Ο βουδιστής δάσκαλος.




Βαστά με λλίον η κούραση, έν έχω κάβλες μετά που το δεκάωρον που εδίδαξα σήμερα να πλάθω όμορφες εικόνες, τζαι θα τα πώ απλα.
Λλία λεπτά πρίν να φύω για δουλειά το πρωί είδα τυχαία έξω που το παράθυρο τζι είδα τους βουδιστές που περνούν συχνά πυκνά που δαμέ να πλησιάζουν που απόσταση.  Έτρεξα να τους φωτογραφίσω όπως κάμνω κάθε φορά.   Με είδε ο Δάσκαλος, κάθε φορά με βλέπει.  Αντρέπουμαι, αλλά πάλε φκάλλω τους φωτογραφία.   Σήμερα είχαν καινούργιο πρόσωπο μαζί τους.

Μπροστά ο Δάσκαλος, ήρεμος, γεμάτος Άδειο.  Φορεί ζεστά ρούχα κάτω που το μανδύα, σκούφο.  Κάμνει ψοφόκρυο.  Πίσω του ο Μαθητής, συντετριμμένος, θωρείς τη δουλειά που κάμνει ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του.  Φαίνεται υποβάλλουν τον σε κακουχίες για να μάθει πώς αποβάλλεις το κορμί, κρυώννει, έχασεν βάρος, κουβαλά βαρύ δοχείο όπου πάει, διαλογίζεται συνέχεια, ασταμάτητα.  Τί να γυρεύει το παλληκάρι?  Απαρνήθηκε τα εγκόσμια για να βρεί την Ελευθερία μέσα που την ταπείνωση.


Πάλε επεράσαν που δαμέ τζι είδα τους.  Καμιά φορά έρκεται μου να βουρήσω πουπίσω τους να τους πώ να με πάρουν μαζί τους αλλά κωλώννω.   Μιά ζωή έτσι εννα κωλώννω φαίνεται.

Ή  εννα έβρω τους τρόπους μόνος μου, χωρις Δασκάλους άλλους.



Σχόλια

Ο χρήστης Neraida είπε…
Σημασία έχει η ελευθερία.
Οι τρόποι;
Χιλιάδες!

Ο λόγος που δεν υπάρχουν εγχειρίδια....
Ο χρήστης Richie είπε…
Συφφωνω με την Neraida.Σημασιαν εσhει να το θελεις τζιαι να το επιδιωξεις!
Ο χρήστης ruth_less είπε…
Συμφωνώ κι εγώ με τα πιο πάνω. Άμα θέλουμε ο καθένας μέσα μας θα βρει τους τρόπους και τους δρόμους.

Όταν ήμουν στην εφηβεία μου έρκετουν συχνά σπίτι μας ένας Γιόγκι (από αυτούς με τα πορτοκαλιά ράσα)... Η μάμμα μου εψάχνετουν πολύ τότε τζιαι ήταν ο "καιρός" του γιόγκα :) 'Eνα διάστημα έμεινε τζιαι σπίτι μας γιατί έψαχνεν τους η αστυνομία να τους συλλάβει (!) Έρκουνταν τζιαι διάφορες φίλες της μάμμας μου τζιαι εκαθούμαστεν ούλλες (myself including - 14 χρονών) τζιαι εκάμναμε διαλογισμό (ότι εκαταφέρναμεν anyway). Ήταν πολλά ωραίος τύπος... μεν σου πω εψιλοερωτεύτηκα τον τότε :)). Είχε πολλή ηρεμία μέσα του, αλλά και πολύ χιούμορ άμα τον εκοφκα μόνον του τζιαι επέτασσα του πελλάρες! Ανταποκρίνετουν τζιαι θυμούμαι είshεν μια σπιρτάδα στα μμάθκια του. Εμαείρευκεν μας (τους γονείς μου τζιαι εμένα δηλαδή, όι ούλλους) τζιαι κάτι φαγητά "δικά τους" τζιαι έπαιζε μας κιθάρα. Κάποτε έφευκα για το σχολείο τζιαι εθώρουν τον που έκαμνε διαλογισμό. Επέστρεφα, τζιαι ήταν τζιαμαί ακόμα ακίνητος... που εταξίδευκε; Έρκετουν σε επαφή με τον Baba έλεγε μας. it was a bit weird... αλλά έλειψε μου όταν έφυε που την Κύπρο.
Ο χρήστης ΚΥΠΡΟΛΕΩΝ είπε…
Diaspore na evreis monos sou tous trpous toulaxiston na men se valloun na parpatas xwris klatses mesa ston psofo.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Είσαι πολλά καλός δάσκαλος, θα ήσουν ο καλύτερος Δάσκαλος του εαυτού σου αν κατάφερνες να εφαρμώσεις τον τρόπο διδασκαλίας σου, πάνω σου, αν σε δεις σαν τον μαθητή σου.

Cool έννεν? :-))
Ο χρήστης ιων είπε…
Απορία: γιατί για να βρεί την ελευθερία του ο άνθρωπος πρέπει να απαρνηθεί τα εγκόσμια, να υποβάλλει σε κακουχίες, κ.ά το σώμα του΄;

ο Χριστός είπε " Αγαπάτε αλλήλους ως εαυτόν" ΄Αρα κατά την ταπεινή μου γνώμη, πρέπει να αγαπούμε πρώτα τον ευατό μας , να τον σεβόμαστε, και έτσι όπως νοιαζόμαστε για τον εαυτό μας να νοιαζόμαστε και για τους άλλους.
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Νεράϊδα

Δέν υπάρχουν εγχειρίδια μα υπάρχουν τεχνικές και μεθόδοι αυτοπειθαρχίας που βοηθούν το στόχο. Εμείς οι ίδιοι είμαστε το μεγαλύτερο βιβλίο ομως. Αλλά η σελίδα με τα "περιεχόμενα" μας διαφεύγει, απο κεί αρχίζουμε, σχεδόν τυφλοί, κεφάλαιο κεφάλαιο, αλλά όχι με τη σειρά.



Richie

Τζι εγώ συμφωνώ. Ακόλουθος κανενού δέν θέλω πραγματικά να είμαι, εν λύση δύσκολη, όχι για όλους. Αλλά θα ήταν μερικά πράματα πιό εύκολα, ξέρουν πώς να πειθαρχήσεις το πνεύμα με τεχνικές. Άμα ψάχνεις μόνος εν σάν να γυρεύεις μιάν πράσινη πετρίτσα στα σκοτεινά μιάς σπηλιάς γεμάτης με πετρες. Εννα δώσεις πάνω της αλλά μόνο κατα τύχη.




ρούθλες

Σηκώννει ανάρτηση η ιστορία σου, άρεσεν μου. Μεταξύ άλλων πραγμάτων που σίγουρα σ' επηρεάσαν, ο γιόγκι to be sure ήταν σταθμός έ?
Αν ήσουν μεγαλύτερη ίσως να είχες μάθει το διαλογισμό που τούτον καλά..
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Κυπρολέων

Όι ρέ κουμπάρε, δάσκαλον που θα με έβαλλεν να περπατώ χωρίς κλάτσες έν τον θέλω. Μα είδες αυστηρόν ύφος. Θυμούμαι το στρατόν.



Psychia

Bingo! Ακριβώς τούτον μάχουμαι να κάμω. Όπως ομως εσείς οι ψυχογιατροί δυσκολεύκεστε να διαγνώσετε τον εαυτόν, έτσι και οι 'καλοί' δασκάλοι βρίσκουν τα σκούρα αμα θέλουν να διδάξουν τες μεθόδους τους στον εαυτόν τους. Εν μεγάλη ευθύνη να πάρεις τη ψυχολογία σου στα δικά σου χέρια αντί να διάς άλλου την άδεια να σε βοηθήσει, σωστά?



ίων

Έν είναι ανάγκη να απαρνηθείς τίποτε για να βρείς την ελευθερία, εν μόνο μιά μέθοδος τούτη, που ταιριάζει σε λίγους. Πολλές οι μεθόδοι. Συμφωνώ με το 'αγάπα εαυτόν' εν το πρώτο βήμα. Αλλά η φράση σημαίνει, αγάπα τον με ολα όσα είναι δυνατό να δημιουργήσει μέσα του, όχι μόνο οσα δέν είναι 'αμαρτία'. Εδώ διαχωρίζω τη θέση της οργανωμένης θρησκείας απο τον ελεύθερο εαυτό.
Ο χρήστης Kykkos είπε…
Δυσκολεύκουμε πολλά να πιστέψω Διάσπορε ότι ο οποιοσδήποτε ακόλουθος, τζιε ειδικά θρησκείας, έσhει ελεύθερον εαυτόν.
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Κύκκο δυσκολεύκουμαι τζι εγώ να το πιστέψω. Οχι για την ελευθερία, ελευθερία βρίσκεις αμα αφεθείς σε θρησκεία ολόκληρος -βρίσκεις ελευθερία μές τη μεγάλην της φυλακή αλλά δέ θωρείς πλέον τους τοίχους είναι αόρατοι οπότε έχεις την ψευδαίσθηση ελευθερίας.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Νομίζω ότι η θρησκεία ή η ιδεολογία διά σου ένα σσιοινι 3 μέτρα. Πέρα που τα τρία μέτρα δεν ξέρεις πως είναι ο κόσμος. Εσιει θρησκείες ή ιδεολογίες που δεν σε αφήνουν ελεύθερον να ζήσεις ούτε καν μέσα στα πλαίσια που μπορεί να σου επιτρέψει το σσιοινι. Έχει κόσμο που θέλει την ασφάλεια που προσφέρει το σσιοινί για μπορέσει να ζήσει ελεύθερος έστω τζαι μέσα στα 3x3xπ m² χώρου που αφήνει το σσιοινί. Σιαίρομαι που λαλεις διάσπορε ότι δε χρειάζεσαι την ασφάλεια του σιοινιού. Από τα λεγόμενα σου φαινεσαι τζαι ελεύθερος που την ελευθερία σου
Ο χρήστης Diasporos είπε…
anonymous

σύμφωνοι σε όλα. τζιαι ειδικά στο τελευταίο -ακόμα τζιαι που την ελευθερία εν καλά να είσαι ελεύθερος..
Ο χρήστης Kykkos είπε…
Καζαντζάκης, κουμπάρε. "Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτε, είμαι ελεύθερος"

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mondestrucken/Φεγγαρομέθυστος

Ελάτε στες μουσικές

Στη συναυλίαν των μαθητών του Διάσπορου.