Πατέρας.

Έμεινες σχεδόν όλη νύχτα ξύπνιος.

Κρατάς το χεράκι της κόρης για να νιώθει ασφάλεια οταν ο βήχας και η μύξα δέν την αφήνει να αναπνεύσει καλά,  και οταν κοιμηθεί πάς δίπλα, κρατάς αγκαλιά το κορμάκι του γιού που τρέμει με πυρετό.

Δέ θέλουν γάλα, ούτε νερό, ούτε φάρμακο να πιούν.  Μα η ενέργεια σου η δυνατή και ήσυχη που τους λέει οτι είναι όλα καλά και οτι είσαι εκεί τα πείθει να ενυδατωθούν, να κάνουν κουράγιο όταν το πικρόγλυκο φάρμακο τους γεμίσει το στόμα εχθρούς και το μυαλό σκέψεις ανασφάλειας.

Καθαρίζεις τον εμετό απο το παντελόνι, κάνεις μπάνιο.  Σε λίγο ξανά εμετός.   Αυτή τη φορά στην αγκαλιά σου.  Και ούτε σε πειράζει καθόλου.  Ξανακαθαρίζεσαι.  Το δίωρο κλάμα ούτε που σ' ενοχλεί πραγματικά την ώρα που το αντέχεις μές τα φτιά σου, κι ας φουσκώννουν τα συναισθήματα κρυφά σου, ας χάννεις κρυφά την υπομονή  - μα έρχεται κι άλλη, κυμματιστή, σοφή να σ' αγκαλιάσει.  Βούδδας.  Ξέχασες να φάεις, να ξυριστείς, να σκεφτείς τες νευρωτικές σου σκέψεις, καθάρισες απο τα υπαρξιακά και ζείς το Τώρα.  Δέν είσαι πλέον Εσύ, είσαι για Άλλους το δοχείο και ο βράχος.  Δέν ανησυχείς με τον τρόπο που ανησυχεί η μάνα  -αυτή βάζει το συναίσθημα μπροστά μπροστά και πανικοβάλλεται με τον πυρετό, την πονά που τα παιδάκια της ταλαιπωρούνται έτσι, ταυτίζεται μαζί τους και την καταβάλλει.  Δέν μπορεί να κοιμηθεί, και την πιάννει κλάμα.

Εσύ έχεις ζητήσει συνειδητά και με πείσμα να παραμερίσουν τα συναισθήματα.  Η γυναίκα σου ράκος.   Την κρατάς κι αυτή, της λές "μέχρι αύριο θα' ναι καλά, μήν ανησυχείς, δέ θα πάθουν τίποτε", και κοιμάσαι για μιά ώρα ακόμα.
Παραμερίζεις το μικρό θυμό που ένιωσες με τον εμετό, τη νύστα και την αγωνία, με την συναισθηματική ανάγκη της γυναίκας.  Δέν είναι ώρα τους, λές  "θα σας νιώσω ύστερα, φύγετε"  -όπως κάνεις πάντα, μα το ύστερα ποτέ δέν έρχεται.


Ξυπνάς  (τρόπος του λέγειν)  να πάς δουλειά με παράξενο σφίξιμο.  Ο γιός σου θέλει αγκαλιές και κλαίει δέ θέλει να φύγεις, είναι μόνο 2 χρονών και δέν καταλαβαίνει.   Του διαβάζεις τα βιβλία του όλα, με αππωμένο ύφος να νιώσει οτι όλα θα' ναι καλά, τον ησυχάζεις.

Και πάς δουλειά.

Όλοι σου φταίνε, και δέ θέλεις σήμερα να υποστηρίξεις κανένα.  Δέ θέλεις να σ' έχουν ανάγκη και είσαι απότομος.

Έχεις ξεχάσει να ζήσεις την ανησυχία και την ευθύνη.  Έχεις σβήσει την ανάγκη να βιώσεις το άγχος που σε καταβάλλει οταν το σπλάχνο σου βασανίζεται ή αρρωστά με τους κινδύνους της γρίππης.  Η υπομονή σου σάπισε, η θαλπωρή σ' έχει κάψει.  Μα νιώθεις περήφανος που εσύ έδωσες και στάθηκες εκεί βράχος όταν έπρεπε.   Ούτε κάν σκέφτηκες οτι φοβάσαι ή κουράστηκες.


Και τώρα σε τυλίγει ένας παράξενος αλλόκωτος θυμός που δέν έχει λόγια.  Γεμίζεις ενοχές.   Διερωτάσαι γιατί να τον νιώθεις αφού ο ρόλος σου αυτός είναι, να στηρίζεις στην ανάγκη.  Νιώθεις άσχημα επειδή έπρεπε αγόγγυχτα να τον ζούσες το ρόλο.  Μιχτά τα συναισθήματα, σε συγχίζουν πολύ.  Κι έρχονται οι νευρωτικές σκέψεις δυνατότερες να σου επιτεθούν.

Άχ πατέρα πατέρα, δέν κατάλαβες οτι ίσως και σύ θα ήθελες να κρυφτείς στο μπάνιο εν το μέσω της νυχτός να ρίξεις κανένα κλάμα απο την κούραση, ή να πάρεις τηλέφωνο ένα φίλο να του πείς "αμάν δέν αντέχω ρέ είναι όλοι άρρωστοι και έλιωσα".  Αντί αυτού, σε ρωτούν πώς πάει η οικογένεια κι απαντάς "εε, εψιλοαρρωστήσαν, τί να κάμουμε έτσι έν τα μωρά"  και τίποτα δέν είπες γι αυτά που νιώθεις.


Και σαπίζουν τα αισθήματα σου.


Μάθε λεβέντη μου να τα εκφράζεις.  Τα μιχτά συναισθήματα δέν είναι κακό.  Γίνεται να είσαι βράχος και να σε καταβάλλει η προσπάθεια ταυτόχρονα, δέν σε κάνει λιγότερο άντρα αυτό.  Αδειάζεις, κι αυτό σε κάνει δυνατότερο.  Νιώσε πόσο βράχος είσαι, και νιώσε πόσο φοβάσε και είσαι δειλός μαζί.  Όλα νιώσε τα.

Σχόλια

Ο χρήστης Neraida είπε…
Τι καλός παπάς είσαι :-)

Μεν ταλαιπωρείς όμως τον εαυτόν σου με ενοχές.
Είσαι βράχος σήμερα γιατί αυτή είναι η ανάγκη.
Αύριον όμως που θα πέσει ο πυρετός και θα μπορείς να αλλάξεις ρόλο, γίνε εσύ το μωρόν χιχιχιχι
να αποφορτιστείς, να εκφραστούν τα συναισθήματα.

Ξέρεις, τα συναισθήματα θέλουν να εκφραστούν. Αν αργήσεις 1-2 μέρες να τα εκφράσεις, εν τζιαι εννα σου βάλουν τόκον χιχιι

Πάντως, οι στιγμές που εν άρρωστα τα μωρά μας ( ο Θεός να τα έσιει καλά πάντα ) συνάουμεν την δύναμην τζιαι τον νουν μας όπου τον έχουμεν!
Ο χρήστης Blackbeard είπε…
Ρε φίλε ακριβώς τα ίδια περνώ τα τζιαι γω τωρά που μιλούμεν. 'Ετσι είναι, εν καλά που λαλείς, εν σαν ένστικτο η συμπεριφορά μας νομίζω.
Ο χρήστης ruth_less είπε…
Πόσο σε Νοιώθω!

Γιατί έχουμε τόσες υπεράνθρωπες απαιτήσεις που τους εαυτούς μας? Ναι, αντέχω και δεν αντέχω, μπορώ και δεν μπορώ, είμαι εκεί και μακάρι να ήμουν αλλού, είμαι βράχος και λυώνω. Οι αμφίρροπες όψεις του Εαυτού... αυτές που μας κάνουν Άνθρωπο.

Εύχομαι να είναι περαστικά σύντομα Διάσπορε μου.
Ο χρήστης rose είπε…
είναι ρόλοι βίαια αδειασμενοι πάνω σε όλους και όλες μας

και πάλι οσο κι αν φανει παράξενο, οταν υπάρχει ένας άρρωστος στο σπίτι κανείς δεν βλέπει εκείνον που τον φροντίζει οτι χρειάζετια πραγματικά και εκεινος στηριξη (πολλές φορές διπλή)...
Ο χρήστης stalamatia είπε…
Περαστικούλια στα μωράκια σου.
Σου χαμογελώ διαβάζοντας τη τελευταία παράγραφο της Νεράιδας.
Ο χρήστης Richie είπε…
Αχ φιλε μου ποσον σε νοιωθω τζιαι σε καταλαβαινω αλλα να ξερεις ακομα τζιαι πας τον βραχον βρισκει τροπον το νερον τζιαι καμνει οασεις φανερες για τα πλασματα που τες εχουν αναγκην.Ετσι τζι εσυ πρεπει να σαι φανερος τζιαι με την ιδιοτηταν του βραχου αμμα τζιαι με την ιδιοτηταν της οασης.

http://entourichie.blogspot.com/2009/11/blog-post_12.html
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Νεράϊδα

Δυναμώννει τον άντρα να είναι καλός πατέρας. Αλλά όπως είπες πρέπει μετά να αποφορτιστείς, αλλιώς γίνεται το στρές σου εγωισμός. Θα προσπαθήσω πόψε. Η μέθοδος μου είναι απλή. Κάθεσαι στα σκοτεινά, ακούεις μουσική και αναπνέεις, νιώθεις τες αναπνοές να έρχονται, να φεύγουν και τις προσέχεις. Με κάθε εκπνοή αποβάλλεις τα συναισθήματα.

Τζιαι συνάεις το νού σου.



blackbeard

Εν ένστιχτο εντελώς ανεξέλεχτο. Μετά αν έρτει η σκέψη να μας κυβερνήσει τζιαι καταλάβουμε τί πρέπει να γίνει, καλά. Περαστικά των μωρών.



ρούθλες

Έχουμε πολλές απαιτήσεις. Εν καλά να τες έχουμε, να τες βλέπουμε, μετά να τες αφήννουμε να πάν στο καλό. Εν σταματούν να γεννιούνται, τζι εμείς έχουμε χρέος να μέν τες κρατούμε.


rose

Αυτοί οι ρόλοι είναι που διχάζουν τους ανθρώπους, τα φύλα. Είναι μηχανισμοί πλαστοί, δέν μας ανήκουν, μα δέν μπορούμε να τους αποβάλουμε εντελώς..
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Σταλαματιά μου σ' ευχαριστώ, σήμερα εν καλύτερα.



richie

Αρέσκει μου η εικόνα του βράχου τζιαι της όασης.

Το ισοζύγιο τους δυναμώννει μας. Μόνο βράχος δέ γίνεται, δέν το αντέχω να είμαι μονόπλευρος. Θωρώ πως έσιει τζι άλλους άντρες με τα στοιχεία που αγαπώ, τζιαι σιέρουμαι.
Ο χρήστης Κκουλλάς είπε…
Λάλε μας Διάσπορε να μαθαίνουμε τζι εμείς οι άπειροι. Περαστικά των μωρών, προσοχή μην αρπάξεις τζι εσύ κανένα κρύωμα τζαι όλα θα φτιάξουν. Ο βράχος πάντως αργεί να καταλυθεί τζαι εν καταλάβει που κακουχίες τζαι δύσκολους καιρούς
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Κκουλλά

Να σαι καλά κουμπάρε. Που λαλούν 'θέλεις υπομονή να σαι γονιός' ούλλοι σούζουμεν την κκελλέν μας μα αμαν το δείς που πρώτο χέρι καταλάβεις την έννοιαν χαχαχ. ξέρεις κάτι? αμαν αρρωστήσουν τα μωρά, εσέναν το σύστημα σου πιάννει αμυντική στάση έν αρρωστάς εύκολα γιατί η φύση θέλει σε να είσαι καλά να τα προσέχεις. Εν περίεργο πράμα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mondestrucken/Φεγγαρομέθυστος

Ελάτε στες μουσικές

Στη συναυλίαν των μαθητών του Διάσπορου.