Η Καθαριότητα






Με κόπον   οι κοπέλλες πάς τη ράσιην τους κουβαλούν κούζες ολόμαυρες με νερόν γεμάτες που τον ποταμόν τ' ορεινού τους του χωρκού

Κουβαλούν  τες σσιωπηλά η κάθε μιά τζιαι τη δικήν της

Εν ασήκωτον το βάρος, τζι οι κούζες  εύθραυστες, το νερόν ευκολοσιώνοστον
τζιαι τόση προσοχή χρειάζεται που οι κοπέλλες στη δουλειά τους  έν γελούν, έν ακούουν τα πουλιά που κελαηδούν, έν μυρίζουνται τα φκιόρα, έν θυμούνται τα κοπελλούθκια τους.

Δουλεύκουν παρέαν οι κοπέλλες, άλλες εν μιτσιές, σφιχτοβύζες, άλλες γερόντισσες με τη σοφίαν στα πρόσωπα σάν τες ρυτίδες τους βαθκειάν.


Τζιαι πλώννουνται τζιή τζιαι δά του ποταμού,  σ' έναν χωράφιν, μαζίν να πλύννουν τ' άπλυτα τους.

Μές σε καζάνιν χάλκενο, βράζουν το νερόν τζιαι πλυννίσκουν τα ρούχα ούλλα, τα σεντόνια, τα εσσώρουχα.  Τα άσπρα τους.  

Εννιά γεναίτζιες συνεργάζουνται αρμονικά.



Η Συγυρισμένη διπλώννει.
Η κοτζιάκαρες  καθοδηγούν τζιαι δέρνουν τα ρούχα να καθαρίσουν..
Η Ήρεμη τζι υπομονετική κρεμμάζει τα.
Η Άφοη που τη ξημαρισιάν,  κουβαλεί τα λερωμένα.
Η Τολμηρή,  άφκει φωθκιάν.
Η Δυνατή, ποσφίγγει τα.
Οι θκυό οι φίλες ι στο βάθος συνάουν τα να τα πάρουν έσσω.

Τζιαι Δκυό  Άντρες, ένας μόνος του μές το σπίτιν με την μεγάλην πόρταν, ο άλλος στα δεξιά κοντά στο δάσος,  έν δουλεύκουν κόμα, έν νεκατώννουνται, τζιαι μόνον καρτερούν τες κοπέλλες να τελειώσουν τη δικήν τους τη δουλειά, για να αρκέψουν τζιήνοι την Επόμενη δουλειά.  






Σχόλια

Ο χρήστης ρίτσα είπε…
enta wraio
Ο χρήστης Eólica είπε…
Οι 9 γεναίτζες εν ο εαυτός μας; Τζιαι οι άντρες που μας κρατούν δέσμιους; Δουλεύκουμεν τόσο πολλά που εν μπορούμεν να απολαύσουμεν τη ζωή; τα πουλιά τζιαι τα δέντρα;
Ο χρήστης Diasporos είπε…
ρίτσα

:) ευχαριστώ, έγραψα το με όρεξη για τούντον πίνακα.



Εόλικα, οι 9 γεναίτζες εν ο εαυτός μας που έσιει τούντη δουλειά: να πλύννει τα άσπρα μας. Τα αθώα μας δηλαδή. Μόνον η θηλυκή ενέργεια κάμνει για να κοντέψει στα αθώα μας τζιαι να τα πλύννει. Γι αυτόν οι δύο άντρες προσέχουν την που απόστασην, να μέν νεκατωθούν τζιαι να χαλάσει η δουλειά. Μα επίσης, προσέχουν να μέν φύει η θηλυκή ενέργεια πρίν τελειώσει η δουλειά.

Κάμνουν τους επιστάτες δηλαδή.

Λαλεί μας ο πίνακας "για να ισιώσει κάτι μέσα σου, πιάσε τες καλλύττερες σου αναμνήσεις τζιαι φκάλε τες έξω στο φώς, να τες πλύννει η ενέργεια που εννα συνάξεις άμα πιντώσεις τα συναισθήματα που έσιεις για τες γυναίκες στη ζωή σου --- της Στετές, της Μάνας, της Θείας, της Αρφής, της Ερωμένης, της Κόρης, της καλλύττερης φίλης,της απλά γνωστής σου, τζιαι της άγνωστης γυναίκας στο δρόμο, να τες πιάσεις ούλλες τζιαι να τες κάμεις Μιάν Ιδέαν μές το νούν, τζιαι να περάσεις τες καλές σου αναμνήσεις μέσα που την Ιδέα της Θηλυκής ενέργειας, τότε θα αρκέψεις να νώθεις ξανά Αθώα. Εννα πλύννουν τα άσπρα σου να τα δείς.

Η αντρική ενέργεια δαμέ εν τούτη που κρατά την Τάξη των πραγμάτων, όι δεσμά. Εν απλά συμβολισμός. Οι γεναίτζες τζιαι οι άντρες εν μέρος Μιάς Ιδέας που εμοιράστηκεν σε τούντο ratio γυναίκες-άντρες ξεπίτηδες.

Σάν να λαλείς "για τούντη διαδικασία, πρέπει να σκέφτουμαι 90% με μαζεμένη θηλυκή ενέργεια, τζιαι 10% αντρική. + - να σκέφτεσαι, όι φύλο μόνο.

Έχασα σε?
Ο χρήστης Itsmylife είπε…
Έν τζιαι κουτουρού που λαλούμεν, "ο γυναικείος νους"..!
Ο χρήστης Neraida είπε…
Ότι τζιαι να συμβολίζει Αρέσκει μου!

Αρέσκει μου η διαδικασία της εκκαθάρισης. Να "ξεβρωμίζω" τον χώρον, να τον ανανεώνω τζιαι να τον κάμνω να λάμπει, να μουσκομυρίζει τζιαι να έσιει την αντανάκλασή μου.

Διαδικασία που την κάμνω κάθε καλοκαίρι, μιας και η υπόλοιπη χρονιά εν τόσο πιεστική που δεν προλαβαίνω να κάμω τα πάντα!

Ουφ! ανυπομονώ να αρχίσω.

Μαζί με τη δουλειά γίνεται κάτι μέσα μου, εσσωτερικές διαδικασίες. Αφήνω τες όμως να γινούν ασυνείδητα. Εν θέλω να ξέρω. Μόνο να νιώσω καλά!
Ο χρήστης stalamatia είπε…
Πολλά όμορφη η εικόνα,αλλά μόνο σαν εικόνα ,ευτυχώς που εφκήκαν τα πλυντήρια .χα χα χα .

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mondestrucken/Φεγγαρομέθυστος

Ελάτε στες μουσικές

Στη συναυλίαν των μαθητών του Διάσπορου.