Αχάπαρα αρνιά προς σφαγή VS κλαμένα μουνία

Στην αμερική, οι τράπεζες, η γουώλ στρητ, η ακόρεστη όρεξη του κόσμου να γοράσει σπίθκια, η άκρατη κατανάλωση βασισμένη στον δανεισμό με αντίκρυσμα την υποτιθέμενη αξία του σπιθκιού, έλαβε τέλος άδοξα.  Επαίξαν ρουλέτα με τα άφθονα λεφτά που υπήρχαν στην αγορά, τα κυριολεκτικά τζιαι τα φανταστικά.   Φταίν ούλλοι.   Μα κυρίως οι τράπεζες.  Παττούν οι τράπεζες.  Καθούμαστεν ούλλοι πάνω.  Ο φορολογούμενος πληρώννει τα σπασμένα, διούμεν τους δισεκατομμύρια για να μέν παττήσει η χώρα.  Φκάλλουμεν φάουσα, τρώμεν τη βιλλιά αγόγγυστα.  Πώς?  Όσα λεφτά εφύλαξεν ο κόσμος για το "ύστερα" του, επήαν του κώλου.  Αν είχες $100,000 φυλάμενες ώς τα 50 σου, εγίναν ξαφνικά $60,000.  Άστα δηλαδή.

Τί κάμνουν οι αμερικάνοι?   Έν φωνάζουν στους δρόμους, έν κλαίουνται καθόλου.  Σηκώννουν τα ποηνάρκα τους, πιάννουν δουλειά για να τα ξαναστήσουν.  Δέν εκρούσαν τες τράπεζες με μολώτωφ.  Εσηκώσαν τους ώμους τζιαι συνεχίζουν το παιχνίδι.   Αρνιά πρός σφαγή.



Γίνεται κάτι παρόμοιο στην ελλάδα, τί κάμνουν?
Κλαίν για τα "δικαιώματα" του εργαζομένου.  Παουρίζουν μές τες στράτες.  Έν αναλαμβάνουν την ευθύνη να σώσουν τη χώρα ασχέτως ποιοί φταίν για την κατάντια.



Ποιόν εν το σωστό.  Να σσιύφκεις να σε γαμήσει το σύστημα χωρίς παράπονο επειδή δέχεσαι ότι ζείς σ' ένα τεράστιο πόκερ παιχνίδι που θα σου αποφέρει κάποτε αν δουλέψεις σωστά?


Ή να κλαίεσαι μιά ζωή ότι ο καπιταλισμός εκατέστρεψε τον κόσμο τζιαι να μέν αναλαμβάνεις να σώσεις τον τόπο σου ο ίδιος?



Έσιει άλλον τρόπον αντιμετώπισης το θέμα εχτός που τούτα τα άκρα?

Σχόλια

Ο χρήστης Λεμέσια είπε…
Αν θέλει να προχωρήσει μια χώρα, οφείλει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Και δυστυχώς, στην Ελλάδα, καθιερώθηκαν διάφοροι κλάδοι κηφήνων, οι οποίοι αντί τώρα να συνδράμουν εναντίον της κρίσης, κλαίγονται για τις περικοπές στα υποτιθέμενα δικαιώματα (ενώ ΣΥΧΝΑ πρόκειται για υπερπρονόμια...). Φυσικά και πρέπει να αναζητηθεί η μέση οδός. Χωρίς θυσίες από όλους, τίποτα δε θα σωθεί.

(Φυσικά, από την άλλη, κατανοώ απόλυτα την οργή του εργαζόμενου Έλληνα πολίτη εναντίον των κυβερνώντων που άδειασαν όλα τα ταμεία και τώρα σφυρίζουν αδιάφορα, αλλά ακόμη και να τους ρίξουν στην πυρά, πάλι δε λύνεται το πρόβλημα...)
Ο χρήστης ΚΥΠΡΟΛΕΩΝ είπε…
Διασπορε διαφωνω οτι η σταση των αμερικανων καμνει τους αρνια. Απλως οι καλαμαραες εν αμπαλατοι ως το κοκκαλο. οι αμερικανοι πιανουν ευθυνη τζιαι για τζιεινα που εκαμαν οι ιδιοι σαν ατομα. Δηλαδη οι καρτες τα δανεια τα πελλοεξοδα. Παρολο που ευθυνουνται τζιαι οι τραπεζες εν εχουν την νοοτροπια του θυματος. Οπως ειπες εσηκωσαν τα μανιτζια πανω τζιαι επιαν δουλεια. ιδη το 401Κ μου ανακαμψε σχεδον τζιαμε που ηταν πριν που την κριση χωρις να του τζιεισω. Σκεφτου ιντα που εννα γινετουν αν εσυρναν μολοτοφ. Οι καλαμαραες νομιζουν ο μονος τροπος να αντιδρασης εν να βκαινεις στους δρομους τζιαι να συρνεις μολοτοφ...αν με ρωτας εμενα γυρευκουν τζιαι αλλη ευκαρεια να μεν παν δουλεια. Εμπορουσαν να πασιν στην δουλεια τους τζιαι να γραψουν μια επιστολη στην εφημεριδα, η να τηλεφωνησουν του βουλευτη της περιφερειας τους να βαλουν νεους ελεγχους στην τραπεζα.

Θωρω οτι στην Κυπρο ο κοσμος εν πιο ωριμος τζιαι ελπιζω να μεν ακολουθησουμε το παραδειγμα της Ελλαδας. Ο κοσμος πρεπει να κατσει ησυχος τζιαι να δουλεψει σκληρα. Αποδειξαμε τζιαι το 74 οτι μπορουμε να το καμουμε τζιαι το 99 υστερα που την καταστροφη του χρηματηστηριου. Η κυβερνηση να σταματησει να στελει μουχτι ριαλια για να βοηθηση ιμισιη μου την οικονομια. τα ριαλια πρεπει να ξοδκιαστουν σε τομεις οπως δρομους, φραγματα, αφαλατωση, λιμανια πραματα που ενναν τζιαμε υστερα που την κριση ενω δημιουργουν δουλειες για τον κοσμο. οϊ να δια επιδοματα (οπως εκαμαν δακατω) για να γορασει ο κοσμος τζιαι αλλες πλαστικες μαλακιες μου την Κινα.

Πραγματικα λυπουμε την Ελλαδα πολλα τζιαι για τις προσβολες που υποφερει. Ελιπζω να μεν βρεθει τζιαι η Κυπρος στην ιδια κατασταση.
Ο χρήστης Κκουλλάς είπε…
Άλλος τρόπος φίλε Διάσπορε?
Ένας από μηχανής Θεός,
αδιάφθοροι πολιτικοί...
εν γίνεται?!!
Τότε που τα 2 άκρα που τζιαμαί τζαι τζει, είτε παραπάνω μαλθακότητα είτε άνευ προηγουμένου αντίδραση
Ο χρήστης Χασιμιός είπε…
+1 σε ότι είπε ο Κυπρολέων.

Και μια μικρή διόρθωση κ. Διάσπορε. Δυστυχώς δεν τους δώσαμε δισεκατομμύρια αλλά τρισεκατομμύρια. Ξέρεις τι λένε..... a trillion here, a trillion there, pretty soon you're talking real money!

Εγώ πάντως νομίζω η διαφορά δεν είναι στον τρόπο διαμαρτυρίας αλλά στον τρόπο δημιουργίας πριν την ζημιά. Εδώ στο Αμέρικα, (ως σύνολο) οι άνθρωποι δημιούργησαν και δημιουργούν αυτό που λέμε πλούτο. Έτσι κάθε φορά που έρχεται η αναπόφευκτη καταστροφή υπάρχει περιθώριο να απορροφηθεί χωρίς να πιάσει πάτο ο τόπος (we hope so anyway - αυτή τη φορά ανοίξαμε πολλά μεγάλη τρύπα πάντως).

Η Ελλάδα κυρίως έτρωγε παροχές από Ευρώπη και πουλάει ήλιο. Δεν παράγει πλούτο, έτσι τώρα δεν έχει περιθώρια ούτε λύσεις και αναγκάζεται να ζητιανεύει από τους εταίρους της βοήθεια.
Ο χρήστης Kykkos είπε…
Σωστοί ο Κυπρολέων τζιαι ο Χασιμιός. Οι Καλαμαράες θωρούν το φορτηγόν τους να παέννει με 200 km/h στον γκρεμμό τζιαι λαλεί ο καθένας τους ότι έννεν δική του δουλειά να πατήσει τα στόπερ.
Ο χρήστης Kykkos είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ο χρήστης Ρωξάνη είπε…
Η ευμάρεια της Κύπρου ε;... τρομάρα μας.. Πήραμε χαρτί με βούλα ότι συμφορά εμάς δε θα μας πειράξει. (Βλέπεις και μέσα από εκείνη του '74 τα καταφέραμε και πλουτίσαμε...) ενώ η συμφορά μας αγκαλιάζει.. και δε μιλώ για τίποτε άλλο παρά γι αυτό το αδιάκοπο ξεπούλημα που γίνεται της γης, τη διεστραμμένη συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον και το χαρακτήρα του τόπου μας, την παράλογη στάση μας όσον αφορά στην καθαριότητα (όπου φύλλα και χώμα -μη κακόν- και κάποιος να τα σκουπίζει μανιωδώς ή απλά να κόβονται τα υπαίτια δέντρα, να τσιμεντώνεται το ακάθαρτο χώμα), την αμπάλατη (βλ. "αμπάλατοι καλαμαράες, ως το κόκαλο") συμπεριφορά μας απέναντι σε κάποιον "που πέφτει στην ανάγκη μας".. (ζευγάρι αλλοδαπών να χρησιμοποιείται στο ελαιοτριβείο από τα χαράματα ως αργά το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα στο σπίτι του κυπραίου εργοδότη, χωρίς ένα ρεπό, χωρίς να σηκώνουν κεφάλι.. σε αντάλλαγμα ένα χώρο ύπνου (στο ελαιοτριβείο), λίγο φαί και ελάχιστο μισθό... μου έδειξε τα χέρια της η κοπέλα..., άσε.. τι να πεις και τι να αφήκεις.. Οικόπεδα, μεζονέτες, "δρόμοι" που λέει και ο Κυπρολέων (μα πόσοι ακόμα αυτοκινητόδρομοι να σχίζουν τα σπλάχνα του κάθε χωριού, του κάθε βουνού για να μπορεί ο Κυπραίος να παίρνει την ευθεία χωρίς ζόρι..)

Με απελπίζετε ενώ θα έπρεπε να σας αγνοώ. Όχι εσείς οι δυο τρεις εδώ, που κάμνετε καρκασαλλίκκι για τους καλαμαράες τζιαι χαριεντίζεστε, αλλά όλοι αυτοί που σας μοιάζουν και αδιαμαρτύρητα (το πολύ πολύ να διαμαρτυρηθούν για το όριο της συνταξιοδότησης..)δέχονται το ξεπούλημα, την αλλοτροίωση βαφτίζοντάς τα πρόοδο και εξέλιξη.. και πλούτο...

Για μια φορά μην ανεβείτε στο πεσμένο σώμα κάποιου για να νιώσετε εσείς ψηλότεροι, ανώτεροι..




(Διάσπορε όπως καταλαβαίνεις δεν αναφέρομαι στο κείμενο σου αλλά πήρα αφορμή από κάποια σχόλια εδώ. -Αν νομίζεις ότι το ύφος του σχολίου μου ξεπερνά κάποιο όριο, σβήστο. Σε χαιρετώ)
Ο χρήστης Itsmylife είπε…
Εγώ προσωπικά, όπως τζιαι πολλής άλλος κόσμος, δεν θα έφερνα αντίρρησην αν έπρεπεν να σσιήψω την κκελλέν μου (όϊ να σσίηψω για άλλον λόγον) για να μπορέσει ο τόπος να ορθοποδήσει. Αλλά στην Ελλάδαν, όπως τζιαι στην Κύπρον, υπάρχει τούτον το πολιτικόν άσυλον, που προστατεύκει ούλλους τούτους τους απατεώνες τους "πολιτικούς" που την κάθε ατιμία. Εν ιξέρω άλλην χώραν με παρόμοιαν νομοθεσία. Δαμέ νομίζω εν η ρίζα του κακού. Τζιαι θα γίνουν τζι άλλα τζια σιηρόττερα, αν δεν διορθωθεί τούτον. Γι' αυτόν οι άλλοι (αμερικάνοι π.χ.) σσιήφκουν κκελλέν τζιαι δουλεύκουν. Διότι ξέρουν ότι κάποιος εννά πκιερώσει. Εντάξει, τζιαι τζιαμέ εννάγλιππάρουν πολλοί, αλλά έννεν τα ίδια τα πράματα με την Ελλάδα. Τζιαι τζείνοι που φωνάζουν στους δρόμους, εν σχεδόν πάντα της άλλης παράταξης. Αλλόναν αΊπιν που μας τρώει...
Ο χρήστης ΔemΩΝ είπε…
Προσπερνώ την ηλιθιότητα των σχολίων για τους καλαμαράες, όχι γιατί δεν έχουν βάση, αλλά γιατί είναι όπως ακριβώς το είπε η "σύθαμπο": πάτημα πάνω σε αυτόν που πέφτει για να φανούν ψηλότεροι και επισημαίνω πως με μια απλή κίνηση η Ελλάδα ξεχρεώνει (ακόμα και τα κλεμμένα) και πάει παρακάτω: Με μείωση στις τεράστιες δαπάνες για εξοπλισμούς. Αυτό όμως θα σήμαινε ένα πράγμα: την παράδοση (ΚΑΙ) της Κύπρου άνευ όρων. Ακόμα όμως οι αμπάλατοι έχουμε φιλότιμο. Για πόσο ακόμα μη με ρωτάτε.

Και κάτι ακόμα. Όταν το κράτος αφαιρεί δικαιώματα από τους εργαζόμενους για να μη χάσουν κέρδη οι τράπεζες χαίρομαι αφάνταστα που ανήκω σε αυτούς που προτιμούν να το αφήσουν να γίνει στάχτη και μπούρμπουλη παρά να σκύψουν σαν αρνιά το κεφάλι.
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Πολλά καλή η συζήτηση που ανοίχτηκε.

Που την πλευρά μου, ενοχλήθηκα αφάνταστα που μας την εμπήξαν στην αμερική όλους, θα πληρώνουμε τα σπασμένα για τα επόμενα δέκα χρόνια. Δέν φωνάζει κανένας. Ενοχλεί με τούτο, πολλά. Αλλά ταυτόχρονα -επειδή η χώρα το σηκώνει- ο κόσμος έπιασε δουλειά να διορθώσει το κακό. Πάντα ο κόσμος πληρώνει τη νύφη.

Προσωπικά, έχασα 40% των μαθητών που την κρίση. Εβούρησα να ξανακτίσω τη δουλειά μου. Δακάτω γίνεται. Άμα τρέξεις, γίνεται.

Στην κύπρο ή στην ελλάδα, γίνεται?

Ή δέν αποδέχεται ο κόσμος τη μοίρα του με παρόμοιο τρόπο?

Σ'ένα χώρο που δέν υπάρχουν ευκαιρίες, πώς σκύβεις να δουλέψεις για να διορθώσεις το κακό?


Εν έτοιμοι οι κυπραίοι για το μεγάλο σφίξιμο?

Στην ελλάδα φαίνεται δέν είναι.

Όσο και να φωνάζεις, στο τέλος η αλήθεια έρχεται να σε βρεί. Ο μικρομεσαίος θα σώσει τη χώρα. Έτσι έχουν τα πράματα από αρχαιοτάτων χρόνων.
Ο χρήστης ΔemΩΝ είπε…
Διάσπορε, όλες οι μεγάλες αλλαγές και οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις ξεκίνησαν από την Ευρώπη και ΠΑΝΤΟΤΕ σε περιόδους κρίσης, όπου οι πάντες επαναπροδιορίζουν τη θέση τους στον κόσμο ακριβώς γιατί χάνουν τα κεκτημένα τους. Η μοιρολατρεία που κρύβει η τελευταία σου φράση ταιριάζει καλύτερα στο Θιβέτ (και στο Αμέρικα) παρά στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στο νότο. Περίμενε λιγάκι ακόμα και θα δεις τι θα συμβεί στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία. Αλλα εκεί δεν θα είναι φαντάζομαι ούτε αμπάλαττοι καλαμαράες, ούτε κλαμμένα μουνιά, αλλά διαμαρτυρόμενοι πολίτες...
Ο χρήστης ΚΥΠΡΟΛΕΩΝ είπε…
Δεμων τζιαι Συθαμπο, οκ μπορει να ειμαι λλιο σκληρος με τους καλαμαραες αλλα εν σιερουμε για την κατασταση που εβρεθηκε η Ελλαδα τζιαι μακαρι να ειμασταν σαν Κυπρος σε καλλιτερη οικονομικη κατασταση να μπορουσαμε να βοηθησουμε. Ομως η νοοτροπια της κατοικων της Ελλαδας εν απαραδεχτη. Φυσικα εν νομιζω ναν ουλλοι το ιδιο αλλα γενικα εσιη μια κουλτουρα που κρατα την Ελλαδα πισω. Στην δυσκολη τους ωρα αντι να κατσουν ησυχοι να δουν ιντα που να καμουν, βκαινουν στους δρομους τζιαι καμνουν τα πραματα σιηροττερα. Εν εζησα Ελλαδα τζιαι ισως το συστημα να μεν προσφερει αλλους τροπου αντιδρασης.

Το πραμα που με νευριαζει αφανταστα ενει οτι αφησαν την χωρα τους να πεσσει σε τοση αναγκη ωστε να τους λαλουν οι γερμανοι να πουλησουν την Ακροπολη. Οι καλαμαραες πρεπει να μαθουν να στησουν χωρα του 21ου αιωνα. Εσιη μιαλη παραοικονομια, πολλα λεφτα εχτος συστηματος. Η κυβερνηση της Ελλαδας εσιη μιαλη διαφθορα. Εν ευθυνη των πολιτων να ελεγξουν την Κυβερνηση τους. Η κυβερνηση ειμαστε εμεις οι πολιτες τζιαι πρεπει να παιρνουμε ευθυνη.

Οπως ειπε τζιαι ο Διασπορος εγιω εχασα την δουλεια μου ενεκα της κρισης στην Αμερικη. Εξαπολησα το σπιτι μου τζιαι πετω εβδομαδιαια σε αλλη πολιτεια (που μισω) τζιαι δουλευκω 12 ωρες την ημερα. Σε 4 μηνες ανακαμψα οικονομικα. Αν εκαμνα διαδηλωσεις αντι να εδουλευκα εν θα μπορουσα να ανακαμψω. Το ποιο πιθανον εννα εχανα το σπιτι μου τζιαι το αυτοκινητο μου.

Τουτα εμαθατα που την μανα μου τζιαι το τζιυρη μου. Υστερα που τον πολεμο, προσφυγες χωρις στο ηλιο μοιρα εδουλευκαν μερα νυχτα. Εχτισαν σπιτουι σε μισο οικοπεδο το 78, εχτισα ακομα ενα πουπανω γιατην αρφη μου ως το 84, ανοιξαν δουλεια του αρφου μου το 86 τζιαι εστηλαμε εμενα στην Αμερικη το '93. Η μανα μου ετελειωσε δημοτικο τζιαι ο τζιυρης μου γυμνασιο. Εν εκαμαν απεργια ουτε διαδηλωση ουτε εζητησαν που κανενα τιποτε. Τουτη εν η ιστορια νομιζω ουλλων το γονιων μας. Εν ηταν αρνια αλλα υπευθυνοι ανθρωποι, υπευθυνοι γονιοι. θωρω οτι η πλειοψηφια των αμερικανων εσιη την ιδια νοοτροπια για αυτο τζιαι η κριση της οικονομια αρκεψε τζιαι υποχωρει γληορα.
Ο χρήστης Diasporos είπε…
ΔemΩΝ
Περιμένω να το δώ. Χρειάζεται να αφυπνιστεί ο κόσμος πραγματικά. Όχι για τον 14ο του μισθό. Για το Σύστημα. Η μοιρολατρεία που κρύβω είναι ακριβώς αμερικάνικη. Κανέεενας δέ λέει τίποτε δακάτω. Είναι επειδή δέν θέλουν κοινωνική αλλαγή άραγε? Όπως λές, στην ευρώπη ξεκινήσαν όλες οι μεγάλες αλλαγές (και οι κακές μαζί!). Εδώ δέν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία. Παίζουμε το παιχνίδι αγόγγυστα.

Το σωστό ποιό είναι?
Ο χρήστης ΔemΩΝ είπε…
Δεν παίζω το παιχνίδι σωστό - λάθος διάσπορε. Σίγουρα πάντως είναι λάθος να πληρώνουν τα σπασμένα αυτοί που δεν έφταιξαν για λογαριασμό αυτών που έφταιξαν. Και το σύστημα είναι ακριβώς αυτό που προσπαθεί να περάσει ως τη μόνη "λογική" συνέπεια της κρίσης.

Κυπρολέων, το μεγαλύτερο μέρος όσων λες για την Ελλάδα είναι σωστό και ζώντας στην Κύπρο και συγκρίνοντας μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως οι διαφορές είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Αλλά όπως λέω παραπάνω, όταν έχεις να τρως και να πίνεις, δεν δίνεις και πολύ σημασία για το γεγονός πως η χώρα σου πάει κατά διαόλου - το αντιλαμβάνεσαι μόνο όταν δεις τον διάολο κι είναι πλέον αργά.

Για μένα το πρόβλημα της Ελλάδας (όπως και της Κύπρου) δεν είναι οικονομικό, αλλά πρόβλημα Παιδείας. Και η λύση σε αυτό το πρόβλημα δεν είναι ατομική (σηκώνω τα μανίκια και δουλεύω) αλλά συλλογική. (Το παράδειγμα της Κύπρου που φέρνεις και ο τρόπος που ορθοπόδησε από την καταστροφή και την προσφυγιά παρ'οτι συγκινητικό, δεν είναι και προς μίμηση αν δει κανείς τι έχασε εν τω μεταξύ σε επίπεδο Πολιτισμού και Παδείας). Προσωπικά κατά βάθος χαίρομαι (και πικραίνομαι) για τα βάσανα της χώρας μου γιατί θέλω να ελπίζω πως με αυτό το ξεσκούντημα μπορεί να ξυπνήσει από τον λήθαργο της ψευδο-ευδαιμονίας και επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες και τις αξίες της.
Ο χρήστης ΚΥΠΡΟΛΕΩΝ είπε…
Δεμων, εγιω εν νομιζω ναν μοιρολατρεια, μαλλον το αντιθετο. Οι αμερικανοι νοιωθουν οτι μπορουν αλλαξουν τα πραματα για τον εαυτο τους. ΠΧ για τις τραπεζες τζιαι τις καρτες ο κοσμος ξιχρεωνει τες τζιαι κλειει τες. Εκλεισα 4 εγιω που το καλοτζιαιρι. Αυξηθηκαν οι καταθεσεις τζιαι εσιη μια μετακινηση προς μιτσια credit unions κατι σαν συνεργατικες της Κυπρου. Τωρα μεινισκω με καποιους που εδυσκολευκουντα με το δανειο τους ετσι ενοικιασαμου ενα δωματιο. Εν εκαμαν απεργια, εβαλαν αγγελια οτι ζητηται συγκατοικος.

Δαμε τηλεφωνας του βουλευτη σου για αλλαγες του συστηματος. Την γερουσιαστηνα μου μια που τους 100 γερουσιαστες της αμερικης ειδα την τζιαι εττοκαρα μαζι της τουλαχιστον 5 φορες. Εν χρειαζετε να διαδηλωσω. Στελλω εμαιλ του Βουλευτη μου τζιαι λαλω του οτι θελω να ψηφισει τον ταδε νομο τζιαι να μεν ψιφισει τον αλλο. ανοικω σε οργανωσεις που εχουν σχεση με την γειτονια μου, με τους γκευ τζιαι με το industry μου. Μεσω τζιεινων των ομαδων η αποψη μου βρισκει τον δρομο της προς τους κρατουντες. Τιποτε ομως εν με αποσπα που την δουλεια μου η την ιδιωτικη μου ζωη. Εν θα κλεισουν οι πεζινες, εν θα κατσουν τα αεροπλανα τζιαι σταματησουν τα λεωφορεια. Διοτι πρεπει να παμε δουλεια. ορισμενοι αν οϊ πολλοι ευρωπαιοι βρισκουν ευκαιρεια να με παν δουλεια. πολλες φορες μονο για το μπαϊραμι
Ο χρήστης ΔemΩΝ είπε…
Κυπρολέων, έζησα κι εγώ εκεί που ζεις εσύ και ξερω τα καλά και τα κακά του. Δεν θα ανοίξω τωρα συζήτηση για αυτά. Αλλά κοιτα τι δεν λαμβάνεις υπόψη σου: Η Ελλάδα έχει σήμερα αυτά τα χάλια ακριβώς γιατί ο μέσος Έλληνας έκανε ακριβώς αυτό που λες εσύ να κάνει και και τώρα, όλα αυτά τα χρόνια. Σήκωσε τα μανίκια του και δούλεψε. Μην ακούς τις μαλακιες που λένε. Η Ελλάδα κατέχει επισήμως την πρώτη θέση ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σε ανθρώπους που κάνουν δύο και τρεις δουλειές. Και το έκαναν αυτό αντί να απαιτήσουν πραγματική δωρεάν παιδεία, για να πληρώνουν φροντιστήρια και να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Και το έκαναν αυτό αντί να απαιτήσουν πραγματική δωρεάν περίθαλψη για να πληρώνουν τα φακελάκια στους γιατρούς. Και ταυτόχρονα φοροδιαφεύγουν αντί να απαιτήσουν ένα πραγματικά δίκαιο και λειτουργικό κράτος. Και τα δέχονταν όλα αυτά γιατί δεν είχαν χρόνο, έπρεπε να δουλεύουν σε δυο και τρεις δουλιές για να τα βγάλουν πέρα με τον άκρατο καταναλωτισμό που αποδέχτηκαν ως τρόπο ζωής.

Τα ωραία μεγάλα λόγια όσων είναι έξω από τον χορό είναι ανέξοδα αγαπητέ μου φίλε. Εσύ, ειδικά εσύ, θα έπρεπε να είσαι πιο προσεκτικός με τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις...
Ο χρήστης ΚΥΠΡΟΛΕΩΝ είπε…
Δεμων.....ειμαι καλο κυπριοπουλλο τζιαι ειμαι ειδικος στις προκαταληψεις τζιαι στα στερεοτυπα. Ασιημο πραμα... προσπαθω να βελτιωθω.....αλλα πρεπει να παραδεχτω οτι εν τα καταφερνω τοσο ευκολα....σιγα σιγα ελπιζω να αλλαξω.
Ο χρήστης Χασιμιός είπε…
(Στην Κύπρο λέμε "απ' έσιει μούγιαν μουγιάζεται". Κανένας εν επάτησε πάνω σε 'πεσμένους' για να δεικτεί)

Λοιπόν Κυπρολέων φαίνεται σε έπεισαν ότι το πρόβλημα των Ελλαδιτών είναι ότι δουλεύουν τόσο σκληρά που δεν προλαβαίνουν να αντιμετωπίσουν την διαφθορά, τον 'άκρατο' καταναλωτισμό, να στήσουν σύστημα 'δωρεάν΄περίθαλψης και παιδείας (αλήθεια αν είναι δωρεάν ποιος πληρώνει τους εργαζόμενους;), να πατάξουν την φοροδιαφυγή κλπ κλπ. Με άλλα λόγια αν δεν εργάζονταν τόσο σκληρά θα ήταν Δανία, αλλά δεν προλαβαίνουν.

Εγώ δεν πείστηκα πάντως.
Ο χρήστης ΚΥΠΡΟΛΕΩΝ είπε…
Χασιμιε εν επειστικα οτι εν ειχαν ωρα απλως ετο ενοιωσα λλιον κακουργος που τους αποκαλω ουλλους αμπαλατους (ειμαι γενικα λλιο αμπαλατος τζιαι εγιω στο θεμα να βαλλω στερεοτυπα του κοσμου.) Στην Ελλαδα επεια μονο για ολιγοημερες διακοπες τζιαι αρεσκει μου παρα πολλα. Που μιλω με συγγενεις τζιαι φιλους που εσπουδασαν στην Ελλαδα περιγραφουν μια κουλτουρα που εν βοηθα την παραγωγικοτητα. Πολλης χρονος χανεται ασκοπα χωρις να παραγετε τιποτε. τζιαι εν μιλω για την διασκεδαση. Μιλω για απλα πραματα, οπως ραντεβου για δικηγορους τζιαι γιατρους. Μιλω οτι η δουλεια σου εν γινετε με ενα τηλεφωνημα τζιαι πρεπει να παεις ο ιδιος καπου. Εννεν χωρα οργανωμενη που προωθει την επιχειρηματικοτητα, εφανηκε μου εμενα. Εδουλεψα στην Κυπρο για 4 χρονια. Η χαμηλη παραγωγικοτητα εν απιστευτη. Στην Ελλαδα εφανηκε μου 10 φορες σιηροττερη.

Τωρα με τουτα που λαλω εν θελω να καταλαβετε οτι μου αρεσκει η ζωη δακατω που ειμαι σκλαβος της δουλειας τζιαι εχουμας δειμενους πας σε μια καρεκλα με deadlines τζιαι την αιωνια φοβια να μεν φανουμε unprofessional τζιαι unresponsive. Δαμε καλλιτερα να σου φκει το ματι παρα να σε πουν unprofessional.

Εν κουραστικο τζιαι ψυχοφθορο τζιαι νομιζω οι καλαμαραες εν πολλα πιο ευτυχισμενοι ανθρωποι τζιαι που τους αμερικανους τζιαι τους κυπραιους εστω τζιαι με τις δυσκολιες που εσιη η καθημερινοτητα τους.

Που την μια αρεσκουμου οι ευκολιες των οργανωμενων κοινωνιων αλλα που την αλλη αρεσκει μου η ελευθερια τζιαι η διασκεδαση των αποδιοργανωμενων πολεων οπως η Αθηνα.
Ο χρήστης ΔemΩΝ είπε…
Χασιμιέ, κανονικά δεν θα αφιέρωνα ούτε μια σταγόνα σάλιο να σου απαντήσω, αλλά το κάνω για χάρη του κυπρολέωντα.

Έχω διαπιστώσει πως άνθρωποι σαν και σένα δεν μπορούν να διαβάσουν ένα κείμενο στην ολότητά του αντιλαμβανόμενοι το συναίσθημα και το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει. Τετράγωνοι άνθρωποι γεμάτοι γωνίες και αιχμές θέλουν τετράγωνα κείμενα με παιδική απλότητα - κείμενα γραμμένα για μωρούς δηλαδή.

Ξεκαθάρισα στον κυπρολέωντα πως πολλά από όσα είπε ήταν σωστά. Εκεί που διαφώνησα είναι στους τεμπέληδες καλαμαράες και για του λόγου το αληθές μίλησα για επίσημες στατιστικές, αν εσύ έχεις άλλες έκθεσέ τες. Επίσης διαφώνησα στο πως αντιμετωπίζει μια χώρα σαν την Ελλάδα την κρίση - μια χώρα με αποδιοργανωμένο κράτος και υπηρεσίες που αντί να προσφέρουν στον πολίτη, τον γδέρνουν. Και επισήμανα πως αν και τώρα ακολουθήσουν το δρόμο που λέει σκύβω το κεφάλι και τραβάω το κάρο, σε δέκα δεκαπέντε χρόνια η κρίση θα επανέλθει δριμυτερη. Δεν θα επιμείνω στα περί ελλείματος Παιδείας και Πολιτισμού γιατί είμαι σίγουρος πως είναι εξωγήινα για σένα.

Κλείνοντας να πω πως είσαι βλάκας με περικεφαλαία και ο στίχος του Βάρναλη σου ταιριάζει απόλυτα:
"Άιντε θύμα άϊντε ψώνιο"
Ο χρήστης Κκουλλάς είπε…
ΕΙΠΕΝ Ο ΓΑΔΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΕΙΝΟΥ ΤΖΕΦΑΛΑ. Τζαι εξηγούμαι παρακάτω:

Εν δυνατόν όσοι "καλαμαράες" ξέρω ναν μόνο τούτοι οι δουλευτήες ? Εν θα ετύγχαινε να γνωρίσουμε τζι εμείς ένα τεμπέλη? (Έσιει εν λαλώ)

Που παλιά όσα παιθκιά "καλαμαράες" εγνώρισα σhίζουνται στη δουλειά με κάτι κωλο-ωράρια για να μπόρουν να νοικιάσουν μια τρύπα τζαι να ζήσουν έτσι σκατά που εγίναν τα πράματα για τους μικρομεσαίους τα τελευταία χρόνια . Ειδικά οι άντρες μετά που μια γαμημένη πάντα θητεία στο στρατό, στο μαυρανάθεμα που έσσω τους. Εμείς σήμερα, στρατιώτες είμαστε δίπλα που το σπίτι μας τζαι με κινητό με τες μισές καταχωρήσεις στο ευρετήριο ναν ντηλίβερι σε περίπτωση που εν έρτει η μάμα για το φαούι του "μωρού".

Αν παν τζαι για το βραπέ τους τα "καλαμαρούθκια" ποιον εν το πρόβλημα μας με τα πλάσματα για να τους λαλούμεν ττεμπέληες ?
Εμείς εσκεφτήκαμεν ποττέ αν είμαστε καλλύττεροι?
ΠΑΥΣΗ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΛΥΤΤΕΡΟΙ ? Τζαι μιλώ για Κύπρο γενικά.
Ποιος έσhει τα κότσια, την όρεξη να κάμει χειρωνακτική εργασία σήμερα? Που εμάθαμεν με τους ξένους αρκάτες.
Ποιος πάει να δουλέψει στες φάρμες?
Ποιος στον τουρισμό? Μεν μου πείτε εν λλία τα ριάλλια. Εν οι ώρες που εν μας αρέσκουν τζαι πλέον θεωρείται που πολλούς υποτιμητικό να είσαι πχ λέμε τωρά γκαρσόνι. Αφού έχουμε τες Μολδαβές για τούτο. Τζαι γιατί να πάει γκαρσόνι ο Κυπραίος τζαι να μεν εν ο ίδιος free να κάτσει στο cafe να του φέρει ο ξένος το βραπέ του, σκέφτεται ? Ο χτίστης/καλουπσιής/σιεράς/μηχανικός/πογιατζής τζαι πάει εν χωρκαθκιά, ο δουλευτής της γης τζαι ο εκτροφέας ζώων σhοίρου shειρόττερα.
Ο ιδιοκτήτης μπούκικου εν prestige, όπως ήταν ο καπαρετζής. To περίπτερο εν δουλειούα "Ωωωωχ... κάθουμαι τζαι έρκουνται τα ριάλλια να με εύρουν".
Ο μάντρατζης των αυτοκινήτων "Ουυυ...επιχειρηματίας" κλέφτει τον κάθε αχάπαρο πουλώντας σαούρες που άλλες πιο "έξυπνες" χώρες.
Ο δημόσιος κοπρίτης ?(μεν κράζετε έσhει τζαι ευσυνείδητους)
Ο κλέφτης λογιστής/δικηγόρος/γιατρός/τραπεζίτης? Παραδείγματα μεσ' σε πολλά άλλα, μη παραγωγικά.

ΠΟΣΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΤΟΥΣ ΣΗΚΩΝΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΡΕ? ΕΥΚΟΛΙΑ. ΕΓΕΜΩΣΑΝ ΟΙ ΤΟΠΟΙ ΤΖΑΙ ΚΌΜΑ ΓΕΜΩΝΟΥΝ. ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΛΛΥΝΙΣΚΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΚΛΑΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΕΝΝΑ ΠΑΤΤΊΣΟΥΝ.

Πόσοι τζαι πόσοι κουνόσhυλλοι κλαίουνται πως εν περνούν αλλά εν παν δουλειά γιατί εν λλία τα ριάλλια...Να πάεις τζαι να δουλεύκεις με τες ώρες κυρία/κύριε μου, ή να κάμεις δεύτερη δουλειά (άμα θέλεις βρίσκεις). Μουσκουρούθκια τζαι μεγαλεία στην πάντα.

Αν δεν συμφωνείς, μεν κλαίεσαι. Θέλεις να κάμεις κάτι άλλο?Διαμαρτυρήθου.
Αλλά όι με το βραπέ στο σιέρι γυρτός πας την καρέκλα του Costa τζαι του Starbucks με το λαπτοπ στο τραπέζι μεσ' την ΒΕΤFAIR !!!
Ο χρήστης Ρωξάνη είπε…
@Κυπρολέων Δέμων και Κκουλλά, είστε ωραίοι
Ο χρήστης κουλλούριν μουσσιεμένον είπε…
@ την ανάρτηση του διάσπορου

νομίζω ότι ξέρεις την απάντηση αλλά φαίνεται ότι θέλεις μας να πούμεν εμείς τί νομίζουμεν.

Το βασικό εν η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης. Και της πραγματικής ανάληψης των ευθυνών. τούτα εν τα κοινά ελλείματα των δύο άκρων.

Αν ήδη αντιμετωπίζεις τεθκοιο πρόβλημα, τί θα κάμεις; θα δουλέψεις ενώ παράλληλα θα σχεδιάζεις τις επόμενες σου κινήσεις έτσι ώστε να μεν εξαρτάσαι πολλά που τες κρίσεις. Πρόληψη. Καταρχάς πρεπει να ζεις όσο πιο φυσικά γίνεται, χωρίς τεχνητές πολυτέλειες και πλούτο. Να είσαι όσο πιο αυτάρκης μπορείς, να έχεις εισοδήματα από διάφορες πηγές. Να θέλεις να είσαι ελεύθερος. Και να αντιστέκεσαι όπου μπορείς για να γίνονται οι κοινωνίες μας πιο ανθρώπινες και να αφυπνούνται και άλλοι. Αυτά σε ατομικό επίπεδο.

Σε κοινωνικό επίπεδο, αποκέντρωση. Οι μικρές, ανθρώπινες κοινωνίες εν οι πιο αξιόπιστες. Μες τον νου μου τουλάχιστον.
Ο χρήστης Diasporos είπε…
Η σκέψη μου εν παρόμοια με το Κουλλούρι.

Είμαι ενάντια και στα δύο.

Νομίζω στην αμερική ρέ κυπρολέων έννεν για να σώσουν τη χώρα που εμανικωθήκαν τζιαι δουλεύκουν, εν τον εαυτό τους. Ακόμα όμως χρωστούν στες κάρτες μέσον όρο $10,000 η κάθε οικογένεια, εν λλίοι που τες εκόψαν. Στη μεσόγειο πάντως αρέσκει του κόσμου να κλαίεται λίο, να περιμένει που την κυβέρνηση τα πάντα, δακάτω εν το αντίθετο.
Ο χρήστης Χασιμιός είπε…
Ακόμα και οι βλάκες αντιλαμβάνονται το συσχετισμό ύβρεων με την έλλειψη επιχειρημάτων.

Πάντως θα παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον πως όλη αυτή η Ελλαδική πρωτιά εργατικότητας, η οποία κατασπαταλείται από το κράτος-δράκο (το οποίο προφανώς στελεχώνουν εξωγήινοι), θα διοχετευτεί στο να διορθωθούν τα κακώς έχοντα. Θα στηθεί ένα κράτος αντάξιο των κατοίκων του, οι οποίοι έτσι θα αποδείξουν ότι δεν είναι θύματα και βλάκες σαν εμένα. Και προπαντώς δεν είναι ψώνια.
Ο χρήστης ΚΥΠΡΟΛΕΩΝ είπε…
Διασπορε φυσικα εν τον εαυτο τους που προασπαθουν να σωσουν. Αμαν τα νοικοτζιηρκα σασουν τα οικονομικα τους εννα σασει τζιαι η χωρα. Εγιω παντως ετρομοκρατηθηκα. Εκλεισα 4 καρτες. Εκρατησα τρεις τζιαι προσπαθω να ξιχρεωσω την τελευταια. Υστερα εσιη σειρα το αυτοκινητο να το ξιχρεωσω τζιαι τζιεινο αν παθω ξανα κανενα χαττα με την δουλεια να μεν εχω τα μπιλιεττουθκια να παν τζιαι ναρκουνται. Εννα μου μεινη το δανειο του σπιθκιου το οποιο εννα προσπαθησω να αλλαξω που 30 χρονια σε 15. Αρκεψα να σκεφτουμε σαν την στετε μου στα οικονομικα.....

Θελω να απολοποιησω την ζωη μου αλλα εν τα καταφερνω. Εννα ηταν ωραια να ημουν εκτος συστηματος off the grid....αλλα νομιζω οτι ΕΙΜΑΙ το συστημα..... εν ειμαι κριμα? Ζηλευκω παρα πολλα τους gutter punks στην μαγικη πολη.....

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mondestrucken/Φεγγαρομέθυστος

Ελάτε στες μουσικές

Στη συναυλίαν των μαθητών του Διάσπορου.