Ελεγία: Ο Πατριάρχης της γειτονιάς.

Ο κύριος Χένρυ, ο περήφανος με την τραγιάσκα γέροντας, τρείς πιθαμές αντράκι όλο ξύδι και σηκωμένα ειρωνικά φρύδια, ο ετοιμόλογος που πάντα στεκόταν όρθιος μπροστά στις καταιγίδες της ζωής, ο κύριος Χένρυ που αψηφούσε το κρύο φτυαρίζοντας χιόνια στα ενενήντα τέσσερα του χρόνια χωρίς να ζητά βοήθεια ποτέ  ("ανήμπορος είμαι και θέλεις να με βοηθήσεις" -μου είχε πεί τότε που τον είχα πλησιάσει με το φτυάρι μου χαμογελαστός ένα κρύο πρωινό του γενάρη μετά απο την χιονοθύελλα που μας σκέπασε)   ο  κύριος χένρυ που είχε παραξενιές πολλές, μάζευε παλιοπράματα στο σπίτι του εφημερίδες, σπασμένα μηχανήματα, κούκλες, ποδηλατάκια, βάζα γυάλινα, τραπεζάκια, βιβλία  -ώς το ταβάνι γεμάτο το σπίτι σκουπίδια άλλων ανθρώπων που τα μάζευε με μανία στα παλιατσίδικα κάθε σάββατο που πήγαινε να αγοράσει και να πουλήσει-   τόσα μάζεψε που το σπίτι ξεχύλισε και δέν μπορούσε πλέον να μείνει εκεί και ζούσε δίπλα στης κόρης του,   ο κύριος Χένρυ ο γαλανομάτης ηλιοκαμένος γέρος που περπατούσε με καμάρι κάθε απόγευμα με τον γείτονα τον κύριο Πελετιέ και πειράζανε μαζί τις πουτάνες, τους χασικλήδες και τους φίλους τους παλιούς στις βεράντες τα καλοκαίρια,  ο κύριος Χένρυ που έχασε δυό παιδιά με τρόπο τραγικό, ο κύριος Χένρυ που καθότανε τα πρωινά έξω απο την πόρτα του για να βλέπει την κίνηση στο δρόμο και να τη σχολιάζει γελώντας, αυτός που νίκησε τη λύπη και τη φτώχεια του 1930 όταν οι γονείς του τον άφησαν ορφανό, αυτός που δούλεψε αγόγγυχτα να στηρίξει μόνος την κόρη του όταν έχασε τη γυναίκα του, αυτός που πέρασε τα τελευταία του χρόνια περιορισμένος σ' ένα δωμάτιο 2x2 μπροστά στην τηλεόραση ξεχασμένος χωρίς ζωντανούς γύρο του, ο κύριος Χένρυ  αρρώστησε βαριά το πρωί.   Το μάθαμε όταν είδαμε απ' το παράθυρο  τα κόκκινα φώτα του ασθενοφόρου να φωτίζουν το κέρινο πρόσωπο της τελευταίας αυτής πομπής του.  Δέν ξαναρθε πίσω και ξεψύχισε μονάχος στο νοσοκομείο.



Αντίο πατριάρχη της γειτονιάς.



 

Σχόλια

Ο χρήστης ρίτσα είπε…
ελυπήθηκα...
βάρτου τζιαι ένα λουλούδι που μένα
Ο χρήστης Kykkos είπε…
Αιωνία του η μνήμη. Εφόσον εκατάφερεν να υπαρχουν ανθρώποι που να γράψουν έτσι ελεγεία για λλόου του τότε σημαίνει εκέρδισεν την "παράδεισο"
Ο χρήστης Diasporos είπε…
ρίτσα θα του βάλω :(




kykkos

Εκέρδισεν την πιλέ την παράδεισον ο γέρος. Σήμερα εμαζευτήκαν λίγοι στο σπίτι να τον αποχαιρετήσουν. Έν έκλαιεν κανένας, είχεν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τζιαι έφυεν χωρίς να τον λυπάται πλάσμαν. Μακάρι να φανούμεν τυχεροί με τον ίδιο τρόπο.
Ο χρήστης Neraida είπε…
Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχούλα του...
Ο χρήστης ruth_less είπε…
Λυπούμαι πολλά άμα πεθανίσκει κάποιος μόνος του... εν το αντέχω μέσα μου γιατί κανένας δεν το αξίζει τούτο. Έζησε στο full τη ζωή του, έκλεισε ο κύκλος φυσιολογικά. Εύχομαι νάναι ευτυχισμένος τζιαμαί που επήε!
Ο χρήστης Diasporos είπε…
νεράϊδα

Ακούει την ευχή σου. Να σαι καλά.


ρουθλες

Τουλάχιστο έζησε, τούτο ξέρω το. Χωρίς παράπονα έζησε. Όπου τζιαι να πάει έτσι θα είναι. Μα θα πεθυμώ συχνά να τον έβλεπα να κάθεται στη βεράντα του τα βράδυα.
Ο χρήστης νηφάλια είπε…
μπράβο του που ήβρε τόση δύναμη στη ζωή του..

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mondestrucken/Φεγγαρομέθυστος

Ελάτε στες μουσικές

Στη συναυλίαν των μαθητών του Διάσπορου.