Θα γιάνεις μωρό μου, θα γιάνεις.

Πώς λειτουργεί η συμπεριφορά μας?  Όταν αντιδρούμε ασυναίσθητα, ίσως με πηγαίο θυμό, ή με πείσμα, εγωισμό ξαφνικό, ανεξήγητο?  Πώς διαλέγουμε αυτούς που μας μαγνητίζουν ερωτικά?  Πώς αντιδρούμε στην αδικία που νιώθουμε να μας ρίχνει κάποιος σάν τη λάσπη στα μούτρα?  Πώς διαλέγουμε τον τρόπο ζωής μας, τη δουλειά μας?  Τα ταλέντα που αναπτύξαμε, γιατί τα διαλέξαμε αγνοώντας άλλα?


Είμαστε ένας τεράστιος αποστακτήρας μέσα μας.  Χυμός η ζωή, οι εμπειρίες, τόνοι ολόκληροι καθημερινά υγρού αποθηκεύονται στα πιθάρια της συνειδητότητας, και σιγά σιγά τα περνούμε απο απόσταξη.  Δέν έχουμε επιλογή στον τρύγο.  Όσο ζούμε, τρυγούμε.  Και τα σαπημένα, τα τρομαχτικά, τα γλυκόπιοτα, όλα τα μαζεύουμε, και κάθε βράδυ στον ύπνο μας οι εργάτες του μυαλού τα ταξινομούν, τα λειώνουν μές το πατητήρι, και με κόπο τον χυμό τους φυλάνε μές τη σπηλιά, μές τα πιθάρια μας που πάτο δέ γνωρίζουν.

Κάθε πιθάρι και διαφορετικό χυμό.  Κάθε εμπειρία ταξινομείται στο δικό της το πιθάρι, παρέα με άλλες, παλιές παρόμοιες.   Μές το βαρέλλι, ένας βάλτος που δέν ρέει.

Κι εμείς, μαστόροι της συνειδητότητας περπατούμε με τη σικλούδα μας ανάμεσα στα πιθάρια συνέχεια, και κάτι μας σπρώχνει να τη γεμίζουμε λίγο χυμό απο δώ, λίγο από κεί, αλχημιστές της εμπειρίας.  Χυμοί αρχαίοι ανακατωμένοι με καινούργιους.

Και ρίχνουμε τα ζουμιά στον αποστακτήρα.

Δέ γεννηθήκαμε με αποστακτήρα.  Μας τον έκτισαν οι γονείς, οι δασκάλοι, οι παπάδες, οι φίλοι, οι έρωτες, οι εχθροί.  Ένα ένα τα εξαρτήματα του μας τα δώσαν, κι εμείς, μηχανικοί ταλαντούχοι, τα ενώσαμε μαζί όλα.  Και λειτουργεί μόνος του.

Ο αποστακτήρας αυτός δέν έχει γνώση του υγρού που τον γεμίζουμε.  Δέν τον ενδιαφέρει.
Ξινό.  Αλμυρό, πικρό, γλυκό.  Αυτός τη δουλειά του κάνει, του είναι άγνωστη η προέλευση των χυμών, και επίσης του είναι άγνωστο το αποτέλεσμα της δουλειάς του.


Το σχήμα του και τα εξαρτήματα του καθορίζονται απο αυτούς που μας εβοηθήσαν να τον κτίσουμε.  Και αν υπήρξαν τραυματικές εμπειρίες  (που σε όλους υπάρχουν!), τότε ο αποστακτήρας δουλεύει με ορισμένο τρόπο που καθρεφτίζει αυτές τις εμπειρίες προς τα έξω.


Και όταν βγεί προς τα έξω η Μεγάλη Ζιβανία, την ποτίζουμε του εαυτού και του απέναντι μας.  Κάθε μας πράξη προς τα έξω δηλαδή έχει αναμιγμένα στοιχεία απο το τώρα και απο το βαθύ παρελθόν.  Είναι παράγωγο πολύπλοκο.


Πχ.  Αν σε πληγώσει κάποιος, η αντίδραση σου δέν είναι βασισμένη στο ποιός είσαι τωρά μόνο, είναι επίσης βασισμένη πάνω σε όλες τες άλλες παρόμοιες εμπειρίες.  Μας κυριεύει αυτό.  Η αντίδραση  (η Ζιβανία)  είναι παράγωγο όλων των ίδιων καταστάσεων.


Ξέρω ένα τρόπο να μήν ανακατώννονται τα παλιά μές τα καινούργια.  Ο χυμός που υπάρχει ήδη στα βαρέλια, μιάς ζωής σοδειά, να μείνει εκεί, στο μουσείο της μνήμης.
Γίνεται  ο άνθρωπος να φτιάξει βαρέλλια καινούργια, εξελιγμένα, που έχουν τεχνολογία σοφή, η οποία κρατά τους χυμούς για μιά μόνο στιγμή, για να αντιδρούμε μόνο μ' αυτό που βλέπουμε μπροστά μας, χωρίς να κάνουμε απόσταξη των παλιών χυμών.    Στα βαρέλλια αυτά, η συνεχής ανανέωση των χυμών είναι η πηγή της σοφίας.


Και πώς γίνεται αυτό, πρακτικά μιλώντας?



Πότε έχουμε αίσθηση των παλιών χυμών?



Την ώρα που Αντιδρούμε.  Τότε ζωντανεύουν.   Εκείνη τη στιγμή, πρίν να σε συνεπάρει το συναίσθημα το πολύπλοκο με τα πλοκάμια του, τότε να δείς τον εαυτό σου απο απόσταση, και να πείς στους παλιούς τους χυμούς  "σας αναγνωρίζω.  Σας Βλέπω, σας Ακούω, το μύνημα το έπιασα, κάποτε είχατε κοπεί απο αμπέλι σαθρό, μαραζωμένο.  Λυπάμαι."   "Σας αγαπώ.  Μα είσαστε μόνο μιά μνήμη.  Και τώρα, ώρα να πάτε πίσω στο μουσείο σας, δέν σας χρειάζομαι σήμερα για να φτιάξω το κρασί μου."


Και μ' αυτό το Ξόρκι, κερδίζεται η ελευθερία από το παρελθόν.

Σχόλια

Ο χρήστης Leni είπε…
Nice, very nice.
Που τα πιο ωραία σου τελευταία.

"Η Μεγάλη Ζιβανία"
:))
Ο χρήστης selene είπε…
Μου πήρε πολλά χρόνια να μάθω πως κερδίζεται η ελευθερία απο το παρελθόν και ακόμα δεν τα κατάφερα.
But I am really, really close :)

Όμως δεν είναι κακό να ανακατεύονται τα παλιά μες τα καινούργια. Γιατί κάποια απο τα παλιά έχουν κοπεί απο υγειή, ζουμερά και ώριμα αμπέλια και είναι όμορφα και τα θέλουμε να ζωντανεύουν όταν τα χρειάζομαστε στη ζωή μας...
Ο χρήστης ιων είπε…
Κάθε μας πράξη προς τα έξω δηλαδή έχει αναμιγμένα στοιχεία απο το τώρα και απο το βαθύ παρελθόν.
*******

Μου άρεσε πολύ το κείμενο σου. τόση συμπυκνωμένη σοφία.

Γι αυτό κάποτε αντιδρούμε με τρόπο που τρομάζουμε, ή εκπλησσόμαστε, αναλογα, και εμείς οι ίδιοι.

Ο τίτλος όμως "Θα γιάνεις μωρό μου, θα γιάνεις" που κολλά;;

Εννοείς θα ξεμεθύσεις που την παλιάν την ζιβανίαν;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
@Iwn: sthn psuxologia uparxei nomizw mia 8ewria sumfwna me thn opoia gia na mporesoume na 3eperasoume ta traumata tou parel8ontos prepei na anakalupsoume k na giatreusoume to plhgwmeno paidi pou exoume mesa mas k mas krata desmious tou parel8ontos mas. Isws gia auto na dwse auto ton titlo o diasporos.

@Diasporos:esu ta xeis kataferei?Mou dinei elpides to keimeno sou oti den einai akatar8wto pantws.

Christina
Ο χρήστης rose είπε…
εδω πάει το "τι πίνεις και δεν μας δίνεις"

:-)
Ο χρήστης Neerie είπε…
πολλά ωραίος ο τρόπος που το σκέφτεσαι!

αλλά ποιόν μωρόν εν άρρωστο?
Ο χρήστης postbabylon είπε…
polla omorfa grammeno...
Ta "ygra" pou lamvanoumen poksw, pernoun omws tziai mesa pou filtra. Filtra pou mas evalan goneis, sxoleio, stratos, geitonia, polh, xwra...
Ο χρήστης Itsmylife είπε…
Ωραίες σκέψεις. Να αναφερτώ σε δύο πράματα.
1. Να συμφωνήσω με την Selene στο ότι δεν είναι κακό να ανακατεύονται κάποτε τα παλιά με τα καινούργια. Χρειάζεται πάντα κάποιου είδους "προζύμιν" για να μπορέσει ο νους τζιαι η ψυσιή να επεξεργαστεί τα νέα συναισθήματα, θλιβερά ή χαρούμενα.
2. Εν πολλά δύσκολον, κατά την ταπεινή μου γνώμην τζι εμπειρίαν, να κάμεις που μόνος σου έναν νέον πυθάριν. Θέλεις πολλήν βοήθειαν, υπομονήν, επιμονήν, τέχνην τζιαι προπαντώς, συμπαράστασην...
Ο χρήστης Raindrops είπε…
diaspore, exeis dikaio, ta palia krasia apo sathra ampelia mpainoun se pitharia kai menoun sto mouseio tis mnimis..kapoies fores omws kali taktiki einai kai to na ta petas..na min ta kratas giati einai toso palia kai axreiasta pou apla sou spataloun polutimo xwro sto mualo kai ti psixi
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Λένη

THanks. Ή "Το Τεράστιο Κρασί" χεχε.







selene

Ξέρεις, όσο πιό κοντά είσαι στην ελευθερία, τόσο μεγάλη σου φαίνεται η απόσταση. Συμφωνώ, υπάρχουν χυμοί παλιοί που τους θέλουμε. Πρόσεξε καλά όμως το νόημα εδώ. Δέν τους ξεχνούμε μές τα παλιά βαρέλια. Η σημασία είναι στο "Δέν Κρατώ", δέν με διοικά το παλιό. Τα νέα βαρέλια δυιλίζουν το χυμό, και μετά τον αφήνουν.
Δηλαδή, ζείς παρόν στη στιγμή, παρατηράς τί σου συμβαίνει όταν αντιδράς, αναγνωρίζεις απο πού προέρχεται η συμπεριφορά σου και μετά το αφήνεις το συναίσθημα να πάει, να εξανεμιστεί. Εφήμερο. Εκεί το κλειδί.





ίων

Να γιάνεις μωρό μου... Κουβαλούμε ακόμα το παιδί μέσα μας, και ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι να ακούσουμε τη φωνή του, να του δώσουμε φωνή, και μετά να το αφήσουμε να γίνει μνήμη αντί σαράκι που κυριεύει τη συμπεριφορά μας. Μόνο έτσι γιανίσκει.



Χριστίνα
Ναι, αυτό εννοώ. Το έχω καταφέρει. Αλλά αυτή η διαδικασία δέν είναι μονόδρομος. Δέν το βιώννεις μιά φορά και τέλειωσε. Την πρώτη φορά που το καταφέρνεις απλά ανοίγει μιά πόρτα ίασης άγνωστη, την οποία μαθαίνεις να περνάς κάθε μέρα. Εν κυκλική η ίαση τούτη. Σάν να κάμνεις τροχιά, κάθε φορά που την πλησιάζεις και την αναγνωρίζεις, η ανακούφιση σου μεγαλώνει. Όταν λέμε "ψάξε να βρείς το παιδί μέσα σου" είναι μιά ιδέα δυσκολοχώνευτη. Πού είναι τούτο το παιδί? Ξέρεις πότε το βρίσκεις? Την ώρα που σε συνεπαίρνει ανεξήγητος θυμός, την ώρα που πληγώνεσαι. Εκεί ξεσκεπάζεται το παιδί, εκεί είναι η τροχιά κοντά του manifestation αυτού. Τότε, παρατήρα τον εαυτό απο απόσταση, γίνε μάνα, χαϊδεψε το και άκου του, μίλα του.



ρόουζ

χεχε, κρασί παλιό, κρασί φρέσκο. Σε νέο αποστακτήρα. Έχεις κρασί ροζέ? ;-))




Neerie

Εσύ μάνα μου μικρούλα μέσα σου, είσαι το μωρό το πονεμένο. Έν το θωρείς το κοριτσάκι μές τούτα που γράφεις καλή μου?




postbabylon

Πολλά, πολλά τα φίλτρα του αποστακτήρα. Τί θα γίνουμε χωρίς φίλτρα../? Όπως λέμε, τί θα γίνουμε τώρα χωρίς βαρβάρους?







itsmylife

Όχι, δέν είναι κακό να ανακατεύονται. Αλλά έχει διαφορά το "με κυριεύουν" απο το "τα αναγνωρίζω και τ' αφήνω να φύγουν απο πάνω μου" -αυτό προσφέρουν τα καινούργια βαρέλια.
Its about feeling and then letting go. Απλή φράση, και τί σημαίνει letting go... Μόνο αμα το νιώσεις καταλαβαίνεις. Το έχεις νιώσει?

Ναι εν δύσκολο να πλάσεις τέτοιο πιθάρι. Πονεί πολλά. Εν επικίνδυνο, η ελευθερία του. Δέν το σηκώνουν όλοι. Μόνο όσοι το θέλουν πραγματικά το σηκώνουν. Θέλεις συμπαράσταση, και κυρίως θέληση, υπομονή. Αλλά γίνεται. Εν το νόημα της ύπαρξης.
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Raindrops on roses

Άχ, τίποτε δέν πετιέται δυστυχώς. Το πιθάρι του μυαλού έχει μόνο μιά έξοδο, προς τα έξω. Ότι του βάλεις φυλάγεται. Τίποτα δέν μπορείς να ξεχάσεις.
Άρα η μόνη διέξοδος είναι η μεταμόρφωση, το "αφήνω να γίνει μνήμη".
Ο χρήστης ΔemΩΝ είπε…
Φίλε Διάσπορε, αν και το κείμενο είναι όμορφο και έξυπνα διατυπωμένο, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με τη "μηχανιστική" λογική που έντεχνα κρύβει και τη θεωρία του ασύνειδου μηχανισμού που μας κυβερνά. Ο άνθρωπος δεν είναι ένα automaton που λειτουργεί και παράγει (αισθήματα, αντιλήψεις, σκέψεις και απόψεις) μόλις το βάλεις στην πρίζα - ακόμα και αν ο σύγχρονος βομβαρδισμός πλυντηριακών της σκέψης πληροφοριών τον οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση...

Υ.Γ. Ρε φίλε μου εχουν λείψει εκείνα τα κείμενα σου γραμμένα με τη σπαρταριστά ζωντανή διάλεκτο σου :)
Ο χρήστης Diasporos είπε…
ΔemΩΝ

Κοίταξε, φυσικά δέν είναι ο άνθρωπος automaton. Ορισμένοι ψυχολογικοί μηχανισμοί που σκοπό τους έχουν την απελευθέρωση είναι καλά να κωδικωποιούνται. Αυτό κάνω εδώ. Απλοποιώ στο έπακρο τρόπους που στην πραγματικότητα δέν είναι υπο τον έλεγχο μας. Τα απλοποιώ έτσι επειδή έχω δεί πως η αρχή της γνώσης του εαυτού θέλει λίγο κουμάντο, εκλογίκευση. Αρχίζεις απο εδώ, πρίν να μάθεις να αφήνεσαι στον μή-έλεγχο. Σάν να μαθαίνεις ποδήλατο. Στην αρχή σκέφτεσαι κάθε κίνηση σου, νιώθεις τη βαρύτητα να σε ρίχνει κάτω εύκολα. Μετά, απλώς αντιδράς.

Κουμπάρε, προσπαθώ να μάθω να γράφω στη δημοτική επίσης. Θα έρθουν πίσω και τα σπαρταριστά χεχε της διαλέκτου.
Ο χρήστης κουλλούριν μουσσιεμένον είπε…
Άρκησα νάκκον, συγχωρεμένη νάμαι ;)

Έκαμα κάμποσα ποτούντα ξόρκια. Βοηθούν, αλλά προσωρινά. Βοηθά πολλά τζιαι η στήριξη που είχες ως παιδί που τους δικούς σου. Όμως η οριστική - ίσως σταδιακή - αποδεσμευση ήρτεν μέσα απο δυνατές εμπειρίες που μου επρόσφερε η τέχνη. Χρωστώ της το τούτο.

Ευτυχώς η παιδική, ευαίσθητη φωνή δεν χάνεται μαζί με τες παιδικές εμπειρίες.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mondestrucken/Φεγγαρομέθυστος

Ελάτε στες μουσικές

Στη συναυλίαν των μαθητών του Διάσπορου.