίν ολόφρεσκον του φούρνου. οι ελιές εν πικρούδες τζιαι έχουν φέττες λεμονούιν τζιαι κούννες σκόρτο φρέσκον κυπριακόν μιτσήν -σημαίνει προσέχουν το φαϊν τους δαμέ!!! Εννα φάεις καλά. Αν δέν εν έτσι το ορεχτικόν, πιέρωσε τζιαι φύε τωρά μέν είσαι αρνίν!!!
8) Αν πάς σε ψαροταβέρναν: Όταν έρτει το ψάριν, έρκουνται μαζίν τζιαι οι πατάτες. Σημαίνει ετηανίσαν τες σε άλλον τηάνιν όι στο ίδιο να βρωμούν ψαρκές!! Οι πατάτες πρέπει να εν καρτσιουριστές που έξω, να μέν γυαλλίζουν που το λάδι, να εν κοκκινοκίτρινες, τζιαι ολοζώντανες. Το ψάριν να μυρίζει θάλασσαν τζιαι να αλοίφεις τα σωθικά του σκάρου πάς το ψωμίν με το λάδιν τζιαι το λεμόνιν τζιαι να το τρώεις σάννα τζι εν φουα γκρά.
9) Αννεν κρέας που επαράγγειλες στα ορεινά να ρωτήσεις αν θα γινεί της ώρας, που φρέσκον ζώον καλής ποιότητας, που μέρος του χτηνού κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Ο κώλος έν τρώεται, εν σκλερός!!!! Παρετάτε να τον σερβίρετε!! Το κρέας ποττέ να μέν εν well done τζιαι να γίνεται κορτάτζιην σάν τη σόλαν της μπότας. Επίσης να ρωτήσεις αν το εμισοψήσαν εψές τζιαι εβάλαν το στο ψυγείον (50% των κέντρων έτσι κάμνουν!!) Το ψητόν να μέν κολυμπά στες μύλλες ή να εν τόσο βαρυψημένον που μόνον τη γεύσην της δάφνης να νιώθεις. Η κουέλλα να εν μεσήλικας γευσάτη με μύς ούλλον ψαχνόν όι πατσιοκοτζιάκαρη λετσιασμένη που ήταν του θανατά οταν την εσφάξαν τζιαι να βρωμούν τα σωθικά της αγαμίαν τζιαι κατούρες.
10) Τέλος, αμα σου φέρουν καχέν να εν που το κατάστημαν, τζιαι να εν μεραχλίδηκος με καϊμάκκιν, πολλύν καφέν, τζιαι νερόν παγωμένον αλλά μούχτην όι πότσαν των 2 ευρώ..
Έσιει έτσι τόπους? Ναί. Πολλούς.
Ήβρα κανέναν σήμερα? Ναί, έναν.
Πού?!
Μεταξύ Ζυγιού τζιαι Άη Θεόδωρου μιά ταβέρνα πάς το κύμμαν εγυάλλισεν μου τζιαι η λίστα με τες προδιαγραφές εγέμωσεν τικκαρίσματα. Εκάμαμεν την αμπέλιν τζιαι εσσυχχώρεσα τες πιτόμουγιες.
Σχόλια
Εν πολλα ωραιον το φαιν του.
Εεε τζιαι το 1900 εν ωραιον στη Λαρνακα, αλλα εν εχει παραδοσιακη κουζινα. Βεβαια καμι πολλα ωραιο αρνακι φρικασε. Μμμ φαιν. Δαμε που ειμαι εν εσιει ετσι φαγια. Υποφερω.
Βασικα τζιαι εμενα αρεσκει μου ο,τιδηποτε διαλυμενο, παραγκο-ηδες. Ναι να μεν εχει μενου, τζιαι κυριως, να μεν εσιη ξενους.
Πολλά καλές οι εκλογές σου, έχω τα ούλλα υπόψην, πάω δαμέ τζιαι χρόνια στα στέκκια που είπες! Μα τί ωραίον το 1900 ά? Ξέρω τους προσωπικά τους ιδιοχτήτες εν πολλά πελλά άτομα.
Μα καλά ρέ εν έμαθες να μαειρέυκεις μεζέδες ολά?
Αμα παω Κύπρο εν να ψαξω τουτη την ταβερνα που λαλεις τζιαι θα πιω τζιαι στην υγεια σου!
Αρεσκει μου πολλα το φαη, αλλα ξερω τζιαι μαιρευκω μονον vegan πραματα. Μονον αν φαω εξω που σπιτι τρωω αλλα πραματα.
Συν της αλλης, ...Τα υλικα που να τα βρω? Ουτε φετταν εν εχει δαμε που ηρτα να χαθω. Περιμενω να ρτω Κυπρο να αφιερωθω στο φαην οπως πρεπει.
Να μου γράψεις να σου πώ τ' όνομαν της (ξέρω δύο στην περιοχήν) να μέν κάμνουμεν διαφημίσεις δαμέ :-)
Ούτε φέτταν έν έσιει τζιαμέ που είσαι! Δύσκολον.
Ελπίζω οι ντόπιοι μεζέδες να εν καλοί τουλάχιστο τζιαι να μέν δυστυχάς που την πεθυμιάν του κυπριακού.
εν καλά τα vegan πολλά, γράψε μας τζιαι καμιά συνταγούδα στο μπλόγκς σου ντόπιας παραγωγής.
Τζαι αλλού τζαι αλλού, απλά έτσι ώρα εθυμήθηκα μια συγκεκριμένη σε τούντην ανηφόρα.
Οι Κυπραίοι πρέπει να φέρουμε τα μίλλια μας με τις τιμές και την ψευτιά που διούμε για οθέντικ πρόντακτ στους τουρίστες.
Παναγία μου, καταλαβαίνω την πελλάρα με το να κάμεις ολοκληρωμένη αναζήτηση "σωστού" στεκιού!Κάμνω την συχνά περπατητή στην πόλη μου, με το αυτοκίνητο στην Κύπρο...Την καημένη την Αγάπη σου...ελπίζω στο τέλος να ευχαριστήθηκε τον τόπο που ήβρετε.
Λοιπόν, είσαι στη Λάρνακα, πάεις προς Περβόλια, μετά το τελευταίο roundabout (όπως έρκεσαι που το αεροδρόμιο) βρίσκεις φώτα. Αντί να πάεις αριστερά προς Περβόλια, πάεις δεξιά (Δρομολαξιά;;;). Στα 200 μέτρα η πρώτη στο αριστερο σου χέρι. Νομίζω λέγεται Μάριος, αλλα ίσως εν το όνομα του ιδιοκτήτη που θυμάμαι. Πάντα καλό φαί και χαμόγελο από όσους δουλεύουν εκεί.
Καλή όρεξη :)
H soubla sto stavro ths pswkas arese mou alla htan llion polli to alas ths. To parpouni ston ttakka sto latsi efanike mou fresko.
Έν εξαναπήα παλαιχώρι πιστεύκεις το?
Θα δοκιμάσω.
Αρέσκει μου πολλά να ψάχνω να έβρω τόπους οθέντικ. Αρκέψαν να γερνούν τζιήνοι που τους έχουν τζιαι σε μιά γενιάν εννα εξαλειφτούν έτσι που πάμε!
Η Αγάπη υποστηρίζει με ώς τη μιάν ώρα ψαξίματος μετά δυσανασχετεί επειδή πεινά!!
axairefti
Έν την εξανάκουσα τούτην της δρομολαξιάς, θα τη ψάξω εν στο δρόμον μου.
Να τους πώ "έστειλεν με η αχαϊρεφτη"? ;-)
sike
Εσύ έν έσιεις κανένα suggestion έγκυος γυναίκα μεζετζιήνα? χαχαχ
kyproleon
Μα λαλείς για το Νίκον το σουβλιτζιήν εν τζιαμέ που το 1974 θυμούμαι τον επιάνναμεν σουβλάκια τον τζιερόν που ήταν πέντε σελίνια η μικρή τζιαι δέκα η μεγάλη εμέναμεν σε τζιηνον το μαχαλλάν τότε. Ακόμα κάμνει καλό σουβλάκιν ο Νίκος, εν άθρωπος όνεστ που έν εθέλησεν να χαλάσει την ποιότηταν του ποττέ. Κάποτε πάω κόμα.
Ο ττάκκας στο λατσί πού έναι έν τον επρόσεξα.
qhqhqhqhqhqhqhqh
( φακκάτε μου ρε)
Συμφωνώ απόλυτα με την τασιήν - άμα η τασιή εν του κουθκιού, χωρίς κανένα λαδολέμονο έξτρα για περιποίηση, τότε σίουρα η ταβέρνα εν έσιει υπόθεση!
Θα συμφωνήσω επίσης με τη
'μωβ θάλασσα" - αν μπορέσεις να αποχωριστείς τις παραλίες, ξεκίνα περιηγήσεις προς Πιτσιλλιά, Μαραθάσα και λοιπές ορεινές περιοχές (προσοχή: όχι στην τουριστική πλέον Κακοπετριά). Θα καταλάβεις τι θα πει κυπριακόν χωρκάτικον φαίν!
Υ.Γ. Τζαι τι να κάμουμεν με τες τομάτες, αφού άμα μείνουν έξω που το ψυγείο χαλούν λόγω της ζέστης...
2)το διάβασα 3 φορές για να καταλάβω τι ειναι το "καχέν"...
γιατι χρησιμοποιείς χ?ειναι καποια διάλεκτος???
Γράφω "αν". Μιαν τζιαι άρεσεν σου ο ποιητής της Δόκης, ξαναθκιάβασε τον πρώτο στίχο του ποιήματός του.
Γιακουμής
τελικά σχεδιάζω σούβλες ανατολίτικες γεύσεις επειδή εθκιέβαζα για έναν τρόπον προετοιμασίας του χοιρινού που το μαλακώννει πολλά τζιαι είπα να δοκιμάσω :-))
Λάζαρε άκου τον βελισσάρην τζιαι εν φιλόσοφος φιλόμασος καταλάβει ;-))
Ηλιόδεντρον
Ωραίος κοιλιόδουλος μερακλής είμαι χιχιχι.
sike
Ξέρω το μάνα μου επέρασα τα, εν πολλά δύσκολον το φαϊν στην εγκυμοσύνη, τζιαι επίσης αξίζει σας να έσιετε ότι θέλετε, όποτε το θέλετε γιατί εν θαύμαν που παράγει το σύμπαν της κοιλιάς σας (copyright sike, all rights reserved) πρέπει ΑΜΕΣΩΣ να βρίσκουμεν καλό φαϊ να φάτε.
δοκησισοφη
χιχιχιχιχιχι. έσιει μιά δόση αλήθκειας τούτο για τους λευκωσιάτες τζιαι το ψάριν.
Έχουν να πουν οι ταβερνιάρηες επίσης οτι οι λεμεσιανοί έν καταλάβουν που σουβλάκια τζιαι σιεφταλιές (δηλαδή όποιος χώννει τη γεύσην της πίττας των σουβλακιών μές το έκτρωμαν της πίκλας έν έσιει υπόθεση)
κι αγνάντευε
Τα χωρκά τζιήνα ακόμα να τα ανακαλύψει ο τουρισμός τζιαι έσιει καλές ταβερνούες. Τζιήνον που έν καταλάβω: Στην Ιταλία παρόλον τον τουρισμο σε απόμερα χωρκά, οι ταβερνούες εν ούλλες αυθεντικές, με αγνά υλικά. Δέν τους επηρέασεν ο τουρίστας να πασταρτέψουν την κουζίναν τους. Στην ισπανίαν που εκάμναν σιοιρομέριν παραδοσιακόν, σήμμερα επροχωρήσαν τούντην τέχνη τζιαι ανεβάσαν την σε επιστήμη λόγω ζήτησης. Εγίνηκεν η ισπανική κουζίνα Ή ΚΟΥΖΙΝΑ της ευρώπης αυτήν τη στιγμή. Τί κάμνουν σωστόν τζιήνοι που εμείς έν ανακαλύψαμεν τζιαι πάν οι γαστριμαργικές παραδόσεις μας του κώλου?
σταλαματιά
Οι πατριώτες τζιαμέ που είσαι πώς διατηρούν την παράδοση τζιαι την ποιότητα του φαγιού στα τουριστικά? Ή εν χάλια μαύρα σάν τα δικά μας?
πράσινη νεράϊδα
χαχα. Σόρυ που σε εδυσκόλεψα. Σε ορισμένες περιοχές της κύπρου λέν "χ" αντί "φ" σε πολλές λέξεις. Ακούεται πιό μάγκικο να πιείς καχέν χιχιχιι
Ίσως μια καλη ιδέα είναι να νευριάζεις με εκείνους που μπορούν να δημιουργήσουν έτσι χώρους και δεν το κάνουν. Έχουν τη δυνατότητα και δεν τη χρησιμοποιούν.
Οι πιτόμουγιες.... έν έχουν τίποτα για να δώσουν, έτσι δεν αξίζει καν να θυμώνεις μαζί τους.
Όσοι μπορούν να δημιουργήσουν τούντους χώρους τζιαι δέν το κάμνουν εν σκλάβοι του ευρώ τζιαι δέν έχουν υπόθεση. ΕΙδικά τζιήνους που θωρώ παραλιακά σε τοποθεσίες ονειρεμένες που θα μπορούσαν να σερβίρουν φρέσκο ψάρι απλά μαγειρευμένο τζιαι τούτοι σερβίρουν βλακείες τζιαι περιπαίζουν μας νευριάζουν με πολλά.
σταλαματιά
Λυπηρό αυτό..
Δημήτρη
Η ωρα έξι το πρωί έσιει ξενύχτικα -εξαρτάται πού είσαι αραγμένος.
κυπρολέε
Άμα εν φρέσκο το παρπούνι έν έσιει καλλύττερο τηγανιτό. Αλλά μέν πάεις τίτσιρος να χαρείς ;-)
Έναν εν σίουρον. Άμαν ψάξεις, βρίσκεις!
Καλή συνέχεια