Gesamtkunstwerk.

Μερικές σκέψεις σκόρπιες, περίεργες που Είδα απόψε..



Τυχερός είναι ο άθρωπος που έχει στο λειβάδι της φύσης του ποταμάκια πολλά, άλλα να κυλούν παράλληλα, άλλα να ενώννουνται να κολυμπούν παρέα, και άλλα να χύνουν το νερό τους σε λεκάνες ανάμεσα σε βουνά.  Τυχερός όποιου η φύση διαχωρίζει τα μέρη της ζωής του σε στεγανά σάν του υποβρυχίου δωμάτια, η δουλειά ζεί στη μιά μεριά, τα χόμπυ στην άλλη, η οικογένεια αλλού, κι όλα μαζί προχωρούν χωρίς να πολυεπηρεάζουν την εικόνα που έχει για τον εαυτό.  Πρέπει να είναι μεγάλη ικανοποίηση να μήν έχεις την ανάγκη να συγκεντρώσεις τον εαυτό σου, όλες του τες πτυχές σε μιά γραμμή που να ενώννει όσα Είσαι κι όσα Κάνεις.


Αν οι ποταμοί σου που διασχίζουν τις κοιλάδες του Κήπου έχουν καημό να βρεθούν μεταξύ τους, να σμίξουν τα νερά τους και για χιλιάδες χρόνια της ύπαρξης σου αυτός ο σκοπός τους αναταράσσει, τους φουρτουνιάζει γιατί ο έρωτας που τους ανακινεί είναι ανεκπλήρωτος χωρίς τη συντροφιά τους διπλανούς ποταμούς, αν γεννήθηκες μ' αυτό το χάρτη στην ύπαρξη,  έχεις επιθυμία να τους χύσεις σ΄ένα τεράστιο ωκεανό για να σμίξουν την ουσία τους και να αναγεννηθείς μαζί τους, Ωκεανός κι εσύ.


Συνήθως οι άνθρωποι αυτοί είναι καταραμένοι/προικισμένοι, έχουν ταλέντα και ιδιότητες σε πολλά μέσα έκφρασης της ζωής, τα οποία εκ πρώτης όψης δέν έχουν σχέση μεταξύ τους.  Είναι συνήθως γεμάτοι έρωτα για όσα προσφέρει το σύμπαν, για όσους έρχονται στο δρόμο τους, τους γεμίζει αγάπη ο Άνθρωπος, η μορφή, η ύλη, το πνεύμα, η φύση, η αρχιτεκτονική της επικοινωνίας,  κι όλα αυτά τα όμορφα μεταφράζει η ψυχή τους σε παράλληλες ιδιότητες έκφρασης, σε ποταμάκια χιλιάδες που κυλούν χωρίς να επικοινωνούν αισθητά  μεταξύ τους.  Κι αυτό είναι βασανιστικό.  Το  "δέν ανΟΙκω"  συνέχεια το νιώθει ο μάστρος του Κήπου  όταν παρατηρά την κοιλάδα του με το πάζλ των νερών να διασχίζει τα χώματα χωρίς φόρμα ή λογική καμία.

Θα μπορούσες άνθρωπε να περάσεις τη ζωή σου ολόκληρη ψάχνοντας γιατί δέν ανΟΙκεις.


Μα δέν είναι αυτό που πρέπει να ψάχνεις.


Αυτό που γυρεύεις, ο σκοπός της ζωής σου στο ταξίδι αυτό, το Magnum  Opus που λέγαν οι σοφοί, είναι να βρείς τον κοινό παρονομαστή να σε ολοκληρώσει, να οδηγήσει τα ποταμάκια στον Ωκεανό.  

Μήν κοιτάζεις άλλο την κοιλάδα, άνοιξε καλά το τρίτο μάτι στο μέτωπο το κρυφό, αυτό που βλέπει τα αόρατα, άφησε το μυαλό να ταξιδέψει στη συνείδηση εκεί που το DNA  σου έχει καταχωνιάσει τους κωδικούς της ιδιαίτερης σου ύπαρξης.  Δές ποιός είσαι, καθαρά.  Εκεί πέρα απ' τον ορίζοντα, εκεί που νομίζεις τελειώνει η ύπαρξη, ζεί ο Ωκεανός σου και σε περιμένει να σκάψεις τ' αυλάκι που θα οδηγήσουν τους ποταμούς στην αγκάλη του.

Σταμάτα να κοιτάζεις το χάος και να διερωτάσαι γιατί είσαι έτσι.  Γιατί να μήν έχει φόρμα το Μέσα σου, γιατί να μήν μπορείς να ζείς κομματιαστά.  Σταμάτα τώρα και Δές.  Άρχισε το σκάψιμο αμέσως, δέν έχουμε πολλύ χρόνο μπροστά μας, μιά σπίθα είναι η ζωή και θα σβήσει όπου να σαι.  Δέν υπάρχει χρόνος για χάσιμο άνθρωπε.  Η αλήθεια σου σε περιμένει υπομονετικά, αλλά όσο περνά ο καιρός το φώς της γίνεται πιό αμυδρό, και σύ περισσότερο μύωπας.    Πιάσε σκαπάνη, φτυάρι, ίδρωσε για το καλό, το σκάψιμο γίνεται αυτή τη στιγμή όχι μές την ανάμνηση ή τη μνήμη ή μές την προσπάθεια ελέγχου του μέλλοντος.  Το σκάψιμο σε φέρνει στο παρόν συνέχεια.


Και όταν σκαφτούν τ' αυλάκια και γίνουν τα πολλά  Ένα θα ζείς την κάθε στιγμή κουρδισμένος, αρμονικός, η έκφραση στο Έξω θα είναι το ίδιο με το Μέσα.  Όπως ζωγραφίζεις ένα πρόσωπο θα μιλάς με κάποιον, με τον ίδιο τρόπο.  Όπως αγαπάς τον εαυτό, θα αγαπάς το ζητιάνο, όπως κοιτάζεις το δέντρο θα κοιτάζεις το χέρι σου, όπως δουλεύεις τους αριθμούς στη δουλειά σου θα δουλεύεις τον εγωισμό σου ή τα αισθήματα.  Μιά φόρμα, ένας τρόπος, ανοιχτός τρόπος.

Το βλέπεις το κλειδί μέσα σου άνθρωπε?  

Οι νόμοι της φύσης, η φυσική, δέν σταματούν εκεί που αρχίζει το μυαλό σου άνθρωπε.  Οι ίδιοι νόμοι κυβερνούν τη συνειδητότητα σου.  Το βλέπεις??


(εδώ δυσκολεύουν τα πράματα,....)


Όλα είναι ένα στο σύμπαν, οι αστροφυσικοί πασκίζουν χρόνια να βρούν τη θεωρία, τα μαθηματικά που ενώννουν το Μεγάλο με το Μικρό, τη θεωρία της βαρύτητας, του χωροχρόνου μαζί με την κβαντική μηχανική που διοικά το άτομο,  μα δέν τα καταφέρνουν, ξέρουν οτι υπάρχει μα τους διαφεύγει.  Στο μικροσύμπαν του μυαλού, οι ίδιοι νόμοι διοικούν την ύπαρξη.  Ζούμε στο μακρο-επίπεδο, εκεί που οι νόμοι του Μεγάλου φαίνονται εύκολα, η βαρύτητα των σκέψεων και της μνήμης είναι πράγματα φανερά.  Στο μικρο-επίπεδο, στο κβαντικό του μυαλού, οι νόμοι είναι άλλοι.  Μα υπάρχει ο τρόπος ΜΙΑ  θεωρία, να ενώννει τα δύο μαζί.  Και τότε ολοκληρώννεσαι.



Thoughts??????

Σχόλια

Ο χρήστης Κουνούπι είπε…
Αρέσαν μου πολλά οι σκέψεις σου φίλε Διάσπορε. Σκέψεις δικές μου δέν έχω να προσθέσω γιατί είναι σαν να βλέπω και σκέψεις που έχω κι εγώ σε αυτά που γράφεις. Εκτός από αυτό:

Τελικά έχουμε επιλογή στο άν θα είμαστε πολύπλοκοι ή μονομανείς, διαλλακτικοί η επίμονοι; Τί τελικά οδηγεί στο magnum opus και ποιός το κρίνει αυτό;

Εκτιμώ βαθύτατα το "μη ανήκειν". Είναι μεγάλη αρετή. Οδηγεί ταυτόχρονα στην μοναξιά αλλά και στην ελευθερία.
Ο χρήστης rose είπε…
σε επισκεφτηκε ο Ερμης ο Τρισμεγιστος
διασπορε???

:-))

χχχ
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Κουνούπι

Την επιλογή την κάνουμε πρίν γεννηθούμε, όχι με τη νόηση όμως. Νομίζω το μυστικό είναι να καταλάβεις τις λειτουργίες της φύσης σου και να έβρεις το δικό σου το κλειδί. Κάθε οργανισμός έχει το κλειδί του.


ρόουζ

Έκατσα έξω που το στάρπακς και πέρασε δίπλα μου με τον καφέ του μιά γυναίκα με σάρπα Hermes ;-) και με επι-σκέφτηκε ο λεβέντης να μου πεί δυό λογάκια. Και του άκουσα..
Ο χρήστης ruth_less είπε…
Εθκιέβασα σε μονορούφι... Τι να πω! Εθκιέβασες το μέσα μου τζιαι ερμήνευσες μου το, τζιαι έκαμες μου το ανάλυση για να με καταλάβω καλλύτερα. Είμαι μες τούτη την κατάσταση α-συνείδητα έχει λίγο καιρό. Έρκεται η αρμονία τζιαι νοιώθω Ωκεανός... μετά χάννω το... μετά βρίσκω το! Αλλά ούλλο τζιαι πιο συχνά βρίσκω το τούτες τις μέρες.

Ευχαριστώ.
Ο χρήστης Diasporos είπε…
ρούθλες

:))


..ο έχων ώτα...
Ο χρήστης Neraida είπε…
Άρεσεν μου που έχεις εκφράσει τα πιο βαθειά μου πιστεύω.

Το μόνο ανοίκω είναι στον Ωκεανό!
Ο χρήστης Νάσια είπε…
Έχεις δίκαιο. Η εικόνα του χάους μπορεί να σε παραλύσει, μπορεί να σε κάνει να χάσεις μια ζωή, ενώ το να σκάβεις συνέχεια αποδυναμώνει αυτή την αίσθηση της ματαιότητας και μπορεί να ενώσει τα πολλά σε ένα.

Από την άλλη, το χάος σου χαρίζει ένα συναίσθημα ίλιγγου που συχνά δεν μπορείς να του αντισταθείς. Κι είναι φορές που έχεις ανάγκη να αφεθείς σ’ αυτή την αβεβαιότητα σκοπού και να πνάσεις από τον κάματο της διαρκούς προσπάθειας.

Δύσκολη η ζωή. Πιο δύσκολο να την διέλθεις με αξιοπρέπεια, χωρίς να την χαραμίσεις, κι απολαμβάνοντας την συνάμα.
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Νεράϊδα

μονο ο ωκεανός μπορεί να μας χωρέσει όπως είμαστε.


Νάσια


Μαζί το χάος να συνυπάρχει με την Ένωση. Και τα δύο χρειαζόμαστε. Τον ίλιγγο που προσφέρει το άγνωστο, με το Ένα που κρατά ακέραιο το Είναι.
Ο χρήστης Ωραία Ελένη είπε…
Τί ωραία που τα λες πάντα φίλε μου... Είμαι κι εγώ σε φάση που τα σκέφτομαι όλα αυτά αλλά δεν είμαι σε καθόλου κατάσταση να τα εκφράσω... μερικές φορές σκέφτομαι πως ίσως να ήταν καλύτερα να ήμαστα λιγότερο περίπλοκοι και να κοιτάζαμε κατάματα τη ζωή και της λέγαμε και ένα μεγάλο ευχαριστώ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mondestrucken/Φεγγαρομέθυστος

Ελάτε στες μουσικές

Στη συναυλίαν των μαθητών του Διάσπορου.