Μικρή εξώπορτα με φαγοπότι μαστορικό

Συνταγή για σουπιές καπνιστές στα κάρβουνα με λινγκουϊνι, σκορδάτες, όσο να πιείς τρείς πύρες:




Πιάννεις σουπιές με το μελάνιν, μικρές κυπριακές, ολόφρεσκες.
Δέν τες καθαρίζεις.  Φκάλλεις μόνον το κοκκαλούδιν τους τζιαι διάς το του παπαγάλου σου, ή χρησιμοποιάς το σάν letter opener, ή κολλάς 12 μαζί σέ σχήμα ηλιαχτίδας τζιαι κρεμμάζεις το πάς τον τοίχο σου αν είσαι λίγον πάτρωνος, ή φυτεύκεις τα πάς σε σανίδιν όρθια σάν τες σπόντες του φακκίρη.


Άψε τα κάρβουνα.   Πιέ μιάν πύραν.

Βάλε έναν μιτσήν να τους κάμνει αέραν τζιαι εσύ πήεννε στην κουζίναν.
Τρίψε δύο κρομμύθκια, πέρασε τα που τρυπητόν να ρέξει μόνον το ζουμίν.  Αλατοπιπέρωσε το ζουμίν.  Χύσε το πάς τες σουπιές, σφίξε τους τζιαι ένα λεμόνιν, τζιαι μαρίναρε τες ώσπου να γινούν τα κάρβουνα, περίπου έναν εικοσάλεπτον.

Στο μεταξύν, έχεις κόψει ένα μέτριο θάμνον λασμαρί  που τον κήπον (πρόσεχε να μέν εκατούρισεν πάνω κανένας σσhύλλος)   τζιαι έβαλες τον να φουσκώσει μέσσε σίκλαν που νερόν για μιάν ώραν.  Το λασμαρίν θα είναι το μέσον καπνίσματος.  (copyright Diasporos, all smoking rights reserved)   

Πιέ αλλο μιάν πύραν.


Στο μεταξύν εχόγλασες νερόν να εν έτοιμον να ψήσεις λιγκουϊνι ή σπαγέττι οταν έρθει η ώρα.

Στο μεταξύν έπιασες μία κκελλέ σκόρδον ολόκληρην, ετύλιξες την σε ασημόχαρτον με το ελαιόλαδον, τζιαι έψησες την σε σιγανό φούρνον για μιάν ώρα να καραμελλώσει.

Βάλε τες μαριναρισμένες σουπιές σε σχάραν (εστέγνωσες τες με χαρτίν, εννοείται, τζιαι άλειψες τες λάδιν τζιαι έσυρες τους λλίον άλας), κάτσε τες πάς τα πυραχτωμένα κάρβουνα για 1 λεπτό  (μέν αφήσεις τα κάρβουνα να ποκάτσουν δηλαδή, πρέπει να πετάσσουνται ακόμα γλώσσες φωθκιάς -θερμοκρασίας  300-350c.)  Τσουρούφλισε τες σουπιές κοντά στο κάρβουνον, για να κάμουν γεύσην.   Μέν τες βαρυψήσεις γιατί εννα γινούν λάστιχο, απέβαλε το κυπριακόν αμμέ του ψησίματος well done ούλλων των φαγιών...   Αμέσως ρίξε πάς τα κάρβουνα το θάμνον που το λασμαρίν το βρεμένον.  Θα ποκαπνίσει.  Κάτσε τες σουπιές τέλλεια πάς το λασμαρίν τζιαι βάλε μιάν κούππαν να τες καλύψει ποτζιήνες τες στέηλλες στηλ, να κρατήσεις τον καπνόν πάς τες σουπιές.  Κάπνισε τες για 2 λεπτά μόνον.  Πιέ μιάν πύραν μονορούφι.  

Βάλε πάνω τα μακαρόνια (δέκα λεπτά ψήννουνται)

Σε τηγάνιν άλλο, ρίξε τον μισό καραμελλωμένο σκόρδο σε καφτό ελαιόλαδο, τζιαι τες σουπιές μαζί.  Σπάσε τους σάκκους με το μελάνι να πάει παντού μές το τηγάνι.  Προσεχτικά, μέν τα κρούσεις!!   Ρίξε τζιαι μαϊτανόν.  Έτοιμος.

Τα μακαρόνια εγινήκαν αλ τέντε, εχτός αν είσαι βλάκας τζιαι βαρυψήσεις τα.  Στραγγίζεις τα, τζιαι νεκατώννεις τες σκορδοσουπιές μέσα.   

Αν ήταν το σέξ φαϊν, θα είχε γεύση τούτης της σουπιάς καπνιστής με σκόρδο.  






Σχόλια

Ο χρήστης Leni είπε…
Σλουρπ!

Νομίζω θα την εκτιμήσει ιδιαίτερα ο παπάς μου τούτη τη συνταγή!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οι σουπιές είναι τα αγαπημένα μου θαλασσινά...

(Μέτρησα τρεις μπύρες πριν τις ψήσεις πάντως...)
Ο χρήστης Demetris είπε…
Ou thkia/ole!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εν καλή η ισορροπία δυνάμεων που κρατάς Διάσπορε... ταίζεις τζιαι το πνεύμα τζιαι το σώμα με εκλεκτά "εδέσματα".

Keep eating :)
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Leni
Να του πείς να τη δοκιμάσει. Πράγματι εν πολλά νόστιμη.


Λεμέσια
Σάν τες σουπιές έν έσιει....
Τες μπύρες προτιμώ τες πρίν το φαϊ, έτσι να ζαλιστείς λίγο, να ετοιμαστείς για την απόλαυση του απλού αλλά υπέροχου πιάτου..

Δημήτρη
Δοκίμασε.... μιλούμεν για πολλά Θκιάολε συνταγή, όσοι την εφάαν επαλαβώσαν.

ρούθλες
Αχ καλή μου, πασκίζω να βγώ Έξω που τα εδέσματα σου πνεύματος γιατί τραβούν σάν τα πλοκάμια τζιαι δέν κάμνει καλό. Πασκίζω να μάθω να είμαι Ένα Σώμα/Πνεύμα -δύσκολο μου.
Ο χρήστης Demis G είπε…
να στείλουμε μέηλ του Μαμαλλάκη να σε επισκευτεί Διάσπορε :)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δημητρη
Ποιός έναι τούτος?
Ο χρήστης Demis G είπε…
αυτός: http://www.eliasmamalakis.gr

:)
Ο χρήστης Marl3n είπε…
Ama! Nomizw mporw na me fantastw se fasi barbeque nite na kamnw touti ti sintagi! Klaps klaps! Distixws mexri na paw CY kai na mou apsei karvouna o tatakis mou den exei chance na kataferw na kanw ti sintagi sta afilo3ena 3ena...

1 problem though.. Ti einai ekeinos o 8amnos?

Btw cos de mporw na piw mpires, ginetai na katevasw 3 potirakia vodka enne :)?

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ελάτε στες μουσικές

Τρώγοντας το Ντούριαν