Music Genius Series #2 Ο θκειός ο Γιωρκουλλής ο Ληκετής

Άν έχεται 3 λεπτάκια χρόνον και καλά σπήκκερς, ακούτε να χαρείτε τούτον το φοβερόν κομμάτι για Βιολοτσιέλλον Μόνον του.  Βάρτε υπόψην όμως χα, κλείστε τα μμάθκια αννοίξετε τα φκιά.  Έσιη τζιαι πιό δυσνόητα κομμάθκια το κατάστημαν, αλλά πόψε τούτον άκουα το στο άιππο μμου τζιαι εφκιάχνουμουν, τζιαι έτυχεν τζιαι ήβρα το στην ΕσούΣωλήναν σε εχτέλεσην που μου εσήκωσεν την τρίχαν.  

Το σόλο αυτόν, είναι γραμμένον από έναν κατάπελλον Θείον ασπρομάλλην πλατοσιηλάν, που εκτιμώ πολλά τζιαι συχνά συζητούμεν μες τη φφαντασίαν μου (μέσω μεταφραστή) τζιαι συμβουλεύκει με ήντα μπο ννα κάμω.   Η εχτέλεση είναι που έναν παιδίν μαλλιαρόν τζιαι παχουλλόν, που ξέρει τ'άντερα του πας το βιολοτσιέλλο μάσσιαλλα του (για να το παίζει τόσον καλά, δκιαβάζει 8 ώρες την ημέραν τζιαι σίουρα παραμελά τες ανάγκες  της/του   γκόμενας/ου τες νύχτες ο γάρος ξέρω τους τούντους μαλάκες τους πορωμένους).

Όποτε ακούω τούτον το κομμάτιν ειδικά τζιαι άλλα του είδους του, ηλεκτρίζουμαι σαννα τζιαι είμαι παλλήκαρος ετοιμοπόλεμος.  Πετάσσουμαι πάνω να χορέψω, ενώ υπο κανονικές συνθήκες είμαι σοβαροφανής τζιαι στα μέλη  λλίον ασυντόνιστος.  (σσΤο κομμάτιν τούτο χορεύκεις το σάννα τζιαι όπως αππίδησες να κόψεις το σύκον, έμπηκεσσου ξαφνικά κάτι χοντρόν σε τόπον πο'ν έπρεπεν τζιαι προσπαθείς να το ποάλεις πάση θυσία πρίννα γινεί παραπάνω ζημμιά.  Ταυτόχρονα σούζεις τα σιέρκα σου παντές τζιαι ετσιππώσαν πάνω σου δέκα κοράζινοι να σε κουκκουφίσουν.  Εν βασισμένον πας τον παραδοσιακόν ουνγκρικό χχορόν Τσιαρντάς, που εν πολλά μερακλίδηκος, τεστοστερονικός, τζιαι έσιη απήχησην πας τους σκάπουλλους που θέλουν να δείξουν στες κορασιές τον αντρισμόν τους.)

Επηρέασεν λοιπόν πολλά την μουσικήν μου τούτος ο Θείος, ο ουνγκροεβραϊκής καταγωγής,  τζιαι ειδικά το γράψιμον μου για έγχορδα γιατί έσιη έναν ύφος αππωμένον, τζιαι άγριο συνάμα -σαν την κρητική μμουσική τζιαι τα ποντιακά -πελλανίσκουμμε άμαν τα ακούω τζιαι θέλω να τραβήσω συμβολικά μασιέρκα να φκώ αντάρτης τζαι να φορήσω κοντοβράκες, μαντήλλια τζιαι άλλα συμβολικά ρούχα.  Επάντρεψεν την κλασσικήν ο Θκειέ Γιωρκουλλής με την παραδοσιακήν μουσικήν της ουνγκαρίας, όι όμως με τζείντον τρόπον τον obvious που ο κάθε παλαβός συθθέτης τσιαρλατάνος που σύρνει μέστο κομμάτιν καμμιάν κλίμακαν χωρκάτικην, 2-3 παραδοσιακά όργανα, φέρνει τζιαι κανέναν ππουστόγερον που ανγκανίζει τζιαι λλίον σε ψευτοπαραδοσιακό στύλ τζιαι νομίζει "ενώννει" μουσικές παραδόσεις.  Ο θκειούλλης είναι Shaman (όπως κάθε σωστός συθθέτης) που λέν και οι Ιδδιάνοι του αμαζονίου.  Σε υποσυνείδητον επίπεδον ερούφησεν τες δκυό μουσικές, επρήστην, εδιαλογίστην, ενήστεψεν, τζιαι εξέρασεν τες η ψησιή του Έναν Πράμαν Νέον το οποίον έκαμεν έκρηξην τύπου Big Bang τζιαι επετάχτηκεν σε νέαν κατεύθησση τζιαι επήρεν σαν στοιχεία μόνον τες αφηρημένες διότητες της κάθε μουσικής τζιαι εδημιούργησεν ννέον Σύμπαν ---όι να τσιλλά τα κλισιέ της παραδοσιακής πας σε αναγνωρίσημες αναφορές παλλιών συθθετών ή εποχών, ή σελινίσιμες αντιγραφές του Πεττόβεν.  Έν έκαμνεν juxtapose, με λλία λόγια, έκαμνεν merger και evolution/explosion  της Γλώσσας.

Όταν εμπήκεν δέ ο Θκειέ-Γιωρκος πουκάτω που τον άτσαλον και βίαιον μαύρον πέπλον τους κομμουνιστές που αρπάξαν την χώραν του τάχα να την ελευθερώσουν που τους γερμαννούς, απαγόρεψεν του το πεφωτισμένον Υπουργείον Κουλτούρας -ακούεις- να γράφει "τούντες πελλάρες τες ιττελλέξιουαα"  τζιαι εβάλλαν τον να γράφει πράματα νούσιμα που καταλάβει ο κόμμος ο απλός που θέλει να πισκαλλιά μόνον τζιαι να σούζεται όπως τον πίθηκον μες τα clubs των κολλεχτίβων, μα τούτος έγραφεν κρυφά τα επεναστατικά του έργα με το τζιερίν τες νύχτες για να μέν τον ιστείλουν Σιβηρίαν να καταριφτεί μες τα σιόννια ντελικάτος μουσικός που ήταν, τζιαι έχωννεν τα μες το πιάνον του να μεν του τα φάν οι ποντιτζοί.  Εφοάτουν πάντα τες αρχές πολλά, γιατί οι δικοί του ετσαφαλλοθήκαν μες το Άουσβιτς το '43 που τους μαννούς τους χιτλερικούς, τζιαι επίσης ούτε τους κομμουνιστές που εισβάλαν ύστερα την ουνγκαρίαν αρέσκαν τους οι εβραίοι ιδιαίτερα οπότε έκατσεν πάνω.  

Όταν τα εκατάφερεν επιτέλους ο καημένος, έφυεν τους νύχταν τζιαι επήεν στη Βιένην της Αστρίας τζιαι έμεινεν, που τον εθέλαν οι φιλόμουσοι μεταναζιστές μεσοαστοί.  (Τραγική Ειρωνία)   Επαίξαν του οι αστριακοί τη επαναστατικήν μμουσικήν του που δέν είχεν ξανακουστεί τζιαι εποθαμμάσαν.  Αποδείχτην ότι ήταν ταλέντον.  Εβούττησεν όπως τον λυσσιάρην μες την μοντέρναν μουσικήν, να τα μάθει ούλλα.  Έτσι τετραπέρατος που ήταν τζιαι η ψυσιή του γεμάτη πόνον αληθινόν όι φτιαχτόν σαν εμάς τους ππίσσηες(εκρούσαν τη μμάναν του οι δκιαολότεκνοι οι SS), εγίνην διάνοια τζιαι άφηκεν εποχήν, κομμάτιν σκάρτον έν έφκαλεν ο κκεραττάς.  

Ά Θκειέ Γιωρκουλλή μου, θεός μακαρίσει σε, τζι εν έγραψες τζιαλλα να 'χουμεν.  Τζιαι καγρίζω που την μουσικούλλαν σου την γλυκύτατην εμείς οι πέντε ξέρουμεν καλά, τζιαι πιάννει μας μοναξιά.  Ξέρει ο κόσμος μόνον κάτι λλίον τα κκομέρσιαλ σου που την Οδύσσειαν 2001, τζιαι το Eyes Wide Shut - τί να γινεί, κάμνουμεν τζιαι κανέναν κκόμπρομάιζ εμείς οι ακραίοι πέρκι μας παίζουν τα κομμάθκια μας οι ορχήστρες, γιατί τωρά που εφύαν οι κομμουνιστές τζιαι οι φασίστες να μας απαγορεύκουν έν ηξέρουμεν τί ρόλον παίζουμεν στη γήν, γιατί άμαν λείψει το απαγορευμένον π'ον γλυτζιήν, γίνεται μμια ρουτίνα τζιαι το ακραίον, τζιαι αρκέφκουν τζιαι λαλούν μας οι ειδικοί ότι τωρά πρέπει να το πουλούμεν καλλύττερα το προϊόν, τζιαι να βρίσκουμεν ακροατήριον γιατί έν έσιη απήχηση το στύλ, ακούεται του κόμμου παράξενα σαν την ταινίαν τρόμου ημίsh, λές τζιαι φταίμεν εμαίς που τα φκιά τους έν γαΐζουν γρί,  τάχα πως αλλάξαν οι τζιεροί, έσιη γνώμην τζι κουτσή μαρία επειδή βαστά 10 ευρώ να γοράσει μουσικήν, τζιαι εννα μας κλείσουν τα μαχαζιά του Μυαλού μας οι αμπάλατοι πτού τους.

Εννα πάνα ζήσω αλόπως στην Βόρειαν Κορέαν να μου διούν ραφτίν με τες βέρκες του παμπού οι σπιούννοι του Κκίμ Τζιωνήλ του Ττάππου, να με βάλλουν να γράφω μόνον τσιφτετέλλια κορεάτικα για να χαριεντίζουνται οι νηστιτζιοί του υπήκοοι, πέρκι βάλω πείσμαν τζιαι έβρω την Πηγήν, να θαυματουργίσει παραπάνω ο νους μου όπως του θκειού μου του Γιωρκή.  Έτσι με συμβουλεύκει άμαν μιλούμεν.  "Πήεννε βασανίστου νάκκον, το γιόν μου," λαλεί, "τζιαι εγίνεις μαλθακός, εξήασεν ένταλως να κλώννει πόνον της η ψυσιή σου τζιαι επάσιηνεν εγίνην σιήρος που την καλοπέραση, τζιαι γυρεύκει λόγους να πιτσιαρίζει μες τα βόρβορα μόνη της."


Άτε, είπα τα καλά.  Ακούτε το κομματάκιν τωρά.  Άμαν τελλιώσει, άν σας επιτρέπει το ακουστικόν attention span σας το μετα-μοντέρνον (3 λεπτά εν το maximum ακούεις!  -τζιαι τζιήνον μόνον αν δκιαβάζεις όπως ακούεις, τρομάρα σας), ακούτε λοιπόν την άλλη κίνηση που είναι χαλαρή και χαδιάρα. 




Σχόλια

Ο χρήστης ΚΥΠΡΟΛΕΩΝ είπε…
Diaspore, prepei na dkiabazw ta post sou 2 fores gia na katalabw inta pou laleis - sygxwra me eimai engineer.

Na se rwthsw kati mporei na jereis, gyrw to 2000 epeia sto londino tziai eisie mia ekthesi mias persidas pou ekamne protest to katesthmeno sto iran. Ekame mou foveri entypwsh ena installation me 2 oQones h mia antikrh ths allhs. Sthn mia etraoudan enas antras xazoxaroumena laika traoudkia tziai pou thn allh mia genaika gemath pono. Estekesou sthn mesh tziai eprepe na Qwreis pisw sou na deis thn ekrfash sta proswpa tou enos aman etraouda o allos. Jereis inta pou laloun thn kalitexnida na koitajw na evrw to video?
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Την κοπέλλαν δέν την ηξέρω, έσιη πολλές.

Άσε πόψε αν εύρω ευκαιρίαν να σου στείλω λινκς του YouTube, με καλήν περσικήν αφου σου έκαμεν εντύπωσην. Άκου τούντο παλληκάριν προς το παρόν

http://www.youtube.com/watch?v=YZG6mEPV5ZE
Ο χρήστης ΚΥΠΡΟΛΕΩΝ είπε…
nomizw oti to onoma ths en Shirin Neshat

http://en.wikipedia.org/wiki/Shirin_Neshat

alla en eimai siouros
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
shiri laloun ta stroumfakia sta tourkika:PPPPP
(papastroumf=shiribaba)
Ο χρήστης Diasporos είπε…
κυπρολεων
thank you
έκαμα έναν research γιατί δέν τη ξέρω την κοπέλλα, ενδιαφέρων τα projects της, άν και δέν είναι παραδοσιακή περσική η μουσική που χρησιμοποιά.


ανώνυμε

έκαμες με τζιαι εγέλασα

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mondestrucken/Φεγγαρομέθυστος

Ελάτε στες μουσικές

Στη συναυλίαν των μαθητών του Διάσπορου.