Επήραν του το σπίτιν του κ Nguen του γείτου.

Το σεπτέβρην έγραψα δαμέ  την ιστορίαν του κ.Nguen του ζαχαροπλάστη δακάτω στην πόλην μας, που άννοιξεν μιτσήν κατάστημα στη γειτονιά με κκέηκς βιετναμέζικα, τουρτες κολοκασιού (έγραψα τζιαι τη συνταγήν τότε)  επίσης με green tea, λοκμάδες με παπάγια, τζιαι άλλα υπέροχα εξωτικά εδέσματα όπως σιοίρον πάς το ψωμί με τη ζάχαρη τζιαι τη σόγια (άπαιχτο γλύκισμα, trust me).   Εζούσεν το 'αμερικάνικον όνειρον'  ο γελαστός  κ. Nguen με την φαμελιάν του  ούλλη που μάλλον δέν είσιεν τον ήλιον μοίρα στο βιετνάμ, ήρτεν δαμέ τζιαι εγόρασεν ενα σπίτι παλιόν τζιαι μεγάλο τζιαι έσασεν το έδωσε ζωή.   Δυστυχώς εγόρασεν το με τζιήντα δάνεια τα τοξικά, γμτ, τα άτοκα για 5 χρόνια που μετά πάει ο τόκος ψηλά.  Μάλλον εσκέφτετουν να το πουλήσει σε άλλους ακριβά αμαν το έσαζεν, τζιαι να πιάσει τα ριάλλια να γοράσει άλλο σπίτι.   Κάθε εφτομάν που επήεννα να γοράσω κάτι (για neighborhood support *buy Local* )  εφαίνετουν μου λυπημένος τελευταία.  Έν εχαμογέλαν τόσο, τα μούχτη samples εσταματήσαν, τζιαι ελλίανεν την πραμάτεια, τζιαι δέν ήταν τόσο φρέσκα τα γλυκά του πλέον γιατί εφύλαεν τα αντί να πετάσσει τα παλιά.

Πρίν μιά εφτομά ξαφνικά έγραψεν ΚΛΕΙΣΤΟΝ.   Τα κάντζιελλα στα παράθυρα.  Άδειο το μαγαζί.

Εχτές, στο σπίτι έξω FOR SALE ταπέλλα.   


Έχασεν τα ούλλα ο καημένος.  Πού θα πάει τωρά?   

Έφαν του τα η τράπεζα τζιαι η κκελλέ του που ετόλμησεν να προσπαθήσει να παίξει με το σύστημαν τζιαι αντί να κερδίσει έχασεν....

Σχόλια

Ο χρήστης ruth_less είπε…
Ελυπήθηκα πολλά Διάσπορε μου. Πόσοι και πόσοι ειδικά στην Αμερική επάθαν τούτη την "στραβάρα" με τα άτοκα δάνεια τζιαι τωρά εν μες τους δρόμους ολόκληρες οικογένειες. Όμως έννεν μόνο "ιστορίες". Εν πραγματικότητες που τις ζουν αθρώποι σαν εσένα τζιαι μένα γμτ! Θυμώνω με το σύστημα που διά ελπίδες στον κάθε γέριμο ότι ξαφνικά μπορεί να ζήσει όπως oνειρεύκεται... τζιαι στον κάθε γέριμο που αρπέσσεται που τούτη την ελπίδα - με ρίσκο ΤΑ ΠΑΝΤΑ!! - τζιαι ννα τωρά... Πολλά κρίμα. Τι να πω :(
Ο χρήστης ρίτσα είπε…
...

κρίμας
Ο χρήστης Diasporos είπε…
ruth_less
Επάθαν την πολλοί. Εκατομμύρια μάλιστα. Τζιαι δακάτω η τράπεζα έν αστειεύκεται. Πιάννει σου το αμα εν πληρώσεις σε τρείς μήνες το δάνειο. Επιστεύκαν ούλλοι οτι η αξία των σπιθκιών εννα συνεχίσει να ανεβαίννει τζιαι θα πουλήσουν το σπίτι ακριβά κάποτε να ξελασπώσουν. Ο παραπάνω κόσμος μάλιστα που έσιει σπίτιν ετράβησεν λεφτά εναντι της 'αξίας' του για να κάμνουν ζωές, αυτοκίνητα, σπουδές, ακριβά ρούχα κλπ, επιστέψαν οτι μιάν μέραν εννα ξιχρεωσουν αμα πουλήσουν τα σπίθκια τους. Τωρά που εππέσαν οι τιμές 30% εφάαν την ούλλοι. Χρωστούν παραπάνω ριαλλια που την αξίαν του σπιθκιού αρα εκάτσαν πάνω. Ευτυχώς έν έπαθα έτσι κακόν που τη κκελλέν μου. Που εγόρασα σπίτιν έθελεν ο τραπεζίτης να μου δώκει διπλάσια που τζιήνα που του εζήτησα! Είπα "όι" τζιια εθώρεν με παράξενα. Εμπορούσα να γοράσω μεγάλο σπίτιν άνετο τζιαι είπα "ως τζιαμέ που φτάννει η κουτάλα μου να απλώσ" -όπως μας εμάθαν στην κύπρο δηλαδή. Όποιος εδελεάστηκεν εκαταστράφηκεν τωρά....


ρίτσα

Μα ελυπήθηκα πάρα πολλά ρε. Εν καλός αθρωπος, τζιαι έκαμνεν πολλά σωστή δουλειάν.
Χαλά τζι άλλον η γειτονιά άμαν έσιει κλειστά καταστήματα. Κατίσι μας.
Ο χρήστης Bananistanos είπε…
Emeis euhame hrimatistirio...
Ο χρήστης stalamatia είπε…
Πολύ κρίμα ,θέλει πολύ προσοχή όταν υπάρχουν δάνεια στη μέση .Και όπως λες ήταν μετρημένος άνθρωπος.Στην Ελλάδα εφάαν τους οι πιστωτικές κάρτες.
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Bananistanos
Ναί, και το χρηματιστήριο -εδώ είχαν δύο μαζί, δάνεια + χρηματιστήρια.. χάλια ο κοσμάκης. Εχάσαν το 40% της σύνταξης τους..


σταλαματιά

Εδώ η μέσος όρος χρέους πιστωτικών για μιά μέση οικογένεια είναι $10,000. Με τόκους απο 20%-25%. Απίστευτο έ? Εμέναν έμαθε με ο παπάς μου να μέν αγοράζω τίποτε με κάρτες (θυμάσε το πόστερ "ο πωλών της μετρητοίς/ο πωλών επι πιστώσει"?)
Ο χρήστης java101.cy είπε…
tzai akoma pou eisai...
ehoun akoma na doun ta matia mas...
Ο χρήστης Sike είπε…
ε μα... shοίρο με τη ζάχαρη πας το ψωμί; :/
Ο χρήστης lennuu είπε…
Sike, χοντρά χοντρά, η διαφορά των new york sweets brownies τζαι μιας κόρτας ψωμιού με λίπος του σhίρου, απλωμένος σαν βούτυρος τζαι που πανωθκιόν η ζάχαρη, έγγειται στο μαρκετινγκ.
[τάχα πελλή? ε οι, εγώ τζι αν ανακατσιώ. πλέον εν τρωω τα πράουνις τους]
Ο χρήστης Diasporos είπε…
java
Φοούμαι έσιεις δίκιο..
Εννα γίνει το σώσε με τις πιστωτικές τζιαι ακόμα έν το εκατάλαβεν κανένας. Χάννουνται τζιαι τόσες δουλειές.


sike
έν ακούεται καλός ο σιοίρος με τη ζάχαρη αλλα εν παράξενα υπέροχος. Καραμελλώννουν τη ζάχαρη μαζί με τζιήνο το fish sauce το υγρόν που τους αρέσκει τοσον πολλά, τζιαι ginger, νεκατώννουν το με χοιρινό που ψήννουν 10 ώρες τζιαι τραβούν τες ίνες του μιά μιά τζιαι βάλλουν το μές την καραμελλα. Μετά βάλλουν το πουπάνω που ενα περίεργο φραντζολάκι. Εδοκίμασα το επειδή είδα άλλους να το τρών με όρεξη τζιαι είπα "σικκιμέ". Surprisingly great flavor.


lennuu
Καλά λές εν το μάρκετινγκ. Tα New York sweets εν μάρκα γλυκών αηδιαστικών?
Ο χρήστης dokisisofi είπε…
εκόψαν του την σιοιρινά δλδ..
Ο χρήστης Diasporos είπε…
doki

LOL, έσιει τζαιρόν να την ακούσω την έκφραση.
Ο χρήστης dokisisofi είπε…
πε την τζιαι του καημένου του ανθρώπου να δούμε για πότε εννα γελάσει :/
εν πολλά ωμό τούντο πρόσωπο της Χτερνίας σήμερα κε Διάσπορε.
Για κάποιους η ζωή των ανθρώπων είναι αριθμοί, εισοδήματα, πληρωμές. Ποιούς άραγε;
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Εκλέψαν μας οι τράπεζες δοκη. Τζιαι το greed του κόσμου. Τζιαι επίσης η αφέλεια τζιαι η μεγαλομανεία του καθενού που έθελεν να γοράσει σπίτι μεγαλύτερο που τζιήνο που το αρμόζει η πούγκα του. Γίνεται να φκάλλεις $20Κ το χρόνο τζιαι να γοράζεις σπίτι των $200Κ? Πώς θα το πιερώσεις.?
Ο χρήστης axairefti είπε…
Κρίμα ο άνθρωπος... Φαντάζομαι έσιει πολλές τέθκιες ιστορίες στην Αμερική τωρά. Εμάς στην Κύπρο ακόμα να μας πκιάσει η κρίση (άσε τι λαλούν στα ράδια τζαι τες τηλεοράσεις οι πολιτικοί τζαι οι βιομήχανοι, ακόμα δεν ενιώσαμεν τίποτε).
Όσο για το γλυκό, έχουμε στην Κύπρο κάτι παρόμοιο: εν εκάμναν οι παππούδες μας ψωμί τηανιτό με ζάχαρη, αλλά τηανιτό στη μίλλα του σιοίρου; (εν αθθυμούμαι πώς το λαλούν).
Υπάρχει τζαι κωνσταντινουπολίτικο γλυκό, που το φιλέτο του κοτόπουλου, ταούκ γκιοκσού νομίζω λέγεται. Ούτε που το καταλαβαίνεις το κοτόπουλο, είναι πολύ ωραίο!
Ο χρήστης Diasporos είπε…
axairefti
Πέρκι εν σας πιάσει στην κύπρο γιατί έν έσιει η κυβέρνηση ένα τρις ευρώ για να τα σάσουν.

Για το γλυκό του σιοίρου, λαλούν το "τιτσιρίες" στα κυπριακά. Το τούρτζικο βέρσιον εννα το κάμω, ψήννεις το κοτόπουλλον πολλές ώρες τζιαι ύστερα ξικουννήζεις το ίναν ίναν τζιαι βάλλεις το στο σιρόππιν, έχω καλή συνταγή!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mondestrucken/Φεγγαρομέθυστος

Ελάτε στες μουσικές

Στη συναυλίαν των μαθητών του Διάσπορου.